За първи път от 13 г. EЦБ вдигна лихвите по депозитите до 1.50%

Другите две лихви достигнаха 2,00% по основните операции по рефинансиране и 2,25% по пределното кредитно улеснение

Обратно в новината

Коментари - За първи път от 13 г. EЦБ вдигна лихвите по депозитите до 1.50% | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам само да кажа че не прочетох нищо смислено нито в статията нито в коментарите.

Да бе да бе, ще вдигнат лихвите... много, да бе да сами ще се самофалират щото им пука за матряла, то щото ако им пукаше за инфлацията щяха да допуснат нула процента лихва на първо място. Разберете селяни - на никой от управляващите евроатлантици не му пука, че вие обеднявате от инфлацията

Влизаме в рецесия .Ще следват фалити и безработица т.е.потреблението ще намалее.Цените ще се регулират в т.ч.и цените на имотите.Изчакайте!

Това на какъв език е написано? На кого ще предавате, на руснаците ли, на талибаните ли?

Добре че си купих апартамент ъ Лозенец

ми чудесно, сега вземи и си го заври в гъза

А у БГ то са 0.001

В Америка лихвите по новите заеми са 7%. Както се казваше в една стара реклама сега в София скоро и в другите градове

Вярвай си. Като ти скочи ипотеката от 1500 на 3000 лв ще те питам как ще вървят апартаментите в софия Като ти скочи ипотеката от 1500 на 3 000 лв ще те питам как ще вървят апартаментите в софия

Чао.чао имоти . . .

Кога ще започнат да съдят усмихнатите човечета от тИлИвизора, дето се чудят как д аподлъжет народа да се заборчи? Защо рекламите за кредити не са забранени като тези за цигари и наркотици?

А Еврото пак тръгна надолу ... Защо?

Защото в САЩ се готвят пак да вдигнат лихвите ноември, но ЕЦБ ще ги застигнат декември и така ще се надпреварват докато инфлацията не спадне и безработицата не се увеличи.

В момента доларът върви надолу.

Теглилите кредити за апартаменти и особено за автомобили, ще им се види нанагорно следващите две петилетки

в момента има ипотечни кредити с фиксирана лихва за 5 години. Така, че няма проблеми 5 години, след това ще паднат лихвите.

Ще паднат, когато паднат на коча м@дет..

Айдеее имотите утекоха у канала... почва се ... скоро ще има писъци ,рев и сополи... бая народ се натресе и ще се учи да яде бетон и тухли....

Глупости! При толкова свободни пари и срива на пазара на акцио имотите няма да мръднат. Просто няма в какво друго да се сложат парите. А те вече са напечатани. Банките са бъкани с неизползвани париот депозити. Ще дават пак кредити с ниски лихви и ще дерат печалби от такси. :-)

За момента банките в България не предвиждат увеличиване на лихвената ставка с увеличения размер на евролибора, защото ликвидността в търговските банки е много висока (има много средства по влоговете, поради което не се налага да "купуват" заемен ресурс на по-висока стойност). В бъдеще обаче би могло да се достигне до по-високо увеличение на лихвената ставка по кредитите - не очаквам обаче това увеличение да е повече от 5 пункта (и това не е никак малко - тогава общата лихвена ставка ще бъде около 7-8% по ипотечните кредити), дори и евролиборът да стане 10% (това обаче няма да се случи). В този случай пазарът ще регулира - много банки ще предоставят по-благоприятни лихвени проценти - не повече от 7-8%, за да рефинансират кредити напр. с 10-12% (ако някоя банка реши да вдигне до тези космически нива лихвите). Но с течение на времето ще се свие кредитирането - това е смисълът на повишената лихвена ставка на евролибора и имотният балон ще се "спука" (особено ако длъжниците по ипотечните кредити не могат да ги обслужват - на пазара ще се изнесат много имоти и цените по пазарен начин ще намалеят; за стойностните имоти поне няма да се увеличават цените).

Мечтай си да е така.

Много хора бъркат ситуация в момента с 1997 ма. 1997 ма кризата си беше чисто наша, като и спекулата в момента. Половината инфлация в момента пак си е наша от алчност и тарикатлък на дребно. Сега кризата прилича по-скоро на тази от 2008 ма, защото е глобална като тогава. Уроците трябва да са научени, само дето повече ниски лихви не очаквайте.

И слава Богу!

очевидно че капитализма е счупен, инфлация в германия 10 лихва 1.5! сиреч няма връзка ефективност производство и иновации, важно е колко можеш да напечатат, преди да те набият, ако има кой! при счупена система, тя се сменя... като 1917 1944 ит н......

