Юлиян Милев: Работа в България? Тук вече е по-добре, отколкото на Запад

Два са проблемите на пазара на труда у нас - липсата на кадри и недостатъчната им подготовка, смята главният финансов директор на TELUS International Europe

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оферта за заем Кандидатствайте сега Имате ли нужда от финансова помощ, за да започнете бизнес или да платите сметките си и ако отговорът ви е Да, свържете се с: frankdavidloanfirm3@gmail.com WhatsApp +2347032909728

абе келеш какви глупости говориш бе..за теб мож3 да е добре.. я виж заплатите в хранителните вериги..гордеят се че дават 1300 лв месечно..айде отиди на ресторант 10лв е салата..амам от глупаци дето ни убеждават, че живеем добре

За много хора на Запад вече не е проблем да се преместят в друга държава, където животът (стандартът) е по-добър и им импонира, и това става непрекъснато - примерите са милиони! Та този не е зле да си отговори зашо ако вземе пример с която и да е от развитите държави - Германия, Франция, Англия, Америка, Канада. ... съотноолението между немци, французи, англичани, американци, канадци,... пренесли се да живеят по-добър живот в България към това на българите, заминали да живеят във всяка от тези държави е съкрушително и безапелационно, не остава и грам съмнение, и КЛОНИ КЪМ НУЛА! Интересно от какъв зор този е решил да се изтъпанчи публично с подобни несъстоятелни тези!

Винаги, когато чуя или прочета умен човек да говори явни неистини или направо глупости и в мен се поражда микс от емоции от присмех през любопитство (за причината, която най-често има отношение и с егото) до раздразнение и отврашение, особено ако прозира зле прикрит меркантилизъм. Милев, България е в тежка криза, след дългогодишен икономически геноцид и демографска з КАТАСТРОФА, бе умник, как може изобщо да сравняваш живота в България НА ВСИЧКИ с този в развитите държави, че да твърдиш и подобни откровени глупости!

Още един, който се изказва много силно неподготвен! Човекът е искал да се изока и да се похвали, но не е намерил най-удачния начин и става за присмех. Толкова ли е трудно, особено за човек, който явно не е глупав и е доволен от живота и кариерата си да направи елементарното разграничение между индивидуалната (или на групичка хора) съдба и живот и тези на голямото мнозинство българи! Това интервю всъщност е поредната демонстрация, че и най-умният си д малко прост, с уговорката ме този явно не е сред най-умните. Милев, човек като не знае пита и се интересува, преди да се изказва публично, ако претендира да е интелигентен!

тоя маи живее в друга паралелна вселена...

Този кретен не знае ли, че вече на такива плиткоумни глупости не се връзваме. Да си ги реди тези в Централна Европа, там вярват на всичко.

Вярват друг път, в Словакия и Полша само най-пропадналите работят в кол центрове.

Тоя ибрик що не каже тия дето идват що не са от Норвегия и Дания а от Украйна и Молдова ?

Поредния измамник... Толкова хубаво е станало, че се налага да внасят отвън за да заместят избягалите.

толкова е хубаво тук,че пак почнаха да се палят хора!

леле мале, тоя чичак бързо да казва как супер трева пуши, искам и аз от нея та да почуствам щастието от живота и заплащането в родината, а през другото време оцелявне и брутална реалност

Които са се върнали ще работят без пари за далаверистите с парите, това е България

