Тол системата "проходи" успешно с най-ниската тарифа в Европа

Ако очакваните приходи в бюджета са по-малко от планираното, ще коригираме или обхвата, или тарифата, или и двете, каза регионалният министър Петя Аврамова

Обратно в новината

Коментари - Тол системата "проходи" успешно с най-ниската тарифа в Европа | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тола с най-ниски тарифи, ама заплатите ни са най-високи, а?

хаха, и кои са тея държави, където 25% от тол приходите отиват за издръжка на тол системата?

ТОЛ най евтини , за сметка на винетките

Пострихме ви магистрали, дадохме ви тол такси...

Така трябва да е!!! Браво !!!! Ти да не не ги жалиш тия с камионите...

От 30 години българите крадем от държавата си и общините си. Живяхме и живеем в сивата икономика, където касовият бон е за глупаците, със заплати на ръка и осигурвки на минимална заплата, със стотици хиляди самоосигуряващи се, които дължат милиарди в неплатени здравни вноски, с упражняването на десетки професии като домашен майстор, търговец на дребно, авомонтьор и прочие, които на хартия са безработни, с дори богато хора със заявени доходи, но неплатени данъци по тях години назад, защото така не е подсъдно, с милиони купени и преподадени автомобили за по 500 лв., за да се платят минимални пари на фиска, с милиарди доходи годишно от наемни отношения, които никъде не се заявяват, с безогледно източване на здравната каса с фалшиви телкове и болнични , а да не говорим и за милиардите левове, потрошени в безхаберие и умишлено унищожаване на общественото имущество, но не ние, а държавата ни е виновна, че пътищата ни са таава мизерия!!!!! Нагъл народ!

ами учиме се от вождовете , от лаболаторно създадените бизнесмени и от наглите мутро милиционери

Невероятон коментар. Благодаря,Ви! Ясно, точно и обидно, за тези които го правят - т.е. всички.

И най-разбити пътища.

Не виждам повод за радост, че сме приложили "най-ниската" тарифа в Европа. Бих приветствал една сравнителна таблица касаеща товаро поток през територията ни, разходи за строителство на магистрали/пътища, разходи за обслужване на ТОЛ системата, приходи и разходи за бюджета. Най-евтиното, не е най-изгодното за данъкоплатците.

Е и най низки доходи ,а тия пътища с чий пари са строени ,с нашите,а защо не го направихте като в Гърция,,минсваш плащаш,,

Защо не се запишеш на училище, че белким се научиш да пишеш грамотно, три реда, 12 грешки.

А пък състоянието на пътищата ни какво е....

Такова е защото са били безплатни. След две години ако пак са така, ще се съглася тогава с теб.

Какви хора пишете тук? Къде живееш?

При тези цени няма никакъв смисъл от тази система, камионът ми харчи 30 л на 100 км или 70 лева на 100 км, днес за един курс сипвам гориво за 300 лева и плащам 30-40 лева пътни, а преди плащах 23 лева пътни, разликата е нищожна, няма да стигне за заплатите и за разходите по системата, а камо ли да се върнат и 200 млн. лева инвестиции, а пък автобусите се движат съвсем без пари, администрацията съвсем е изтрещяла, явно се готвят за други цени скоро.

Хората ти го казаха, ако не се събира достатъчно се вдигат цените.

към болшинството коментиращи-наистина ли си мислите,че ако тол таксата е 5 пъти по-висока,пътищата ще станат 5 пъти по-хубави?Действителността в България отдавна е доказала,че най-скъпо означава просто най-скъпо,а не най-качествено...

Добре де каква е разликата между ...ВИНЕТКАТА и ТОЛ такса ....???

Винетка тпл такса и още чадо и още.

