ВЕЦ продават повече ток у нас на ЕРП от АЕЦ "Козлодуй"

Най-голям доставчик на електроенергия през 2017 година за потребителите в Западна България са били ТЕЦ-овете

Обратно в новината

Коментари - ВЕЦ продават повече ток у нас на ЕРП от АЕЦ "Козлодуй" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

България недооценява златото, което пада от небето. Обилните и продължителни дъждове трябва да бъдат уловени във високопланински язовири, пуснати по ВЕЦ каскади не ти трябва злато. Има хора които не желаят богата България, затова измислят всякакви пречки да не строим високопланински язовири. Планините трябва да бъдат изпъстрени с язовири, а сега подаряваме водата на Турция и Гърция.

Къде отива ли??? Ама, моля Ви се, че то това го знаят и малките деца вече!!! Изкупува се от ВЕИ-тата и ни се продава от тях като... "зелена енергия", умно, нали?!? С любезното съдействие на няколко тиквеника на високи позиции в кочината!!!

Значи купуваме съпят ток от краварските ВЕЦ, а евтиния от АЕЦ продаваме?!

Аха и тока ни е по евтин от тези купуващи от АЕЦ. Та изглежда от АЕЦ излиза доста по-скъп.

Докато се подвизавах там ми го продаваха за малко под 8 цента на киловат, което не е по-скъпо от сегашната цена на тока в България. Направих си труда да проверя в момента на каква цена продава същата компания - 7,5 до 8,5 цента на киловат. Та толкова за честната търговия...

Ако се наблягаше на ядрената енергетика в България а не на ТЕЦ ВЕЦ и фотоволтаици сега щяхме да имаме по евтина електроенергия и по чиста природа

АЕЦ Белене проект на мафията !

опа ами сега г-н Тиквоний нагла мутрафонска муцуно?

И аз това питам.

В момента цялостното изграждане на фотоволтаична централа излиза под 1 евро/1 ват. За улеснение на сметките ще приемем цена от 1Е/1W или 1 мил. евро/MW. Мощността на АЕЦ Белене е 2 реактора по 1000 MW, което ще рече 2000 MW. При спрягана цена 10 млрд. евро (с анексите, които ще бъдат подписани до края на изграждането - към 15 млрд. евро) сметката излиза към 5 евро / 1 ват или казано с други думи - пет до седем пъти по-скъпо. Честито на печелившите!

Не знам какво се разбира под така казано 2000 MW! Това за какъв период? Въобще в сметката си не изчисляваш периода. Може да е за 1 година, а АЕЦ-а няма да е за 1 година. Да не говорим, че се спекулира със сумата за дострояване докрай. Друг твърдеше за 7 милиарда лева. Което също може да е много. Но при всички положения ще е пъти по-малко от твоето в евро.

Доучи си и пак пиши

Каква е ефективността от този 1Ват инсталирана мощност? Кога произвеждат енергия фотоволтаиците - в най-добрия случай 12/24 часа? Слънцегреенето/осветеността не е еднаква и равномерна - от инсталираните 1Ват не получаваш постоянно 1 Ват. Да включим и загубите от разликите в осветеността в различните сезони и при лошо време, от различни терени и наклони. 1Ват от каква площ се получава? Къде ще намериш площи за Капацитетът на фотоволтаиците спада с течение на времето - след 10 години трябва да обновиш парка. Да добавим разходи за електроника и съоръжения за преобразуване на постоянното напрежение в променливо високоволтово за пренос на разстояние с по-малки загуби. И т.н.

Ами на светло и топло ВЕИ дава ток, ама на студено,че и тъмно - НЯМА ток от ВЕИ. Фотоволтака си е на файда лятото за климатиците...

Използваемостта на АЕЦ Козлодуй на 1 блок /1000 MB/ е около 8000 ч. на година. Изпозваемостта на фотоволтаичните централи е около 1200 ч. на година. За да се произведе ел. енергия за година от фотоволтаични панели трябва да има инсталирани около 7 пъти по голяма мощност или около 7000 МB. Освен това работата АЕЦ не зависи от времето. Срока на използване на АЕЦ Козлодуй бе удължен с още 30 г. Срока на годност на фотоволтаичните панели е около 10 до 15 г. Така, че сметката на пишман енергетици от ранга на сметалото май не са съвсем точни.

