Цените на имотите у нас пак тръгнаха нагоре

Поскъпването у нас е с 6.3% за третото тримесечие на 2018 година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

които перат пари в бетонирането на страната...не само ненормални високите цени, неотговарящи на пазара, обезлюдяването, заплатите и икономиката в тая умряла страна са последиците, ами и никой с апартамент няма да може да си продаде апартамента с това безразборно строителство на празни блокове , с което в колумбийска българия се перат престъпни пари от контрабанда и наркоъици или крадени от бюджета и еврофонфоветв

Единствено в София има логика да се вдигат цените но и тук ще има много скоро корекций в скалата надолу.

Няма никакви ОБЕКТИВНИ причини цените на имотите да се вдигат, при положение, че населението се свива и в България има все повече необитаеми имоти. Малоумниците, които искат да се натъпчат в комплекси от затворен тип, на N етажа, без разумна инфраструктура и с абсурдна архитектура скоро ще разберат колко са измамени. Във Франция, която е два пъти по-гъсто населена от България, дори в големи градове като Париж, Лион, Бордо и т.н. жилищното строителство е до 5 етажа! Не разбирам защо трябва да загрозяваме красивата си страна с тези абсурди на архитектурата?! Вижте само как и къде са паркирани автомобилите на баламурниците, които си купиха апартаменти в новите комплекси в Дружба в София. Грозна гледка! Как не направиха подземни паркинги, за да изглеждат човешки пространствата между сградите?!

Като чета по-долните коментари и виждам, че все още българското 'на мама момчето' не се е изпарило, напротив - 90 процента от пишещите живеят в жилището на родителите си и се правят на разбирачи, че който купува на кредит е балък ;)) Вие сте по-големи балъци и мижитурки, защото цял живот няма да разберете какво е да построиш нещо сам /образно казано построиш/ и какво е да постигнеш едно семейство с жена, деца, отговорности, собствено жилище /НЕ НА МАМА И ТАТИ/ и да имаш време и пари за почивка. Живейте при бабичките, да се сблъсквате на тоалетната вечер, да ви мирише на стари хора и се радвайте на благополучието си ахахахха

Туй в страна, в която около 95 % са със едно или две собствени жилища (че и къщи по село) звучи меко казано смешно. Хора няма брокерче посрано. ХОРААА!

Паралелно с това се увеличават и... балъците:)))!!!

Причината е , в голяма степен , че пак имигрантите взеха да наливат пари в имоти в БГ, поради бума на бизнеса на запад след кризата. Един приятел взе един апартамент в София за 120 000 евро това лято, а един друг - във Варна за 70 000. Работата е там, че в развитите държави с тези пари не можеш да си купиш нищо , и хората в чужбина - какво да си правят парите - купуват имоти в БГ. В същото време, цените на запад се надуват от богати китайци, араби и руснаци.

КЪЩА в Щатите можеш да си вземеш за същите пари, които даваш за апартамент в Софето. Не се прави на елементарен Уотсън.

Първо си извади виза, чак тогава купувай къщи и живей там. Ако пък ще купуваш да даваш под наем, ще останеш изненадан с условията и данъците, това не е като тук на черно 600-800 лева на месев в джоба. Като ти останат 300 долара след данъците, комисионните на брокерите, разбитото от наемателите, застраховките и т.н. и ще се почешеш по главата ;))

Не знам кой и защо би инвестирал парите, изкарани на Запад за апартамент в София... Западняци си купуват имоти в България, но гледат съвсем други неща - чист въздух, запазена природа, добри съседи. Не съм чул (британски) пенсионер да си е купил панелка в Люлин или пък апартамент ново строителство в комплекс от затворен тип. Повярвай ми, поради специфичните практики при покупко-продажба в България, инвестициите на пари в родни жилищни имоти обикновено са свързани пряко или косвено с изпиране на пари.

увеличават се малко , вярно е това.

По добре да се купи жилище в София,отколкото да си държиме парите във Банката,която,може да фалира.Против новото строителство съм,защото се купува една стая без да я има.Т.Н общи части.

Скрий се броки.

Купи си бре, кой те спира:)))???

Ако имаш ЗАКОННИ пари в банката, може да си купиш имот в нормална държава, от който да печелиш и инвестицията ти да е защитена. В България като купиш жилище няма на кого да го дадеш под наем, а ако намериш, нямаш никаква защита от недобросъвестни наематели. Само виж каква е бюрокрацията и колко пари струва да прехвърлиш партида за ток, вода, парно на наемател... В нормална държава това става за броени минути по телефона! В България е абсурдно сложно всичко това!