Няма логика.....ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ПОЛУЧАВАМЕ ...НАЙ-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ.....Просто не е честно

По рождение ли си тъп

Много ми харесва как в България имаме най евтините тол такси, ток, хляб вода и др. продукти .Как при на се най развитата иконимика, най добрата защита на границите с " анални " без аналог в света термометри на всеки дръзнал да премине на наша територия. И въобще всичко в БГ е най доброто. Браво ДИР. Добре ви плащат за реклама на правителството

Е трябва да сме щастливи и благодарни на ДПС че тарифата е най-ниската ли????? Превърбаха нибв най-бедната държава в Европа, много ясно че тарифата ще е най-ниска!

Още един недоразбарл-тол системата не е за нас, това е предимно за транзитни ятрафик. Виж картата-повечето пътища са извън тол системата. ниските тол такси са директна българска субсидия за износът на турция.

България се отказа от южен поток-и подари приходите на турция. сега България с ниски тол такси субсидира турския износ. "Златни кокошки" пропуска България. Пропусна да събира такси от износа на турска газ, сега пропуска да събира тол такси от транзита. няма обяснение защо България таксува тир-транзитът 5 пъти по-евтино, отколкото Събрия.

руска газ

Пореден голям успех за България!

Факт. така е. сега трябва да бъдат увеличени тол таксите-и да са колкото в сърбия-5 пъти по-високи. А не да сеп изпускат гарантирани приходи.

добре защо в Сърбия 90 Евро, а ние 20 Евро... и аз искам да съм европеец... който не му изнася да се вози в БДЖ. А така и БДЖ е умряло и пътищата разбити ...

Това е изцяло жест към турския износ. Защо го правят нащите власти? Всеки турски тир ще сместевя поне 70 евро на премвинаване през българия, сравнено с таксите в Сърбия. 3 милиона са тир пътувания от турция-това прави 210 млн евро а в двете посоки-420 млн евро "недобор". Сърбия си събира тол таксите от турците, а България е пуснала евтино тол преминаване, като се има предвид,че турците нямат избор, и ще плащат колкото им се каже.

Ще изхарчите около 1 милиард за тази система, още 1 милиард ще задължите да изхарчат транспортните фирми, сега ме интересува накрая на годината колко ще е печалбата за държавата, и каква ще е печалбата за двете мадами, които се занимаваха с калъфчета за телефони и вие чрез лобито на един седесар ги избрахте за изпълнители на системата.

Дано да не е като винетките - 20% за държавата, 80% грабеж.

Поради ниската цена на тол таксата печалбата за държавата ще е малка. Тол таксите ни са 5 пъти по-ниски, отколокото в Сърбия, значи приходите ще са 5 пъти по-малко, отколтото в Сърбия. Докато не стане цената като в съседните държави, значителни приходи няма да има. Колко по-ясно да ви се каже-тол тхаксите трябва да бъдет поне 5 -кратно увеличени. Евтините тол такси субсидират турския износ за българска сметка.

Само простолюдие съставено от комунисти може да създаде подобно на това безумие, както и на всички останали през последните 25 години...

В Германия няма винетки, но цената е включена в цената на бензина. За нас това не е добро решение, защото чуждите тирове ще пълнят в чужбина и ще карат през България!

14 хиляди "активирани" бордови устройства повод за гордост ли са ? Защо никой не казва колко са автомобилите на брой над 3,5 тона, които чакат да имсе доставят устройства ? Не са ли някъде над 1 милион, или дори повече ? Нали тук влизат всички автобуси, големи и малки, автомобили товарни на 3,5 тона, до 12 тона,които масово се ползват в България ? Те са стотици хиляди ! Проблема не са тировете над 12,5 тона, та толкова да обръщаме внимание на транзитно преминаващите ? Има и стотици хиляди самосвали-гондоли, които щъкат и правят по 5-10 курса на ден ...Тях със маршрутни карти няма как да ги таксуват, а бордови устройства НЯМА, не са доставени все още !

Най-ниските заплати на континента ?

Са в европейската и азиатска части на Русия! Както и най ниските пенсии

А значи и азиатските части на Русия са на европейския континент, интересно,интересно.

Ниски тарифи, ниско качество на пътищата.

Само в Бг безработни карат коли и то по повече от една в семейство. Това го няма никъде !!! Кръчмите и ресторантите пълни всяка вечер и се оплаквате ....... Нямам намерение да плащамам за да си карат безделници и мързели колите .....

