Коментари - Справедливата цена е решение на потребителя, не на държавата | Бизнес.dir.bg
назад

Справедливата цена е решение на потребителя, не на държавата

Журналистът Биляна Гавазова пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
| Автор : Стефан Кунчев

Коментари - Справедливата цена е решение на потребителя, не на държавата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Услугите може да са по-евтини, но при стоките си е пълна лъжа. Бях в Австрия и цените в тамошния дискаунтър са по-ниски от Лидл.

БРЦК

Хахахаха. На абразурата платените мисирки. Добре че е Гавазова да ни каже колко по-евтини са цените у нас. Ние нямаме роднини на запад да ни кажат колко сме прецакани - примерно от Испания и Германия.

Убеден съм, че Германия, Нидерландия, Дания и Франция ще изслушат внимателно журналистката и ще премахнат моментално всички механизми за регулиране на цените, за да се доближат поне малко до българския модел на ценообразуване и да постигнат нашата инфлация и доходи:))) прекрасно е да разбереш, че живееш в рая:)))))))))))))))))

Разбира се, че е избор на потребителя. И аз не можах да намеря евтин фураж за моя кон. И тъкмо го научих да не яде, взе че умря!

трябва да и съберат всички купени дипломи и да и забранят да пише!

Тя е от квотата на ДПС.

Тази е от квотата на ДПС.

На теория е така. При работеща пазарна икономика обаче. При нас няма такава. А и никъде в света вече. Всичко в момента на пазара се определя от пилитики на политици-идиоти

Значи като вляза в някой магазин ще платя толкова толкова аз искам. Минималната цена е тази с 10% надценка и който иска да плаща повече да заповяда. Напълно съм съгласен да стане така.

Картелите също са избор на потребителя. Или ги избираш, или се самоубиваш. Кофти избор, но си е избор.

Трябва да направят данъците да са същите като надценката, слагаш 40% надценка, плащай 40% данъци.

Има стоки от първа необходимост - храна, горива. Ако има картел, който продава на тройна цена и няма от къде да купиш на нормална цена - това е проблем с който държавата трябва да се справи. Ако говорим за самолетни билети - авиокомпаниите могат да продават на десет торни цени и това е проблем на потребителя, защото това не е стока от първа необходимост.

Само национализация за дивите алчни бизнес копелета, отнемане на имуществото и в кравария с еднопосочен билет или народен съд.

Аман от тупи и платени мисирки. Ако икономиката е пазарна цените са пазарни, но ако икономиката е монопол или картел, както е у нас се изисква работещи антимонополни структури, които да направят пазара пазарен. И тъй като нашите държавни хранилки са просто едни бухалки срещу конкуренцията картелите и монополите си правят каквото искат. Та въпросната Гавазова да мине да си вземе парите от господаря си, да се погледне в огледалото и да се изповръща.

Като потребител, който не може да си купи храна решавам да спра да я консумирам. Лошото е, че резултата от това мое решение може да се отрази пагубно на здравето на държавниците (т.е. държавата) и медийният им слугинаж. Ако се сещаш какво ти имам предвид.

Ще дойдете на акъла на Възраждане. Вйарват се две цени на етикета - доставна цена и крайна цена. Всеки си вади изводите. В моемнта веригите най-вероятно разликата на някои основни продукти е еколо 70-100%, а в кварталният магазин при същата цена около 30-40%. Както в момента вкойто се яидя, че цената на бензина държавата всема близо половината, а всички отстъпки са от бензиностацията и народа спря да реве срещу бензиностанциите - на всички ни стана ясно кой ни дере и защо бензина в Турция примерно е около дин акциз и ДДС надолу....

Познай кой ще го плати данъка накрая? :-)

Справедливата цена е решение на потребителя, не на държавата Това Биляна Гавазова ли го твърди? Тя, че не е журналист всички знаят, но защо се прави и на икономист?!

Това дърво с национализацията го ядохме вече веднъж 1945 година и още му сърбаме попарата.

О, и коня изцвили!

Затова навсякъде в нормалните държави има КЗК. Щото е "избор на потребителя". Не че българското КЗК прави нещо...

Да си ползва дипломата за педагог!

Не е решение на потребителя след като пазара е монопол/картел. Ако отида при тая гавазова и си поръчам статия за два лева, а тя почне да разправя че се е разбрала с колежките минимално да е 10, това вече не се определя от потребителя.

Цените на услугите в България са значително по-ниски, на стоките леко водим европейските цени. А тази да не се прави на много умна, зашото знаем,че дрънка това което ѝ е казано.

Със подобни понятия - потребители и производители , управляващите разделят обществото . Обществото не се усеща , че го прецакват и се гърчи на куката. Ценете свободата си , а не ставайте говеда !

Какъв картел при толкова (хиляди) участници? Я се осъзнайте и спрете да повтаряте пропагандните клишета на Радев и служебните му министри, не се ли усещате, че ви сваряват като жаби.

Поредният поръчков специалист без образование, който ще ни дава наклон в живота. Изобщо от какво разбира, че се изказва?

Ма то няма картел бе, те само си споделят цените по телефона, както бяха казали от КЗК преди време.

Съвсем на друго място е заровен ключът от палатката, ама вие кълвете на гола кука!

близо 60% по-евтини отколкото в останалата част на Европа!! ФЕЙК НЮЗ

Леле-мале, двама некадърника седнали да дават акъл ... А бе, малоумници, нищо подобно няма, на кое небе живеете и чии интереси обслужвате ?!?

Сега като изгоним и веригите, вече ще е конкуренция нали?

