САЩ изпревариха Русия по добив на петрол

Трета в класацията е Саудитска Арабия, показват данните на ОПЕК

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

прави сравнение между САЩ и Русия.Къде са САЩ с БВП = 12,4 трил. долара и Русия с БВП = 1,56 трил.долара.Това е все едно да сравняваш Черни връх с Еверест.

Ватенките губят позиции в жизнено важните за тях области. Русия е само една бензоколонка за Европа. 70% от руския БВП пада върху газта и петрола. Общо 95% от БВП на империята пада върху природни суровини, а само 5% падат върху други индустрии, включително оръжие. Първите пет позиции за износ на САЩ и некадърната Русия: САЩ Потребителски стоки - 198 милиарда долара. Автомобили - 158 милиарда долара Селскостопански стоки - 133 милиарда долара. Самолетите - 121 милиарда долара Химикали - 77 милиарда долара. RF Суров петрол - 93 млрд. Долара Нефтопродукти - 58 милиарда долара. Природният газ е 38 милиарда долара. Дизелово гориво - 23 милиарда долара. Машини и оборудване - 28 милиарда долара. Ко значи? Че, като се изчерпи това което земята им даром им дава на ватенките без да имат мозък (като маймуна, която чака да падне кокоса и банана) , ще останат само с: Машини и оборудване - 28 милиарда долара. (разбира се ако есе още не са измрели от алкохолизъм, глад и нищета)

Рекордните обеми петрол, които изнасят САЩ, ще се насочат към Азия през следващите няколко месеца и ще отнемат още от пазарния дял на Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), информира Ройтерс. Очаква се през юни САЩ за изнасят 2,3 милиона барела петрол дневно, като 1,3 милиона от тях ще бъдат за Азия, коментира високопоставен ръководител в голяма американска компания износител на петрол. По данни на американската агенция за енергийна информация (EIA) петролният износ на САЩ е достигнал 2,6 милиона барела дневно преди две седмици. Добивът на американски петрол достигна исторически максимум, което доведе до понижение на цената му с над 9 долара за барел под цената на фючърсите на Брента вчера. Това е най-голямата разлика от над три години. Тази разлика в цената на основните видове петрол е шанс за азиатските рафинерии да намалят вноса на лек суров петрол от Близкия изток и Русия, след като Брентът и петролът от Залива достигнаха доста доста високи цени, посочиха търговци в Азия. Китай - начело със Синопек (Sinopec), водещата рафинираща компания в региона - е най-големият вносител на американски петрол в Азия. След като намали вноса от Саудитска Арабия, компанията е купила рекордните 16 милиона барела американски петрол, казаха двама източници, запознати с въпроса. Индия и Южна Корея са следващите най-големи купувачи в Азия, като всеки ще получи 6 до 7 милиона барела през юни, уточниха източници, следящи американските продажби на петрол за Азия. Тайванската държавна рафинерия Си Пи Си (CPC Corp.) също е поръчала 7 милиона барела, които ще бъдат доставени през юни и юли. Американският износ за Тайланд ще нарасне с най-малко 2 милиона барела.

Една малка несъществена разлика за управлението в Кремъл: Нефта в Дубай, направи от пустинята и старо мангрова блато, супер модерен и богат мегаполис . Нефта в Русия направи от успешна аграрно-индустриална страна гнило блато.

Преди време САЩ държаха своя петрол като резерв, надявайки се един ден като свърши петролът те да си имат още от техния. Сега точат петрол и се борят да са на 1 място по добив в света! Какво се е променило? Свършиха парите или усетиха, че след електрификацията на автомобилите петролът ще отслаби своята важност?

