Участник в преговорите:"Фолксваген" не е затворена страница за България

Арх. Любомир Станиславов очаква други продукти на автомобилния гигант да започнат да се произвеждат у нас

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Немците ни използваха в мръсната си игра срещу турците, за да извлекат максимално добри условия. Отвратително е въобще да се говори с тях. Трябва да бъдат съдени, че се подиграха с нас. На нас ни стига БМв или Алфа ромео да отворят дори малък цех, за да го зачукаме на всички останали, но де този късмет.

Цитат: "Автомобилната индустрия може да случва само със съдействието на държавата", посочи той" Ей затова така индустрия никога не е имало, няма и да има в България.

Разбира се, че VW не е затворена страница.... вместо в морги, те пращат 20-годишните си ГОЛФ-чета в България :)

Точно !! На същото мнение съм и аз ! Когато оня с посинелите венци - Костов - направи в началото на 90 -те год. най - големия грабеж в държавата ни от Аспарухово време та до днес, тогава имаше такава икономика в БГ, каквато много европейски страни нямаха !! Аз работих в завод, оборудван с машини с ЦПУ, които бяха за по 200 000$, а ги разпродадоха за левчета !! Много от настройчик - програмистите след това отидоха да работят кой - къде намери работа. Днес това поколение е в пенсионна възраст, а у нас младите - Терминал 2 !! Защо премахнаха специализираните 4 год.техникуми - те подготвяха такива кадри ?! Такива майстори не се подготвят за един месец !!

Е батко, айде сега Костов, разбира че и той е участник, като част от номенклатурата на тоталитарния режим, но грабежа го извършиха цялата върхушка на БКП. Уредиха предприятията на "наши" хора, а тези от нашите хора, които се оказаха напълно неподготвени да управялват предприятия разпродаваха машини за милиони за жълти стотинки, предприятия които останаха да бачкат, бяха точени, като се поставяха отпред и отзад фирми досатвчици на материали и пласжори на продукция, които продаваха за собствена изгода...

По костово време в България имало индустрия???! ти веси живял при същия Костов, при който и аз. Още в края на соца ВСИЧКИТЕ ни заводи ( е - може да е имало тук таме изключевия) бяха безнадеждно морално и технически остарели. НИКОГА не сме можели да се конкурираме със западняците. Едиснствената ни надежда беше каквото е имало да бъде бързо приватизирано от западни СВЯСТНИ фирми - както стана със Шкода ( да не мислиш, че Шкода щеше да е жива още днес ако не беше купена?) Да, ама не. Избрахме си комунисти за управляващи, те доведоха мутри и така....

Ако отидат в Турция за какъв ЕС говорим, ако всичките институции не успеят да задържат подобен гигант в страна-членка! Да оставиш няколко милиарда да напуснат икономиката наСъюза - това ще е върха на некадърността!

"преговорите:"Фолксваген" не е затворена страница за България" Ще направят завод за сачмите на лагерите на Фолксваген!

Архитекте, защо не си гледаш архитектурата, ами се месиш в неща които не разбираш. Турция има много силна икономика. Виж какви пътища има, какъв транспорт. Виж какви кадри има(а у нас те понякога не стигат). Ами те вече имат традиции в производството на автомобили. Виж какви части произвеждат, в това число и евтини. Ами електроника и т.н. А ние освен приказки и корупция, какво можем да предложим. Само ниски заплати и данъци. Само финансови показатели не стигат. така че трябва друга цялостна политика която да привлича чуждите инвестиции.

Точно !! На същото мнение съм и аз ! Когато оня с посинелите венци - Костов - направи в началото на 90 -те год. най - големия грабеж в държавата ни от Аспарухово време та до днес, тогава имаше такава икономика в БГ, каквато много европейски страни нямаха !! Аз работих в завод, оборудван с машини с ЦПУ, които бяха за по 200 000$, а ги разпродадоха за левчета !! Много от настройчик - програмистите след това отидоха да работят кой - къде намери работа. Днес това поколение е в пенсионна възраст, а у нас младите - Терминал 2 !! Защо премахнаха специализираните 4 год.техникуми - те подготвяха такива кадри ?! Такива майстори не се подготвят за един месец !!

Площадките в България баха 5 - Доброславци, Кремиковци, Пловдив, Дебелт и Равнец. От българска страна на Фоклсваген бяха предложени Кремиковци и Пловдив. А според мен най-подходящо беше да се предложи Дебелт. Така района щеше да живне.

Г-да някой от вас чел ли е статията преди публикуването? Преговарящият казва, че фолксваген може да са променили условията!? Т.е. той не е в час и не знае за какво става дума. Ето заради такива експерти губим мега проекти. Така беше загубен и АЕЦ Белене и Южен поток и Бургас-Александрополис. Въпросът е до кога такива лаици ще се изживяват като експерти при преговорите?