хумористак

Горе-долу разбрах за какво иде реч, донякъде разбирам и признавам, че голяма част от диаспората в чужбина бленува да се завърне в Родината си - да, това е така !! Не искам да казвам къде съм и това, че съм бил за 20 години в чужбина на работа на 3 континента, връщал съм се в България за половин до една година в Родината си, виждал съм, че нищо не става и отново съм заминавал...Защо ли ?! Защото видях НЕ САМО ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА У НАС - НЕЯ Я ИМА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА - ВИЖДАМ, ЧЕ ЗА ТЕЗИ 20 ГОДИНИ САМИТЕ НИЕ НЕ СЕ ПРОМЕНИХМЕ КАТО ЧОВЕЦИ С ГЛАВНО "Ч" !! СТАНАЛИ СМЕ ОРЕЛ, РАК И ЩУКА !! ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВИ СОЦИАЛНИ ПРОМЕНИ ПРАВИ ВИКТОР ОРБАН В УНГАРИЯ И ВИ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ АКО ТОЙ НИ БЕШЕ ВОДАЧ НА ДЪРЖАВАТА НИ - ОТДАВНА МНОГО ОТ БЪЛГАРИТЕ ЩЯХА ДА СЕ ВЪРНАТ У ДОМА - В РОДИНАТА СИ !! "РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ПЪРВО ОТКЪМ ГЛАВАТА СИ" !!

да! по-добре е за инвеститора, влагащ единица капитал и вадещ много повече от тези на запад, и всичко за сметка на заплатата на роботника тук... да, не работник, а роботник /от роб/

се дава акъл на другите, когато вземаш 15000 лева заплата на месец, но дали някога си е задавал въпроса от къде точно идват тези пари и дали са заслужени?

G-m Milev, аз съм от Видин и искам да се върна там за да работя , може ли да ми помогнете ? А забравих да добавя, че в момента работя в София но съм работил и в чужбина.

Долен мръсен предател!

Забелязват се няколко общи черти у по-голямата част съвременната БГ емиграция: 1. Напускат страната не поради съществена икономическа принуда, а защото е модерно, престижно и признак на успех. 2. Комуникацията с тях се характеризира с това да карат и другите да емигрират, да изопачават предимствата на страната в която са и да хиперболизират недостатъците на системата в България. 3. Много разпалено изразяват недоволството си от проблемите на нашата страна, но го правят основно в Интернет, в който прекарват основна част от времето си. 4. Чувстват се невероятно самотни и нещастни, но се страхуват да го признаят. Драги емигранти, вашето място никога няма да е там. Тук сте добре дошли. Ситуацията съвсем не е лоша, колкото и да ви се иска да е така, от позицията на настоящия ви адрес. Страната ни има нужда от своите хора повече от всякога.

Този Милев май въобще не е добре с главата.И с двете.Кой се връща от запад.Връщат се мързеливи те или тия на които родителите им имат МАЯ още от соца.

Отделно от заплатите и условията на труда, които в Телъс може би са много добри като за БГ, остава неуредената, неработеща държава, с лоша, слаба, некомпетентна и изостанала администрация, липса на работеща нормално съдебно-правова система + неуредици и битови, медицински и всякакви други проблеми на всяко едно ниво.За голямата престъпност изобщо не ми се говори! Не се залъгват днес лесно младите и образовани хора. Те искат най-доброто и то не е в България за жалост. Може отделна прослойка и да живее добре, но като цяло животът е труден и неуреден. Няма правила, които се спазват от всички. Всичко живо е скупчено в София, в нея не се диша вече. Ами да се развие и провинцията. Кога?!

Е тогава как 2 милиона изчезнаха и още чакат ва терминал 2. Хайде да поразвием цялата страна а не хората да бягат от родните си къе по принуда. Приди салата цяха живи с поминък и училища. Какво остана от прекрасния град Видин. А и не само той. Защо бе унищожено селото и индустрията.

Има достатъчно много българи с добра практика и умения в чужбина. Ако оставим IT специалистите ни, които са достатъчно добри и навън и са достатъчно добре платени, има действително желаещи да се завърнат отново в БГ, но това, което искам да споделя е, че 3/4 -ти от шефовете на българския бизнес отбягват да взимат българи на работа при положение, че са били и са работили по-дълго в чужбина !! ПРИЧИНАТА Е ЯСНА НА ВСИЧКИ НИ - ВСИЧКО Е БЛА-БЛА - СИВА, СЕНЧЕСТА ИКОНОМИКА, УКРИВАНЕ НА ДОХОДИ, ОЩЕТЯВАНЕ НА РАБОТНИЦИТЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНА И НЕПЛАТЕНА РАБОТА !! И в Европа има такава тенденция специално към работниците от бившите соц. държави - най вече българи и румънци !!