Отново - и в тази специализирана тема, се използват мантри. В икономиката има цикличност, а тази висока инфлация в Западна Европа се дължи основно на значително по-високите цени на енергоносителите. В България и на нещо друго (няма сега да го обясняваме). Затова никаква връзка няма с 1917 г. и 1944 г., освен в главата на путинистите!

В ЕС - 1.5%! В раZZия същата лихва е 10% и кочината им просперира! Путкин вика, че санкциите им били помагали! :)))

А инфлацията как е .. щото в България официално е 20% неофициално 50%… В дългосрочен план според теб кой ще е по-добре ?

В раZZия инфлацията е много по-голяма от тази в ЕС, тролче! :))))) Над 30% е според официалните руски данни! Значи е още по-висока!

по малка е лихватаот времета на просперитет по времето на Маргарет Тачър, запада имаше растеж само докато имаше вълна от източно евроепици към запада и капитали от източна Европа към запада преди това е било е тъй от криза в криза, но пък с нов автомобил....

Маргарет тачър вдига лихвите до 17 процента при последната подобна криза, сметнете колко ще се вдигне вноската ви при положение че при 5 се дават луди пари, долния пример беше за 100000 лева и 15 години заем

ако се стигнат нивата на лихви от хубавото и богато време на запада то 100 000 лева заем със 17 процента лихва и срок на плащане 15 години се получава върната сума от порядъка на : 277020.00, това е над 100 процента скок на върнатото, голям праз че апартамента ви е взет по евтин със 30% днес вмето след 10 години

Когато лихвата е сложна и заема е за 10 години, и е примерно за 10 000 евро и 5% лихва горницата което плащаш е дологоре 50% или на 550 лева платени по заема ще плашаш по 250 лева лихва всеки месец, значи за да си на плюс трябва цената на имота ти да се вдигне за тези 15 години със 50% от заема който си взел, ако е бил 50 000, да скочи със 25 000, но пък релано ти губиш възможността да позлваш 750 лева при по сниките цени защото изплащаш заем, един вид не си печеливш понеже няма да можеш да даваш парите си за качествена храна докато е все още на примеливи цени

опс сметките са за заем за 15 години не 10

Не бе не, няма да вдигнат лихвите... много, не бе не няма да се срине имотния пазар, няма балон, не не не... :)

ПРИ ОФИЦИАЛНА ИНФЛАЦИЯ В ГЕРМАНЯИ 10 ПР КАКВО Е ТОВА 1,5???? капитализма показа че няма никакво значени колко работиш а оло печаташ!!

Централните банки са много коварни. В момента ни прилагат ефекта "жаба в тенджера": доказано е че когато започнеш да вариш жива жаба в тенджера на котлона от спряно положение жабата не бяга и не се съпротивлява. По някое време дори и е приятно от топлата вода. В някакъв момент осъзнава че е в беда, но нервите и работят инертно и когато реши да бяга вече е една фаза преди смъртта!

Повечето коментиращи тук сте много кухи лейки. При инфлация 20 процента официална и по-скоро 50 процента реална, всеки теглил кредит и плащащ смешна лихва от 5 -6 процента примерно за потребителски кредит е здраво на печалба. Прецаканите са спестяващите поне докато лихвата по депозита не стигне реалната инфлация, което не го виждам да стане скоро, а когато стане ще има такава безработица, че никой няма да може да спестява.

спокойно де, ЕЦБ не може да вдигне наведнъж с 15%, затова ще вдига на по 3 месеца с по 1% следващите 2-3 години. Ще спре когато инфлацията се кротне или когато стане гражданска война - което събитие настъпи първо!

Има някой кух тука да, на печалба си ако и заплатата ти се индексира с инфлацията, само дето тва рядко се случва.

Гледай сега. Това, че в България има огромна инфлация от спекула е съвсем различно нещо. В Европа инфлацията първо, че е наполовина, второ е и много по-реална от тук. Не си мисли, че си на далавера, а и да знаеш, че крайната цел е увеличаване на безработицата. Тогава инфлацията ще намалее и ще спрат да вдигат лихвите.

" Това означава, че месечните вноски по кредитите ще бъдат завишени в пъти, тоест масови фалити на домакинства и фирми." Кредитите и вноските по тях изобщо не ме интересуват. Да му мислят тези, които са ги теглили. По-важното е, че спестовните влогове най-после ще дадат някаква доходност и че инфлацията ще спадне.