когато детето ти е със счупено ДНК и 100% инвалид (вероятно поради облъчването) и косата му има наднормено количество живак (вероятно поради хубавия руски нефт) някак си сметките спират да имат значение.

И заедно с тези 2000 MW от ,,евтините" фотоволтаици получаваме и 16 милиона дка мъртва земя. Сметнете за да получите какви ще са пораженията от 14-15 хиляди мегавата и ....

Самота графика е нявярна. Посочени 2 неща на въглища които са 45.91 и 5.61 са над 51.52%, а заемат по-малко от 50% на графиката. Така че тази графика не е чертана с продукт който го изчислява, а е сложена на ръка. В цялото има и отрицателна стойност от -0.71. Проблема при това е, че ни продават скъпият ток от ВЕИ-тата. Другият е, че рано или късно този на въглища ще бъде спрян! Въглищата са изключителен замърсител на въздуха. А това е над 50% от общият. Другият е, че слънчевите панели не връщат постоянен ток. За тях трябват акумолаторни мощности. А пък зимата не знам дали ги има, пък тогава е най-необходимо. ЧЕЗ не е единственият доставчик и картината не е пълна. Като отпаднат 51.52% от въглищата, дали зимата 11.19% (ВЕЦ), 11.18% АЕЦ, 9.57% ТЕЦ на газ ще стигнат? Защото другите не знам доколко могат да се броят за зимата. А да зависим и от газ не е добре. Преди като спираха реактори тук, в Албания минаха на режим на тока.

Въпросите ги знаем, работата ви интерфейсно мутирали дирници е да напишете отговорите... И върнете стария дир, станахте за смях с това панаирджийско стрелбище, то бива кич, ама вашият сайт заприлича на повръщана пица ;(

ако някой си мисли че с АЕЦ може да се замести ТЕЦ жестоко се лъже, АЕЦ не може да се спира когато си пожелаеш ! Точно така гръмна Чернобил (игра с мощността в края на работния цикъл на горивото).

не пиши глупости. Като не ти е ясно нещо - питай...

ако нямаш диплома от софийския не се обаждай.

Yann

Тъпчо, да си чувал за графитни стълбове? Знаеш ли каква е тяхната функция в АЕЦ? Френските АЕЦ не могат да регулират мощността си, но Козлодуй може. Стига троли глупости!

В Чернобил са тествали нещо и са се издънили. Реакцията за стопиране се е оказала обратна и е достигнал 10 пъти над нормалното ниво на произвеждане на ток.

То ТЕЦ ако не знаеш и те в доста малък диапазон се регулират ама кой да знае

казаха ли след като затворим ТЕЦовете, с какво ще си светим?

Защо трябва да ги затваряме?

Изискване на ЕС, заради замърсяването. Въглищата са нещото което най-много замърсява въздуха.

Няма такова изискване. Това си е някаква твоя измислица. Има повишени изаисквания, които ако се спазят няма проблем да работи даден ТЕЦ. Та не пиши глупости, като не си наясно.

Обаче е показателно че при 11% АЕЦ, 11% ВЕЦ, 15,5 ВЕИ, близо 47% ТЕЦ електроенергията на ЧЕЗ е по-евтина от тази на другите енергопреносни дружества, въпреки че при тях преобладаващата енергия е от уж евтиния АЕЦ Козлодуй.

ПАВЕЦ-овете към кое спадат? ПО принцпи всички фенове на АЕЦ крият един факт, който е следния. Тъй като АЕЦ произвежда ток независимо дали има нужда или не то излишната част от него се съхранява в ПАВЕЦ. Винаги , когато говорят за това колко струва токът от АЕЦ казват на какви пари излиза от централата, а не каква му е стойността за крайно потребление. Въобще АЕЦ-а е глупава технология, а ПАВЕЦ е умна. Втората причина да си траят е, че не могат да лъжат, че Вятърните електроцентрали произвеждат не когато ни трябва. Защото и АЕЦ произвежда не когато ни трябва. И ще трябва да се отговаря на въпроса ами то можело и вятърни електроцентрали + ПАВЕЦ. Като може защо няма разчети колко ще е инвестицията дали е конкуретнта или не. Та това е според мен поредната манипулация, която трябва да ви настрои ЗА АЕЦ.

