17-11-2017 20-11-2018

Коментари

популизми, популизми... бедният е беден не защото му е малка заплатата, а защото му е малко акъла! не можеш да налееш акъл в тъпака! като му дадеш повече пари - той просто ще си купи повече талончета от лотарията, ще пие повече ракия и ще плаща на по-скъпи курви! евреите са казали: "всички се оплакват от липса на пари ама никой не се оплаква от липса на мозък"

Крайно време е БАН да бъде закрита!

Ако "богатите" плащат по-голяма част от тежестта да се поддържа държава, защо и да не участват легитимно в правото да определят нейните решения? Т.е. тежестта на гласа при видовете гласувания да зависи от плащаните данъци? Законово признато право, вместо лобиране и подкупност.

Дядо Симо Горския завеща на будалите ържаеиплоския корпоративен данък. Тоя факт е достатъчна индикация колко е справедлив. Читателите бягат като дявол тамян от прогресивния. По лесно се краде при плоския. Няма нужда МФ да има инструмент за събирането му. А будалите нека плащат чрез косвени данъци и акцизи. Нищо, че държавата ги стриже на път и под път. Каква е действителността в болшинството европейски държави? / Въпросът е риторичен за тоя, който не се страхува да сравни и тогава да помисли/

Учени от БАН: Плоският данък да отпадне, богатите да плащат повече За пореден път БАН доказва че е "плоска" организация,от която комунизмът от каменният век още не си е отишъл.

От предния коментар: "Така поне разликата ще се намали, макар и нищожно, но ще има малко по-голяма справедливост" . Е аман от социализмус и комунизмус...ами да напражиме и прогресивно осредняване на оценките от матурите, защо умните да имат по-високи... да направине и осредяване на ръста на хората, как един ще е 1.90м а друг 1.50м...каква е тая мания да се разпореждате със чуждите пари... ако бяхте учили повече математика щяхте да знаете, че процент (от лат. pro centum — на сто) е 1/100 част от едно число. Бележи се със знака %, който се пише непосредствено до числото... така че като на някой му вземат 10% от 500 лв е същото като ти вземат от 5000 лв. Когато отидеш в болницата получаваш същото обслужване (ако не си платиш допълнително). Така че на практика втория загубва 450 лв повече за същото нещо(нищо).

Ми прогресивен е данъка в САЩ, Германия, Франция, Англия, Япония, Южна Корея, Канада, абе в целия капиталистически свят. Викаш аман от комунизъм? И тъпако, ако видиш какво съм написал нямаше да има нужда да словоблудстваш, щото там точно с проценти смятам. И тъпако болничното обслужване не е свързано с прогресивония данък, а със осигуровките. ама очевидно си толкова тъп че не правиш разлика между осигуровки и данъци. За тебе всичко е едно.

Не е лесно да си тъп Дада... за това ти съчувствам... Германия, Франциа отдавне не е капитлизум а социализъм.... истинския капитализъм е в Азия, ама и така сме далече от темата.... идеята е не да наказваш прогресивния а да се стремиш да го поучаваш. В страната в която живея данъка е прогресиван , само за миналата година над 5000 фирми са сменили центрлата си само заради данъчната политика... по добре да вземеш 10% от нещо от колкото 50%от нищо

Скъпи дада, разбирам болката ти и страха, че скоро в тази държава няма да останат хора, които да ти изкарват заплатата, а по-късно и твоята пенсия. Разбери ни и ти. Никой не ти е виновен, че си некъдърен и единственото, което можеш да правиш е да тролиш за паница боб. Тъжно, но приеми фактите.

Скъпи боклуко. За разлика от такива рубладжии като теб, които си изкарват парите с тролене или с откровен грабеж на други хора, аз си ги изкарвам със труд, знания и мисъл. Не разчитам други да ми изкарват заплата, както явно правиш ти. Та фактите са съвсем други от тези каквито ти се въртят в кухата тиква.

Дръж ги рубладжийте ДАДА!!!! Убий ги с клавиатурата!!!

Дуда кажи каде вкарваш толкова знания и мисъл че и труд? Какво работиш щото дочух че си трол 24/7

Аз мога и да си редуцирам малко размера на данъците, които плащам. Варианти много.