Гуенделин трябва да знае, че справедливата цена може да е решение на потребителя спрямо стоки от не първостепенна необходимост. Има стоки, без които не можем в градското общество, които е необходимо да има контрол върху тях, защото не можем без тях, а направим ли компромис, страда здравето ни. Има хора и компании, които знаят това и злоупотребяват поради политически решение сме поставени в състояние много близко до монопол и нямаме избор.

Къде са тия хиляди участника бе, малоумник ? Наясно ли си изобщо как стават нещата, ами пишеш глупости ? Колко вносителя имаш на храни примерно ? Да не мислиш, че са хиляди ? НЕ СА! Няколко основни са, които формират цените!

Как без образование бре? Като я гледаш така смяташ ли че "без образование" са я назначили за шефка? Със сигурност и много опит има, пък и дълго време го е проявлявала опита.

Млякото, олиото и други са по-скъпи отколкото в Германия, Швейцария, дори Лихтенщайн, да не говорим, че качеството на много стоки е влошено тук, като се оправдават с "местен вкус", което е пълна лъжа, нямаме държава, която да ги принуди и следи за едно и също качество, може и да е платено да е така, затова злоупотребяват.

По същия начин и правото на независимост на всеки един народ не зависи от някаква личност, а от международните споразумения, но такива като Путин не се съобразяват с това и налагат свои правила, с които нарушават общоприетите. Ако нйикой не защити потърпевшите, когато сами не моат да се справят със силовите методи на агресора, те ще станат жертви на самозабравили се авантюристи. По същия начин стоят нещата и с цените на така наречения свободен пазар. Някой трябва да следи за спазване на правилата и ако е нужно да ги променя за да се въведе справедливо решение. Кой друг, освен държавата, е в състояние да поеме ролята на защитник на населението от самозабравили се изнудвачи ако не държавата? Апропо и самата държава не е нещо имагинерно или нечия частна собственост, а е същото това население, което реално е и основния потребител. Кой тогава е в правото си да взима решение как да се формират цените на пазара?

Добре, да приемем, че си прав. Кажи ми тогава как различни производители, които нямат нищо общо един с друг ценообразуват по един начин крайният им продукт е на една и съща цена? Заложената печалба и тя ли е случайно еднаква, ако приемем, че имат еднакви разходи за суровини?

Пише педагожка. Не е без образование, но така и не е посочено в каква сфера на образованието е компетентна, защо ли?

Извинявай Времената когато трябваше да имаш някакво образование за да те назначат за шеф отдавна отминаха

а монополните практики, как се борят како?

Ефектът на доминото чувал ли си го? Производител, прекупвач, борси всички зависими и злоупотребяващи, нататък не може да е ниско, но прибавиш ли и чужди вериги, които вдигат печалбата си... Знам, как държавата може да смачка някой, когато поиска, може да им наложи пълен контрол без проблем, стига да иска, има всички ресурси на СРС-та и т.н., освен това може да ги съдере живи от проверки, докато не започнат да продават честно.

Тая не е вземала пари за тия глупости дето ги плещи. В Румъния, като има таван на надценката защо са толкова добре финансово. Цената зависела от потребителя, съгласен съм НО говорим за основни продукти, да си гледам кокошки и крава на терасата ли или да отида да си го взема на половин цена (пак надута от Гърция или Турция) или няма картел. Неее няма картел бе.

Справедлива цена е термин от счетоводството и се използва при оценяване на активи, придобити по безвъзмезден начин.

Справедливата цена е ПЛАТИМАТА цена! И да, повечето продукти могат да се регулират пазарно, затова цената на сьомгата и скаридите вече не е 40-45 лв, а на трайни промоции от 18- 20 лв, просто хората не купуват на 45, но хляб, мляко, яйца, олио... са стоки от първа необходимост, те не подлежат на пазарна регулация, купуват се ежедневно на завишени цени по необходимост. Та намесата в пазара трябва да е регулаторна за стоките от първа необходимост и за стоките и секторите които имат държавно подпомагане и субсидии, тоест земеделски и селскостопански стоки, месо,мляко, пшеница, плодове, зеленчукови... Но не трябва да има регулация при внос/износ, ето това е намеса в пазарните отношения!

украйна наруши минските международни споразумения, които франция и германия трябваше да гарантират и следят, че се спазват, меркел призна, че целта им е била да въоръжат и обучат армията на украйна, а не да има мир. ДОКЛАД на OSCE (Организация за сигурност и съвместни операции в Европа) за 21 февруари 2022. (СВО започна на 24 февруари 2022!) Военните Сили на Украйна са бомбардирали Донецк и Луганск. 332 експлозии в Донецка област, 1149 експлозии в Луганска област. Това е документ от сайта на OSCE с домейн org - "Daily Report 41/2022".

Леля Гавазова в предаването чети етикета всяваше страх и паника. В едно от тези предавния говореше за хормони в пилетата и беше поканила специалисти от Агенцията по храните, които правят проверки по фирмите произвеждащи пилета за пазара. Има ли няма ли има ли няма ли...20 минути приказки и накрая попита специалистите какво показват техните проверки. Те казаха: в проверените фирми няма хормони в пилетата. Гавазова: няма няма, но съмненията остават.

ДОРИ КОГАТО ПОТРЕБИТЕЛЯТ НЯМА АЛТЕРНАТИВЕН ИЗБОР ЛИ ? ГАВАЗОВААА ....................

Шуменката явно има гръб и все я пробутват насам-натам.

3 милиона българи вече са разбрали че в България справедлива цена и справедлива заплата няма Останалите 6 милиона още не са го разбрали