А защо архитект е бил преговарящ ? Можеше да има полицай, метачка, лекар...

Може и да е имало,защото да построяването на завод най много разбират лекарите,полицаите,чистачките.Теб ако те заболи нещо,сигурно се обръщаш към архитект или даскал.

Докога така, докато минат местните избори ли?

Не затворена за вас ,щото идват избори и има да лъжете още, че светлина в тунела има ! завод на VW на куково лято , че видите !

ХАхахха, те вече подписаха с Турция, хората им дадоха терен и т.н. ама за нашите мижитурки - не било затворена страница...... ХАХАХАХАХАХАХ п.с. Работя в немска фирма - немците са УЖАСНО стиснати копелета. В цялата фирма дават пари на максимум 10-тина човека (шефчета които са), останалите са на следния принцип: стартова заплата - минимална; след 6 месеца - 700 лева.

Тоя мушморок може и да е прав. Фолксваген не е затворена страница за България. Ама България затворена страница ли е за Фолксваген?

Ке праят топки за скоростен лост в Бг

Архитекта е убеден,че акъла ни е колкото този на колците за домати! Да гиди една чепата цепеница да те джаска по зализаната кратуна и да ти дойде акъла в простата манерка!

Станиславов,колко сребърника ти платиха ,за да се изхождаш по въпроса?

Нищо не са ми плащали ,аз съм си проЗ от малък.

Сега се лъже и шикалкави , - Време да минава , да се избута до изборите !!! На кого ги разправяте тези , че още не се знаело , като всички разбраха , че VW отива в Турция !!! ГЕРБ са в ПАНИКА - Провала с VW, Полфрииман скандала , излъгаха мед. сестри , сега ще излъжат и учителите , - Провал след Провал , скандал след скандал - На кого ги разтягате , как всичко било ''прекрасно '' ??!!

Този от снимката Дебил ли е, или някой му плаща да плещи глупости??????

Любчо, мармотът отдавана зави шоколада в станиол.

Напълно редно е ,след като стандартните автомобили на VW ще се произвеждат в Турция,България да получи екологично производство- каруци и файтони VW,климии за немски каруци,а защо не и камшици за конете!?

не искаме завода в София...къде е източната фандъкова тангента къде са отклоненията на северната тангента къде е щжанта дъфа на околовръстното ...как ще ходят на работа още няколко хиляди нови софиянци като сега в монента всичко е задръстено...НЕ ИСКАМЕ ФОКСВАФЕН>>>

Новина от бъдещето - 9019 г.: "Фолксваген" все още продължава да не е затворена страница за България...

Все пак Плевнелиев постигна Успех със Завода на Фолксваген - ше има фабрика в България на фирмата - ще правят Долните Леви Педали за автомобилите .

то и галфона със зелените чорапи лобираше

Един, който обяснява, че това което става не е крайната истина още.

Този е член на Автомобилен Клъстър България с шеф .. Плевнелиев ! .. Те са участвали Активно в преговорите за Завод на Фолксваген в България... ...и се Провалиха с Гръм пред всички !!! ... Е !!! Какво да кажат едни провалени лъжци ?? Ще лъжат ,мажат и ... ...Представят Провала за успех !! 10 години се нагледахме !

Архитект да преговаря за автомобилен завод това само в България може да се случи, аман от предизборни напъни.

Ние нямаме официално потвърждение или решение на "Фолксваген", докато тези две неща факт, все още има шанс. Мисля ,че това е чисто предизборно изказване.След изборите ще се окаже ,че преговорите отдавна са спрели.Ще регистрират Фолксваген свое поделение в Турция,а ние още преговаряме.

Те вече са го регистрирали

Все пак според мен избора на Турция за производство за източна европа ми се струва не много удачен. В Русия, казахстан, и другите стани се ценят и харесват бензинови нетурбо японски и корейски коли. Всичко е. Европейското се Смята за не качествено. Дизела не върви защото става много студено. Кои други страни от източна Европа ще купуват турска Шкода и пасат? Чехия, Словакия, Полша, Словения, Румъния, Унгария, Сърбия, България, Македония? Турската сглобка е по некачествена кой каквото ще да говори. Карал съм турско рено и френско - 19,клио.отначало си приличат но след 2 години нещата се влошават. Турското почва да ръждясва, тропа,скърца а френското-не. Френско клио още имам и му няма нищо. Върви супер:сменил съм части по предницата, филтри масла чистачки гуми. И толкоз.Отделно в източна Европа смятат турците за некадърни. Продажбите ще спадат само затова че са турски.

Тогава какъв е смисълът Фолксваген въобще да идва у нас,нима ще произведем нещо по-качествено от турците.

Кремиковци?:))) Сега ми стана ясно...къде е ключа за бараката:)))

Тия марка коли кой ще ги купува? Накрая ще им набутат едни еко данъци и всичко в канала.

