Турция се превърна в производствен рай за големите компании

С близостта си до столиците в Европа, Близкия изток и Северна Африка, страната е сериозна алтернатива на центровете в Азия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Докато другите държави се опитват да оправят икономиката си или да я подобрят , нашите политици спят и не ги интетесува.

Аз турски боклуци не купувам. Като чуя, че е правено в Турция и обръщам гръб.

Дарвин в Теорията си за Еволюцията доказва, че МАЙМУНИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ДА СТАНАТ ХОРА.

Тук не се споменава, че Турция е по-индустриализирана от Русия.

Зами си жена туркиня! Ще те и дустриализира и ще де шиба. Ще се казва Ахмед

Това и баба го знае.

По индустриализирана е майка ти американска подлого! Виж от половин европа са по-индустриализирани мангалите!

Зачетох статията. Авторите пишат че четири фирми открили производство в Турция и на базата на извадката за тия 4 фирми стигат до умозаключението че Турция е рай за производителите. Съжалявам, но нещо не мога да се съглася с тоя подход. То за всяка една страна по света могат да се намерят 4 или 5 фирми които са открили някъв бизнес и по същата логика може да кажем че е рай за производителите И после - какво точно значи рай ? И то за производителите. Смисъл - работниците вземат ниски заплати колкото да не умрат и държавата взема ниски данъци или хич не взема ? Ми ако тва е рая то по-добре да живеем в АДа за големите компании, където капиталиста ще трябва да даде голяма заплата и да плати голям данък

Това че са посочили 4-5 фирми в статията не означава че тя е базирана само на тези 4-5 фирми. Няма да тръгнат да ти изброяват всичките, като толкова те интересува много лесно е да се провери. Ще останете доста изненадани, дори си нямате и напредстава какви компании имат сериозни производства в турция. Знаете ли че всички гуми на Пирели предназначени за автомобилни съзтезания каро Формула 1, GT сериите и т.н. се правят само в Турция. Siemens, Ford, Henkel, Red Bull, Colgate, P&G, Nestle, Sony, Nike,GE, L'Oreal, 3M, Avon, Philips и още много от големите световни компании имат заводи в Търция. Не мога да коментирам заплащането защото нямам информация но има едно нещо което според мен е доста важно и то е едно от основните причини а не данъците и заплатите. И това е качеството на кадрите. Това е нещо което трябва да им се признае, това е държавна политика, обучението и подготовката на висококвалифицирани кадри още от средното образувание с профилиране по индустрии. И колкото и да не ни се иска еми направили са го и са в пъти по-напред от нас. Не е нужно да си мениджър, началник и т.н. за да си добре заплатен. Има толкова много професии които са много добре платени само че трябва да се бачка здраво и това отказва масово младите. Компаниите предлагат безплатно обучение, заплати от по 4-5 хиляди и нагоре и пак не искат младите, защото видиш ли биля тежка работата. Така че хайде позаинтересувайте се малко повече и проучете нещата преди да коментирате и да се възмущавате!

"нямате представа" или "нямате напредстава" ?!

Хеле пък близост със Северна Африка..Гърция Италия Испания са по близо.Испания е на 16 км от Мароко,Италия е на малко повече от Тунис.Турските стоки са евтини и уви доста некачествени.Но кой ти гледа качество.

Дрън дрън.много и евтина работна ръка,ужасно трудово законодателство , забраненото в Европа държавно подпомагане с безплатни терени плюс диктатура сиреч никой нищо не може да каже.

БРАВО ЕРДОГАНЕ САМО ТАКА. ИНТЕРЕСИТЕ НА ТУРСКИЯТ НАРОД НАД ВСИЧКО. ЧАО МЕРКЕЛ -КУРЦ..СКОРО И МАКРОН.. ТИ СИ ПИЧ.

Много работлив народ, предприемчив и с нюх на търговци . Българите сме мързеливи, миризливи ,непредприемчиви и мрънкащи хора, ще си кажеш, че сме общи с руснаците диваци и пияници .