"През последното тримесечие на 2018 г. се отчита спад в обема от сделки в страната. Това заяви Добромир Ганев, член на Управителния съвет на Сдружение „Недвижими имоти“. ... Той отбеляза, че спрямо последно тримесечие на 2017, през 2018 г. спадът във Варна е 5%, Бургас – 11%, София – 3%, Пловдив – 8%, Стара Загора – 1%, Русе – 13%. „Като цяло за страната тримесечието е със спад от 5 %“, допълни Добромир Ганев."

Често гледам цените и последните 3 месеца със сигурност не с мръднали нагоре, а при доста от проектите ги поорязаха, че не могат да си обезпечат кредитите. А последните 6-12 месеца гледам не изчезват обяви, тоест никой не купува. Ако аз продавам една Лада за 16000 лв., съседа - за 1000 лв., то средната цена е 8500лв., но нали се сещате кой ще плати 16000 лв. за Лада? Така и с цените на имотите - статистиката е изкривена. Да не говорим за какви пари се изповядват сделките - това което е в евро често става в лева. Това е доста по-близко до реалната цена за дупка като България където дишаш сажди, газиш кал и си чупиш колата по разбитите улици.

Постоянни величини в Бантустаня са само тези на балъците и... тарикатите:)))!!!

Това е обратен ефект платени статии защото е тъкмо обратното тръгнаха надолу. Сделки в София за на фаза 0 цените са започнаха да падат лихвите по всички кредите се вдигнаха е продължават . Тези който са взели на фаза груб строеж камоли на зелено да се подготвят психически, че жилището може да си го получат след 10г.

10 години е един оптимистичен срок ... ако изобщо има възможност, воля и желание нещо да се случи. Имам познат, който изгоря при предната криза 2008-2009г. Блокът беше завършен на груб строеж и така си стои и до днес без да е консервиран по какъвто и да е начин - живях допреди 2 години наблизо и го виждах всеки ден. Мазетата/гаражите са наводнени постоянно, съответно блокът сляга и се е напукал застрашително, зидарията е неизмазана и от постоянното мокрене/размразяване/замразяване се рони, от покрива се веят листове разлепена хидроизолация ... Строителят прибра парите на хората, банката го фалира и му взе блока, после той си направи нова фирма и построи няколко нови блока, а сега (доколкото чувам) се готви за нов фалит с 3 започнати блока ... Реално блок като гореописания е по-евтино да се разруши и построи наново, отколкото да се поправят щетите от метеорологичните условия, но така или иначе това е проблем на банката. А хората пиха по една студена вода, някои загубиха други ипотекирани имоти, доста от тях похарчиха напразно и доста пари по адвокати и съдебни дела. Трябва много да се мисли преди подобна покупка, особено във времена на надут до пръсване балон.

Имам и колега с малко по-щастлив завършек на историята. Той през 2012-2013г. се нанесе в новото си жилище ... започнато през 1996-та. Разказваше, че блокът реално е завършен през последните 3 години, но имало хора, които останали без пари (след Жан-Виденовата зима) и още от 1998-1999 живеели там - без дори блокът да има покрив. Оправили си апартаментите, ползвали ток от съседния блок, а в общите части всичко било на бетон и зидария - без парапети, мазилки, настилки, осветление, асансьор ... по тъмно се прибираш с фенер и се надяваш да не паднеш в някоя шахта.

цените на имотите поскъват заради поевтиняването на българският лев,но лично аз не ме интересуват имотите в БЪлгария ,коилкото и да поскъпват,то населението намаля,измира,емигрира,обеднява,обезлюдяват се села и градове,на каква основа се покачва недоумявам,дори вече и без пари да ги дават имотите то пак ще има празни имоти!

с нашите пари все сме успяле да купим..няма що държавя

а помните ли кви глупаци имаше едно време ? Продаваха си имотите, излизаха под наем, и слагаха парите на лихва !! знаете ли колко пара съм изкарал от тия глупаци ?!

Не е ясно какво си сънувал или си на странни вещества. Похвали си дилъра. Да не става въпрос за други глупаци: вземаха пари на заем от банката срещу скронма лихва от 10-на % после купуваха жилище с цена на квадрата 1500 евро, и след някой друг месец то ставаше 500-600 евро квадрата... Оставаха с 3 пъти по евтина собственост + скромна лихвичка за изплащане...

Не бе, глупаците си продаваха имотите, аз ги купих, дадах им да живеят под наем. Досега съм изкарал тройни пари от наемите, отделно имотите са поскъпнали 5 пъти! хи хи!