Подкрепям, сутрин, особено лятото, когато тръгна за работа кафенетата са пълни, какво работят тези хора, как се изхранват, нямам идея, но се чувствам като идиот

Не работят. Продават на бабите си панелките и искат по 80000 евро, взимат кредити и после не ги връщат, лъжат , крадът, измами, корупционни схеми ей такива неща работят и после искат всчко безплатно...

ходиш в ресторантите, естествено , че ще ги виждаш пълни.... ако всяка вечер ходиш въ приюта за бездомни и на безплатната кухня и там ще видиш , че е пълно с хора... Както се казва, зависи от гледната точка ! Дано съм бил ясен!

Който няма пари за хамон, да яде наденица! Който не иска да плаща за уиски, да жули домашна ракия! Който е беден и не може да си позволи здрава и читава кола, да не си купува изобщо и да се вози с автобус! А който не може да си позволи да плаща за магистралите, да кара по прашните, второкласни пътища! Илизаш и казваш, че промените те обричали на глас и си щял да фалираш. Значи с това искаш и гаранции от правителството, че цената на безнина например ще остане непроменена през следващите 20-30 години, докато работиш, защото ако се вдигне цената, си обречен на глад и ще фалираш. С твоа бизнес си ангажиран само ти! Ако вече не ти отърва, продавай всичко! Друг ще дойде на твоето място и се развива добре. Това е нарича пазарна икономика. Другото е комунизъм!

да бяхте научили, че до комунизъм никой не е стигал ! И да бяхте научили какво всъщност е трябвало да бъде комунизма ! Трябвало! Това , че ти или ние не сме дораснали дори до идеята за комунизма, не го прави лош !

Комунизъм има само в учебниците по политикономия. И там пише, че трябва да се стигне определено ниво на икономиката, за да може - всекиму според потребностите, всеки според възможностите.

Окей toll ще го плащаме самоче какви условия има за камионджиите по нашите магистрали. Нуждата от подходящи паркинги е очебийна.Не говорим просто за някакви елементарни с джобове с химически тоалетни което е пълна пародия... Заплащането пътуването по даден път не е само осигуряване на достъп до него.А и създаване на условия за безопасно и удобно пътуване и почивка там.

Ако успеем с най-ниските тарифи да направим най-хубавите пътища ще бъде очарователно. Даже гениално. Но ний сме си генийчета. Поне 80%.

Леките автомобили как се таксуват, че нещо съм пропуснал

Просто и ясно. Винетка

Както и досега-50 евро годишно, караш си колкото искаш. Ама заслужавате да стане като в Гърция-да се плаща по 30 евро на всяко преминаване Солун-Атина, на връщане пак. като стане преминаването на леки коли-София- Бургас 30 евро да ви дойде акъла. Сега недолоствате-без да има причина. По-евтини пътища никъде няма. И винетките за леките коли са евтини, и тол-за ТИР-овете е евтин. И после резете защо са лоши пътищата. Защото не плащате, затова.

Има има. Я виж цените в Германия и Швейцария например!

но не заслужаваме ли и минимална пенсия от 600 евра като в Гърция ?

Шилo

Пълна идиотия! Тези, дето най-много разбиват пътищата - камионите, просто уплашиха ББ, а той в момента е много уплашен за властта си, и всичко отиде на кино. Типично за сегашното правителство и вожда им, всичко се прави на принципа "проба-грешка", без никакво планиране, без грам експертиза, с единствената мисъл за моментната далавера.

По-важно е веднъж да влезе в сила и хората да свикнат. Цената може да бъде променена в бъдеще спроред реалните резултати. Планиране има, но на всички е ясно, че един план не замества реалните тестове - та бройте идните 6 месеца реален тест.

Беше да се намалят цените и обхвата под натиска на може би най облагодетелствания бранш у нас.

