Явор Куюмджиев: Държавата може да си позволи инвестицията в АЕЦ и да остане неин собственик

Комбинация от унгарския и финландския модел на финансиране е добра за строеж на "Белене“

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Печалбата от АЕЦ Белене, според двата анализа - на HSBC и БАН, е 300 милиарда лв. Боко трябва да бъде съден за това че лиши България заради пропуснати ползи от 300 милиарда.

еби си майката! от 40 години грабите вноските на държавата в "Белене". Кат искаш - финансирай си и си построй. ний грабеж за 40 милярда - нещем. забалежи, вече сте откраднали 20 милярда там.............

Експерт....хахах....Нарочно не са му написали името в заглавието, че хората да се излъжат и да прочетат...Хитър ход, не може да се отрече..Този и партията му са експерти само по фалитите и режим на тока '' 2 часа има, 2 часа няма''

3 на 1 беше.

"А ако желае да потърси допълнително финансиране, то трябва да се знае, че и съседни държави бяха заявили желание да участват като акционери в проекта. Това каза в интервю за 3е-news Явор Куюмджиев, енергиен експерт и бивш заместник-министър на енергетиката." Този определено е взел някой евро от някой наш съсед за да лобира за него!

или НЕ ? Отговорът е много прост : Само ако има нужда и пазар за произвежданата електроенергия в бъдеще. Че сега сме много вътре с криминалните спънки по строителството на АЕЦ Белене е пределно ясно и допълнително затъване в харчене на пари е много рисково.

Не давайте трибуна на такива като тоя,особено преди избори.

Най-лесно се краде от държавата. Частен инвеститор никога няма да си даде парите за тази дупка за милиарди.

Tози и мутрата му е на измамник

Прав е Никой не мисли за бъдещото поколение

Тази "карта" Белене винаги се разиграва преди избори и номера е вече изтъркан. Ако проекта се построи както трябва, без корупция, то определено ще е ефективен. Проблема НЕ е в техниката, проблема е в хората и по-точно в техните нечисти намерения и интереси. Ако погледнете саита на АЕЦ Козлодуй ще видите, че блоковете имат живот до 2027 година и до 2029 година. След това производителя евентуално може да даде резрешение за още 10 години. Това е по отношение на корпусите на реакторите. С други думи само след 7-9 години може да очаквате окончателно спиране на блоковете в Козлодуй или удължаване на живота им, но ... НЕ се знае! Те ще трябва да бъдат заменени с нещо. Отделно ще трябва да спрем кюмюрджийските централи. Евентуално можем да ги газифицираме и така ще позакърпим положението, но газа е вносен. И евтин да е, пак се внася. Остава единствено слънцето като енергиен източник, но там ще трябва допълнителни средства за някакво запазване/акумулиране/ на енергията. Тук трябва да отчетем и очакваното повишение на електропотреблението поради навлизането на ел.автомобилите. Това няма да стане изведнъж, а сравнително постепенно, за 10-20 години. Като цяло точен баланс във времето няма как да се предвиди. Задължително ще има излишък или недостиг на енергия. Е, излишъка е по-добър за потребителите, ще води до сваляне на цените. А недостига??? Именно за това има мощности които са в резерв, но те също струват пари, защото собственика иска да печели. И така, вероятния добър вариант е да се започне скорошно строителство на поне 2 нови блока - Белене или Козлодуй. Газифициране на ТЕЦовете за да имаме добър резерв. Промени в енергийния закон така щото за обикновените хора да е лесно да инвестират във фотоволтаици по покривите си и да продават произведената енергия. Така ще възникнат безброй малки /миниатюрни/ производители които ще печелят нещо от инвестицията си и ще са доволни. А те къде ще си похарчат спечеленото? Естествено по магазините и заведенията...а това раздвижва икономиката. Това електричество хем ще е "залено", хам няма да има внос на енергосуровина /изтичане на пари/. АЕЦ и Газови ТЕЦове ще гарантират електричество в студени и мрачни дни.

Едно от задълженията на Електроенергийния системен оператор и ЕРП-та е да проучват товара и да правят 10-годишни планове за разширение и модернизация на мрежата. Няма как да се появи такъв голям товар като електроавтомобили, без това да стане известно поне 10 години преди на Електроенергийния системен оператор и ЕРП-та, за да реконструират мрежата. Ако това не стане, товара просто ще стои и ще чака докато стане. За сега, тези дружества не предвиждат такъв товар.