Относно електрификацията на автомобилите- по скоро е батеризация, големи скъпо струващи батерии! Когато полети пътнически или товарен самолет, товарен камион, кораб, трактор и т.н. на батерии, тогава може да се говори за електрификация на автомобилостроенето( освен автомобили, включва милиони камиони, автобуси и селскостопанска техника, която е в пъти по- използвана на къси и дълги разстояния, отколкото личните автомобили)! Това, че се налагат административни и нормативни ограничения за конвенционалните автомобили, е продиктувано единствено налагането на нови " екотакси" и от лобизма на " нововъзникнали или преименували се на екокомпании", които са субсидирани с милиарди директно от събраните " екотакси"! А 80 % от добития петрол се използва от химическата промишленост- полимери, бои, лакове, текстил и т.н.!

Батериите бяха скъпоструващи. само за година Тесла свали цената им тройно, вече камиона Тесла Семи е готов и се очаква от догодина да почне производството му, както и на високопроходим Пикап, а оттам до трактора е малък скок. През 2019 г. се очаква произведените електромобили да са над 5 милиона. 2020 над 10 милиона. Бъдещето идва със скоростта на Тесла p100d

Аве отворко с теслата, камиона на "Никола", не на Тесла, е готов от 3 години. В САЩ са построени по големите бензиностанции за камиони терминалите за природен газ....Защото тази тояга основно ще работи на природен газ. Въпреки, че резервоара от 125 галона е предвиден когато се разредят батериите. До днес има проблем със зареждането на DPF а природния газ ще бъде смърт за "Николчовците". Не навсякъде е разрешена продажбата. В САЩ е забранено паркирането на коли на природен газ на общественни паркинги. И най-голямата тесла с този камион - струва $ 375000.00 като тариката Мъск ще го предлага само на лизинг за 7 години по $5000.00 на месец. Питам те аз: кой луд ще си върже бизнеса за 7 години на лизинг на тези баснословни цени. За тези пари се купуват ТРИ камиона на дизел, карат се по 3 години и се хвърлят на бедните. Лизинга на камиони в САЩ в момента е 3 години. За 3 години се амортизира на 100 процента и подръжката е по-скъпа от нов. Имаш ли още информация какво става в САЩ?!

Технологии. Едно време не можеха да добиват от шисти, не можеха да извличат петрол от пясъчните полета, не можеха да добиват от дълбоки води и т.н. най-вече заради разходите, които поевтиняха, а пък петрола поскъпна и вече е изгодно да се добива. Никога не са държали резерв за да имат като свърши. Тази мисъл е абсолютно кретенска. Резерва има други цели- при световни катаклизми - бедствия, войни и т.н. да имат достатъчно за да не спира икономиката.

Между другото трият коментари, ако се пише за връзката растящи цени на петрол/ опит на САЩ да качи добива, за да паднат цените- високи цени на петрол/ евтин долар- изкупуване от Китай и Русия на каубойско злато/ ценна стока на безценица срещу хартийни каубойски дългови книжа! Иначе статията с добива на САЩ си е чиста пропаганда на " каубойската изключителност, спусната като директива от каубойските медии на останалите"- а САЩ просто нямат избор, опитват се по всякакъв начин да задържат падането на долара/ долар- петрол зависимост, но долара си губи стойност, без значение колко нефт ще копат каубойците!( много им е голяма дълговата доларова задлъжнялост и в момента доста страни се освобождават от дълговите им книжа срещу злато, което основно влияе на падането на долара)! инфото е по икономически анализи и статии в нета- но не е от " корпоративни и политически медии" като СНН, АП, Ню Йорк Таймс, ББС, Бтв, Нова и т.н.!( то и Тръмп си писа, че не трябва да се вярва многона СНН и Ню Йорк таймс примерно)

Твоя коментар го има, четем го, не знам за каква цензура говориш? А това че американците добивали повече петрол, за да спрат падането на долара няма никаква връзка. Прочети си написаното от теб, и пак прецени :) Ако имаш огромен дълг в долари, би ли искал долара да е скъп, или ти върши работа рязко да се обезцени? Ако аз дължах 19 трилиона долара, бих предпочел долара да се обезцени ако може и 10 000 пъти, ще си платя същия този дълг в долари с едномесечния добив на петрол (мога да го продам и в юани, не ми пречи) и съм на чисто. Естествено, тези които държат дълга ще пият една студена вода.