Изкарил си грънци от наЕмите. Аман от велики инфеститори.

Как да вярваш? друг сайт пише "Цените на жилищата в България с най-слаб ръст от 2 г."

Надувайте, момчета ...

те тръгнаха но дали има сделки....

Искам да обясня нещо на захласналите се строители и подопечните им агенции за имоти и брокери.Търсене има ,но не е за това , което се предлрага.Не става въпрос и за цени.Става въпрос за нещо друго-използваемост на имота.В момента се предлагат за продажба неясни като параметри имоти.Да се поддържа психозата ,че който закъснее ,ще купи по-скъпо, е измамно.Но измамата е основна цел на днешните строители.Важно за тях е да се привлекат средствата на купувача и сградата да се остави незавършена.Примери-хиляди.Генерално погледнато, строителят днес не строи , за да живее някой в сградата , а за да "изпере" едни пари, да продаде на зелено и "дим да го няма".Накратко, никой няма за цел да построи нещо , в което после ше живеят хора със семействата ,децата си и т.н.В социализма беше друго- строеше се /дали беше красиво външно и качествено е отделен въпрос,но поне беше законно/ до ключ. и чак готава може да влезеш да живееш.Сега строителят строи до Акт 14 ,агитира купувачите да влязат и после ги изоставя в недовършената сграда.Ей така ,защото няма интерес от сградата , а това че тези измамени хора ги чакат само проблеми него не го интересува.ЗАТОВА СЛЕДВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ФИЛОСОФИЯТА НА СТРОИТЕЛСТВОТО.ПЪРВО СТРОИТЕЛЯТ ДА СИ ЗАВЪРШИ БЛОКА И ПОСЛЕ ДА ПРОДАВА. ! Тогава строителите ще се радват на уважението на обшществото.Ще се раздвижат и парите в банките.На хората им омръзна от строителния бандитизъм.

Това е само една малка част от картинката. Кой печели най-много от презастрояването ? всеки блок с Акт 16 вече става касичката на Общината. Никоя община няма полза в размките на градовете да съществуват земи които да се яодят земеделски. Затова всяка община в разрешението на Царя от Банкя започна масово през градоустройствените планове да преобразува тия земеделски земи в/у които данък няма във земи с право на строеж. Каква е ползата от презастрояването? Това ще е удар в две различни посоки. Едната посока е тази която вие представихте сега част от нея. Масова психоза , платени фейк новини изкуствено завишаване на цените за да може някой да се нагуши добре. След това ще последва другата посока. Какво става когато се наводни пазара с една стока ? Конкуренция! От тук ще започне цените на жилищата да слизат по стълбата надолу , защото конкуренцията би трябвало да ги свали до едни реални поносими стойности. Има и друг проблем. Масово българите напускат страната с едноспосочен билет. Обезлюсяването води до следното. Виждам пред себе си блок строен по бай тошовите години от КЕЧ-а (Строителни войски). Гледката е следната...2 входа по 8 етажа = 70% от собствениците неживеят там т.е необитаеми (хората от години живеят извън страната). Същата е картината с новото строителство в големите градове. Има големи красиви блокове (колко качествени никой незнае) а там е като Ghost City. Освен да видиш някой призрак друго няма шанс да се случи. На фона на всичкото това обезлюдяване на някой не му ли се струва леко странно продължаващото говорене че цените продължават да пъплят нагоре макар и вече с по-малко ? Кой качва цени на нещо което с месеци и години неможе да се продаде ? Аз даже ставам свидетел на това да виждам гаражи да се продават за по 10-15 хиляди евро (Това са 20-30 бона)?! Намирисва ми на един много голям имотен балон. Само незнам тоя балон колко хора ще отнесе. Иначе гледам в Русия положението е същото. Сума народ изгоря от подобни строителни компании. Взимат им парите а после компанията или обявява фалит или потъва в дългове след което друга компания я купува и хората с години немогат да получат жилищата си и живеят като кучета под наем. Тъпа история за едни тулупи при които важи поговорката " С яденето идва апетита "

Нагоре са тръгнали само фантазиите на брокери и строители. Цифрите сочат, че в София над 30 % от жилищата са необитаеми!!

богатите хора имат нужда от няколко апартамента !

Точно така, трябват поне 5-6, за да може да живее човек спокойно. Пък след години ще ги разменят за кофичка кисело мляко.

е, кво сега - юруш да купуваме, че топлия хляб ще свърши ?