Има още да учиш не съм аз тоя дето да те ограмоти Има си информацията прочети понаучи и тогава пиши

Всъщност НЯМА МОМЕНТ, в който потреблението да пада под 2600-2700 МВт. А АЕЦ произвежда максимум 2080МВт. Не знам дали изобщо ПАВЕЦ Чаира се ползва по предназначение в момента, още повече че ВЕЦ в момента правят смешните 43 МВт, при капацитет от над 1000 МВт. ПАВЕЦ-а може да се ползва само, ако се построи АЕЦ Белене, защото тогава през ноща наистина АЕЦ ще са с капацитет над 4100 МВт при потребление падащо до 2600-3200 МВт. Но това ще направи тока от нея изключително скъп. По-добре е да се направят ФЕЦ и ВяЕЦ, които пиково да пълнят ПАВЕЦа. ФЕЦ на практика е с производствена цена под 1 ст., а ВяЕЦ под 1,5 ст./кВтч Говоря за производствена, а не за пълна цена включваща амортизация и далавера с дългосрочен договор. В Германият пълната цена в момента е 4.91 цента на киловатчас, докато у нас е около 3 пъти повече.

от години коментирам,че народонаселението на територията е оставено на самоиздръжка, а келепира от аец,газови тръби ,еврофондове е само за група бандити. Тези,дето поддържат строителство на нови аец и газови тръби са платени агенти на бандитите или глупаци.До пълното измитане на бандитите от властта-никакви народни пари за проекти,от които само бандитите печелят.

sthefu

Как къде отива от АЕЦ-а?! Продава на централите на възобновяеми енергийни изцточници, които продават на ЕРП-тата на двойна цена....

При изкупна цена 0.10 ст/кВтч фотоволтаична централа 5кВп за 10000 лв се изплаща за 15 г. при минимален живот 25 г., но средно около 30 г., а дори и 40 години. При изкупна цена 0.10 ст. АЕЦ 2000МВт за 20 милиарда лв се изплаща за около 30 години, без да смятаме лихвите. Т.е. изплащането е горе долу идентично с малката подробност, че Утилизацията и отглеждането на радиоактивни отпадъци в продължение на хилядолетия надхвърлят цената на строежа и на практика АЕЦ е неизплатим, докато Фотоволтаика в крайна сметка е абсолютно печеливш с 200% възвръщаемост на вложените средства. За по-големи ФЕЦ ефекта може да е още по положителен. Докато при АЕЦ фактора авария колкото и да е малко вероятен е с непоносима цена надхвърляща десетки пъти самият строеж и само една авария ти Чернобил, Фукушима прави изплащането на дори на 50 атоми блока нерентабилно, дори и да не смятаме разходите по утилизация. В края на периода на използване

Това се отнася само за територията на която оперира ЧЕЗ, а сега дайте и графиките на Енерго-про, ЕВN и Златни пясъци, преди да задавате въпроси къде какво отивало? Щото ЕСО казва, че потреблението в момента е 4208 МВт, като АЕЦ прави 2040 МВт или близо 40%, а ВЕЦ 315МВт или близо 6%

ЕСО също казва че изнася към 1000 МВ в момента

Не ни трябва АЕЦ и фотоволтаиците могат да дават ток,денонощтно.Въобще на тази скапана държава,освен ИК,нищо не и трябва.

на дира...дайте цялат акартинка, а не смао един кадър ..един кадър не прави филма!

Поне да почнат от някъде. все е нещо

хаха, после ще строиме още аец...че за какво ни е тоя аец като Козл. дава само 11%, като съм убеден, че това не е при пълно натоварване. От графиката става ясно, че почто 30% идват вече от възобновяеми източници. До 10 години, с напредъка на технологиите този процент ще е почти двоен. А до 10 години я новия аец е завършен, я не. Да вярно е, че тея централи на вятър и т.н не са на случайни хора....но може би по-добре така, отколкото обществото да бъде загробено с десетки милиарди за атомна централа. Някой ще каже, че тока от аеца е по-евтин и т.н....дори и да е така, какво от това. Там така са се подредили и батко и братко по веригата, че потребителя не усеща ниската цена. И още повече, че едва ли батко и братко (дето са инвесторали в възобновяеми централи, демек разбирай хора със власт) ще позволят конкуренция, демек, дори и евтин тока от аеца, ше ни го продават скъпо.....абе всичко е толкова вече вмирисано, че ми е омръзнало

тока в толкова скъп като ВЕЦ било най евтино а т едават тока за Бг?!?