и ще завършат както с ю.п. )))

"Напълно възможно е "Фолксваген" да е получила предложение, което е било изключително атрактивно и мениджмънтът не е могъл да откаже, да е сменил своята стратегия"... Е, те така се прави икономика;)

Замазването започна...Леко, леко с баданарката. Що не дадете трибуна на някой да ви го каже в очите защо завода ще е в Турция? Що не вземете интервю от шефа на WV? Всички приказки с някакви особи "отъркали" се до проблема. При нас ще се произвежда само найлона за опаковане на колите и то ако намерят кой да им го произведе!

Тоя ли е тъп или нас прави на такива?!

А бе кой ще е този ненормален който от тука на татък ще си купува такава компрометирана марка. От къде сте сигурни, че еколози няма да ги заливат с блажна боя или да им пукат гумите.

Тая лакардия ще е като другите лакардии. Шенген, евро, Белене, печалба от тото печалба от лотарията. Бяхме на Луната отиваме на Марс.

В България ша има завод на "ФОЛКС KEINE ВАГЕН"

Професоре нищо няма да стане ! Никой не желае да си влага парите при това Правителство и Премиер ! Корупция , Корупция има в България имаш ли приятел в ГЕРБ и Консул във Валенсия ще станеш ! Стига лъжи !

според този архитект България затворена страница ли е за фолТВАГЕН?

Хайде стига вече! Свърши! Колкото повече мърдаш доставяш кеф на врага!

Ох, аман от адвокати на провала на ГЕРБ! Седнал да обяснява. Какво обясняваш? Той влакът отдавна замина за Истанбул! Ха сега кажи какви други продукти? Мръсни производства ли? Това може! Ха иди в Русе да видиш как се справят местните с френският завод за цилиндрови глави. Всяка седмица протести и запечатване на вентилационни отвори на завода. Същото ще е и със завода за части край Пловдив. Доколкото знам, той ще е за авиационни части. А завода за батерии за електромобилите, дето Борисов ще гради заедно с корейците? Той по-чист ли ще бъде?Пожарникарят дали е наясно, че производството на акумулатори за електромобилите, е значително по-мръсно от производството на обикновените акумулаторни батерии? Има ли кой да му каже? Монтажът е чисто производство, но той замина за Истанбул! Това ГЕРБ сте неспасяеми! Важното е да се отчете инвестиция! Ама каква ще е, няма значение! Какво става с българската природа безхаберници? Безхаберници, безхаберници, ама нали трябва да сме на власт. Отврат!

заводът който Борисов ще "гради" ще стане на куково лято или на 31 февруари - по избор!

А, бе, педераст!!! Защо не кажеш, че тези твои други продукти ще вземат здравето на хората!!! Много добре знаеш за какво става въпрос, ГЕРБерска курво!!!

пак някоя калинка като чула завод и пратила да преговаря друга калинка - архитект, а немците се чудели 1 година що не им пратили инженер

тоя кви ги плещи. немците оня ден регистрирали фирма с капитал 160 млн. евро в турция за какво според арх.

започна да ми писва от този фолксваген.. от сериозно начало,взе да ми изглежда на ,,тука има,тука няма''...

Преди няколко дни VW официално получи регистрация в Търговския регистър на Турция и купиха недвижмите имоти, където ще си правят завода, но слушайте този платен експерт, който са го изкарали да се поти предизборно.

Когато в бегето не всички бяха ,,бизнесмени" имаше начално производство на FIAT 124,850 Berlineta и 850Cupe прекъснато защото направиха завод в Толияти ,Renault 8,10 и Bulgaralpin-прекъснато производство защото неможем да произведем достатъчно количество металорежещи машини,за изпълнение на бартера.Правят се още автобуси по лиценз,трактори и камиони с не до там добро качество поради това,че никога не сме имали традиции в машиностроенето.После опити с Rover и още някъкъв китайски автомобил.Та какъв ваген ,кви пет лева в бегето?

Стига с лъжите,чак такива идиоти не сме.

Ми, явно сме си такива, щом ще гласуваме за новото недоносче на ДС-тата! Не, че човекът не си го е казал - кадри липсват ... и няма как да е другояче, след като два милиона образовани се изнесоха а държавата на същите тия ДС-та не направи нищо за да ги привлече, а и продължава да нехайства! Не се научиха пребоядисаните комундета, че сме огромна икономика, в която ако разгледаме държавите като фирми, тези с най-добрите условия печелят най-добрите кадри и просперират напред. И второто, което не са разбрали - качеството винаги побеждава количеството! Хайде със здраве!

изобщо нямат и намерение да ги връщат , идеята е да придобият собственоста им на безценица

странна работа , страницата не е затворена а книгата е на лавицата ? варианта е че някой е сложил банкноти на страницата и дърпа ли дърпа