Не знам до колко тези дружества са адекватни. Из новините се говори за спиране от производство на ДВГтата до 2030 година. А в България си караме стари коли, демек доста късно ще ги електрифицираме. За България ще е добре да има енергиен закон който да дава лесна възможност на обикновените хора да инвестират във фотоволтаици. Обяснил съм защо. Ако погледнеш една Германия, която е по-на север, напълниха си поляните с фотоволтаици, а из между панелите пасат овце. Така хем произвеждат електричество, хем поляната си е поляна. Някои даже твърдят, че Германия дори изнася електричество, но е ясно, че е нужно нещо да покрие нуждите при липса на слънце. Не вярвам това електричество да се продава на загуба! А защо не се погледне как Германия е организирала цялото това електропроизводство, какъв е техния закон???

Абе като си прост не се набирай. Според изискванията на МААЕ не може да се дава повече от 10 години удължение на лиценза на блок и затова удължение се прави през 10 години. Според същата организация Козлодуй може да се ползва още поне 30 години., но няма как да стане наведнъж. Това са формалности. В сайта на Козлодуй пише че има лиценз до 2027 и 2029, а не че тогава блоковете се затварят. Ако Козлодуй затвори, то тогава трябва да затворят 90 процента от съществуващите блокове. Та в близките 30 години нов блок не ни трябва.

Я виж лиценза на 6ти блок до кога е кажи ЗАЩО е по-кратък? А удължаването на лицензите до колко е сигурно? Според документацията корпусите се ползват 30 презарядки или 40 години,

Разберете, енергетиката е само инфраструктура на икономиката. Никой не те пита каква енергетика имаш, а каква е икономиката - ефективна ли е, конкурентноспособна ли е, расте ли, и т.н. Ако можеш да правиш икономика без никаква енергетика, най-добре, но не може. Проблемът не е в АЕЦ Белене, може ли да се направи, не може ли и т.н., а в това, че България НЯМА ИКОНОМИКА за две атомни централи, а тази коята има е неефективна и работи с много повече ток отколкото в други страни. България има икономика от малък и среден тип, гиганти като Кремиковци и Нефтохим няма да има скоро. Съществуващата структура на електро енергетиката като базови и регулиращи мощности е подходяща за типа икономика на България и трябва да се поддържа чрез инвестиции в ефективност, обновяване и модернизация. Тове е, нищо друго. 7 Блок на АЕЦ Козлодуй се изгражда по: Решение на Министерски съвет 250/29.03.2012 http://pris.government.bg/prin/documentview.aspx?DocumentID=XZNoNWPpcunHlRsLjnYO2w== Решение на Народно събрание 29.03.2012 http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/13936 Решение на Министерски съвет по т.28 от Протокол N 14 от заседание на 11.04.2012 г. по т.1 http://pris.government.bg/prin/documentview.aspx?DocumentID=1KLGHZ3zBmNA5PubbfPjig== Възобновяване на проекта АЕЦ Белене е по: Решенията на Министерски съвет 447/29.06.2018 http://pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=SU/ARklPWd6zQ/zhHn4Jrg== Решение на Народно събрание от 07.06.2018 http://www.parliament.bg/bg/desision/ID/78110 Решенията за възобновяване на проекта АЕЦ Белене се отнасят само за този проект и не отменят решенията от 2012 за проекта 7 Блок в АЕЦ Козлодуй. В съответствие с последните, през 2012 г. е създадена проектна компания АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ЕАД и от тогава там се работи по проекта. На 02.04.2019 е одобрен доклад за ОВОС и е издадена Заповед от 21.02.2020 на Агенция за ядрено регулиране за одобряване на Площадка 2 за изграждане на 7 Блок в АЕЦ Козлодуй. Защо след като от 6 години (до днес 9 години) се изгражда 7 Блок в АЕЦ Козлодуй и се харчат пари по този проект, през 2018 Петкова и МС решават да започнат изграждане на втора АЕЦ с нови разходи за доклади за милиони на БАН за проект, за който нито имат пари, нито оборудване ?

