Защо цените на газа са и ще останат високи

Кризи като настоящата променят и ще продължат да променят доставките, както на тръбопроводен, така и на втечнен природен газ. Ще променят и пазарните условия по сделките

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Империята на злото блокира СП2 за да се вдигнат цените и да може изгодно да си продава втечнения газ. Американци, сър.

Цената на гацзта ? Ами кажете истината, защото световното зло, империята на злото ни вдига цената с помоща на позитано 20 ! Всичко друго е плямпане на червени шамани !

Едно е да си миеш ръцете на водоноска Друго е да ги миеш в банята и да завъртиш кранчето . А сега кажете кое е по удобно и по евтино...

Не лъжете хората. Цените станаха високи защото: - ЕС и Нато ни направиха враг на Русия - защото алчни европейски брокерчета за да спекулират и печелят повече качиха цените на газа и тока на борсата

защото едно е да критикуваш и друго да бръкнеш в кацата с меда, имам предвид новият шеф на Булгаргаз, щом не го наказаха, и те са като него.

докато не изплатим гепеното от тиквоча за южен поток

Путин го заяви в прав текст. Не искахте сладки дълги договори с Русия, а свободен пазар и борса. Ето ви сега борса. От цялата работа печели най-много Рашата, а след нея Щатите. ЕС пак плаща сметката.

Как защо? Защо Бащицата Боко Тъпото вече не е Капо ди Тити Капи в Бантустана.

Малоумна немска статия. Франция ще прави 14 ядрени реактора и ще спира газта. Германия спира ядрени реактори и ще се топли на газ...... Успяха дори да наложат в ЕС, че газта била екологична...... боже такива глупости....... Направо да пишем въглищата зелени и да се свършва ......

си е доста екологична, стига да се изгори напълно

Дьлга статия в която се налива от пусто в празно, за да се докаже, че насколко причини: . Изборьт на ЕК да сё купува газ не чрез дьлгомросни договори, а на Борса ще намали цените, 2..Васалното поведение на ЕС под натиска на САЩ да ограничат руския дял в доставките, блокирането на директния и евтин пряк маршрут по СП2, 3. Постигането от страна на САЩ на нестабилност на доставките, в комбинация с запаленият от тях конфликт в Украйна, доведе до невиждан рьст на цените, в резултат на който даже абсурдните като икономическа логика доставки на втечнен газ да изглеждат разумно и даже необходими. Или целта на САЩ високи цени- наигпза, слаба и безпомощна Европа, ограничени руски продажби са постигнати.

Баце слаб трол си. Колко ти дават рашките все е много

По-добре да ми дават, отколкото само да им лапам, както е твоята ситуация.

Да ни е честита дружбата със католическата англо-саксонска сган! Не само газа, но и тока , природните ресурси , мозъците ни , всичко що може да се вземе - ще ни го отнемат ! Сега след банкянското говедо ни туриха и есин Кокорчо да ни доразсипе ...

" Анализаторите сочеха като причина ускоряване на енергийния преход, затварянето на въглищните централи и АЕЦ в Германия. " От момента на спиране на трите АЕЦ-а в Германия въглищната генерация там е увеличена с над 30%.. Назад към КЮМЮРО.. А за позеленяването до посиняване - НИЩО.. За Франция дето ще строи 14 нови реактора - също.. В същото време цената си остава висока за пълнене на хранилищата с тръбен газ. И търговците все още теглят от ефтината та да я продадат на далаверка.. Заявките към Газпром все още не се увеличават. Щото за заявките и обнародването им никой дума не отваря.. Самите хранилища са в режим на добив и няма как да приемат газ. Тръбопроводите са празни. Свободните хранилища са тези за втечнен и регазифициран газ. Но и за тях не се дава отделна информация, а са скрити в кюпа на общото. Щото те разтовариха в Европа.. Но за празните газовози пред терминалите в Мексиканския залив и по океаните.. Дето вече искат да си плащат, за да ги натоварят тука вече се мълчи..

