Явор Куюмджиев: Държавата може да си позволи инвестицията в АЕЦ и да остане неин собственик

Комбинация от унгарския и финландския модел на финансиране е добра за строеж на "Белене“

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Можем ма не искаме бе крадци долни! Стига с тая бездънна яма Белене! Не го щем!

В затвора далите три милиарда и да ги връщат!!!

ни е тази АЕЦ БелЯне ? Ядрените отпадъци у вас ли ще ги складираш? На кой ще продаваш тока?

Разбира се че може! Въпросът е че това не го искаме!

То много работи може, но сигурно няма да станат. Тепърва Борисов ще яде оя заради потока. Добре, че поне него направи.

Абе то за моженето може, ама как да присвоим бъдещите печалби! Трябва да набутаме държавата с неизгодна концесия и да го вземе един наш човек. Казват, че в цял свят само българските железници били на загуба. Сега сме на път да постигнем и второ чудо, АЕЦ на загуба. И после ми викате, че нашите управляващи не били способни! Абе те чудеса творят направо! Като онзи виц, дето питали какво щеше да прави България, ако се намираше в Сахара и от радиото отговорили, че сме щели да внасяме пясък.

Много кандидат крадци (експерти) да лапнат публичен ресурс от строежа на АЕЦ Белене

Локдаунът е нищо. Като настъпи блекаута ще се озъбите.

243Win

Експерт?!?!?!?! Дабе! Обикновен комунист, подизпълнител на Путин в България.

Много неща може да се направят стига да има желание. Когато навлязат масово електромобилите ще се харчи много ток.

Държавата тегли кредит след кредит, но може да си позволи ала бала, На гол тумбак чифте пищови.

Ако българската държава стане собственик на АЕЦ, то това ще се превърне в единствената губеща атомна централа в света.

Герб препочетоха да легнат на изме кя рите сащ и да изкарат три мандата....така стана с ЮП и ф16, безплатните златни концесии, 4 безплатни бази и два надути договора с амр тецове. Предател държава затрива....

Да си глупак и да робуваш на предразсъдъци е отвратително. В кой век живееш?

Е ти нали си още в миналия век ,какво ти пука.

Този експерт защо ми е познат от някъде? Червена руска подлога,разчита да сме го забравили?!

Така на едро си ги праска другаря Куюмджиев с размах! По комсомолски. Ми тия дето взеха решение и закопаха милиардите де ги сега? А и май никога няма да дойдат на власт , че да строят Белене! И те си го знаят ама да се приказват едни големи приказки, па някой може да се върже... А бе другарю ти два кабела не си вързал през живота си , а се поспри малко!

На само, че може да си го позволи, а е и длъжна, защото частника не е добър стопанин на подобни съоръжения - твърде склонен е да занижи сигурността за сметка на печалбата (справка АЕЦ Фукушима).

Шо бе до сега губеща ли е?

И в момента продаваме и можем да продаваме.. А отпадаците русия си ги вземаше и ги преработваше.. както и в момента.

А пък държавата, като назначи едни калинки - справка Чернобил.

На "експерта" му е лесно да строи с чужди милиарди. Ще има и за него. Белене е един корупционен проект, в който към момента са изтекли много милиарди, а насреща няма НИЩО! Сега го замразяват, после пак ще го размразят за да могат да точат политиците и така докато народа не се усети и не измете тази съветска СГАН, която ни управлява!

Това отдавна трябваше да стане, а не да харчим пари за щяло и нещяло. Тъпите евробюрократи с нищо не могат да ни помогнат освен с раздаване на пари, които да ни държат в надупена поза. Истинските държавници не мислят само за своя мандат, а за бъдещето на страната си. Впрочем този, който е смел в решенията си винаги ще е на пиедистал сред народа си или поне сред по- голятата му част. Оцеляващите от мандат до мандат винаги ще бъдат забравени. Атомната енергетика е от значение за националната сигурност за всяка държава и е нормално държавата да е собственик.