За да се напише, сигурно коментар беше скрит- " не е във връзка с темата", но си беше баш във връзка! Може пък ти да си кликнал за " нередност" а? Е нищо възстановиха го, след " цензурата"- това е смисъла на демокрацията нали? Май не познаваш същността на международната търговия, обемите на валутите в които се търгуват международни стоки, услуги и т.н., как се подържа валутен курс на международна валута при търговия и т.н., вътрешен дефицит при страна собственик на международна търговска валута и т.н.! Относно дълга, студената вода е за този, който прави дълга- както заплаха от " обезценяване на местната парична маса),както и загуба на " финансово доверие"! Кредиторите или получателите на държавни дългови книжа са обезпечени доста добре в договорите, които са безсрочни байдъуей като вземания! Нали се сещаш, че ако долара се обезцени 10 000 пъти, обезценените дългови доларови хартийки нарастват 10 000 пъти, които са обезпечени с договори и вързани към други валути, злато- и ако са стрували 2 трлн., ще струват 10 000 пъти повече при обезценяването на долара! Обезценяване на парична единица, не означава обезценяване на кумулативен дългов инструмент( дългови книжа)!- това е РЕП и ЕЖК разбиране! Пример: С обезценяването на долара, долара пада спрямо някаква друга валута, ценна стока- злато или търговски индекс, които си покачват стойността спрямо долара, и дълга в долари автоматично се увеличава спрямо тях- дълговите книжа увеличавт стойността си! Ако си дължал 1 $, след падането на долара, дължиш 10 $: - 1 гр. злато примерно е струвало 1 $, долара пада, 1 гр. злато струва вече 10 $! А дълга ти се е увеличил с 9 $, съответно дълговите книжа са поскъпнали от 1 $ на 9 $! Американеца има 1 $, долара пада, не може вече да си купи 1 гр. злато, щото не му стигат 9 $ долара( цената се е покачила вече на 10 $ за 1 гр)! Обаче този който има дългови доларови книжа, си купува пак 1 гр. злато пак за 1 $( цената на книжата)+ 9 $ преизчисление на дълга! Американеца не може да си купи с наличните долари, американско злато примерно( може къща, компания, концесия), но притежателя на доларовия дълг може- долара пада, дълга се преизчислява и нараства пропорционално на падането на долара! При такова сриване на долара, за каквото пишеш, американската икономика ще рухне 10 000 пъти, военния бюджет също и САЩ с многото си природни ресурси ще бъдат изкупени на момента от държави държащи държавния им дълг!( това е теоретично) Затова САЩ в момента се борят за долара, увеличават добива на петрол, заплашват с военни агресии и санкции, за да прескочат трапа дето сами си го копаят с долара, петродолара, междунарродния търговски долар и т.н.!

Ако си продавал 1 барел за 1 юан, при рязкото обезценяване на долара, ще продаваш 1 барел за 0,1 юана примерно. 10 барела ще са ти нужни да произведеш за 1 юан, в такъв случай. Кой печели- тия, които държат юаните. А дълга в долари ще расте към юана, заради обезценяването на долара, ще плащаш или ще имаш задължение повече долари за 1 $ дълг спрямо юана или друга валута, злато, сребро, платина, индекс и т.н.!