През няколко месеца някоя платена говореща глава се изтипосва да ни обясни колко е хубаво в България и как всички ние не сме разбрали. Темата е една и съща - благодарете се за това което ви се дава, защото на запад е много по-страшно. Проблемът на българските работодатели е, че балъците свършиха, останаха само тарикати. А сега започват да осъзнават, че с тарикати работа не се върши. Тенденцията е убийствена - всяка година един голям град напуска България. Явно всички тези хора не са наясно и бягат от хубавото.

Как да няма кадри,бе тарикат.Един милион циганина чакат да ги ограмотиш и наемеш в компанията си. Ще си смениш всичкото оборудване с ново защото старото ще отиде за скрап.Такива иноваций ще ти въведат ,че ще . бъдете номер 1 в аутсорсинга .

Тъй-Тъй! Гледам англичани, германци и французи зее*ават работните си места там и напират към БГ! А БГ робовладелците отсяват само най-евтините(че нали са стиснати). Смех!.. Забравих хамериканците, и те хващат самолета и за София!

Много си прост... :)

Как ще е прост,той нас мисли не за прости а за идиоти.

Тоя ,ако си вЕрва, явно са го изпуснали отнякъде .ПОПСКАТА МАКСИМА - Слушай какво ти казвам, а не гледай какво правя отдавна НЕ МИНАВА в България.ФАКТ....

Къф е тоя педал,бе?

Сит на гладен не вярва...

ама как бе...за тиквениците и калинките на тиквата и гуменката е по добре. говори ги тия на шапката ми!

"... качеството на живот в България, с някои уговорки, е по-добро от това в друга европейска държава ..." Бая уговорки трябва да са ... Да, тук е супер, ако си леке и искаш да караш като състезател, но да се измъкваш срещу скромна сума ... Супер е, ако не ти дреме къде ти отиват данъците и осигуровките, но за сметка на това можеш да си в сивата икономика и да плащаш част от тях ... Супер е, ако имаш някоя дебела връзка и се уредиш на уютна службица, а балъците да бачкат ... Обаче ако искаш да живееш в уредена държава, да виждаш за какво се харчат данъците ти и да знаеш, че ще доживееш до пенсия и ще живееш достойно с нея ... тогава България не е за теб.

Много добре дефинирано!

Няма такова нещо като липса на кадри и е проява на невежество човек с претенции да го заявява. Кадри има, но нямате пари да им плащате.

но понеже са алчни неграмотни селтаци еднокнижници или безкнижници си мислят че другите трябва да им работят без пари.

Ако може и да им плащат че им работят.

нЕма маймуни за тези трици, брат, колкото и ги Фалиш!

Който работи за държава, която не гарантира собствеността, напротив - обсебва я, поддържа мафията и заробването ни. Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

У нас абсурдите не свършват- не достигат хора за всички професионални сфери,а правителството вместо да съкращава драстично държавните чиновници обявява ново увеличение на заплатите им. А кой и как ще ги изработи тези заплати,след като в държавния сектор вече масово са по-високи от частния?

Чудесно...заглавие,но реалността съвсем не е.След 28 години труд като човек с малък бизнес съм принуден да разпродам всичко и да приключа ,защото няма персонал.Не съм в състояние да давам заплати над 1000лв. и естествено хората отиват там,където това е възможно-у нас или в чужбина.

15 години успешен бизнес. 1 човек, когато този човек имаше нужда да наеме още един се оказа, чепросто не може да си го позволи. Какво правиш, зариваш огъня и стягаш куфара! На Запад всичко става по-лесно! Успех на стягащите куфарите!