Да речем че данъчната система придобие следния вид говорим за ДОО, защото осигуровките не се водят данък: До 1000 лева без данъци, от 1000 до 2000 се взимат 10% от 2000 до 3000 се взимат 15%, от 3000 до 4000 се взимат 20% от 4000 до 5000 се взимат 25% При заплата 2000 лева данъка е 200 лева, колкото е и сега При заплата 3000 лева данъка е 200+150=350 лева при сегашни 300 При заплата 4000 лева данъка е 200+150+200=550 лева при сегашни 400 При заплата 5000 лева данъка е 200+150+200+250= 800 лева при сегашни 500 Толкова ли е страшен този прогресивен данък? Нима заради разлика 50, 150, 300 лева някой ще тръгне да бяга в държави с доста по-високи данъци? Ми това ще увеличи парите в по-бедните слоеве и то с някакви 50-100 лева, и затова ли завиждате на тези по-бедни? Вие богатите с по няколко хиляди заплати или приходи от хонорари и фирмена печалба? Какво пречи на такива с приходи от по 100 хиляди на месец да платят 50 хиляди данък и пак ще останат 50 000, което е направо огромен приход за. Ми ако един работодател трябва да плати 20-30-40 хиляди лева данък, няма ли да предпочете да ги даде за заплата върху която данък няма? Това е начина да се вдигат заплатите, ото виждаме нашите работодатели как упорито се опитват да изгонят всички квалифицирани кадри от България. Та преди да плюнете помислете, поизползвайте малко математика и тогава пишете .

Като гледам бая време си отделил да напишеш това, май не си от тези дето работят?

Налага се да си губя времето с кретени като тебе, които пък си губят времето по цял ден да плюят.

А какво ако не данъци са осигуровките тъй като са държавно вземане и лихвите са като на заложна къща ако имаш да даваш.Данъците в държавицата ни са точно 60 % или на 100 лева ти се изземват обратна 60/шестдесет лева/ 22 % за ДОО заедно с болнични, 8 % здравно, 10 % ДОД и косвени данъци ДДС и акцизи 20 % и като си завършил първи клас можеш да ги събереш.Изземването на доходите и доста ограбващо.Фантазии са приказките са ниски данъци.Да не говорим за допълнитеното заплащане по здравни заведения където не работят с НЗОК.Плащаш като поп и пак ти се мръщят.

Първо Осигуровките са за суми до 2600 лева. Над тези пари не ти се взима и стотинка за тях. Т.е. ако получаваш 2600 или 100000 осигуровките ти все ще са около 700 лева. В случая обаче се говори за прогресивен данък вместо плоския който е 10%. Кое не ти е ясно та обикаляш по кладенци и кенефни дупки да търсиш аргументи? Предложението е освен прогресивен ДОО да има и диференцират ДДС, т.е. да не ти е 20%, а за лекарства и храни да е примерно 10%. Това че има неуредени въпроси и проблеми не е причина да няма реформи, а напротив. Какво пречи според вноската да ползваш и съответни здравни преференции? Това може да се реши само с реформа, а тя е като начало прогресивен данък за приходи.

Първо, това е твоето разбиране за прогресивен данък, но никъде не е споменато какво наистина се има предвид. После, я ми обясни какво АЗ реално ще получа в повече за горницата, която ще ми удържат? Пенсия? Инфраструктура? Или още пари, които ще потънат в пробитата кошница на и без това раздутата администрация или нечий джоб. IT специалистите тук се договарят на нетна заплата, а на чуждите инвеститори няма да им излезе сметката с въвеждането на прогресивен данък. И без това доходите на българските IT специалисти започнаха да се изравняват с тези на западноевропейските. Аз лично бих емигрирал.