Прав си. Тегленето на кредити е най-голямата глупост, която човек може да направи. Ставаш роб на банката, докато не изплатиш. Не, мерси!

Добре де като си прост защо се правиш на умен? Айде покажи ми как с увеличение от 1 процент в лихвата вноска на кредит скача в пъти? Чакам

В грешка си за депозитите. Лихвите ще се качат с много малко. Но аз пари не бих оставил в банките. ЕЦБ промени правилата на играта. Парите в банките ще станат трудни и скъпи за изкарване съвсем умишлено. Подготвя се почвата за безкешова икономика, леко завишената лихва по депозитите е като сиренцето в капана за мишки. Посегнеш ли, никога повече няма да си видиш парите.

Аз такива глупости отдавна не бях чел! Ти пари като не държиш в банките къде ги държиш? В градината под казана за ракия? Знаеш ли тия дни в Метро как се плащаше безкешово? Ми, не се плащаше. Хахаха

Вдигането на лихвите ще продължи и през цялата 2023 г. според изявленията на централните банки. Това означава, че месечните вноски по кредитите ще бъдат завишени в пъти, тоест масови фалити на домакинства и фирми.

Вижда се, че нямаш идея от лихви, но направи ми една сметка как ще се вдигнат вноските в пъти.

Прав е..."сложна лихва" заем за 30год. може в пъти да се вдигне, зависи от скока на лихвата.

Да, ако от 3% стане 13%.

Тъй като, изплащането (а и начислението) на лихвите е неравномерно по време на кредита ти, то има огромно значение кога си го взел спрямо кредитния цикъл. Ако си взел 20 г. ипотечен кредит в началото на цикъл на вдигане на лихвите, първо се изплаща лихвата, която на всичкото отгоре е и променлива. Няколко скоби можем да отворим тук: 1. никоя банка вече не предлага развни главници, затова почти цялата лихва се изплаща в началото на кредита. 2. банките в България бяха принудени последните години да променят бенчмарка на бизнес активността спрямо, който се изчисляват лихвите - СОФИБОР -> ЮРИБОР. Това означава, че лихвите частично се управляват от европейската бизнес активност. 3. покачване в пъти на лихвите сега, означава че цената на кредита ти скача в пъти. Да това е так, защото ти тези лихви ще ги платиш тези години, а не през целия период на кредита. През периода на кредита ще плащаш главници, не лихви.

През 2007-а доста познати плащаха двуцифрени лихви по ипотеки... Влизаш в първия онлайн калкулатор и смяташ какво ще стане ако лихвата ти скочи от 3 на 11 процента. Вноската ще се вдигне над 2 пъти.

И сложна лихва от заем за 300 години може да се вдигне няколко десетки пъти.

Мне, от 3% на 13% цената на кредита ще ти скочи 4 пъти! 400%!! 13% лихви означава революция и обесени банкери, ЧСИта, политици. Глад, улично насилие, обири, убийства. Проблема е, че няма алтернатива. Т.е. има - C B D C, но думичката е забранена за изписване. C B D C върви с дигитален тоталитаризъм. Алтернативата е минаване през Ад-а на хора с кредити предимно, но не само. Който е взимал кредит да е мислил. Сега ще има връщане с клизма.

Малкое. С 1.5 % ли се бори инфлация от 20%? Някакви безспорни гении са начело на ЕЦБ. Кла6$№то на централни банкери трябва да започне с нашия дърт продажник - Димитър Радев.

20 Инфлация - 2 лихва = 18 % си прибират в джобчето кредитополучателите.. За сега. хи хи хи. Да видим до кога банкерите ще се правят на луди. Часовника тик-така и скоро хората ще разпорят буквално политическата система.

Тоест банките гбят?

Банките изобщо не играят. Всички кредити са гарантирани от новонапечатани пари от ЕЦБ. Отдавна банктие не са занимават с кредитиране и не печелят от лихви. Банките са фронтофиси на ЕЦБ и ЕК - раздават пари за проекти и събират комисион - видно е от публичните отчети на приходите им. Масово са от такси и комисиони, не от традиионна банкова дейност = лихварство.

С колко трябва да се вдигне, според теб?

Няма да ти кажа.

Аз си мислех, че причината е постоянното печатане , а то било инвазия някъде...

Няма значение каква е причината, решението е винаги.....печатане :)

И от време на време кютек.

1.50% при 12% инфлация.....ще стане.

12? хаха. Потребителската минава 20% по официални данни! Производствената отдавна минава 50%!