Не е истина как малоумник може да дава акъл. Дълговете са държавни облигации в ДОЛАРИ с определена доходност и ако долара се обезцени, държача на облигации пие студена вода. Обаче държача на облигации иска те да са в долари, защото разчита, че долара е стабилна валута. Затова като купуваш дълг на африканки и "венецуелски" държави го правиш в долари, а не в тяхна валута. Разбира се ако има стабилна икономика и стабилен курс можеш да купиш и облигации в местна валута, но това си е твой риск. Ако си дължал 1 долар, след обезценка пак ще дължиш един долар, защото това е сделката. Долара е стабилна валута и зад нея стои мощна икономика, а всички тези сделки са под формата на доверие и "дадена дума". А доверие хората имат на долара, а не на рублата примерно. И тъпако, ако долара се свие това което е струвало 1 долар няма пак да струва един долар, а колкото там се е обезценил долара. На това му се вика инфлация. Ако долара пропадне всички други губят многократно повече от САЩ. И да добавя тъпако, ако барел петрол е струвал 1 юан, след пропадане на долара пак ще струва 1 юан, просто защото си избрал юана за мерна единица. примера ти е абсолютно малоумен, както и цялото ти писание.

Имаш доходност по държавни дългови книжа- нарича се лихва по държавни дългови книжа! При срив на съответната валута, лихвата се вдига по всички държавни дългови книжа в съответната валута! 1 $ в америка, при срив, му пада стойността, а при 1 $ записан дълг като държавна ценна книга с лихва, просто лихвата се повишава, до компенсиране спада на долара! При предявяване на държавни ценни книжа за плащане от настъпили фосмажорни обстоятелства, се дължи 1 $+ лихвата, което в примера по горе, да кажем е 10 $! Германия преди няколко години обяви, че е изплатила всички външни задължения от Първата Световна( задължения по държавни дългови ценни книжа, репарации и т.н.)- а инфлацията и обезценяването на марката през 20- те години на 20 век е главоломно, и никой от кредиторите не е пил студена вода, а Германия си плати до пфенинг външните дългове! Има разлика между обикновени облигации на търговски дружества и държавни ценни книжа/ облигации и съвсем различна нормативна уредба и международни договори!

По всякакъв начин САЩ се опитват да качат стойността на долара, сега увеличават добива за да смъкнат цената на петрола, но тя си е расте стабилно! А как публикуваха " зависимо верните на САЩ западни медии" от 2014 насам, че петрола щял да стигне 28 $/ барел, каубойски анализатори, агенции и спекуланти се цепеха да дават " прогнози тесли" за падащия петрол! При тия покачващи се цени долара пада, което е добре, ако САЩ са нетен износител, обаче САЩ са нетен вносител на стоки и услуги, дори на стоки произвеждани от каубойски корпорации! Китай се сцепва да разпродава доларовите каубойски дългови книжа и купува само злато от частните борси в Ню Йорк и Лондон през банките в Швейцария! Частните каубойски борси и банки с удоволствие продават каубойското злато на Китай срещу дълговите доларови хартийки, които китайците връщат на каубойското правителство в замяна на злато! Примерно китайците са купили каубойски дългови книжа- цената на емитирания каубойския дълг е при курс да кажем 1.80 $ за юан. Китайците купуват дълговите каубойски бумаги на цена 1. 40 $ за юан( подобо на цесиите, продава се на по ниска ценна отколкото реалната ценна). Сега долара пада примерно на 1. 45 $ пада и стойността на каубойски стоки- от злато до пшеница примерно, Китай заменя при каубойски спекуланти и фондове каубойския дълг от 1. 3 $ обратно на цена от 1, 45 $ , обаче срещу чисто злато! Останалото са празни " медийни статистики и анализи на зависими каубойски корпоративни медии, преповтаряни като мантри от другите западни медии'!

Басейни Писиънс и Уинита - САЩ Общ ресурс: 2.855 трлн. барела Оставащ ресурс: 2.855 трлн, барела Открит през: 1912 г. Намират се в Колорадо и източна Юта. При добив от 11 милиона барела на ден, това а запаси за... 711 години

В тази връзка, много интересно какво се случва на родния пазар на горива. 03,10,2018 - цена лек суров петрол - 76 USD/барел, средна цена дизел - 2,31 лв./л. 01,11,2018 - цена лек сурав петрол - 65 USD/барел, средна цена дизел - 2,42 лв./л. Красота!!!! Ето това е пазарна икономика!!! Честито балъци!!!