През 2021 неизпълнението на за пълненето на хранилищата бе и по причина на ВТЕЧНЕНАТА ГАЗ.. Щото газовозите пътуваха за далаверата в Азия.. Обърнаха се към Европа след 21,12,2021 - 2150$. Но основно по изпълнение на НЕизпълнените ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ на доставчиците.. Затова когато акостираха за разтоварване в Европа цената на борсата TTF през янеари не падна под 1100$. Отиде на 900 долара в деня в който лошия Газпром агресивно нападна с газовото си оръжие тръбата през горката Укрия. И започна да пуска оттам над 100 милиона куб.м на ден. За изпълнение на лошия договор до 2024-та година.

Изписани са много глупости в тази статия . Не е направен Анализ - Русия си изпълнява Договорите , цените на които продава са НИСКИ ? Тогава къде е причината че газта е скъпа ? Е ?

Истината е повече от очевадна! Природните ресурси на планетата Земя са на привършване. С население гонещо 9 милиарда души, експлоатацията на ресурсите и добиването им придобиват все по-брутални размери. За какво мислите, че САЩ "сеят демократични ценности" из целия свят? Или защо Русия "държи здраво за топките" повечето държави в централна Азия? Защото и едните и другите знаят, че с тези темпове на добив, за няколко десетилетия, няма да има вече нищо за добиване.

_stankow

Да, точно Русия им виновна на западняците. 20 години спират централи, спират газопроводи, затварят въглищни мини, слагат перки и панели (които са с пъти по-скъпи от нормалните източници), въвеждат краткосрочни договори, за радост на спекулантите, а не дългосрочни и накрая - ама защо се били вдигнали цените на енергията ?!? И това на фона на изчерпващи се находища в Холандия, Англия, Норвегия и Азербайджан. При растящо потребление - и в Европа, и най-вече в ЮИ Азия. Ами нали пазарна икономика, като създадете дефицит на една стока (енергия) и какво става ? Когато диктувате на производителя колко и какво да произвежда - какво става ? Когато диктувате на потребителя откъде да купува - какво става ? Когато с политически средства диктувате цени (американските централи), какво става ? Налагат се измислени "въглеродни" данъци, прибират пари, рекетират се потребителите. Накрая и господ, и Путин не може да ви помогне. Пък и защо, заслужили сте си го !

На въпроса за цените може да се отговори и много сбито (не знам нужна ли беше тоолкова дълга статия). Цените са високи щото Европа го играе тъпа кокошка (и нема как да е друго с тея калинки дето управляват). Цените ще останат високи. (щото малко вероянто калинките дет управляват да поумнеят) --------------- А, историята накъсо е следната - кокошката Европа снасяше на Газпром златни яйца. Краварите обаче завидяха и казаха(логично) - ние кокошко те пазим, а ти яйца на мечката снясяш. Не е хубаво, искаме и на нас да снасяш. Понеже кокошката е тъпа та дрънка, тя реши да прекара мечката и да и снася по-малко, че да има и за каубоите. Но понеже кокошката я командват тъпи калинки, те даже това не можаха да направят културно. И в резултат на "прецакването" на мечката сега кокошката си сцепва задника да снася платинени яйца И за мечката И за каубоя. ----------- Това е, и нема шанс да се оправят нещата, щото не се е чуло и видяло калинки да поумнеят.

Много просто е - защото зелената мафия трябва да печели. През последните 20-30 години европейските и американскиет тарикати се усетиха че е много по-изгодно да продаваш идеи, отколкото стоки и услуги. Защото като продаваш идеи е като оня виц за човекът, който прогонвал крокодилите, и като му казали "Ама то тук... няма крокодили?" той отвърнал "Виждате ли колко добре си върша работата!"

Важното е подаръчните пликчета от митниците да не спират

Мис бикини носи ли пликчета или само барселонски къщи харесва?

Статийката е скалъпване на удобни тези и оравдания затова, което ЕС сама си причини.