глупости

Такааа, като махнем захарната част от коментара нека да посмятаме. Допълнително здравно осигуряване е равно на 10 до 20% по добро обслужване от това по здравна каса,но 95 % по малко възможности от тези за лечение във Франция без допълнителните екстри. Заплатата средно 750 Е тук срещу 5000 Е в Германия-при еднакви цени тук и там на храните и 7 пъти по висока заплата за същата позиция при 2 пъти по високи цени на енергоносителите т.е. 3,5 пъти по висок стандарт до тук.Кръчмите за два пъти по -скъпи ,но отново може да си ги позволиме 3,5 пъти повече отколкото тук.При имотите средна цена на двустаен апартамент в София 85000 Е - трябват 113 заплати за покупката му тук.Средна цена на подобен апартамент в Берлин 250000 Е-трябват ви 50 заплати за покупката му.Тоест и в този случай стандарта ни е 50% от този за който ни убеждават че имаме.А написалия статията да си свали розовите очила.

Добре сравни заплатите. Брутен вътрешен продукт на човек в Германия - 44 469,91 USD ‎(2017 г.) Брутен вътрешен продукт на човек в България - 8 031,60 USD ‎(2017 г.) Горе-долу излиза сметката за заплатите.

По-добре виж външния дълг на двете страни, т.е. колко пари на заем ползват. Да видим какви изводи ще направиш.

пък среднга заплата в Германия 5000 да не я получават на 31 февруари...но въпреки това са горе-долу верни сметките

Тук е по добре единствено за робовладелците,за работещите роби е някакъв ужас!!!

Как няма да е по-добре. Ако сравним количеството, което произвеждаме в България с количеството, което се произвежда в страните от Западна Европа /без да сравнявам качеството, че ще стане още по-зле/ за единица, ще излезе, че заплатите тук са по-високи. Освен това в България се толерира мързела, ниското КПД. Още лежим на посланието от вече далечния комунизъм - От всеки му според възможностите, на всеки му според потребностите. Е, няма как при ниски възможности да има високи потребности.

Работниците са твой ресурс, който ти трябва да управляваш, то затова се казва управител. Тяхното КПД дали ще се подобри зависи ЕДИНСТВЕНО от теб. Ако по една или друга причина си назначил некадърни и мързеливи ще си ги обучиш и мотивираш.. Така правят на запад. И да видиш бачкаторът като знае, че събота ще вземе 25% отгоре, а неделя 50%, на празник 100% как изведнъж има желание за извънреден труд. Като му дадеш през месец по 150-200 кинта отгоре за добре свършена работа и липса на грешки ще бъдеш шокиран колко може да му се подобри КПД-то. До това опира всичко - човек да знае за какво работи. Ако не можеш да го накараш да даде максимума то ТИ си некадърника! Ти защо мислиш, че един управител взима толкова много, само защото е шефче ли? Ами не, друже, защото от него зависи да извлече максимална печалба с ресурсите, които има. И по цивилизования свят той също има шеове над себе си и като го извикат в ъгловия кабинет оправдания като „Ам то на ората КПДето им ниско“ не вървят.

Никога не си управлявал хора. Има си работяги, има и такива, дето за нищо не стават. На вторите като им дадеш работа според възможностите, искат заплата като на първите. И за извънредния труд не си в час. Има хора, които в петък сами питат за събота ще се бачка ли. Много малък процент са. Масата мрънка, че не стигат парите, но не иска да работи извънредно. За поръчка, която се прави за 6 месеца трябваше да я свършим за месец. Предложих им да си разделим парите, което щеше да е заплатата им пак за около 6 месеца. Познай - поръчката отиде към подизпълнител. Градината, лозето, картофите и камара извинения. Че и обвинения що се взима толкова работа, лакомия и т.н.

Абе ти ебаваш ли се? „ Масата мрънка, че не стигат парите, но не иска да работи извънредно“ Ти трябва да плащаш заплата, която да стига без да се налага да работиш извънредно! Затова на запад има НАДБАВКИ за уикенда, за да имаш кяр да си го пожертваш. Хората имат и личен животи дали ще дойдат уикенда, през който трябва да се възстановяват и да разпускат, да прекарват време с приятели или семейство, си е лично тяхно решение и ти не можеш да разчиташ на това. И ако ти искаш това да се случи трябва да ги възнаградиш подобаващо, а не да им обясняваш, че като не им стига заплатата да бачкат извънредно, че да им стига. Виж, аз хора не съм управлявал, но виждам нас как ни управляват. И явно техният метод е по-добър от твоя.