Стройте го не се пипайте, да беше построено и забравено вече.

Как нищо, ами локвата на Станишев за 3 милиарда?

Министер при БСП управление.

Ами на тези кадето купуват от американските кюмурджийници в момента, като ги затворим заради европейските изисквания! Що, ти от къде мислиш да си купуваш ток, като изтече и на Козлудуй експлоатациония срок? От турците, или от румънците?

Епа ние вече имахме единствената петролна рафинерия на загуба.....

АЕЦ Козлодуй е построена по време на комунистическия режим и днешната "демократична държава" само я експлоатира, трудно може да бъде на загуба. Виж сега за да ти излезе сметката са нужни истински учени, експерти и някой с глава на раменете който да ги чуе, а не тиквата да обяснява на професори по медицина кое как е в областта на инфекциозните болести и те да му ръкопляскат все едно е прочел някоя книга по въпроса.

Ти сериозно ли? Те пътя до там не могат да построят какво остава за действащ АЕЦ.

Епа бате, они руснаците ти казаха, че за 10млрд. ще ти го построят. Баце тия пари отдавна ги изтегли, като заеми и отидоха за папане.... С'а ше тре'а двойно и тройно повече ако искаш ток. Ако не сей банани и чекай на метрополията.....

Всичко казано е вярно, но да не забравяме кой ни управлява и на кой Бог се кланяме. Европа (ЕС) няма интерес България да е енергиен лидер и не случайно първото, което поискаха от нас беше да затворим 4 реактора в Козлодуй. Докато не си изберем достатъяно независими управници, ще се въртим като ветропоказатели.

Сиреч народа ще я плати и след това ще плаща най-скъпия ток в Европа, а отработеното ядрено гориво ще съсхраняваме някъде където бавно но сигурно ще ни трови реките, почвата и въздуха.

Егати експертът. Долен комунистически изтърсак. Той и Румен Овчаров закопаха милиардите в този тъп проект. Ако беше печеливш щеше да има инвеститори , но никой не го ще.

Научи български език, неграмотнико, и тогава се излагай. Много ми е интересно дали би си позволил да пишеш от собственото си име?

Със сегашния стратегически партньор в енергетиката, държавата няма думата.

не може, защото корупционните надценки правят проекта нерентабилен.

аз съм държавата и не искам да съм собственик нито нито на руски нито на американски или немски АЕЦ.

какво мекере си?

Есичко което казва е лъжа и манипулация. Примерно нов блок в козлодуй прави 3 блока, а не един. Площадките и там ги и ма, както и инфраструктурата и жилищата и работниците. А може после и още един да се строи. Много преди да тръгнем да влизаме в ЕС 1-4 блок беше договорено след Чернобил да бъдат затворени 1999 г. И затварянето им няма нищо общо с ЕС. 1 и 2 когато ги затвориха бяха почти с изтекъл ресурс и на практика ЕС ни плати затварянето им, вместо ние да го правим. Това бяха блокове с по-ниска степен на зашита и земетръсоустойчивост. 3-4 можепе да поработят още 5-6 години, ама СирГея ги затвори 2007 г. за да се пробута БеляНЕ. Проблема не е в управниците, а в лекетата като този и тебе....

Бях дете, когато говориха за Белене, е .... вече съм пенсионерка и още дъвчат този въпрос. Не разбрахте ли, че с тези стари, остарели реактори никоя държава не иска да участва. От три години слушаме Теменужка за големия интерес, но резултата е нулев. Ако сделката беше изгодна, щеше да стане още по времето на Живков. Колко правителства се смениха .... има нещо гнило, нещо, което е неизгодно за България.

Държавата може да си позволи практически всичко. Въпроса е нужно ли е да се прави подобна инвестиция и как факта, че гербавите суджуклии и останалите ядрени баячки похарчиха 3 милиарда лева, оправдава това да похарчим още 30 милиарда за тази глупост в този конкретен момент.

