Държавата може да си позволи инвестицията на АЕЦ "Белене" и да остане собственик на централата. А ако желае да потърси допълнително финансиране, то трябва да се знае, че и съседни държави бяха заявили желание да участват като акционери в проекта. Това каза в интервю за 3е-news Явор Куюмджиев, енергиен експерт и бивш заместник-министър на енергетиката.

Той уточни, че до момента за проекта са дадени над 3 милиарда лева. Има и едно друго принципно понятие - ако нищо не се направи с вложената до момента сума, то тези пари ще бъдат "изхарчени". Ако обаче го има проектът, то тези пари ще бъдат "инвестирани". Разликата е колосална. Ако нищо не се направи със средствата то това ще са sunk costs (потънали разходи).

Куюмджиев е категоричен, че ядрената енергетика няма алтернатива и допълва, че по света ядрената енергетика върви ръка за ръка с възобновяемите енергийни източници. Това е и бъдещето на българската енергетика. ВЕИ-тата са непостоянни източник на енергия - фотоволтаичните системи произвеждат електроенергия само през деня, а вятърните централи само когато има вятър. Не може да се изгражда стабилна енергийна система само на тях, а са необходими и базови мощности. Единствените екологични базови мощности са атомните централи.

"Трябва да е ясно, на всички, че цикълът за изграждане на една атомна централа е между 15 и 20 години от датата на взимане на решение за това. И този период е такъв, само ако всичко върви гладко. В нашия случай за АЕЦ "Белене" бе взето решение през 2006 г., а това че 15 години по-късно нямаме нищо построено, е съвсем друга тема. Имайки предвид, че цикълът на изграждане е много дълъг, то решения трябва да се вземат и те да се следват неотлъчно и с постоянство", посочва бившият заместник-министър на енергетиката.

3е-news.net

Той допълва, че за всички е ясно, че в България има два работещи ядрени блока - V и VI на АЕЦ "Козлодуй", и те бяха модернизирани преди две години. Но след 20-30 години техният живот ще приключи. "Все пак след 60 години работа тези съоръжения няма да могат да продължат дейността си. А това означава, че в даден момент вече просто няма да имаме ядрена енергетика. Тоест ние трябва да започнем да строим веднага", препоръчва енергийният експерт.

По думите на Куюмджиев, ако искаме по-рано да имаме ядрена мощност, е логично да я построим в АЕЦ "Белене", а не на площадка в "Козлодуй". Проектът за Втора атомна, с всичките му условности, че все още няма създадена проектна компания, е в много по-напреднала фаза. Той има одобрена площадка, одобрен е и проекта, закупено е оборудване и има поне пет години преднина пред идеята за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Енергийният експерт отбелязва още, че в света почти няма атомни централи, състоящи се от един ядрен реактор. Малко са изключенията и това обикновено са централи, построени преди много години и са с минимални капиталови вложения. "Това също е важно, защото засега при АЕЦ "Белене" говорим за изграждане на два ядрени блока. При АЕЦ "Козлодуй" обаче съоръжението е само едно, теоретично. На практика в Европа са много малко централите само с един ядрен реактор. Такъв пример е АЕЦ "Кръшко" в Словения. Другите подобни са големите блокове на Арева във Фламанвил и Олкилуото. Те са различни технологии и са големи блокове с мощност от 1400 мвт. Като цяло в ядрената енергетика блоковете се строят по двойки, най-малкото защото има икономия от мащаба. И всички тези разсъждения говорят за това, че ние трябва да се съсредоточим върху изграждането на АЕЦ "Белене", подчерта Явор Куюмджиев.