Честито, балък!

Просто е. Петрола след покупка се транспортира, преработва, дистрибутира, което изисква технологично време, затова цените на бензина се движат със закъснение от поне 2 седмици. При такива сравнително бързи промени на цените заради забавянето се получават такива на пръв поглед парадокси. От друга страна играят и страховете, че ако си купил скъпо и продаваш евтино ще загубиш, което е очевадно. Това принуждава всеки производител и търговец на бензин по предпазливо и бавно да сваля цените. За да имаш сваляне на цените трябва и трайно намаляване на петрола. Такава е системата - по бързо се реагира на качването и по-бавно на намаляването на цената, щото никой не се тревожи да спечели, но се страхува да не загуби. Това е част от "играта"

Тъпаците от русофобски отрепки сега ще ревнат ли, че САЩ са бензиноколонка? Всъщност това с увеличаване на добива е доказателство за кризата в САЩ, проблемите от която се избиват с добива на петрол..

Боклуко, бензиноколонка е държава на която 90% от Приходите се формират от Петролни продукти. САЩ няма приходи от петролни продукти, а основно разходи, защото внася милиони барели дневно петрол. педеруските отрепки винаги сте били изключително тъпи същества.

Ами, не са 90%. Виж доклада на Световната банка за миналата финансова година! Там пише - 30%.

Прочети статията на немския " Ди велт" от октомври, и рипортите на някои американски инвестиционни банки относно " ефекта от санкциите срещу Русия"- и защо руската икономика бележи ръст, въпреки санкциите най- вече срещу газодобивните и петролни руски компании! Там също пише за дела на руския износ на петрол/ газ и защо дела му в руския БВП пада, за сметка на увеличението на други отрасли- промишлени, технологични и селскостопански! Виж какво изнася и търгува Русия в света- не е само петрол и газ!

интересно,то и американският долар също поскъпва спрямо другите валути!

Спрямо рублата поскъпна ли?А рублата валута ли е?

Ми като поевтинее рублата, това не значи ли , че долара е поскъпнал спрямо нея ??? Беше 50:1, после 60, сега мина 70

браво,българските останки от русофили,завиждат и сеят злоба към другите народи и култури,а те се развиват и живеят на високи обороти!защо да злорадствам аз на успехите на другите!

Увеличен ли е добива на петрол от САЩ или не. Убивате се да пишете простотии по цял ден безделници некадърни.

Вероятно първото им място се дължи, на избомбването и разсипването на Ирак и Либия и заграбването на петрола им!??? Опитаха и със Сирия , но там Путин ги изпревари !!;))

Ами тази е причината за големия добив на петрол на сащ. ЗАГРАБВАНЕТО НА ЧУЖДИЯ ПЕТРОЛ СЪС СИЛА И МНОГО ИЗБИТИ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА.

Тези, които слагат минуси, да вземат едно ам.риканско знаме и да си го забучат отзад!

Мъка за руската свиня

Във Сирия кюрдите държат петролните полета,а на Путин Вагнеровците бяха избити при опит да ги ,,освободят”

Путин избомби и разори Сирия... Щом казваш. :)))

Раздвоен съм. Да възхвалявам ли САЩ, че са първенци в добива на нефт или да им се присмивам, че са бензоколонка? Май е най-добре да погледна собствената си коинка, в която се вихрят домуси, дебеляновци, герговци, ветковци, ивокаменовци, гиговци и т.н., а!

Каква част от тоя рекорден добив в САЩ идва чрез хидрофракинг (извличане на шистов газ и нефт)? "Според предаване на обществената немска телевизия ARD, хората живеещи в близост до сонди за добив на шистов газ са изложени на голям риск от ракови заболявания, заради замърсяването на почвата и водата със силно карциногенни вещества като бензол, чието съдържание измерено в близост до сонди в Германия надхвърля нормата до 4000 пъти."