Ами тези от "Нови мощности" в Козлодуй какво правят по цял ден? Май само заплати вземат. За да се вземат тези решения от Мин. Съвет, Нар.Събрание и т.н също са похарчени пари, пари, пари... а реално до момента има ли поне една кофа цимент да са излели??? Белене ужким го почваха веднъж, а реално разрушиха построеното. Беше построено до ... около кота 13 поне. После ББ отиде да види какво има там, и се случи точно след един дъжд... и какво да види - един гьол. Та така с течение на много години се оказва, че енергетиката е като бездънна яма и няма напълване.

Каза ти се ясно, но явно не си разбрал. Няма развитие без инвестиции. Инвестираш - строиш - произвеждаш - връщаш инвестицията - реализираш печалба. Но ако някой спре проекта преди да започне да произвежда, инвестицията се превръща в загуба, защото няма как да се върне и да реализира печалбата. Така че спирането на АЕЦ от Боко, под натиска на Хилари Клинтън преди, сега Херо Мустафа и американски компромати, води до загуба. Т.е. загубата не е заради този който е започнал проекта, а този който го е спрял. Да не говорим за нереализираните 300 милиарда лв печалба, която е пропусната ползва и също ще тежи на съвестта на Боко, Клинтън, Мустафа.

От къде ги вадите тия бити-недоубити червени БОК.ЛУ.ЦИ?

Ако беше изгоден щеше да има опашка от инвеститори да наддават кой да вземе проекта. След като няма опашка от инвеститори значи няма никаква икономическа изгода от този корупционно структуриран проект. Инвеститорите не са глупаци да изтърват възможности за печалба ако има такава. Глупаците са тези, които вярват в приказки на подобни корумпирани пишман експерти.

Да не сте забравили за Р.Овч., Богомил Манчев, Румен Петков, Георги Първанов, Явор Куюмджиев, Таско Ерменков, съветника на Радев Еленко Божков, Атанас Тасев, Сашо Дончев, Христо Ковачки, Красимир Георгиев, Валентин Златев и куп други герои. Всички те са взели вече огромни комисионни предварително, а ако се осъществи АЕЦ Белене се закачат на хранилка за поне 30-40 години напред. Тока от там ще бъде прескъп поради куп причини една от които е тази и руските енергийни и геополитически интереси у нас.

Защо ви трябва да строите евтин руски АЕЦ. Нашият Уестингхаус ще ви построи един блок, на цената на три руски. Може токът от нашия АЕЦ да е три пъти по-скъп, но е по-демократичен. А и така ще спасите фалиралата Уестингхаус, защото нали ние трябва да си поддържаме стандарта, не става без да грабим лизачите си.

Тази платена руска подлога да не се обажда! Няма нужда държавата да става собственик и нашите деца и внуци да плащат за кражбите на сегашните комунистически лобисти за АЕЦ Белене!

Само дето в държавата на българската мафия "Държавата може да си позволи инвестицията в АЕЦ и да остане неин собственик" обикновено означава източване на бюджета, огромни злоупотреби и прехвърляне на чужди загуби.

Ами дай тогава да не правим магистрали, защото някой можел да източи асфалт. Ами да се откажем от задравеопазване, защото лекари надписват направления. Ами защо не се откажем от елекртичество, защото ЕРПтата ни крадат, а американските ТЕЦове ни продават насила пет пъти по-скъп ток. Да се откажем от туризма, защото там има корупционни пари. Ами да се откажем да живеем, защото можем да умрем? Ти през живота дали си направил нещо полезно или си мишкуваш като някой плазмодий, защото може нещо да не стане?

Абе тя може да изръси народа с още 10-15 милиарда, ама нали трябва и някой да купува. Де го този пазар ?

в момента сме на границата да внасяме. като почнат електроколите, ще страдаме - а това ще е до 10-15 години.

Когато е близо да ни потрябва тогава ще се строи. Но на площадка на Козлодуй. И ако може без тайни клаузи чрез които половината ток да принадлежи на национални предатели русофили, които да го продават в чужбина, а загубата да бъде разхвърляна върху сметките на българските потребители.

Това не е никакъв експерт. Това е един червен сопол!

Има един друг "експерт", който е специалист по всичко и "инспектира" всичко. Докато той управлява в България нищо няма да се построи! След време ще затворим и 5 и 6 блок и тогава ще питаме олигофренчета като "Дада" какво да правим!