нпм акак червената мафия да профдава тока н аАЕЦ,акто бокич още от първото правителство не еспирал да праща парашутисти в АЕЦ , даже беше стигнал до там по едно време ,ч еиамше партиен секретар и командаваше всички и щешше д агръмне аец та с епоспряха и сега оставиха парашутисти само там където могат д апроибират пари

Обърнете внимание! Тук се споменава само ЧЕЗ, а не ЕОН и ЕВН. Там какви са процентите? Статията е манипулативна.

Българската енергетика е като БДЖ - фалирани за сметка на частните фирми собственост на партийната мутроолигархия!

това кога,?!? в сезона на дъжда за месец и половина ли?! Когато е плануван ремонта на единия блок на АЕЦ щото се знае предварително,че няма нужда от ток, а? Айде да видим зимата когато трябва най много как е положението :-)))

Май почва да се изяснява положението с АЕЦите. АЕЦ-а продава на някой, който изнася от свое име и прибира кинтите.

Червените маймуни изнасят евтиния ток от АЕЦ и правят кинти, а ние плащаме американските тецове!

са маймуни, маймуни са,но не разбрах защо червени?

Изнася тока на Козлодуй Затова искат и беляНе Както се вижда на България тока на Козлодуй не и трябва

на електромера. Още тази вечер. Не, че това решава гореописаните проблеми, но така е в Бълхария - всеки се спасява сам. Разни депутатски синчета продават евтиният ток от АЕЦ-а в чужбина, а други депутатски рожби продават скъпият на нас ...

Достатъчна е една разпечатка на клиентите на АЕЦ на изхода. Тези, които са я виждали знаят отговора, а те съвсем не са малко. Но гарван гарвану око не вади, където е келепира - се пазят взаимно.

Въпросът, който възниква, е по всяко време през годината ли ВЕЦ-овете, съответно вятърните и слънчевите централи, подават еленергия в такова похвално съотношение спрямо АЕЦ. Защото годишните числа могат и да хвърлят прах в очите на публиката. И да опорочават изводите й.

това е средно годишно бе,герберски тарикат.май ти хвърляш прах и кал

Виж какво, герберски умнико, ти не живееш всеки ден и час със "средно годишното", ти живееш с конкретното, което имаш във всеки ден и час. ВЕЦ зависи от водните количества, които може да ползва според сезоните, вятърните и слънчевите централи са зависими съответно от движението на въздуха и слънчевото греене. АЕЦ НЕ ЗАВИСИ от споменатите фактори. Останалото си го домисляй сам.

Да сте чували израза "енергийна мафия"? Та тази графика много добре показва как ни цоцат и колко "огромна" е нуждата от втора АЕЦ. А що да не построим сега и Белене - да откраднем няколко милиарда още от строежа, а след това и от експлоатацията пак да цоцаме?...

Не ,нямаме нужда от нова АЕЦ, а тока от този АЕЦ /т.е. най-ниската цена/ да си идва при нас! Не да плащаме скъп ток на мафиотски електроцентрали!

и как ще дойде тока от аец до тебе,като си с голи ръце, а бандитите имат съд,прокуратура и полиция

То и във фактурите си пише от кои източници плащаме тока.Най-малко използваме от АЕЦ.АЕЦ работи предимно за износ на много ниски цени.И да има Белене пак нямат да използаваме тока от нея.

напротив , таман повод да вдигнат цената на тока е белене :))) . за вътрешното потребление говоря , като я изплатим централата , пак ще пуснат евтинко за износ :))) за нас следващите реактори :)))

Оф, това ако стане в държава с развито гражданско общество, мутантите политици да са по стълбовете, но тук НИЩО. Нищо и няма да се случи...

Аз се чудя къде са журналистите да осветляват такива практики...

Това е енергийният микс на ЧЕЗ, не на всички ЕРП.

гЕРП?