Защото другия добив и използването на петрола е безвредно, нали

Иван Макейнович: "САЩ е бензиностанция, маскирана като държава!"

Бензиностанцията е държава имаща 90% от приходите си от петролни продукти. В САЩ се внасят 7-8 милиона барела на ден и няма как да е бензиностанция. Бензиностанции са СА, Русия, Катар, Кувейт, Венецуела и т.н. Та Телеграфната Агенция на ръзпадналия се Съветски Съюз, както винаги плямпа глупости.

Омразата към САЩ кара някои копеленца да бълват змии и гущери!

Дай ми една причина, заради която трябва да обичам твоите господари от САЩ? Само една????

Рок музиката? Интернет? Самолетите? Лекарствата? Електрическата крушка? Съвременната свободна държава? ........

... свободния дух ... За литература пък да не говорим ... Не му е тук мястото.

Дай ми една причина, заради която трябва да обичам твоите господари от Русия, които съсипаха чест и съзнание на поколения българи? Само една????

Е как! Едно време ни промиваха мозъците с хвалби за СССР и със "самой лучшей в мире", а сега имаме нов Голям брат и той е the best и the върхъ.

Не си прав. Сега имаш достъп до всякаква информация. Сам преценявай. По онова време беше друго

Венецуела е стратегически резерв за САЩ, за това не и дават да добива и продава, като всичко това е под предлога на санкции за "недемократичния" режим. Но темповите, с които САЩ помпат нефт не могат да се поддържат за дълго без да намалят собствените си резерви твърде много и явно на Венецуела им готвят цветна революция в скоро време с ново, "демократично" правителство от типа на демокрацията в СА.

Те управниците и сами предизвикват и задълбочават икономическата и политическа криза в страната! От САЩ само казаха кои венецуелски министри по колко милиона долара имат скатани по света!

Стига сте лъгали, във времето на Интернет, такива лъжи не минват. Има санкции срещу всички, които търгуват с Венецуелски държавни ценни книжа и извършват операции свързани с държавният им дълг.

Според бизнес сайта "Инвестор": Русия е добила 46,478 млн. тона петрол и кондензат през септември, съобщи статистическият отдел на руското министерство на енергетиката, цитиран от Bloomberg. Това се равнява на рекордните 11,356 млн. барела на ден и се случва след споразумението на Москва с ОПЕК за стимулиране на доставките след поскъпването на "черното злато".

Тоя кладенец ФАЩ освен бензин друго нищо не правят.

единственно по консумация на алкохол на глава от населението.

Изпреварват, защото в Щатите ползват по силни вещества, и то до степен да е епидемия от използване на опиатни средства.Но Тръмпич се инати и не ще да обяви официално спешно положение, щото щяло да свали рейтинга им. А след окупацията на Афганистан от НАТО(САЩ) производството на опиум се е увеличило 25 пъти спрямо времето на окупацията от Русия и последващото управление на талибаните.От 200т годишно на около 7000т, според щатски източници-7800т.А всички макови полета са под контрола на НАТО.... В същото време нуждите от медицински опиум(защото Афганистан произвежда най-качествения опиум и повечето държави купуват от там) са се увеличили само почти 2 пъти

Добре САЩ добивали сега най-много петрол, но пък потребяват зверски много и, ако така продължават скоро ще го изчерпят, т.е. ще заграбват нови петролни полета от друго държави и затова изпдат в ужас, че Русия и Китай може да им попречат...... Грабителска нация са си американците, то така всеки може.

Ако беше прочел какъв е ръста на ел,автомобилите в САЩ може би щеше де се сетиш защо продават толкова петрол.

А ти ,ако беше прочел повече за петрола,щеше да разбереш,че от него не правят само гориво за коли.Предполагам,че това което те заобикаля е повечето от пластмаса.Но пък може да живееш и в пещера.Знам ли.

И даже арабите купували от САЩ - североамериканската бензиноколонка .