Така е във военно и предвоенно време. А за тези, които толкова бурно подкрепят американска инвазия в Русия да ги разочаровам: за разлика от компютърните игри в живия живот по време на война цените не само на газа, а на всички стоки скачат до небето, вихри се спекула и черна борса. Честито!

Пропагандата на САЩ за война сте я приели за реалност ли вече?

Страхотен анализ струващ 2 ръждясали стотинки... Всичките "мерки", безплатни ваксини, помощи, увеличаване на пенсии, "безплатни" детски градини и други безплатни неща ги плаща все някой!!! Раздаването на безплатни пари води до обезценяване на въпросните хартии. В днешно време парите са обезпечени само от вярата в тях...

То е ясно. Защото американци купиха 1/2та най-голяма БГ гъзова компания.

Вижте, истината е една. В последните 6-7години САЩ и Западна Европа целенасочено работят за по-висока инфлация! Отрицателни лихви, количествени облекчения / печатане на пари/, Зелена сделка, електромобили, пандемични локдауни и още по- голямо печатане на пари, раздухване на война в Украйна. Общото между всичко това е, че това носи голяма инфлация. Сега, когато пандемията затихва, се раздухва войната в Украйна, защото това ще поддържа високата инфлация още известно време.

Нито ползвам газ нито познавам някой да ползва Цялото село сме така

вече и по селата има локално газово отопление

За климатика няма да те питам... ама торове не ползвате ли?!

Торове ползват... натурални, сами си ги произвеждат директно на нивата.

Е, хубаво последeн въпрос... шишетата за бирата на газ или на кюмюр ги правят;)

Тъпите гейове сами си го правят. Говеда такива. И ние сме с тях в лайната

Ами то си го пише, колкото по мслко газ дава Русия, и колкото повече дава САЩ, толкова повече цената се увеличава. Колкото повече САЩ ни определят от къде да купуваме газ, толкова повече ще плащаме. Не е нужно да си енергиен експерт, за да разбереш, истината. Но, това не е от вчера, още с натиска на САЩ, за производство в България, на шистов газ, от американски фирми беше ясно че просто ни налагат да отхвърлим Русия, като доставчик на газ, въпреки че ще плащаме повече. И ето, то се случи, ограничаваме Русия, и плащаме повече. Това е толкоз просто и логично

Бе що не взема да си фана пътя в някоя държава дето няма зима. Тогава газ не ти требе. Коги е сал жега.

Колко му е! Те от Африка идват насам, колко му е европейците да се юрнем натам! После - кеф ти банани на корем, :)!

Работния флуид за климатиците се прави от тая пуста газ;)

Хамериканците искат да си набият течния газ, тва е цялата галимация...

Горката Европа! Накъдето и да се обърне, задните и части гледат или към Русия, или към САЩ. А врагът, дебнещ отзад, само това и чака! На еврогейовете в Брюксел това очевидно им харесва, защото продължават да се чудят, какви още такси да въведат, за да ограничат и спрат и въглищата, и атомната енергия.!

Газа е скъп, защото престъпници като Шрьодер, Меркел и Борисов ни обвързаха да внасяме газ от феодална Русия. Сега Путин ни извиа ръцете с високи цени, но краят на това идва и то-скоро от колкото на него му се иска.

Престани да използваш името на тоя свят човек - ти струваш по-малко от плюнката му. Ако руската газ не ти харесва - купи си от Марс, там имало много.

Щотото можем да ги държим високи, бе., келеш.!

Ха ха, как услужливо се пропуска най-важният елемент - тъпотията на ЕС да забрани директни дългосрочни договори с Газпром и да купува газ от борсата и хопала, цените скочиха, защото вятърът в Германия спря и още ред други глупости на евробюрократите!

Точно това щях да пиша и аз .... ЗАЩО НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА КОЛКО СТРУВА ГАЗТА В УНГАРИЯ ИЛИ СЪРБИЯ И КАК Е "ВЪЗМОЖНО" ДА Е ТОЛКОВА ЕВТИНА ТАМ, А ТУК НЕ?