Не му обръщай внимание на този @дивеч@. Той живее в паралелна система. Прочети у коментарите и се посмей... щот явно е някакъв клоун ;)

нема как да е по добре нали?

Глупости на търкалета. Работодателите търсят млади хора с 2 езика, които да им работят за без пари. Ако си минал 40 години никой не ти обръща внимание, колкото и да си подготвен. Реално в България няма добра перспектива за добра работа и всички продължавт да бягат.

Ако си ценен кадър за фирмата няма как да работиш за без пари. Ако си такъв, че да знам, че мога да те заменя и от това няма да имам проблем, с човек, който да работи за същите пари, ясно е какво се случва. Дали си ценен или не зависи единствено от теб. Идеята е, че първо трябва да спрем да лъжем, че работим, за да спрат да ни лъжат, че ни плащат. Обратното няма как да стане или е временно.

Няма незаменими!!! Осъзнайте се! Освен това никой умен мениджър няма да позволи някой да стане незаменим!

в смисъл аок си лизач на ГЕРБ?

Абсолютни глупости си писал,но вероятно живееш в София.Има места,в които и на 60г. ще те вземат ,а ти пишеш за 40 годишни.Какви 2 езика за квартална магазинерка или фармацевт,за акушерка,за готвач или ситничар? Истината е,че тук не ти дават големи заплати,защото в малките фирми не могат да се изкарат.И всеки,който може заминава за повече пари на Запад.

Когато има негативни коментари за България тук, те са от руски тролове. Ние, истинските българи, не плюем по държавата си.

Истинският българин всяка вечер е голям на салата и ракия. Обядва с джуемрките на баба и се тръшкапо форумите колко е велик! Един такъв велик българи екзекутира дъщеря си и майка ѝ преди няколко седмици! Велика нация! А бе велике сте бе! И да, русофоб съм!

ма верно ли

Пича е "шефче". Те са като коне с капаци.

"...а от друга, от изтичането на кадри в чужбина." Нали уж се връщат българите да работят при него, по-късно в интервюто твърди, че отиват в чужбина. И за какво се дуе-че сме обслужващ персонал? Защо българите, учили на Запад в някакво университетче са нещо повече от тези, блъскали се тук 4-5 год.?Значи за тях трябват условия за адаптация (сякош за живяли на Марс), но виж тука ли си учил, нещо не си в ред. Хайде стига с тази аутсорсинги, като че те най-важните за развитието и просперитета на държавата ни.

да го е@а аз знам че втора вече година инвестициите намаляват с наполовина пък тоя лакърдии ми раздухва тук....скоро и неговата стъклена кула може да я кападичсат и ще види колко е "хубаво" тук като хубаво е на Фандупката

В България работа има много-служби няма!!!На бюджета "висят" 2.5 млн.пенсионери,около 900 хил.малолетни и непълнолетни,около 1 млн.чакащи заплати от държавен или общински бюджети в това число лекари,военни,МВР,учители,културни дейци,комисии към каквото се сетите и т.н. и т.н.Има и неизползвана работна ръка -около 1 млн.цигани без образование,професионална квалификация и без трудови навици!Те могат да работят но само ако поискат и само с лопата,мотика,метла и ръчна количка!Ключът кам бъдещето е образзование и професионална подготовка на този 1 млн.цигани и вкарването им в пазара на труда.С добра дума и "со кротце и со благо" се видя,че не става.Никой не еуспял да интегрира този етнос без принуда и само с тяхно желание!Мерките може да са закъснели,но необходими!

Да, но т.нар. бизнесмени предпочитат да мрънкат, че хората бягат. Имат предложение да въведат крепостните селяни да не могат да напускат страната, ако висшето им е "безплатно". Очаквам скоро да поискат затрваряне на границите и обстрел на бягащите. Искат да доведат и хора от трети страни та да им работят за 100 лв. Щот местните не искат да работят за купичка ориз. За циганите, успех.... скоро няма да я бъде тази. Цигани да работи....... Спомян си Наков се изцепи няколко пъти, че програмистите на Запад живеели по-зле от тези в БГ. Четох му простотиите 1 път. После още един път.... накрая го изритах от ФБ-ка си, че е не ми се слушат простотиите му, че ако не можеш да си позволиш на седмица да ядеш в скъп ресторант => живееш зле. Май други доводи нямаше.... Странно мерило!