Ако България не беше членка ами асоциирана страна, щеше да е по-добре от Турция. Но нали трябваше да стане членка за да я шибат отвсякъде... Абе за едни пари май стана.

Има една, единствена причина - всяка една държавна или общинска единица е корумпирана. Когато дойде чужденец да инвестира, първата реакция на властта във всяка една нейна форма не е да помогне, а обратното заявява на инвеститора, че без закрила няма да може да просъществува бизнеса му и трябва да се бръкне, а това отблъсква всеки един нормален бизнес, защото ако за едното формално регистриране и стартиране ти правят проблеми, какво ли ще стане, когато бизнеса започне да печели? Стигаше се до там, да се намесват посолствата на големи страни, като САЩ за да притискат Боко и приятели.

Според мой познат австриец,който имаше предприятие у нас и го премести в Турция,българската работна ръка е евтина,но не е работна.Трябва постоянно да ги наблюдаваш иначе се скатават.Освен това повечето са възрастни и по често боледуват.В Ту рция са основно млади и работливи.Той отсъства по 5 до 10 дена и работата не изостава

За работа на ишлеме Турция е по-добра алтернатива, да. Добро качество на ниска цена обаче предлага единствено Източна Европа. Липсата на мотивация идва от ниското заплащане в някои компании и за нас е по-добре такива експлоататори да не се задържат.

Нормално е фирмите да ходят там. Докато не си оправим корупцията и манталитета. Делян Пеевски водач на ДПС във Велико Търново … това как ви изглежда? Вместо да и в затвора, ще управлява …

Не е от корупцията и манталитета. Освен евтината работна ръка, турската държава им дава големи преференции.

Повярвай, точно корупцията е и не говорим на някакво ниско ниво, че на Пенчо в общината му се ходи на море в Гърция. Говорим за хора в министерски кресла, изнудващи чуждите фирми, под предтекст, че искат да им "помогнат" да по-бързо развитие на бизнеса. Само, че за един чужд концерн, когато хора на високи позиции им предлагат помощ срещу заплащане, с цел да получиш нечестно предимство е ясен сигнал да си бия шута и да не помислят, защото е въпрос на време да ги хванат и нанесат удър върху бранда им, дори и да им се иска. Говоря за поне 4 известни на мен случая, за последните 6-7 години. Мога да си представя за какво става дума в национален мащаб. Вероятно са хиляди тези случаи. В Европа говорят за това и е много унизително.

Не, то корупция има и в Турция и то в много по-големи рамери, но те там са огромен пазар, а също имат и огромни мита за внос

Корупцията е в хората ,не в държавата. Материала е лош и води да завистливи коментари като твоя.

в Турция каква корупция има- бедна ти не фантазията.

Докато сипем кал по този и онзи вместо да си на лягаме парцали те, няма да стане работа. Пеевски ли ни е виновен. Ако е, да го съдят. Нещо обаче обвиненията отпадат. Енергията ни е насочена да очерняте, вместо да подкрепяме. Ето го и резултата.

Уж се борят с Ердоган! Диктатор бил! А той си гледа интереса без компромиси!

Толкова некомпетентност в коментарите на тази статия не бях чел ! Неграмотни хора коментират какви са причините да няма инвеститори в България. Едните викат европейския съюз другите Сърбите други ааа те Икея само сглобка правели , само да отворя скоба работил съм в сладкарницата на Икея и бяхме 2000 човека на смени !!!! Няма завод даже в България с толкова хора !!! Икономика и инвеститори не се правят от дай 10% и ще стане !!! Един след други крадци се сменят!

нали някой трябва да ги произвежда тези боклуци. Това са инвестиции за евтина работна ръка, лирата отиде на кино.

Няма значение, ако икономиката им е добра, още по-добре за тях. Ще привличат още повече чужди инвеститори. Всъщност статията е точно затова.