Абсолютно точен коментар. Глупавите европейци се закопаха сами. Хитрата сврака с двата крака. Не я разбират икономиката. Само регулации и колонизации са им в кухите канчета.

Защо си мислиш, че не се прави нарочно и целенасочено? Погледнеш ли го така, ще ти стане ясно.

Цените на газа в страната на абсурдите няма скоро да се намаляват. Новите гейове се оказаха най-алчни крадци - мерят си комисионните между аверите на радев и тези на прост Киро. За сега радев е напъхан в ъгъла от протежето му канадския гей парад. Подмяна на корупционната схема - колкото повече , толкова повече . Какво ли ще стане като се включат и другите от коалицията - комунисти, чалгари, лодкари...

Защо в коментара липсва информация, че по европейска директива държавите преминаха от дългосрочни договори към определяне на цените на борсата? На борсата участват фирми, които си занимават само със спекула.

Как може да се пишат такива неща. Кирето каза стоп на некадърното управление. Сложи негови хора в Булгаргаз и го направи обществен доставчик. Сега други негови хора ще продават по-евтино на Булгаргаз отколкото ще купуват, а Булгаргаз ще ни продава с 0% надценка. Ще настане истинско благоденствие. Като падне Гешев, Кирето ще раздава и безплатни пуканки за да може електоратът, вместо да се чуди как така уж му продават евтино, а става все по-беден, да гледа как съдят Борисов и да му става топло и сито.

В статията си играят с числата за да замажат това че Газпром всъщност е доставил за различините си потребителии от 3-10% в повече от колкото е длъжен да доставя по действащите сега договори, а всяка извънредна доставка струва пари... дори и за производителите на газ не е лесно да извадят толкова пари накуп за да покрият разходите по непредвиденото производство, та значи опираме до това как купувачите планират нуждите си си. Между впрочем Катар е навит да доставя газ за Европа... но само ако Европа прекрати антимонополната процедура срещу емирството и гарантира сключването на дългосрочни договори, все неща които сигурно са ви е познати от някъде;)

Това е координирано създаване на недостиг главно от три държави. Най-основната е САЩ, следва Германия, а накрая е Русия. САЩ, донякъде е описан, но трябва да се добави и изкуственото спиране на добива, като причина се описват природни бедствия. Германия от своя страна спира ядрените си централи и започна произвеждане на ток от... газ, което разбирасе вдига потреблението. Русия участва с минимум по догова доставки, въпреки, че винаги досега е доставаля много повече газ. Всичко това създава изкуствено недостиг и вдига цените. Това е активно мероприятия с цел създаване на финансов колапс, както и пландемията е токова.

Европа и САЩ вдигат цените но печелят наколко фирми не държавите . Амеликаналага откач от Руски суровини . Страните не подписват договори с Русия за доставки на газ. А на борсата е скъпо -

Да докарат още танкове, ракети и истребители до Русия и тези цени сега ще им се видят приемливи.

Въпреки, че опитват да обвинят Русия, тя изпълнява договорите си, макар и минимума. Други свиха доставките - САЩ. Не случайно изкуствено налагат до истерия чрез медиите слухове за задаваща се война, от която няма никаква полза Русия, а само САЩ.

Извинете дир. Бг , но какво е “бичи сигнал”?

Идва от борсовата терминология - бичи значи цената се вдига, защото биковете мушкат с рогата отдолу - нагоре, мечи значи цената ще върви надолу, защото мечката посяга с лапа отгоре - надолу.

Русия и САЩ напълниха джобовете си с парите на тъпаците от ЕС. Я, бе! Кажете сега, ще има ли война в Украйна? Ха-ха-ха

Защо енергията ще поскъпва ? Заради тъпите зелени които правят глупост след глупост в Европа, вместо да посочат основния проблем в Китай и свръхпроизводството ! Заради желанието на Щатите да продава газ в Европа на високите цени!