Не го мисли "това време". Дотогава отдавна ще си пукнал, тъпунгер

Ми тия дни товара пада до 3600 МВт, а Козлодуй бичи с 2100 МВт. Отделно бачкат ТЕЦ и секави ВЕИ. Какво щяхме да правим с АЕЦ Белене ако беше построен, като никой съсед не ще да купува електроенергия. Преди 5 години изнасяхме по 10 ТВтч, сега не можем да продадем и 3 ТВтч, щото съседите си построиха ВЕИ. А износната цена направо е смешна 5 цента. И щяхме да си държиме скъпата БеляНе без да бачка или да намаляваме мощността й. И да си подбиваме пазара сами с още по-ниски цени. 44 % от електроенергията ни се добива от АЕЦ Козлодуй и сме водеща по този показател държава. Обаче забележете Руслямска държава от АЕЦ добива цели 18,5% пък не се пъне да си строи нови АЕЦ, ама пробутва на нас. Китай и той с 19% от АЕЦ. Вранция смята да намали АЕЦ од 50% в следващите 3-4 години. Германия пък стана износител на електроенергия последните години заради ВЕИ и изнася 38 ТВтч. Дори обмена с Франция е положителен. Блок може един ама след 10 години и после още един след още 10 години за да покрием Козлодуй и то ако не се появят нови енергоизточници като ТЯЕЦ. Щото тогава ще трябва да затваряме АЕЦ и да останем със събути гащи съвсем.

Дада, руснаците са си направили ВЕЦ-ове по всички сибирски реки. Преди да имат АЕЦ-и... Щото нали - электрификация + съветска власт = комунизъм. Все още инсталираните мощности като АЕЦ не могат да настигнат ВЕЦ-овете. И за какво им е да строят при положение, че 1/4-та от ВЕЦ-овете и ТЕЦ-овете не работят и пак произвеждат повече отколкото използват.

Къде са държавните бензиностанции, които ще намалят цените? И с тока ще стане туй, само предизборно!

Нали беше на голяма сметка този проект? Нали щяха да се избият да го строят американци, французи, китайци и кой ли още не? А отговорът е отново в дебелите комисионни и поетите обещания за лобиране срещу вече отдавна получени милиони за тези ДРЕБНИ УСЛУГИ. Основното тук е очаквано много скъпата енергия от нерентабилно скъпия и неизгоден никому проект АЕЦ Белене да бъде гарантирано изкупувана от държавата и плащана от всеки един от нас в угода на червената енергийна мафия десетилетия напред.

Държавата може да си позволи практически всичко. Въпроса е нужно ли е да се прави подобна инвестиция и как факта, че гербавите суджуклии и останалите ядрени баячки похарчиха 3 милиарда лева, оправдава това да похарчим още 30 милиарда за тази глупост в този конкретен момент.

Бях дете, когато говориха за Белене, е .... вече съм пенсионерка и още дъвчат този въпрос. Не разбрахте ли, че с тези стари, остарели реактори никоя държава не иска да участва. От три години слушаме Теменужка за големия интерес, но резултата е нулев. Ако сделката беше изгодна, щеше да стане още по времето на Живков. Колко правителства се смениха .... има нещо гнило, нещо, което е неизгодно за България.

реакторите са чисто нови - още във фабрична опаковка :) Не това е проблема.

Нов Москвич. Във фабрична опаковка! Става само за бъдещия музей, който може да са нарече "Музей на българската глупости безхаберие!

Проблема е че Запада и Американците не ни дават да имаме нова АЕЦ.

Брей моме, ти направо изтрепа рибата! Кой и кога ти го каза това за реакторите? Май малко си ходило на училище,дедовото!

аз съм държавата и не искам да съм собственик нито нито на руски нито на американски или немски АЕЦ.

не може, защото корупционните надценки правят проекта нерентабилен.

Със сегашния стратегически партньор в енергетиката, държавата няма думата.

Егати експертът. Долен комунистически изтърсак. Той и Румен Овчаров закопаха милиардите в този тъп проект. Ако беше печеливш щеше да има инвеститори , но никой не го ще.

Неграмотен,нахален ,па и Българин се нарекъл.

Сиреч народа ще я плати и след това ще плаща най-скъпия ток в Европа, а отработеното ядрено гориво ще съсхраняваме някъде където бавно но сигурно ще ни трови реките, почвата и въздуха.

за отработеното: ако не е руска -> да. Иначе рашаните си го прибират и това е част от техните изисквания.