е.....който е завършил "стратегически" мениджмънт в Софийски университет кви да ги ръси други.....

Как се разви моят живот до сега на Запад? Аз започнах на 1300 паунда чисти преди 7 години. Живеех с една стая, споделяйки къщата с още 2 момчета от източна Европа, плащах 400 паунда, всичко включено в тях. Не беше идеално, но никакви пакита, гета, простотии. След 6 месеца не кой знае какви лишения и изпитателен срок станаха 2000. Решихме, че жена ми и двете деца идват и започваме нов живот. Ипотеката ми е 800 паунда + 300 паунда данъци, ток, вода и т.н. Останалите пари бяха достатъчни за мен и семейството да живеем нормално - кола, храна, малки ваканции. След година жена ми започна работа, моята заплата се увеличи малко по малко. Изведнъж бяхме в положение да ни остават пари. В момента - къщата ни е почти изплатена (живи и здрави - догодина напълно), помагаме на родителите си, които са в София на една пенсия. Не е било лесно, боли ме за България, само че не виждам какво всъшност би накарало хора като мен да се приберат.

реален разказ не кат оня за@дник де то изнемогвал и се върнал и фанал в РъБъ Боко Тръмп и Путин за шлиферите едновременно и си бил харчил парите с кефф...

като е мил кенефите там...пък тук "неговите" го уредили се върнал...

Аз пък съм се върнал в БГ, имота си е мой на 100%, печеля добре, имам и ми остават доста повече пари от ипотекираните роби на запад, на които даже дънките са на кредит. Може да те е яд, но това е положението.

ХиХи, Стой си в БГ! Ясно е, че на Запад като си некадърен не ти се получава! Хубаво е, че си се върнал. Един излагащ елемент по-малко!

Само не разбрах с 900 паунда как си гледал жена, деца че чак и за почивки са ти оставали. Това в УК би трябвало да е невероятна мизерия.

и ще видиш..ако имаш топки...

Защо да е мизерия? Седмичното пазауване за 4-членно семейство беше 50-60 паунда (сега е 70-80). Вярно, пазаруваш в Теско, не в Маркс § Спенсър, само че храната е прекрасно качество и няма от какво да се оплакваш. Други 20-30 за като се сетиш нещо от Кооп-а наблизо, някоя дреболия. Останалите пари са наистина достатъчно за дрехи и това-онова. Не знам какво наричаш невероятна мизерия. Да не ходиш всяка вечер на кръчма? За мен това никога не е било важно. Разбира се, винаги може и повече, но в крайна сметка ако имаш един работещ в семейството, нещата се оправят, ако сте двама - никакви грижи. Аз просто исках да споделя истинска история, като противовес на измислиците, писани от хора, които не са били в тази ситуацуя. Всеки може да вярва или не.

Значи за да го разбереш си купи билетче, кацни тук и ще ти стане ясно.

Ами братле, работата е в това, че много хора работят като бачкатори, а искат стандарта на живот на висшисти. Хора като теб и мен примерно не си харчат парите за глупости, а за нужните неща и могат да пестят дори. Такъв дето смята, че живееш в мизерия е човек, който е свикнал да дава пари за по кутия цигари на ден, да харчи пари за алкохол и/или леки наркотици, иска да се „качи на колата“, което няма как да ти е по-евтино от градския транспорт, иска да носи маркови дрехи. Ами по европейски цени това са 150 евро за цигари, един грам трева на ден или ежедневно минаване през кръчмата са 10 х 30 съответно 300 евро, ГО 50 евро, гориво плюс текущи разходи по колата ги сложи 150 евро и като си купи едни найкове или анцуНг адидас още 100на евро. Ами ето едни 750 кинта, които той смята, че трябва да си изхарчи, ама като добавиш наема и храната е ясно, че няма да стигнат. Същият този в България ще харчи 150 лева за цигари, около 200 за алкохол, още поне 150 за колатаи да речем 100 лева за дрехи - ами ето ги 600 лева при средна заплата 1000 (според стъкмистиките). Под 10 лева за храна на ден за мен не е реално, ето ти ги 300 лева - станаха месечни разходи 900. Тук обаче не смята, че е мизерия, а се чувства пич защото „дъртите“ ще дадат някоя кинта да му помогнат със сметките, вероятно не плаща наем защото живее при тях или във тяхното овакантено жилище.

