След А1 и Теленор: И "Виваком" ще индексира месечните абонаментни такси

Асоциацията за защита на потребителите поиска оставката на цялата КЗП, посочвайки като аргумент едностранното вдигане на цените от мобилните оператори, които се оправдават с инфлацията

Обратно в новината

Коментари - След А1 и Теленор: И "Виваком" ще индексира месечните абонаментни такси | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е с това трябва да се заемат народните и избранници . Да приемат закон "Цената на услугата остава непроменена до изтичане на договора" , а не да си чепкат ония ми ти работи.

Картел

Мтел от 10-тина години са включили възможна индексация в случай на инфлация. Не го предполагам, а го знам - работил съм в Мтел близо 7 години. Още тогава предполагах, че един ден ще влезе в действие.

Стисвам зъби да ми изтекат договорите и минавам на предплатени карти.

Това индексиране е незаконно! Подписали сме договори на определена такса ЗА СРОКА НА ДОГОВОРА и никоя от страните не може да се изметне и да сменя цената на подписан договор без съгласието на другата страна и подновяване на договора! Да си го наврат това индексиране в алчните гзове!

Не мога да разбера как никой не забелязва, че и в договорите на Теленор, и в общите условия на А1 (т. 23.2) пише, че могат да правят тази индексация ВЕДНЪЖ ГОДИШНО при вземане предвид индекса на потребителските цени ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА. Така че за каква 2020 г. и за какви неколкократни увеличения бълнуват?!

НЕК сме живи. НЕК сме здрави. Пък НЕК бате Киро ни оправи . ( отпред и отзад ).

Ако има увеличение мисля да се откажа от Виваком оператор

.

Ех, жалки Адрешковци.Плановете струват жалки левчета, но пищите за 2 лева на месец повече.Ама смучете алкохол и пушите здраво.

Хора, няма да са значителни увеличенията, незначителни са заплатите!!! Не е скъпо, малко пари получава(те/ме)

Това е картел, то е ясно и на децата. Ако само един оператор вдигне цените, всичките му клиенти могат да заминат при другите. От друга страна подписваме договори с намаления до 10лв на месец. И оператора при високи цени на тока си взима от потребителите разликите щото иначе отчитат загуба. 5% не са много но като всичко се вдигна общото натоварване върху нас е огромно.Сега е на ход правителството.

Картел. Каскетът едва ли ще разследва.

Картелът не са глупаци, доказателства какви ще намерят писмени- никакви.

Честита промяна, чалгопитеци. Какво ли още ни чака?!!! Борисов бил лош....дообре.

Картели и монополи във действие! Обикновения Българин е тупан като брашнен чувал,Държавата спи!!!

Члена ми се индксира също. Той с 15%, та могат да дойдат да седнат ако искат.

Банките си изменят лихните както си искат, мобилните оператори цените. Преди години ПИБ така вдигна лихвите по кредитната ми карта. Вдигна я чрез общите условия, а на мен лихвата ясно я пишеше като твърда стойност в договора. Жалвах се аз как може общите условия да имат превес над двустранно подписан документ. Отговорът бе, че като не ме кефи може безплатно да си закрия картата, НО след като погася веднага задълженията по нея. Тогава защо са договорите?! Да защитават само едната страна ли, а другата да е само задължена. До кога в тази държава ще е свинщина?

Така ще е докато в България има капитализъм. Свиквай и недей да хленчиш. И си приготви повечко вазелинец.

Е за какво са договорите тогава като страната, която ги предлата като проформа, си ги променя както си иска чрез общите условия.

Е как за какво, да си задължен две години да им плащаш за услугите. Иначе може да решиш да плащаш на друг. Така може да им развалиш квотите и да трябва да започнат да се конкурират за теб, а т'ва е досадно и ненужно за тях.....

Не мога да разбера, защо все някой друг трябва да е виновен на тези, които не си четат договорите. Общите условия са част от договора, това е ясно записано.

Ами чел съм го и там го има! А пробвал ли си да подпишеш договор с други условия? Е пробвай, мобилния ти казва "това е договора ако искаш" и подписваш нямаш избор!