И двамата по-горе сте в грешка. В Русия имат закон който им забранява да прибират чужди радиоактивни отпадъци. А горивото което внасяме е хаше, ние сме собствениците. За това руснаците го прибират само за преработка и ще ни върнат отпадъка. Разбира се това което "извадят" - остатъчен уран и плутонии са наши и ние можем да ги продадем или да си ги вземем и да си ги съхраняваме. Съхранението на радиоактивни отпадъци се прави на специално подбрани места където НЯМА вода. Освен това тези отпадъци са така обработени, че да се гарантират много години стабилност на структурата. Другия вариант за ядрено гориво е да ни се даде под наем. Ние го ползваме и връщаме. До сега не знам да е практикувано в България.

Всичко казано е вярно, но да не забравяме кой ни управлява и на кой Бог се кланяме. Европа (ЕС) няма интерес България да е енергиен лидер и не случайно първото, което поискаха от нас беше да затворим 4 реактора в Козлодуй. Докато не си изберем достатъяно независими управници, ще се въртим като ветропоказатели.

Есичко което казва е лъжа и манипулация. Примерно нов блок в козлодуй прави 3 блока, а не един. Площадките и там ги и ма, както и инфраструктурата и жилищата и работниците. А може после и още един да се строи. Много преди да тръгнем да влизаме в ЕС 1-4 блок беше договорено след Чернобил да бъдат затворени 1999 г. И затварянето им няма нищо общо с ЕС. 1 и 2 когато ги затвориха бяха почти с изтекъл ресурс и на практика ЕС ни плати затварянето им, вместо ние да го правим. Това бяха блокове с по-ниска степен на зашита и земетръсоустойчивост. 3-4 можепе да поработят още 5-6 години, ама СирГея ги затвори 2007 г. за да се пробута БеляНЕ. Проблема не е в управниците, а в лекетата като този и тебе....

Така е, цялата ни енергетика е кремълска далавера. А четирите първи реактора не се удължаваше животът има да се отвори място за белене. А се извиняваха с ЕС. Можеше да се затворят само първите два.

Не проблем, че съм прост, но лошото е че много ли личи. Вижте какви простотии съм написал по-горе.

няма нужда да повтаряш руските опорки като папагал... Я ми посочи един енергиен лидер? Енергиен лидер съвсем не означава да произвеждаме ток по всички възможни начини и след това да го продаваме под себестойност на съседите!!! Още повече - тоя енергиен бизнес дава добри заплати на няколко хиляди човека дето са или инженери в АЕЦ-а или в някоя фирма на входа и изхода на ТЕЦ... Миньорите дето копаят въглищата за мариците какви са им заплатите????? От ВЕЦ-ове и ВЕИ-та полза за трудово-устрояване няма. А сме много далече от състоянието на ОАЕ, Кувейт или СА дето държавата позлатява поданниците с петро-долари. Нека не се бутаме в пазари дето нямаме конкурентно предимство!!! това го е казал преди 3 века един сравнително умен човек, дето в момента всички го цитират. По-добре да продаваме домати по 3 лева килото отколокто ел-енергия по 3 лева киловатчаса.

Домати само купуваме.

Стройте го не се пипайте, да беше построено и забравено вече.

Ти сериозно ли? Те пътя до там не могат да построят какво остава за действащ АЕЦ.

Това отдавна трябваше да стане, а не да харчим пари за щяло и нещяло. Тъпите евробюрократи с нищо не могат да ни помогнат освен с раздаване на пари, които да ни държат в надупена поза. Истинските държавници не мислят само за своя мандат, а за бъдещето на страната си. Впрочем този, който е смел в решенията си винаги ще е на пиедистал сред народа си или поне сред по- голятата му част. Оцеляващите от мандат до мандат винаги ще бъдат забравени. Атомната енергетика е от значение за националната сигурност за всяка държава и е нормално държавата да е собственик.

На "експерта" му е лесно да строи с чужди милиарди. Ще има и за него. Белене е един корупционен проект, в който към момента са изтекли много милиарди, а насреща няма НИЩО! Сега го замразяват, после пак ще го размразят за да могат да точат политиците и така докато народа не се усети и не измете тази съветска СГАН, която ни управлява!

Как нищо, ами локвата на Станишев за 3 милиарда?

Епа бате, они руснаците ти казаха, че за 10млрд. ще ти го построят. Баце тия пари отдавна ги изтегли, като заеми и отидоха за папане.... С'а ше тре'а двойно и тройно повече ако искаш ток. Ако не сей банани и чекай на метрополията.....