какво друго да каже шеф на фирма, която търси образовани хора за работа в кол център. Бавно стават нещата, десетилетие е нужно да се осъзнае, че не е добре да си прогониш хората, още десетилетие ще е нужно да се разбере, че аутсорсингът не прави държавата просперираща

Така.... Как така в една пазарна икономика и напълно отворена система, каквато е трудовият пазар на ЕС, е възможно хем да е по-добре в България, хем хората да не искат там и да има глад за кадри? Ако беше по-добре, те биха се върнали. Нещо лъжем, другарю капиталист?

Щот другаря иска да печели на нечий гръб. Сигурно го чакат поне две фусти с огромни претенции!

''Много хора биха се върнали, ако …. им се даде възможност за адаптация, да се улеснят в решаването на хилядите дребни ????, но важни проблеми като намиране на жилище...'' Юлиане , мин наем 700лв ,мин за 30г ипотека за кутийка вноска 700-900лв при заплати до 1000лв дребен проблем ли е според супер дупер икономист? Та като ги намерите тези жилища за без пари , вземете напишете и на нас къде да ги търсим .

немаш проблем, бегай на запад. Наеми по 1500 евра, при мин заплати пак по толкова . Има и по евтинко, при черни, пакита - макита. Тъкмо ще имаш и за храна -ГМО.

Човека пита ,като са толкова проспериращи тези кол центрове, защо ние да им берем грижа къде да си настанят служителите? А аз имам и друг въпрос. Кой ще им плаща после задграничните адвокати ,на тези служители като ги подгони правосъдието зад океана, а шефовете им се изнижат? Като ''случката'' с Жляз,ако пак не си ме разбрал.

Моят наем е 350 евро плюс 150 евро допълнителни, които покриват вода, парно, смет, канал и не помня какво още. Ток и Интернет си плащам сам. 20 евро ми е паркомятото пред къщи. Цените на храните - кило свински вратни около 7 евро, пилешко около 5 евро. Прясно мляко 3,5% е 70 цента, хляб около 1 евро, картофи 2,5 кила 2 евро, кило банани 1 евро, кисело мляко 50 цента 400мл кофичка. Кутия бяло сирене около 5 евро килото (чисто тегло без саламурата). ГО ми е 48 евро на месец. Карам около 500 евро на месец и горивото ми е около 120 евро. Когато имам нужда от някоя нова дреха спокойно мога да си позволя нещо марково, човек все пак не купува половин гардероб наведнъж. Заплатата ми в родния ми град в България за моята професия е 700 лева бруто. Тук около 1800 евро нето. Живея в Леверкузен - население около 150 000 души. Храната ми е около 300 евро на месец, както виждате при сходните цени в България би ми излязла вероятно около 500 лева при нетна заплата около 570 лева. Нека да отбележа, че дори и да ми прелгаха същата заплата в България вероятно не бих приел да се върна при това състояние на здравеопазването, при тази война по потрошените пътища, при това изключително високо число на олигофрени и наглеци, които вгорчават живота на нормалните българи. Просто не са само едните пари.

ми който е на минимална ще го духа както и тук..ти кво искаш

Ти за запада си чувал само вечер на салатка и ракийка явно.... прост български народ! Не се научихте да не коментирате нещо, което не разбирате

Вече има интернет, всеки може да получи информация за света. Не ни мислете за толкова прости, че да не знаем каква кочина е на запад.