Нощният труд трябва да стане функция на минималната заплата, каза в предаването на БНР "Преди всички" Здравчо Здравчев - председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука и информатика" в КТ "Подкрепа" преди днешния Съвет за тристранно сътрудничество.

"Ние предлагаме вече да бъде функция от минималната работна заплата, като нашето предложение е за 0,5% от минималната работна заплата, което за сегашната ѝ стойност от 510 лева ще рече 2,55 лева на час", каза Здравчев и добави, че от синдиката са провели продължителна кампания. Причината е, че сегашната стойност на час нощен труд е определена преди цели 12 години.

"Първо, направихме нашата кампания достатъчно публична. Осен това към нея ние привлякохме три много сериозни организации - това за Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и най-голямата полицейска федерация.

Вече имам първите отзиви от работодатели. Те изказаха мнение, че трябва действително да се повиши цената на нощния труд, тъй като тя не е променяна от 12 години и напълно връзката с цената на труда в България е скъсана. Няма никаква теза, че в момента цената на нощния труд може да бъде съотнесена например към минималната работна заплата, защото когато тя е определена преди 12 години, тогава е била 180 лева. Вече тя е увеличена близо 3 пъти.

Цената от 25 стотинки на час беше определена произволно като абсолютна стойност, на което ние още преди 12 години се противопоставихме и издигнахме тезата, че тя трябва да бъде функция от минималната работна заплата, да има автоматизъм на увеличението на това допълнително заплащане на нощния труд, за да не се получат такива големи разлики във времето."

Той изрази надежда, че идеята ще срещне подкрепата на работодателите: "Надяваме се, че ще извадим достатъчно доводи, сега доколко те ще погледнат благосклонно, аз не мога да кажа, но вече има сигнали, че трябва да настъпи тази промяна."