щом АЕЦа покрива само 10 % тва значи че останалата част от произведения ток от АЕЦа се продава навън на дъмпингови цени. Демек субсидираме турците да произвеждат с евтин български ток. Демек потреблението ни е малко и изнасяме. Следователно вместо да си решаваме други проблеми, ние ще вкараме милиарди доларе за да построим Белене и с излишъка от тока в Белене ще субсидираме турската индустрия. Нашите данъци ги инвестираме в турската икономика. Това не е много умна стратегия. По-добре вместо да наливаме в гьола в Белене да инвестираме тия милиарди в нещо по-разумно. Примерно в пътища и магистрали в Северна България. Или тунел под Шипка. Или детски градини в София. Да павим АЕЦ Белене та да продаваме ефтин ток на Ердоган за да върви турската индустрия не е най-добрата инвестиция за данъците ни. А и ако гръмне руския самовар ще стане големо мазало

Напълно подкрепям! Мурзилажа още не те е надушил, само следи как ще завалят минусите...

от друга страна ся даже нямаме ни един вертолет да гаси пожари. Е ся ако в Козлодуй стане белята сме я втасали тотално. Вертолета е на парчета. Нямаме един здрав вертолет а сме тръгнали милиарди в Белене да фъргаме???

Обърнете внимание! Тук се споменава само ЧЕЗ, а не ЕОН и ЕВН. Там какви са процентите? Статията е манипулативна.

Нашия ток се продава за 9 стотинки на вън. А ние плащаме по 25 стотинки Бахтu педераситe

Kalin

Ми нормално иначе няма да имат оправдания защо дигат тока а и аеца е държавен а една не малка част от вецовете са частни.реално всички правителства след 89 си гледаха интереса личния а не интереса на тезип които са ги избрали.

От АЕЦ Козлодуй може и да не отива до българите, но от АЕЦ Белене чиято цена ще е 6-7 пъти по-висока ще отива със сигурност. Ако изобщо го пуснат Белене някога.

Ами защото има държавни гаранции за изкупуването му, а евтиният ток от Козлодуй се продава в чужбина, на доста добра цена и с доста добра печалба.

4.5 евроцента това е цената на която се продава.

Токът от АЕЦ козлодуй се продава на вън. Ниска цена- иначе няма да го купуват. На българина се продава скъпия ток - защото няма избор. Резултат - шайката печели от две места

замяза като работата на БДЖ!! Как БДЖ да е добре като превозите на товари се извършват от частин фирми и това става с принуда от страна на политиците! Ми то така много лесно върху готовите релси и инфраструктура срещу нищожен наем да прекарваш стоки и товари!! Дасте чули колко плащат частните ЖПревозвачи за използването на БДЖ инфраструктурата??

Така е. БДЖ има товарни и пътнически превози. Товарните са отделени ползват инфраструктурата и там те си правят огромни печалби. Плащат някакъв наем. При пътническите не е голяма печалбата, даже на загуба. Но те поддържат цялата инфраструктура. От тук идва и големия проблем

Харесвате ми ДИР :) Продължавайте да питате. Ще дам подсказвания. Попитайте защо се изкупува на 100 % тока от поточни водни централи? Защо се изкупува 100 % от тока на ФЕЦ при условие че би трябвало да се изкупува само при пиково потребление? Същото важи и за перките. Питайте как се балансират излишъците от ВЕИ тата?

пък чия собственост са

Най-после някой да попита, но не и да отговори, къде отива евтиният ток от АЕЦ. Др. Кадиева и други другари го изнасят, защото са много умни и способни. А ние, нали сме си глупави и некадърни, плащаме не само скъпия ток от другите източници, не само загубите по мрежата, не само потреблението на българските граждани, които нямат задължения, но също и част от себестойността на ел. енергията на АЕЦ, понеже на некорумпираните ни политици просто не им идва на ум, че разходите за АЕЦ-а също трябва да се калкулират в себестойността на енергията.

Как "къде" отива тока от АЕЦ Козлодуй? За износ разбира се, защото е евтин и има пазар за него. А скъпите и неизгодни източници остават за вътрешния дотиран и административно регулиран пазар. Ако някой успее да продаде ток от ВЕИ на свободния международен пазар направо ще спечели приз "Гений на търговията".