Малко баш по български го мислим. Те тираджиите да плащат, ние сме си добре. Ами, драги, ще се повишат цените за превоз, оттам и крайните потребителски цени. И така и ние с колите пак ще сме в кюпа. Не е като всички по веригата да не обичат спекулка с ръст на цени. Ама заради ниските толове, ниско ще увеличат цените. Наздраве!

Шилo

Големи глупости си написала!

Не драги. Българските проевозвачи могат да карат по безплатни пътища, извън тол системата. Тол системата е предимно заради огромния транзитен трафик. турския тираджия няма избор, и ще кара по магистлата, и ще си плати, а български камионджиия-каращ хляб може да мине по безплатния път. Виж картата-повечето пътища са извън тол системата.

С левче за най дългите дестинации за автобусните превози. Направо страшно...А вдигане на цени на стоките дори и при старите заложени цени и обхват би било чиста спекула. Няма транспортна фирма която да не може да си позволи 15лв повече на курс. За нови коли, имоти и чалготеки пари имат но за заплати на служителите и за да си плащат за това което рушат не. Хайде...

Извадиха от тол системата хиляди километри пътища и товарните камиони главно чешки,полски и словашки си джиткат по неплатените участъци. Но хората по селата наскачаха и вече ,,алтернативните маршрути” стават ,,без алтернативни”. И у нас така ще бъде

Сърбите, с техните 5 пъти по-високи тол такси събират към 2 милиарда евро пътни такси годишно, а в България се надява да събере 450 млн- и то лева. Защо са толкова ниски цените? За да се субсидира турския износ, явно! 225 млн евро годишно не стигат за поддържака и нови пътища, виж сърбите с 2 млрд евро годишно-добри си ремонтират пътищата. Тол таксите трябва да бъдат увеличени, до размерът им в Сърбия. хайде-направете ги 10 процента по -ниски, от в сърбия, но не и 5 пъти пониски!

От цялата статия, както и тиражираната информация, не се изяснява най-важният въпрос. След като се въвежда някаква ценова рамка с нова система - крайният резултат спрямо предишни е изчислен да бъде с повече средства за поддържане на пътищата или просто сегашната поддръжка на системата, новите назначени хора и автомобили, свързани с техните нови длъжности, ще доведат до всякакви други разходи, но не и за поддръжка. По-просто казано от цялата работа освен новосъздадени работни места ще има ли повече средства за поддръжка и развитие на пътищата или пътищата ще се влошават, но ще сме подпомогнали намаляването на безработицата за няколко човека?

Да, разчета е да се събират 200мил повече. Намалиха го на 100 мил. под натиска на превозвачите. Издръжката на системата ще е 15%. Бе ще съберат повече пари и няма да вдигат винетките. Това е накратко в момента. Плановете са всички да минат на тол. Тогава сигурно ще ни го забодат отзад. Да видим.

lu4ka

Никъде в Европа няма пътен данък, винетка и тол заедно. В държавата с Брекзит минаваш 950 км без винетка и толл. Има път, почти успореден на него, който съкращава времето с около 30 минути и там плащаш "огромната" такса от £4,50 за преминаването на лек автомобил по шестлентов път за 50 мили. За привържениците на ЕС , в Белгия няма толл и винетка за преминаващите, но за сметка на това пътищата са мимимум трилентови и 90% осветени.

Винетката е жест къв българските шофьори-защото е 50 евро ГОДИШНО-което е нищо. АКО СЕ ВЪВЕДЕ ПЛАТЕНО ПЪТУВАНЕ И ЗА КОЛИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА ЧЕТИРИЦИФРЕНА СУМА, от водачите на леки коли. Мисли малко ,бе. Двойната систева-и тол и винетки е само в полза на шофьорите на леки коли, ама заслужавмате да ви махнат винетките , и да си плащате тол винаги. Като плащаш по 20 евро -на всяко преминаване София-Бургас, на върщане-още толкове-да ви дойде акъла.

lu4ka

E нали българските шофьори плащат пътен данък?