Избор винаги има - можеш да се оплачеш на комисиите за несправедливи клаузи в ОУ или да не подпишеш. В крайна сметка не е задължително.

Пробвай! Ако са фирмени на кой ще се оплачеш, там КЗП не играе! Не юи обяснявай на мен какво е да се бориш с мобилен оператор. Ако си частно лице имаш некакъв шанс, обаче фирма нямаш никакъв шанс!

Напротив, ако си фирма отиваш направо в КРС. Те са компетентния орган в случая.

Пич, това е правен спор по ЗЗД и КРС ти казват ходи в съда там се решават междуфирмените договори!

Пишеш не е задължително да подписваш! Само да те питам, ти без телефон можеш ли, а някой от трите оператора дали ще ти даде други условия, не нали!? Е кажи ми пак, че не си длъжен да подписваш!

Чел ли си изобщо договора си.

Какво ще ми индексират? Подписал съм договор с тях преди две седмици!

Сега договора ти е приемливо неизгоден, скоро ще стане неизгоден, после неприемливо неизгоден, ама две години ще стискаш зъби, пък после може да подпишеш друг приемливо неизгоден договор с друг оператор, който после да стане неизгоден, а после неприемливо неизгоден и така колелото се върти, а ти си плащаш ли, плащаш.....

Само да ми свърши договора с А1 и веднага минавам на алтернатива на монопола Вива, А1 и теленор!!!! Ако трябва за Румънски или Македонски оператори ще се запиша...

Няма да ти е по евтино, те са го измислили "роминг" се вика!

5G навсякъде - няма лабаво. В мрежата сме и сега и да се мятаме и да не се мятаме, ще ни пържат за наша сметка.

А за народа един *#" голям

Това е картел и го има само тук в БГ, за 1 ден ден се споразумяха. Плащаме едни от най-скъпите сметки в ЕС, ако КЗП не вземат отношение, а те няма да вземат защото са на хранилка там, да се махат

какво плащаш, бе цървул, я излез малко навън, да видиш няма по-евтино от тука... протестъри, хак да ви е!

Как да няма? Имам испански номер, на които плащам месечно 10евро неограничени минути, 12 гига интернет, който се натрупва ако не го изразходя. Нямам едно плащане в аванс и нямам задължение да съм Х време с компанията. Никога не се увеличават таксите при инфлация. И по всяко време мога да мина на друг оператор. Ако имаш договор за определено време и минаваш на друг оператор, новият ти оператор покрива наказателните такси. Но пък стария винаги ще ти предложи по изгодни условия само да не те изпусне.

ако вие печатате пари - това е углавно престъпление! ако ЮдеюСемити печатат пари - това е Централна Банка! за това нямате нищо, р0бе, или както ЮдеюСемитите ни казват - Г0им!

трябва да бъдат Забранени, защото Радиациата от тях и особено 5жи е КОВИД-а, иначе Вирус няма, има Радиация от GSM-ите!!

Не стига, че ще ни ползват за 5G антени, ами и цените ще вдигат!!!

БецХален, да Платите за Инфлацията поради Печатането на Пари без Покритие от ЮдеюСемитБанкерите и Глобалната им Мафия!

Ще ви дам аз една инфлация,мобилния ми нет спира през 20 мин. Номера ми дава заето когато ми звънят доставчици...търтеи ненаяли се,не влошили нищо в мрежата и услугите,само да смучат искат. Ко ще правим с 5G? Стига лапане,бе олигофрени!

Тези клаузи в договорите са неравноправни и сега след проверка на КЗП ще отидат в съда и ще паднат. Съгласно закона в договор с потребител не може да има клауза, която предвижда, че търговеца може едностранно да увеличава цената на договореното в своя полза, като създава дисбалнас в отношенията.

Ама банката може да ти вдига лихвата по кредита и да ти сваля по депозита. И то само с "промяна на тарифата". А, да! Вдигането на лихвата по кредита е обвързано с Eurobor.

Тези клаузи не се допускат, а не после да чакаме 2 години съдът да ги обяви за нищожни..