Там където е на власт германския зелен фашизъм производство няма.

Заслугата е на Муньо и Стойчо.

Нищо общо няма пандемията, просто курсът на лирата е мбофо нисък и тези комоании ще съкратят в пъти производствените си разходи. Всичко друго е ала-бала, Турция си е на същото географско положение, нали?

Евалла пич! Един нормален и верен коментар! Ама прочети в статията, какви глупости са писали. Била между Европа и Азия, местоположението й било стратегическо... Глупости!!! Поддържат инфлация от от 19 - 20%, а тя помпа икономиката. А нашите ореваха всичко в последните месеци.

Но какво стана с мантрата-вопъл от първите години на безкрайният, еврогейски, неолиберален и демократичен преход "Елате в България, страната с високо квалифицирания през социализмът персонал, готов да работи без пари при робски условиа. Нещо инвеститорите не преиждаха на талази. Защото ли

Стана това, че сте все врякалници дето ви мързи да гледате и не ставате за нищо, тия дето стават се изнесоха. Ти за какво си ставал някога, че да имаш претенции бе, я се погледни - ненаврякал се щатен врякалник врещиш едно и също с години за да ти подхвърлят трохи да шреживяваш.

И как така успява, нали не е в ЕС

Работейки повече за по-малко, ето как. И има по-малко за щатни врякалници, затова врякаш тук а не там.

Първо, Икея има производства НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА, където трудът и суровините са евтини, вкл и в България. Това им е бизнес модела. Немците с фармацията са дошли заради клиничните изследвания - пак поради цената. В една бяла страна, клиничните изследвания струват дявол на магаре, отгоре на това, трябват да се спазват купчина регулации. Не знам дали знаете, как се правят такива изследвания - на група тежко болни се дава активното вещество (което може да има купчина странични ефекти И МОЖЕ ИЗОБЩО ДА НЕ ДЕЙСТВА), а на друга част от групата се дава плацебо (бистра водица). Обикновено, тези с плацебото си заминават почти на 100%. Значи, започваш това изследване с ЯСНАТА МИСЪЛ, че съвсем съзнателно ще убиеш група хора. Мецената Милен Врабевски прави такива изследвания и нас и се пише голям родолюбец. Почти във всеки от тези случаи на инвестиране, има със сигурност държавна помощ под различна форма. Другите фирмички даже не съм ги чувал. При рейтинг “Джънк” във всички рейтингови агенции, няма кой сериозно да инвестира в тази страна. Рискът е чудовищен, възвращаемостта - почти нулева.

Всяка реална промишлена работилница започва с имитации,клонинги ,кражба на технологии и накрая престижна марка.Това се случи в Япония,Хонконг,Малайзия,Филипините,Виетнам,Китай и т.н.Поръчителя иска евтино,качествено,срочно и точно производство.Без политически и синдикални пречки!И така работилницата обикаля по света.

Откъде ще минават ТИР-овете с готовата продукция за Европа ? НО ! Трябва да ди довършим магистралките и оправим корупцията по границите и пътищата ! Тогава и за България ще има от този бизнес !

Бокооо, къде беше, победителю на избори? 12 годинки и ни прескачат срамно..

вече половин година с него се оправдавате!

За Турция знаем а къде е Бълргария в тази история .

Ами по нашите строежи КОЙ работи?

Нещата са прости в света на капитализма и икономиката. Приятелство и бизнес се прави с тези които могат да ти свършат работата. Чуждите инвеститорите са видели, че Турция има далеч по- добри условия от България за бизнес. Просто като галош- това че ни харесва е отделна работа. Може би след време и ние ще привличаме повече инвеститори, но нито кадрите ни са кадри, нито корумираните ни политици и условия дават надежда в момента….

За това от Турция масово бягат лекари, инженери и учени в Западна Европа и САЩ, защото е “рай”!!! Няма бъдеще за хората в тая държава, за това живеем пак в България

А от България - не, нали? Не случайно у нас се търсят към 20000 мед сестри

Интересен коментар

а по времето на банкянската мутра избягаха от България или избщо никой не искаще да идва!

