Висше, средно, основно и никакво образование: ето каква е картината у нас

Тенденцията е на увеличаване на броя и дела на хората с висше и средно и намаляване на онези с основно и без образование

Обратно в новината

Коментари - Висше, средно, основно и никакво образование: ето каква е картината у нас | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хахаха ученици завършили средно образование но без да могат да пишат и четат, също не са научили и умножение. Пълен фарс учителите нямат право да пишат двойки и съответно няма оставащи. То и учителите също не могат да пишат правилно.

А някой ще се сети ли да напише ,че ОСНОВНА ПРИЧИНА за това състояние е , че в бг училище оценките заповат от СЛАБ /4/ ?

Ако и тази УЖстатистика е като за ПРЕбрОяване 2021-- почти 7 /седем/ млн. в България , а РЕАЛНО едва ли има и 5 /ПЕТ /млн на тази територия-освен ако са ПРЕБРОЙЛИ и Северна Македония --по добре да не я чете човек.

от личен опит. Дипломиран магистър-инженер съм в сферата на няма значение. Завърших през 1993 г. В момента работя в родната си Alma Mater , като Експерт в своята специалност. Не само при нас, а подозирам - навсякъде, има нещо странно. След завършване на магистратура, хората масово се приемат в докторантски програми по съвсем други направления. А в тия програми се набляга предимно само на две неща - английски език и умения за работа с най-нужното за бъдещия наУчен работник средство - статистиката. Така де, ако не успееш да събереш данни от своите изследвания и да ги обработиш статистически/стъкмически и да извадиш яките, красиви и шарени, говорещи дори на вехтите доайени графики, ти защита няма да минеш. Така се стига до момента, в който човек, завършил магистратура по математика, да речем, кара докторантура по транспортна техника и след като придобие ОКС (образователно-квалификационна степен), започва да преподава като асистент - ами в каквато специалност в момента има свободен щат, например строително инженерство. Знам, че никой няма да ми повярва, но това е чудесен бизнес - държавата отпуска бройки за докторантури, лицата получават над 1000 лева стипендия, а менторите им прибират пари за всеки докторант. Накрая - сами виждате какви излизат. Признавам - много рядко, но все пак се случва (свидетел съм), че има и докторанти, които твърдо държат да изследват и защитят своята дисертация точно в областта, в която за завършили средното и висшето си образование. Такива кадри са много ценни, но там вече се стига до парадокса - човекът пред защита почва да среща отпор от собствената си катедра, щото видите ли - той отдавна е сложил в джоба си хабилитираните кадри, които треперят за мястото си. Точно по тази причина, истинските достойни кандидати просто биват отчислени с право на защита (за да не връщат стипендиите си), и повече никой не ги търси (с малки изключения). А хабилитираните кретат до пенсия, като над 40 години преподават все същите руски учения и материал, които са наследство от обучението им в СССР и от своите предишни началници. Новаторство - НУЛА. Положението е нетърпимо откакто всеки ВУЗ вече има правото сам да съставя комисия за защитата на дисертацията, а не какво беше преди - всички защити да се правят в БАН. Ето, вече ви е ясно - как и защо сме стигнали тук...

Противоречите си. Пишете , че се преподава по остаряла система останала от соца, а след това казвате, че не се преподава така както беше преди! В миналото имахме уникална образователна система.

Картинката е сложна. Младите не желаят да учат ,а системата го позволява.Образованието не трябва да бъде до 12 клас.До 10 клас и да отива да работи.

650 000 са с 4 клас или никакво образование ! Сега разбрахте ли защо ГЕРБ печели ?! Това е техния електорат и малко от тях за ДПС и картинката е ясна !

от тези 25% с вишу, 85% са нищоправци от ЮЗУ, БИБЛИОТЕКАРСКИЯ, ВИИ КАРЛ МАРКС, дето не става чеп за зеле от тях. Функционално неграмотни като КИКИ КУРОЛАТОРА

А, да и Румен (Тъпото) Гечев, който успя да фалира България, а е професор по икономика във ВИИ . Един чобан би бил по-успешен

Тези “вузове” са инкубатори на властите ! Законодатели, съдии и прокурори, мисирки …. !

Един завършил задочно наскоро за инженер казал: "Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар!"

Все повече хора с виШШУ образование, все по-малко хора с висше образование! Със средното образование е още по-зле!