Нали искахте капитализъм? Искахте дънки, банани и портокали денонощно и целогодишно. Имате си сега и дънки, и банани, и портокали. И като бонус - един хубав, вълнуващ капитализъм. С кеф да си го гледаш!

Това не е капитализъм. У нас последните 30 години, родните управници, които бяха контролирани от шайка мутри, нарекли се бизнесмени ни създадоха имиджа на крадливи, алчни, лъжливи и продажни люде. За т'ва тук идват за да се съешават с шайката само плячкаджии. Те нямат друга цел освен да откъснат каквото могат за себе си от окаяната ни държавичка, докато нашите така наречени държавници им опъват червените килими и си купуват вилички из западна Европа от подхвърленото им от заграбеното.

Странно, една минута разговор до Норвегия ми е 45ст, а до Русия е 1.60лв. Я ми обясни пак колко е зле капитализмът...

През твоя гсм, през моя войп е 0.2 цента

Ми заминавай за Венецуела, бе палячо... да видиш какво е не-капитализъм, когато тарифите за гсм-ите никога не се вдигат, щото те нямат хляб, камо ли гсм-и.... аман от тъпаци като тебе

Тези като вдигнат цените ще се получи така, че през 2022-ра ще има отново инфлация заради тях и в края на годината ще кажат - ето има инфлация, трябва д а вдигнем цените и през 2023-та... И ВиК ще го направят това, и Зърно-производителите ще го направят, и Тоците ще го направят и бензиностанциите ще го направят, и газа,... И така, и така, и така, до безкрай... Очевидно този начин на мислене и правене на сметки не е логичен и в никакъв интерес на потребителите. Не може, този, който създава инфлация да се оправдава с нея и да иска ново повишаване на цените.

За сметка на това, инфлацията ще стопи дълга на САЩ. Сещай се от къде идва цялата истерия!

Прави ли Ви впечатление и Картелите между хранителните хипермаркети??? Всички без изключение правят намаления по брошурите за около 35%, а допреди месец обикновено масово бяха към 50%. Хрантутниците от КЗП които не вършат нищо полезно за потребителите и имитират жалка дейност, да се бъдат уволнени ВЕДНАГА!

Ми ти не знаеш ли, че от 30 години насам тия хранителни и други картели ги държат все мутри, комуняги, ДС-ченгета и техните олигарси?

Къде си виждал в България през 92 година Кауфланд, Била, Лидъл или Мол бе промит демонократичен мозък?

Веднага да се самосезират - това е картелто решение! Как така имало го в договора да вдигат таксата - договорът не е с равностойни клаузи! Колективен иск трябва да има...обирджии!!!!

създай комисия за решаването на проблема и батака не само е пълен, но и завинаги нерешим! Та така и комисията за защита на потребителите, и тази за енергийно и водно регулиране и всички и всякакви комиисии и комисийки в тази държава, като се започне от праламента и се мине през тези в президентсдктвото и министерския съвет и подопечните структури на този МС и се завърши с тези от най-ниските нива на управление в държавата!

Киро измамата и Ококорения са страхливи парчета! Днес опозицията скочи за назначенията на ДС агентите и Киро, веднага клекна; Махаме ги. Ако има овреме кой да ги натисне за Картелите, (които ще повлекат след себе си и други) ,ще има реакция. Иначе... оставка на КЗП. Веднага!!!

Тоя Радев се оказа много удобен, човека си мълчи като аристократ и оставя всички земни беди да се пишат на негово име. Какво общо има Радев и правителството за тел.оператори ??? Минете като мен на румънски оператор.

И след 3 месеца, румънския оператор ще ми прати смс че съм роминг нарушител и започва да ми таксува интернета и разговорите!

2022г. ще бъде добра, ще си спомняме с носталгия за нея през 2023г.

Тези некадърници и комсомолци ПП от как се появиха и всичко поскъпва лавинообразно. Както е тръгнало, едва ли ще изкарат до Април месец.

важно е ние до кога ще изкараме

ТОВА ВИ СЕ СЛУЧВА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА БУНКЕРА! МЕНТЕЛ И СВИВАКОМ СА БУНКЕРНИ ОПЕРАТОРИ!

Продължаваме промяната..

ДОЛУ ХУНТАТА .