И нека сравним данните за експорта от България с тези на турския такъв. За юли тази година, последния месец с извсетни данни от България са изнесени стоки за 3.5 млрд долара. От Турция 19 млрд долара, при 12 пъти по голямо население там. Или 500 долара на човек български износ, срещу 226 долара турски такъв месечно.

Я дай какво сме изнесли, че май освен житото и лавандулата ма арендаторите друго не се сещам

Глупости, всичко е заради евтината работна ръка.

И липсата на синдикати!

Защо тези европейски фирми не произвеждат в ЕС ?

Защото се интересуват само от това да плащат ниски заплати.

Евтина работна ръка….

Не идват при тебе за работа защото не ставаш за нищо, затова. Врякалници ненаврякали се ей, мързи ви да гледате после що мизерствали.

България трябва незабавно да излезе от това подобие на ,,съюз". Не може компании от уж наши съюзници да инвестира милиарди в други държави извън ,,съюза". Това нещо наречено Европейски съюз е всичко друго, но не и съюз.

Какво искаш още повече глад? Да станем слуги на Путин?

Сърбите да не би да са умрели от глад. Икономиката им е по-добра от нашата.

Ненаврякал се врякалник на руски щат не се наврещя ей.

Вас центаджиите безплатно ви мразя.

> 2021-10-10 20:30:04 >КГБ (нерегистриран) > >Вас центаджиите безплатно ви мразя. Мразиш целия цивилизован свят безплатно докато пълзиш в опит да се навреш ако може и под подметките на господаря си врякайки, врякалник жалък ненаврещял се. Освен от твоя модел други врякалници прехранващи се с врякане тук няма и си го знаеш, не се напъвай толкова.

Така се прави, без много приказки за големи инвеститори, нещата при турците се случват. А нашия министър, който прилича и се държи, като мотиватор от мултилевъл маркетик, може само да се учи. Турция ако беше в ЕУ щяха да са издухали всичко.

Явно инфлацията в турция спомага за привличането на инвеститори

Като само си чешете езиците и завиждате. Хората действат, макар и под съпровод на маанета и чалга. А при повече акъл можеше да е тука, но къде ти с такива "експерти"!

Че Икеа ще си сглобява фотьолите и гардеробите(които сам си сглобяваш) в Турция? Или че полски бранд ще си шие дрехите там? Че производства с минимум квалификация и почти никаква добавена стойност, без особено иновативност и технологии ще отидат в Турция? Наясно ли си в България колко и кои хора биха го правили и за каква заплата? Какви са реалните заплати у нас за хората, които могат и искат да работят? Да завиждам, че турската лира се девалвира няколко пъти, а за по-малко от десет години у нас доходите се удвоиха? Къде е по-висок стандартът на живот според теб - в Турция или у нас? Донякъде мога да завиждам на румънците, които преди двадесет години прикачиха към нас за ЕС, а ние се сърдехме, че ни бавят, а в момента по всички параметри са поне с 30% по-добре.

толкова много роби, па и султан си имат да ги строява, всички гаст-арбайтери накуп.

А скоро султана ще изкомандва мюсюлманите да се приберат да работят за него и германците ще останат без работници като брекзитърите.

Хората са годни за работа и работата отива при тях, да. Да не очакваш да те потърси някой тебе за реална работа. Роби били щом работят нещо вместо да врякат вегетирайки в дупчицата си, ти да видиш.

Повтарят грешката с Китай. Ще им подарят и на тях готови технологии и разработки, правени с години и струващи милиони и после ще гонят Михаля, както сега с Китай

Нито с Китай са направили грешка нито правят грешка сега. В аторитарните режими новости не излизат, има само догонване на наличните новости - които се правят от хора бягащи натам накъдето се чувствата най-свободни.