Ма много вишисти сме наброили.. Чудо невиждано.. И що ли са търсят толкоз много ИНЖЕНЕРИ? При такъв богат урожай от хора с тапия за ВИШЕ.. А проблема е в основното и средното образование.. Таз година за пръв път ОБРАЗОВАТЕЛНОТО УЖ министерство са изпусна, че на матурата НИТО ЕДИН учиник/чка от 27 УЧИЛИЩА В България не са успяли да вземат повече от СЛАБ 2.. За тройкаджиите обаче тоз брой училища все още е ДЪРЖАВНА ТАЙНА.. А за разликата между ДВОЙКА или ТРОЙКА някой дали се наема да пуска разликата?

Sled 16 g rabota v EVROPA, NAMIRAM OGROMNA PROSTOTIA. SAJALIAVAM, GRADA MI E, OT NAI-GOLEMITE V RODINATA, NO TAKOVA CUDO, NE SAM SI PREDSTAVIALA. A STATISTIKITE, MISLIA, CE SA ZABLUDI. TOVA TUK E TIPICNO. SIGURNO SE KUPUVAT DIPLOMITE.

Български Свободен Университет е Университет - лъже се жестоко! Същото се отнася и за другите псевдо университети, зад които стоят търговски дружества!

Да ме убедят в това, че "бакалавър" е равностойно на"магистър"?! Пълна глупост. "Бакалавър" е учил, недоучил студент, т.е. човек със средно специално!

За жалост, в последните години и образователната степен "магистър" се изравни като ниво със средното образование отпреди 35 г.

Гледайки диаграмата, човек би казал, че българина с годините става все по-образован. Но това не е съвсем вярно. Образованието в България имаше качество само до около средата на 90те години. От там нататък е само количество. Голяма част от дипломите са буквално купени. Т.е.ако имаш пари, записваш се и хоп. След няколко години си висшист. Без даже и да знаеш за какво точно си учил. А много деца излизат с дипломи за средно образование, без да могат да пишат правилно на български език. И без да са прочели нито една книга от начало до край. Та така.

У НАС Е ТАКАВА ПОРНОГРАФИЯ ВСИЧКО... ЧЕ ЩОМ ПРОСТИТУТКА МИС БЪЛГАРИЯ (ГЕРИТО ГУНЧЕВА) СТАНА ВОДЕЩА НА СПОРТНИТЕ НОВИНИ ПО БТВ...ДЕТО НЯМА 3-ТИКЛАС ЗАВЪРШЕН...ЗА КАКВО ДА ГОВОРИМ ИЗОБЩО!!!??? СИНОПТИЧКИТЕ ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ СА ПРОСТИТУТКИ ДО ЕДНА!! А УЖ В ТЕЛЕВИЗИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ НОРМАЛНИ ХОРА...ДА АМА НЕ!!!!!

Преброяването не е вярно, защото имаше бъг в системата именно за образователната степен. Синът ми е тръгнал по-рано на училище и заради по-малката му възраст не ми даде всички опции като образователна степен.

А неграмотните студенти?

За съжаление в много от случаите завършено висше образование не гарантира дори елементарна грамотност на български език

Сега е важно деца да нямат и ако има да ги изнасят в западни страни. Не някакво си висше образование на над 7 годишни.

Между 75-та и 80-та казвате, че около 40% са нямали основно и средно образование.... Вие нормални ли сте бе изроди?!?!?!? Бях учител тогава, 99% от хората бяха минали през основно образование, само около 4% бяха без средно, но повечето го изкараха по-късно по вечерни курсове. То скоро ще изкарате, че всички в БГ са с университет, а преди са били без никакво образование.... Не ви ли е срам така да лъжете?!

Седларов :) пак чел недочел. Това не включва само учениците господинчо. Включва и бабите и дядовците. Мисли преди да пишеш.

Вижда се че има много сериозна липса на вишисти над 7 години и по-млади от 12 години.

Смешници! Нивото на висшето образование у нас е по-ниско от нивото на СПТУ преди 10-ти. Всеки пожелал, записва (записва, не кандидатства!!!) в няколко така наречени университета (някога имаше институти, а сега всичко е университет!!!) и 3 години по-късно вече е висшист! 3 години!!! А нивото на преподавателите в стотиците ни университети е почти същото като на студентите. Малко от тях знаят цялата азбука и могат да четат.

За какво образование ми говорите, след като депутат от Да България, пише България с малка буква в законопроектите които предлага!