Ще минат 2/3 месеца, и ако не им харесат приходите ...... ще се наложи да понатиснат народа да с лекотоварните да доплатят разликата. Проста работа, натискаш населението с едни 5 лева, те започват да реват и да негодуват, и след няколко дни се правиш на много добър и им намаляш на 2 лева. Не знам колко лики и лекотоварни автомобила има в България, но според мен добре ще им дойде да се ощавят и те. Все пак тези 700 човека ще трябва да си вземат 13 заплата, след това малко премийки че, идват избори и няма как да стане без премиййки. Та така стават нещата в нашата мила Родина. Само измамници навсякъде дебнат из това правителство.

Тол таксите трябва да бъдат четворно увеличени. В момента турски ТИР плаща около 20 евро за да премине от турската до сръбската граница през България, а в Сърбия плаща към 100 евро. Защо България да субсидира турския износ с толкова ниски такси, а турците да разбиват пътищата ни-безп латно-защото 20 евро не покриват щетите, които ТИР причинява при всяко преминаване. Да смятаме-3 милиона турски ТИР-а преминават в двете посоки годишно. За Сърбия те ще оставят към 600 млн евро-годишно, за двукратните преминавияния, а в България-ще оставят малко над 100 млн евро. Тоест България субсидира турския износ с 500 млн евро годишно от ниските тол такси. Ниските тол такси са национално предателство, те са и самоподценяване. Плаща тираджията 100 евро в Сърбия, но в България-20 евро са му много, при положение,че от труската до сръбската граница почти целия път е магистрлала. УВЕЛИЧЕТЕ ТОЛ ТАКСИТЕ ЗА ТИРОВЕ!!!!! До размерът в съседни държави-не повече, но и не по-малко!

"Ако очакваните приходи в бюджета са по-малко от планираното, ще коригираме или обхвата, или тарифата, или и двете, каза регионалният министър Петя Аврамова"

Това е желанието на превозвачите.

Превозвачите е редно да плащат, колкото плащат в съседни държави-4 пъти повече се плаща при съседните държави. Не искам ниски тол такси, а високи, за да се събират пари , и да се опряват и поддържат пътищата. С ниски тол такси добри пътища няма да има. ше има добри пътища при съседите-където е от 4 до 45 пъти по скъпо да караш по платен път. В Сърбия турския тираджия плаща 100 евро, а в българия същия турски тираджия ще плаща по 20 евро за да премине от граница до граница.

Тировете рушат пътищата и е добре да плащат по нещо. Защо да плащам аз за техните золуми?

Най ниската тарифа в най бедната държава с най лошите пътища

Свърши евтиното ползване на пътищата. Една далавера по-малко.

При най-високата такса - примерно 7 ст./км София Пловдив ще е около 10-11 лева за ТИР. Не ми се вижда никак много - в съседна Сърбия плащането за подобно растояние е 21 евро: https://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/kategorizacija-vozila-cenovnik-putarine-2

От днес да се очаква задръстване с тирове по второкласните пътища. Всички села и паланки ще се задъхат от денонощен шум и мангали. По магистралите ще пътуват само транзитно преминаващите които не знаят обиколните пътища. Сега да се очакват катастрофи по селата, премазани козички и агънца, животни от всякакъв вид. Децата които ще ходят на село при баба и дядо ще се в постоянна заплаха от набези на бежанците. Защото всеки знае, че тировете са предпочитани от бежанците за да се предвижат по-големи групи до границата или за вътрешността на страната. Поредната глупост на това правителство. Още веднъж се доказа, че това правителство не ги интересува толкова тази ТОЛ система, а по скоро ги интересува да се сложат на работа 700 човека / скрити гласоподаватели за ГЕРБ /.

Да бе, ще им се развали мясото. А за закъснели доставки се плащат и неустойки.

Най-ниската тарифа и най-високите заплати! Пирувай народе!

Народа какви тол такси ще плаща ?

Ще плаща през цените на стоки и услуги.

Народни!

Идете журналисти и вижте пътя Перник Брезник, вижте качеството и за какво ни карат да плащаме!!!