Бате, 10 милиарда ама евро... и като го направят за толкова пари мегаватчаса на изходящата подстанция става колкото на новите ВЕИ-та.... 2-3 пъти колкото Козлодуй... Припомни ми - идеята не беше ли АЕЦ.а да дава евтина енергия да компенсира ВЕИ-тата??

На само, че може да си го позволи, а е и длъжна, защото частника не е добър стопанин на подобни съоръжения - твърде склонен е да занижи сигурността за сметка на печалбата (справка АЕЦ Фукушима).

А пък държавата, като назначи едни калинки - справка Чернобил.

Така на едро си ги праска другаря Куюмджиев с размах! По комсомолски. Ми тия дето взеха решение и закопаха милиардите де ги сега? А и май никога няма да дойдат на власт , че да строят Белене! И те си го знаят ама да се приказват едни големи приказки, па някой може да се върже... А бе другарю ти два кабела не си вързал през живота си , а се поспри малко!

Този експерт защо ми е познат от някъде? Червена руска подлога,разчита да сме го забравили?!

Министер при БСП управление.

Научи български език, неграмотнико, и тогава се излагай. Много ми е интересно дали би си позволил да пишеш от собственото си име?

Герб препочетоха да легнат на изме кя рите сащ и да изкарат три мандата....така стана с ЮП и ф16, безплатните златни концесии, 4 безплатни бази и два надути договора с амр тецове. Предател държава затрива....

Ако българската държава стане собственик на АЕЦ, то това ще се превърне в единствената губеща атомна централа в света.

Шо бе до сега губеща ли е?

АЕЦ Козлодуй е построена по време на комунистическия режим и днешната "демократична държава" само я експлоатира, трудно може да бъде на загуба. Виж сега за да ти излезе сметката са нужни истински учени, експерти и някой с глава на раменете който да ги чуе, а не тиквата да обяснява на професори по медицина кое как е в областта на инфекциозните болести и те да му ръкопляскат все едно е прочел някоя книга по въпроса.

За българският данъкоплатец и българският пенсионер АЕЦ Козлодуй е загубена, защото е построена с наши пари, а тока от нея се изнася на безценица от нашите дрогаре. Запоколенията ще останат само радиоактивните отпадъци...

Държавата тегли кредит след кредит, но може да си позволи ала бала, На гол тумбак чифте пищови.

Много неща може да се направят стига да има желание. Когато навлязат масово електромобилите ще се харчи много ток.

243Win

Експерт?!?!?!?! Дабе! Обикновен комунист, подизпълнител на Путин в България.

Да си глупак и да робуваш на предразсъдъци е отвратително. В кой век живееш?

Е ти нали си още в миналия век ,какво ти пука.

Локдаунът е нищо. Като настъпи блекаута ще се озъбите.

Много кандидат крадци (експерти) да лапнат публичен ресурс от строежа на АЕЦ Белене

Абе то за моженето може, ама как да присвоим бъдещите печалби! Трябва да набутаме държавата с неизгодна концесия и да го вземе един наш човек. Казват, че в цял свят само българските железници били на загуба. Сега сме на път да постигнем и второ чудо, АЕЦ на загуба. И после ми викате, че нашите управляващи не били способни! Абе те чудеса творят направо! Като онзи виц, дето питали какво щеше да прави България, ако се намираше в Сахара и от радиото отговорили, че сме щели да внасяме пясък.

Епа ние вече имахме единствената петролна рафинерия на загуба.....

То много работи може, но сигурно няма да станат. Тепърва Борисов ще яде оя заради потока. Добре, че поне него направи.

Разбира се че може! Въпросът е че това не го искаме!

ни е тази АЕЦ БелЯне ? Ядрените отпадъци у вас ли ще ги складираш? На кой ще продаваш тока?

И в момента продаваме и можем да продаваме.. А отпадаците русия си ги вземаше и ги преработваше.. както и в момента.

Ами на тези кадето купуват от американските кюмурджийници в момента, като ги затворим заради европейските изисквания! Що, ти от къде мислиш да си купуваш ток, като изтече и на Козлудуй експлоатациония срок? От турците, или от румънците?

В затвора далите три милиарда и да ги връщат!!!

Можем ма не искаме бе крадци долни! Стига с тая бездънна яма Белене! Не го щем!