И запетайките са част от грамотността, но като гледам не ги зачиташ много :) Та, да прав си! Какво е това образование?

Ами то аз съм си неграмотник, не го крия, особенно като пиша по форумите!

Обикновено хората не осъзнават! Осъзнаването е пътя към промяната±

Професионална гимназия не се равнява дори на СПТУ. Затрихте техникумите и унищожихте цяло управленско ниво.

глупости! Техникумите още са си там и учат по почти същата програма. Само имената на някои предмети са малко по-различни. Истината е, че преди там се влизаше с високи оценки, а сега е точно обратното - Никой не иска там, щото мълвата е, че "много се учи", което съвсем не е вярно вече, защото влизат хора дето ученето им е много нисък приоритет в живота. Малко затворен кръг се получи. В наше време се влиза предимно там където най-лесно се изкарва. Тук-там все още има училища, които успяват да пазят авторитет, като СМГ например, но там системата те отхвърля, ако не си върха на сладоледа.

За какво им е на младите ,умните , творците или всички останали да имат каквото и да е образование? Покажете образованието на управляващите България и могат ли те да го докажат на практика не само документално. Вижте и професиите и на управляващите в ЕК, в всички европейски страни , в САЩ. Че то изводът се натрапва просто. Хайде холан зохен вей. Ицо Хазарта ли, Слави ли неговите сол ташаци ли или Бойко да са за пример. Или произволно избрани партийни активисти? Знанието и умението са само и единствено за много малък процент от хората. Те си знаят защо

Ицо Хазарта е учил в една от най-елитните гимназии в България. От онези дето след това не ти трябва университет да завършваш.

Ицо Хазарта не беше ли завършил гимназия по древни езици и култури? И това ли не считаш за образование?

Какво образование ви гони, трап, едни пари потъват в трап и дотам... Стари, допотопни бази, учители пенсионири, некадърни самозванци за професори, учебници отпреди 30 години, система застинала в 19 век! За иновации, научноизследователската и развойна дейност, въобще и дума няма да обеля..!

покажи как се прави. Явно има нужда.

Отдавна професорите публикуват лекциите си в интернет, какви учебници в иновационните дисциплини, където нещата бързо и непрекъснато се променят? Професорът задава теми и източници, студентите сами си търсят каквото им трябва. Акцентът е върху семинари и конкретни задачи и проекти.

електротехниката не се е променила особено за последните 40 г.

Не става дума за класическите дисциплини математика, физика, електротехника, механика и др.

явно скоро не сте имали ученик ... учебниците са нови по млади от 30 годишни и са пълни боклуци... неграмотно написани, пълни с безумици и високопарни думи, особено неподходящи за децата които тряба да ги четат. Имат и подобрения в самите училилища, - интерактивно дъски, компютри, и други нововъведения, и учителите не са стари, да има и възрастни, но те вече са малко. Образователната система и учебните програми са пълни боклуци, както и лежачите от министреството на образованието.

Какво образование бре? Всички видяхме какво съвориха "Харварците" Просто Киро и Асен! Сега на изпитите пишат Слаб (4) и по живо, по здраво. Тоталн колапс на образователната система у нас, а май и по света!!!

Затова не вярвам на статистиката , тя показва количеството , а не качеството. Повечето завършили студенти са полуграмотни, пишат с отчайващо много граматични грешки , а общата им култура даже не искам да коментирам. Професорите им пишат дипломни работи и така завършват. Имам конкретни наблюдения върху едно учебно заведение и пиша това , което съм видял с очите си. “ Продължава положителната тенденция на намаляване на лицата с ниско или без образование” Ей тази част не ми е много ясна как става това, при положение , че българите намаляват,циганите се увеличават, а броя на децата ни учещи в чужбина става все по - голям .

Има и заглавия : "Все повече роми завършват висше образование". Та... държавата ни се развива с девиза: "Всеки новороден - висшист!"

Е как няма да се увеличават висшистите, на 3-то класиране и с 2-ка от изпита влизат, гледали успеха по диплома. Хахах

за да не работиш

В България няма такова животно като образование.ако не беше задължително никой няма да ходи.... Трябва да е платено образованието и тогава ще може да всеки да си преценя.....

Изобщо не си прав, ама за нищо. Мога да споря по всичко написано от теб

То 6 реда... Той за всичко ще спори...