Щатите бързат да си изпомпят нефта, щото скоро нищо няма да струва, както и Русия :)))

Ти сигурно си Петкан,щото мислиш като Робинзона.

Това ли измислиха Теменушка и Американския Посланик ,когато се срещнаха да кажат че в Америка има много петрол и Газ , а купуват газ от Русия ,вече 5 ти кораб от полуостров Ямал се изпраща в Ню Йорк !

От утре щатите ще щракат с пръсти и пак ще се пръкне някоя дърта кифла да каже "не е честно Русия да има почти всички природни ресурси на света".

Които владеят и продават природните ресурси на Русия като прибират лъвската част от печалбата!

И ние можеше да намажем някой лев от шистовата революция ама руската пропаганда наплаши народа и изпуснахме шанса. Щеше да остане и някой лев за по-големи пенсии от добива на нефт.

Chefo77

Не руската пропаганда, а здравият разум. За една стотинка в повече и майка си ще продадете ...

Баш руската пропаганда, защото се обзалагам, че само повтаряш като папагал шисто газ шистов газ ама си нямаш идеия от технологията, нали? Само знаеш че наоколо започва да се пали водата от чешмите, защото си гледал нагласеното руско клипче.

Chefo77

хахаха: Може пък точно защото имам представа, затова да ми е такова мнението. Може съвсем случайно образованието ми да е свързано с добива на нефт и газ и да имам някакъв различен от журналистическия поглед върху нещата. ;)

Удри бай Тръмпе

Голям смях , а купуват от Арабите !!!

нормално е да купуват от друго място и като се изчерпа навсякъде те ще са господарите. Даже им излиза без пари купуването с техни хартийки. ТА кой е кукуто?

руснаците ползват евтина американска работна ръка за добив на петрол в Антарктида, където имат огромни запаси и хванаха американци и англичани да бачкат на тях за мижав процент.

Хванали да бачкат с технологии, ама в минало време, проектите бяха спрени заради санкциите.

но за някои големи компании санкциите не важат.

Сега руските безмозъчни подлоги ще почнат да обясняват как Русия е хитра

На тебе ли, бе? Безсмислено да се обяснява каквото и да е.

Че те в какво не са ги изпреварили?

Руския кенеф и за бензиностанция не става вече! БУХАХАХАХАХАХА

tonk11

Тук има друга разлика ама ти не можеш да я схванеш! Разликата е в количествата залежи! Щото с това темпо щатите ще изчерпят залежите си за под 2 години! Ти що мислиш, че до сега не добиваха а нагнетяваха а?

ХАХАХА Сигурно е така щом казваш, троле!

Не знам дали е трол, ама той казва истината, а ти си кух тър-БУХ-ахаха. Американците не добиват, ами вадят арабския петрол, който складираха в кладенците си.

до tonk11-чети!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! https://www.vesti.bg/sviat/amerika/otkriha-rekordno-nahodishte-na-shistov-neft-v-sasht-6061589

Къде го добиват, в Сирия, Ирак, Либия или има и други страни?

В САЩ си го добиват. Най-големите залежи на шистов нефт . Доскоро не го брояха в класациите за нефт,щото нямаше добиване. Беше безперспективен. Ама му намериха цаката и сега арабелите ще го духат, имат нефт за 30 г, а шистовите залежи в САЩ са за хиляди години ( при сегашната консумация и добиви)

Eто данни само за два от залежите в САЩ : Басейни Писиънс и Уинита - САЩ Общ ресурс: 2.855 трлн. барела Оставащ ресурс: 2.855 трлн, барела Открит през: 1912 г. Намират се в Колорадо и източна Юта. При добив от 11 милиона барела на ден, това а запаси за... 711 години

Само дето това не е чист петрол, намира се в твърдо състояние, има много кероген. Той ще се превърне в обикновен петрол по естествен начин след няколко стотин години. Значи след 7-8 века могат да започнат да го добиват ... евентуално.