Шведският мебелен гигант Икеа, полската компания за облекла LLP, германската фармацевтична фирма Бьорингер Ингелхайм и белгийската компания за производство на опаковки DW Reusables взеха решения в последните дни да инвестират в производство в Турция, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

С близостта си до столиците в Европа, Близкия изток и Северна Африка, Турция е сериозна алтернатива на производствените центрове в Азия и специално в Китай.

Турция със стратегическото си положение се явява силна алтернатива на съсредоточената на едно място и базирана в Азия производствена мрежа от ерата преди COVID-19, отбеляза в началото на месеца турският вицепрезидент Фуат Октай.

Полската компания за облекла LLP съобщи тази седмица, че е започнала проучвания за пренасочване на част от производството й от Азия към Турция.

Тя посочи, че нейни представители са влезли в контакт с водещи компании в турската индустрия за производство на облекла.

Германската фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм е сключила договор с турската фармацевтична фирма "Абди Ибрахим" за локализиране на производство на лекарства в Турция.

Компанията Бьорингер Ингелхайм съобщи тази седмица, че планира да извършва клинични изследвания и да произвежда в Турция лекарства за лечение на диабет, болести на централната нервна система и сърдечно-съдови заболявания.

Първоначалната инвестиция на германската компания в Турция ще бъде в размер на 150 милиона турски лири /16,9 милиона долара/ и постепенно ще нарасне до 1 милиард лири /112,4 милиона долара/.

Белгийската компания за производство на опаковки DW Reusables взе решение да купи турските компании Етап Енжексийон и Етап Доган, които произвеждат сандъци, кутии, палети и контейнери. Белгийската компания ще изнася повечето от тези продукти.

Шведската компания за мебели Икеа също планира да премести още по-голяма част от произвоството си в Турция, за да намали проблемите с глобалните вериги за доставки и нарасналите разходи за доставки, посочи на 6 октомври главният финансов директор на компанията за Турция Керим Нисел.

Заради проблемите с доставките, с които се сблъскахме по време на пандемията, ние се опитваме да засилим производството в Турция, каза Низел пред Ройтерс.

Всички ние видяхме в пандемията, че диверсификацията е толкова важна, отбеляза той.

Очаква се компанията да произвежда и след това да изнася от Турция стоки като фотьойли, бибилиотеки, гардероби и кухненски шкафове, които сега се доставят на огромни разстояния от Източна Азия до пазари в Близкия изток или Европа.

Компанията има седем магазина в Турция и вече изнася три пъти повече, отколкото внася в страната. Сега компанията произвежда в Турция стоки от текстил, стъкло, керамика и метал, предназначени за износ по цял свят.