Ще получиш повече неща, каквито държавата ще може да прави с повече средства, ще получиш удоволетворение, че вместо да хвърлиш след преяждане 3/4 агне, някой с по-ниски доходи ще може да си купи четвъртинка. Прочети пак какво съм написал и какви са сметките? Кое ще уплаши тези чужди инвеститори и кои сметки няма да им излезат заради 100-200-300 лева повече разход за нает работник? Значи ако отидеш в Германия примерно данъка също е прогресивенр а заплатите специално за ИТ са поне 2 пъти по-високи. Та ако е ходиш там за двойно по-висока заплата досега да си го направил, ако инвеститорите се местят тук заради 100-200 лева по-малки разходи направо не ми ги фали. И на-вече не гледай само през твойте очи, а погледи по-широко на нещата. И аз ще бъда ощетен от такъв данък, но и виждам че не може хора да живеят с минимални заплати от 510 лева с данъ и осигуровки 150 лева, пък ние да си гледаме кефа и да се чудим за каква по-голяма простотия да си харчим парите. И на първо място създай семейство, стига с тоя егоизъм.

BRCK

Само дето посочената схема стимулира бедните и криенто на данъци. Това ли искаме - повече бедни и повече данъчни 'врътки'? Не е ли по добре да мислим как да увеличим тия дето взимат по 3000лв, вместо тия дето взимат по 1000? А има и едни(немалка бройка) дето нищо не взимат освен социални.

И кво за 100-200 лева ще рискуваш глоба 10 000 ли? Бедните са бедни щото им плащат малки заплати и ти предлагаш това да остане? Айде бе хем си червен, хем само за пари ламтиш. Не ви разбирам!!!!??? Повечто данъци ще са за по-богатите, за по-бедните ще са по-малки данъците. МИ мисли, когато работодател не иска да дава пари заплатат няма как да се вдигне колкото и да мислиш. Трява и действие, а то е или стачки с последващите по-големи загуби за такъв работодател или стимул да дава по-големи заплати, като му се наложат данъци за свръх огромните приходи. В момента работодателя плаща 14 лева за всеки 10 лева заплата на работник и 11,5 лева за всеки 10 лева в неговия джоб. Очевадно е че на работодателя му е по-изгодно да прибира парите, отколкото да вдига заплатите. При прогресивен данък това ще се промени и ако трябва да плаща 20 лева за всеки 10 в джоба му ще предпочете да плати 15 лева за 10 лева в джоба на работика.

Верно ли не ми е по темата коментара? Казах, че ако това се случи си местя бизнеса в Австрия или Германия. Кого обслужвате дирници?

Че там данъците са убийствени в сравнение с тука, а заплатите в пъти по-големи. И това заради 100-200 лева които трябва да дадеш повече, ще ходиш в държави където ще дава хиляди повече? Ти верно ли имаш бизнес или мама и тате ти го осигуриха?

Има собствена фирма за биоинженеринг, която съм създал сам с приятел от нулата. И то при положение, че хубавата ни държава и боклуците, които я предстваляват направиха всичко по-силите си за да ме спъват, само и само да изтикат на преден план безчетните си роднини и приятели. Спокойно. И без това повечето време живея в Австрия, така че с радост ще се установя там за постоянно. И не, данъците са същите и дори по-ниски от тези в България, но тези неща няма от къде да ги знаеш, след като не си насяно, че в БГ общите данъци са над 50 %.

Много добре знам какви са данъците и виждам, че ти не си наясно и говориш глупости. В България единствено по-високо е ДДС, само че в случая ти се говори за прогресивен ДОО, а ДДС да бъде диференцирано, което означава дори да падне. И какво правиш повече време в Австрия, след като тука ти е бизнеса, който си щял да изнесеш? Ааааа .... там си живуркаш, а тука гледаш да ограбиш НИСКОПЛАТЕНИТЕ си работници и ревеш за някакви 100 лева повече, които трябва да се платят за техни заплати или ревеш че ще ти намалеят приходите да живуркаш в Австрия? Ами там заплатата, която трябва да платиш е 10 пъти -по-голяма от тази тук, а данъка за приходите ти е прогресивен и то доста. ама сега ти е добре тука да плащаш данъци нали?

Приемете го закона и ще ме хванете за оная работа. И сега плащам като поп за цигани и малоумни държавни калинки като банаджиите, тъй че просто ще си плащам данъците в Австрия или Германия.