Ми не са 6 и ти явно имаш нужда от математика, поне. Но твърденията са 4 и всички са оборими.

тези 4 твърдения искам да ги обори философ, не випускник на спортно училище. Щото последните 2 вече съм чувал един истински философ да ги оборва преди стотици години.

ПреценЯВА ;)

Достатъчно е да се види правописа в коментарите и статиите. Това дава много ясна представа за нивото на образованието в България.

и въпреки постоянни разтеж на грамотността (или просто миналите някаква програма хора) имам чувството, че тъпаците стават все повече и повече... И помнете деца някакъв хвърчащ лист от МОН(диплома) или кой да е ВУЗ не значи , че имате акъл за 5 пари... А и напоследък наистина няма по-тъпо от образованото(или сиреч дресираното)....

И ти не си много грамотен.

Товариши честит ви Хелоин. Оле!

Тия вишисти ги знаем. Половината са с купени дипломи!

Факт Адио България Западът отново те ликвидира както в Берлин,Ньой и Париж

Берлин??? wtf?

Какво wtf? За Берлинския договор не си ли учил...

1879г. Берлин. Княжество България, и атономната Османска провинция Източна Румелия.

Тинтири-минтири!

на безказармен продажник

липсват още две стълбчета, за броя население и качество образование. очевадно са в обратна зависимост! произвеждаме дипломи и документи, но изпразнени от съдържание. точно като усвояването на евросредства, на документи ВСИЧКО Е ТОЧНО !

Няма ни е един български университет в топ 1000 на университетите в Света за 2022 година. В Гърция, мисля, че са 2, Турция също 2 или 3, Сърбия 2 и в русия 16 или 18. Цитирам по памет класацията. Останалото са глупости на т.н. стъкмистика. Познавам поне 2 броя висшисти, които са неграмотни и почти всички нови такива не са прочели нито една книга през живота си.

а в демографска катастрофа

е България

Ти да видиш, по време на светлия комизъм, 50% неуки. Отиде му светлината на комунизма.

Ми 1985, 63% с Основно и начално.

Мечтай си тролски пеерас.

Елементарно 1. Населението застарява 2. Населението намалява стремглаво, съответно процентите са вече други 3. Вече сульо и пульо могат да вземат диплома за вишист. Делегираните бюджети гонят бройката, а не качеството.

Идеята е ясна - трябва да догоним страни от зап. европа с >50% население с висше. Ще се намерили сега някой национален стратег или обществен анализатор да обясни как това "невероятно" постижение се е отразило на битието ни?

ликвидира нацията

така, че да върнем комунизма, сталинизма и маоизма и да чакаме по 10 години за лада или москвич или каквото докарат в Мототехниката. ( ПРИМЕРЪТ НЕ Е ИЗЧЕРПАТЕЛЕН !!! )

Образованието е там където е здравеопазването, в глуха улица.., следва челен удар в страната!

Сегашното висше образование е под всякаква критика. Който се е хванал да го изкара, го е изкарал, Много хора съм срещал даже с магистърска степен, не могат да пишат на български език, пък да не говорим за някои как мякат... Не става.

Прав сте, господине. Идват в София мякат и не говорът като нас. Ние в София говориме и пишеме правилно. Моят стар софийски род - всички учиме и работиме сериозно и сме грамотни и интелигентни хора. Идват некакви провансаджий дето нито говорът нито пишът правилно.

Съгласен съм с вас, господа.

Emilia

силно се надявам да сте написали коментара си нарочно по този начин :))) ме ме ме ът :))

Познавам човек с две висши образование, който не знае колко е 1/2 плюс 1/2, при това едното е начална училищна педагогика. Бог да пази децата ни....

браво, залагаме на количеството, а не на качеството.

от ПП - Пациент от Психиатрията! Не Знам преди, но след 2 Бустера за КОВИД не мога и 1 изречение да Вържа, нищо че ме водят с Висше от Харвард!!

Пожарникар от милицията! Не знам за преди, когато бях охранител, но откакто Крадлив Дедо ме направи генерал и главсек на МВР, почнах да еба с 200 простите путки, нищо, че пак си оставам еднокнижник и прост!

Мога да публикувам 7 страници съдебно решение на съдия в СРС с по 5-10 правописни грешки на страница.

Е, че пак добре 5- 6, ама смяташ ли и и й, пълен член, шт вместо щ, двойно нн, тт ... За смисловите, няма да питам...