Вече не се диша от скъпотия!

Никой не ти е виновен, че си бядняк.

Виваком направо краде сумите по картите, без предупреждение, и без причина. Ей така, защото се чувстват в монопол. И безпричинно гълта картите, ако не ти харесва, купи си нова, на тройна цена. Мафия нещастна!

какво индексиране бе боклуци? пишете УВЕЛИЧЕНИЕ !

АМА ОТ ТУК НАСЕТЕНЕ! КАК ШЕ ПРОМЕНЯШ ЦЕНА НА СТАР ДОГОВОР!?

Има някъде в договора някви мноооого ситни буквички където трябва с лупа да ги гледаш и е записано че може да се прави инсдексация. Пак сме наебани като животни. Държава няма. За сметка на това обаче има държавни мъже- крадци, измекяри, лицемери,убийци

Какви договори , бе . Бой , оставки и ебан .Да им го начукам на некадърниците Курчо и Кокорчо .Ебем ги у мършлаците прости . Всичко вече е скъпо .

ПП , значело Продължаваме Поскъпването . За Олигарсите на прехода било , да не обеднеят , значи .Ние да им пълним кесиите . Такова , да живее Радев , шибания педераст .

И, ако има нещо нередно, дайте ги на съд тези алчници, да им излезе солено и да внимават следващия път.

Няма нищо нередно! В България всичко документално е изпипано от скъпоплатени адвокати. Може да е неморрално но не е незаконно. Може да се обяви клаузата за неравноправна но никой няма да се занимава. Става въпрос за 0.5 ст. за 10 лв. такса!

Каслкъв съд бе .Само съда на Линч ги оправили тези .БОЙ до посиране. КРАДЦИ МРЪСНИ .ДОЛУ ХУНТАТА .

МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ САМО ЗА НОВИТЕ "СРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ" КОЙТО СТОИ НА СТАРИТЕ БЕЗСРОЧНИ ДОГОВОРИ, НИЩО НЕ МОГАТ ДА ПИПАТ И ДА ИСКАТ!

Има малки букви по договорите.Иначе има варянт казват ти отказваш се ако не искаш да преподпишеш ама от еди кога си това са условята и нямаш избор или минваш при друг оператор или подписвапш нов договор няма кой да те чака да плашаш по стария договор

ДОГОВОР ОТДАВНА Е БЕЗСРОЧЕН И ОТДАВНА ГО НЯМА В ТЕКУЩИТЕ АБОНАМЕНТНИ ПЛАНОВЕ И НИЩО НЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ И ДА ИСКАТ! НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНЯШ ДОГОВОР СЪС ЗАДНА ДАТА!

Могат, договора на безсрочен се преподписва за всеки 30 дни. Преподписва се с всички условия на стария ти и ако там пише индексация тя си важи!

Грешиш. Във всеки срочен или безсрочен договор има еднакви общи условия и там има клауза , която им дава право да ти вдигат месечната такса при определени условия с процент който неможе да бъде повече от записаният в общите им условия. Странното е че аз непомня някога да са ми вдигали таксата с годишната инфлация. Поне последните 15-20 години нямам такъв спомен

Незнам дали на някой му прави впечатление , но има и други по-малки оператори извън големите 3 , които предлагат домашен интернет и цифрова Тв. За тях също има инфлация и те също плащат ток. Някой да е чул да вдигат месечните такси ?

Вече почти няма. Позволиха им да изкупят всички. Аз лично ги бях разделил, но вече няма мърдане. В София вече няма независим доставчик, всички са погълнати от картела Виваком и А1, не разбирам защо Теленор след като нямат интернет и телевизия играят заедно с тях, ама сигурно си имат милион причини. Мрежите им сигурно имат капацитет и той е постигнат, клиентите са разпределени и сега най-лесното е трите да се наговарят и заедно да ти вдигат цените.