Ами те и сега богатите плащат повече - за повече доход, повече данък. Кое е по-справедливо е спорен въпрос. Но най-богатите имат алтернативи - най-елемнтарното доходо или дивидент. И още доста други законни начини за намаляне на данъците, когато данъкът не е плосък. Премахването му ще засегне хората на трудов договор с високи заплати. Тъкмо IT соециалистите и някои други висококвалифицирани взеха да се задържат у нас (а някой си се и връщат) и хайде пак обратно навън.

Заради 100 лева по-високи данъци върху 3000 лева ли ще си тръгнат?

В България, човек работи повече, изкарва по-малко!

Защото държавата, прибира над 60% от изкараното.

А дали няма да има обратен ефект? Вместо повече пари, по-малко събрани..........

BRCK

Проблема не е в 10%. Проблема е ,че 95% в БГ са бедни , 4% са средна класа и 1% безумно богати. Ако средната класа беше 50% , положението щеше да излгежда съвсем по друг начин независимо от 10% или 20% е плоския данък. Предложението на БАН ще намали средната класа! Трябва да се мисли как да се увеличава, а не да се намалява!

Плоският данък си е добър. Обаче осигуровките са грешката в системата - така и не можаха да измислят система за ефективен контрол на средствата от социално и здравно осигуряване. Сега в Сребърният фонд (един брой - държавен) отиват почти всички средства от социалната осугоровка на трудещите се. Едва 3.70% отиват в частни пенсионни фондове, които хоне донякъде гарантират разумно управление на парите и доходност. В държавния фонд доходност йок, а пък парите се разходват по някакви мътни правила за пенсии, определени като развер от държавата...Бълно безхаберие! За здравно-осигурителната каса пък не ми се отваря дума...от 2001-ва до сега бюджета за здравно осигуряване е нараснал 6 ПЪТИ при зас.таряващо и намаляващо население и отново няма контрол, няма яснота кои пациенти за какво се лекуват, циганите си викат линейки като такси да ги придвижва с целите им семейства без пари до София и т.н.... Затова не данъка, а контролът върху осигуровките трябва да се затегне!

BRCK

Тъпанари. Богатите ще избягат. Особено ИТ сектора. И като отанат само дебилите от еБАН и циганите какво ще правите? Имам само 2 въпроса към тъпанарите от БАН: 1. Колко е 10% от 0 2. Колко е 10% от 2000

Къде ще избягат в държавите с по-големи данъци ли?

BRCK

Глупак. Знаеш ли колко народ е избягал досега? И продължават да бягат. Да се добавя още една причина да ти избягат хората не е никак умно. БГ е с най-малки заплати в ЕС. Където и да избягаш - все ще си на далавера!

Тъпи БРСК, хората бягат заради ниски заплати, а не щото са богати. Начина да се вдигнат заплатите е точно този. Като се въведе по-голяма справедливост. Основната причина е не заплатата за бягството, а чуството за несправедливост и безнадеждност.

Това само хора на хранилка могат да го кажат. Единственият начин да изкарат пари е д авземат от тия деот имат.

Притесняваш се,че като платиш данък както е редно да бъде и както е по белите държави щи имаш по-малко пари за фоерверки и Мойет?

BRCK

Ми ние не сме бяла държава. Като станем - тогава може. Човек който взима 2000лв плаща поне 300лв данъци. Това малко ли ти се струва? А тия дето вземат по 400лв плащат 50лв. Е кой плаща повече?

Човек който взима 2000 чисто плаща над 550 лева данъци и осигуровки, ако гледаш само данък ДОО той е 10%, т.е. малко над 200 лева, но това не е причина данъка да е прогресивен, защото се отнася само за ДОО. От друга страна осигуровки не се плащат за суми над 2600 лева и на практика общите данъци и осигуровки за тези с високи заплати са по-нисък процент от тези за най-бедните. Затова си трябва прогресивен данък, който да стига до 40-50% за суми над 100 000 примерно за месец. Така този ще прибира 50 000 лева, докато този с минимална заплата ще прибира 500. Та гледай не само данъка, а и парите които се получават. Така поне разликата ще се намали, макар и нищожно, но ще има малко по-голяма справедливост