няма нужда да повтаряш руските опорки като папагал... Я ми посочи един енергиен лидер? Енергиен лидер съвсем не означава да произвеждаме ток по всички възможни начини и след това да го продаваме под себестойност на съседите!!! Още повече - тоя енергиен бизнес дава добри заплати на няколко хиляди човека дето са или инженери в АЕЦ-а или в някоя фирма на входа и изхода на ТЕЦ... Миньорите дето копаят въглищата за мариците какви са им заплатите????? От ВЕЦ-ове и ВЕИ-та полза за трудово-устрояване няма. А сме много далече от състоянието на ОАЕ, Кувейт или СА дето държавата позлатява поданниците с петро-долари. Нека не се бутаме в пазари дето нямаме конкурентно предимство!!! това го е казал преди 3 века един сравнително умен човек, дето в момента всички го цитират. По-добре да продаваме домати по 3 лева килото отколокто ел-енергия по 3 лева киловатчаса.

Нали беше на голяма сметка този проект? Нали щяха да се избият да го строят американци, французи, китайци и кой ли още не? А отговорът е отново в дебелите комисионни и поетите обещания за лобиране срещу вече отдавна получени милиони за тези ДРЕБНИ УСЛУГИ. Основното тук е очаквано много скъпата енергия от нерентабилно скъпия и неизгоден никому проект АЕЦ Белене да бъде гарантирано изкупувана от държавата и плащана от всеки един от нас в угода на червената енергийна мафия десетилетия напред.

реакторите са чисто нови - още във фабрична опаковка :) Не това е проблема.

За българският данъкоплатец и българският пенсионер АЕЦ Козлодуй е загубена, защото е построена с наши пари, а тока от нея се изнася на безценица от нашите дрогаре. Запоколенията ще останат само радиоактивните отпадъци...

Къде са държавните бензиностанции, които ще намалят цените? И с тока ще стане туй, само предизборно!

Ми тия дни товара пада до 3600 МВт, а Козлодуй бичи с 2100 МВт. Отделно бачкат ТЕЦ и секави ВЕИ. Какво щяхме да правим с АЕЦ Белене ако беше построен, като никой съсед не ще да купува електроенергия. Преди 5 години изнасяхме по 10 ТВтч, сега не можем да продадем и 3 ТВтч, щото съседите си построиха ВЕИ. А износната цена направо е смешна 5 цента. И щяхме да си държиме скъпата БеляНе без да бачка или да намаляваме мощността й. И да си подбиваме пазара сами с още по-ниски цени. 44 % от електроенергията ни се добива от АЕЦ Козлодуй и сме водеща по този показател държава. Обаче забележете Руслямска държава от АЕЦ добива цели 18,5% пък не се пъне да си строи нови АЕЦ, ама пробутва на нас. Китай и той с 19% от АЕЦ. Вранция смята да намали АЕЦ од 50% в следващите 3-4 години. Германия пък стана износител на електроенергия последните години заради ВЕИ и изнася 38 ТВтч. Дори обмена с Франция е положителен. Блок може един ама след 10 години и после още един след още 10 години за да покрием Козлодуй и то ако не се появят нови енергоизточници като ТЯЕЦ. Щото тогава ще трябва да затваряме АЕЦ и да останем със събути гащи съвсем.

Бате, 10 милиарда ама евро... и като го направят за толкова пари мегаватчаса на изходящата подстанция става колкото на новите ВЕИ-та.... 2-3 пъти колкото Козлодуй... Припомни ми - идеята не беше ли АЕЦ.а да дава евтина енергия да компенсира ВЕИ-тата??

Така е, цялата ни енергетика е кремълска далавера. А четирите първи реактора не се удължаваше животът има да се отвори място за белене. А се извиняваха с ЕС. Можеше да се затворят само първите два.