Е това че са изкупили всички малки оператори в София не значи че утре няма да се появи някой нов. Иначе в Прованса все още има малки оператори по села и паланки , но тогава никне следният въпрос " За чий ч... е тогава КЗк ? " след като монопол значин липса на конкуренция а от там и на конкурентен пазар

Абсолютно няма. Първо ако погледнеш, те вече не са само доставчици на услуги, но и притежават телевизии. Практиката беше следната те се опитват да извиват ръцете на малките с таксите за телевизиите, щото няма как да предложиш пакет без нова или БосфорТВ, а малките лъжеха за броя абонати, че да не им плащат луди пари. Освен това при вече изградени мрежи, значим дял от пазара, ти с какви пари трябва да влезеш, че да ги конкурираш, те просто ще те фалират.

Координираното съгласуване на цени на един пазар се нарича "картел". Никъде в света картелите не са законни, а се преследват и наказват жестоко. Просто защото картелите убиват пазара и пазарната икономика. Телекомите, разбира се, могат да променят цените, както е заложено в договорите им. Но няма пазарна логика, по която и трите да увеличат цените в един и същи ден, с еднакъв процент. Не е възможно трите дружества да са еднакво ефективни, да имат еднакъв баланс между приходите и разходите, да имат еднаква ценова политика и еднаква структура на формиране на печалбата. Навсякъде в света за подобен картел тези три дружества биха отнесли глоби от поне 10% от оборота си, а управители им и тези, които са участвали в координацията в някои страни биха носили и лична наказателна отговорност. Никой от висшият им мениджмънт нямаше да може да си намери никога повече работа на висока позиция по белия сват. Тук всичко ще им размине все едно е нормално и редно. А ние пак ще се чудим що все нещо ни куца и нищо не ни е както трябва.

Що си мисля, че това е отражение на над 6% инфлация за последните 2 месеца. Само за един ден , от вчера за днес цената на тока скочи с 23%, а тока е най-големият им харч предполагам. Не мисля, че има картел. Днес обявиха и повишаване на банковите такси и там ли е картел, а за повишаването цената на хляба и други стоки? Виж, че на всички хранителни стоки цените растат. Причината се нарича "Инфлация"! Или забравихте как при Жан Виденов заплатите и цените бяха ден за ден. И как се казваше икономическият министър на Жан Виденов - Румен Гечев. Защо ли имам дежа вю.

Ха-ха, я пак попитай за банките?! По принцип има нещо наречено банков надзор, което у нас буквално не съществува. Това са единствените дружества, които сменят таксите както и защото си решат, но никой не ги бара, защото ако една банка загуби ликвидност, може да последва втора, трета и да си такова родителя по майчина линия, щото парите са виртуални. Не са обезпечени от нищо и ги няма. Федерални резерв и ЕЦБ си печат колкото искат и политиците раздават. Аз лично не разбрах, кога раздадоха толкова пари у нас, че покупателната способност на най-бедните се повиши до толкова, че да води до инфлация.

А заплатите на тия, които си плащат кога?

Аз ако бях щях да свалят цените и да дръпна половината клиенти на останалите... :)

Но в БГ всичко е монопол и картел. От години цените на трите оператора са изравнени. И даже вдигнаха 100% цените когато ЕК натисна за намаляване на цената на роуминга

Нищо няма да дръпнеш. Те също могат да свалят цените. Я вземи попрочети малко за олигополните съглашения и за съвкупната им печалба при промяна на цената на продукта или услугата. Хората са го формулирали преди 300 години.

То можеш, ама ако си най-малкия ще ти го набият четвъртит, щото по-големите могат да свалят цените и да ги държат ниски и дори под пазарните докато не ти дойде акъла. Ама от това никой няма полза. В пъти по-лесно е всеки да си получи квотите и групово да вдигате цените.

За Виваком увеличението обхваща всички услуги интернет мобилен/ домашен , цифрова тв , домашни аналогови тел .... Услуги с месечни абонаменти до 19.99 лв. с ДДС включително ще бъдат увеличени с 0.50 лева с ДДС. Услуги с месечни абонаменти над 19.99 лв. с ДДС ще бъдат увеличени с 1.00 лев с ДДС.

Виваком направо краде сумите по картите, без предупреждение, и без причина. Ей така, защото се чувстват в монопол. И безпричинно гълта картите, ако не ти харесва, купи си нова, на тройна цена. Мафия нещастна!