Тъкмо като потекат кинти ще го оправят. А ти не знам какви тол такси ще плащаш за Брезник. То там е центъра на икономиката де.

Сега ще има пари да се ремонтира!

С колко ще се увеличат цените на всички стоки и услуги след въвеждането на тол системата.

5% реално, и още 5% щото всички по веригата са алчни.

Ще подходя с позитивност към тази реформа. Факт 1: Пътищата ни са в ужастно състояние. Факт 2: Поддръжката на пътищата изисква средства. Факт 3: Средствата недостигат към момента. Факт 4: През България минава много трафик, който не е наш. Хубаво би било да взимаме пари от западно европейците и турците, като минават през нашите пътища и ги рушат. Та ако след 4-5 години инфраструктурата успее да поеме глътка въздух би било невероятно и да се почувстваме европейци. А пък това, че ще има проблеми в началото е неизбежно. Системата е голяма, комплексна и ще има тарикати. Важното е бързо да ги отстраняват тия тарикати.

Кво ми пука. Да махаме това крадливо правителство. Искат и да работим.

"който руши повече , да плаща повече"...ама как не ! Две депутатчета вече подготвиха предложение , който ползвал "регулярно" определен пътен участък да ползвал един вид облекчения, нещо като абонамент , ама на по-ниска цена ! Така че и този принцип ще го опорочат, бъдете рахат!

Нема стане тая.

Голямо мрънкане и оплакване падна! Борисов пак бил вземал и малкото останало на НАРОДА! И защо? Българските превозвачи искат винаги и навсякъде да им е безплатно. На тях постоянно някой им пречи - например Макрон с неговото искане, че щом пренасяш стоки от Франция до Франция, трябва да си регистираш фирмата във Франция и да си плащаш там данъците. Ако нямаш адресна регистрация и гараж във Франция, а персоналът ти спи, ремонтира камионите си и се облекчава по краймагистралните паркинзи, значи създаваш нелоялна конкуренция. Но това нашите не особено умни превозвачи не го разбират! Те не желаят да разберат и защо трябва да плащат за българските пътища, когато тези пътища били разбити. Първо държавата трябвало да си оправи инфарструктурата и тогава да взема пари за нея! Каква наглост! Какво безочие! Опитаха се да наплашат хората, че това щяло да доведе до всеобщо вдигане на цените - един тир шял да им излиза 10 000 лв. годишно в такси и други глупости! Т.е. изнудваха правителството! Позор! Тол таксата е разумно и необходимо въведение. Ако носи половин милиард годишно, представете си как за десетина години ще се променят основните пътища в стараната? Аз съм от варна и искам най-накрая да ътувам до столицата за 3,5 часа. Не за 5 часа и кусур! И по магистрала!

760 служители по 1200лв. заплата плюс осигоровки =1231200лв. на месец или на година 14 774 400лв. замо за заплати.доста скъпичка ми се вижда издръжката на тази ТОЛ система.

Ще има и премии и бонуси... Все пак държавни чиновници на ГЕРБ. С гола заплата няма да ги оставят.

И 760 човека ще имат доходи

ВЪпрос към правителството - това че тежкотоварния трафик ще направи всичко възможно да пътува по-малко по платените участъци помислихте ли го? Сега ТИРове и автобуси ще пердашат по малките пътища, увеличавайки МНОГОКРАТНО катастрофите с жертви? Да не говорим за задръствания и т.н. Видно е, и не само от тоя случай че държавната глава не знае какво прави дясната и какво - лявата й ръка ...

Автобоуси със сигурност не, тъй като 1 ст на километър е твърде малко. Ако се отклонят от прекия път ще платят повече пари за гориво.

ако очакваните приходи в бюджета вземат та се окажат по-големи от очакваното, какво правим тогава? Или такъв вариант е изключен, при нас трябва да е увеличение, увеличение и пак увеличение (но не и на доходите)....!

И какво ще стане с второкласните пътища, по които ще тръгнат без пари?

Ще се задръстят и ще отидат да си платят за магистрала.

нЕ, ЩЕ СЕ ДОТРОШАТ!