Само Китай е пред Турция по ръст на БВП през 2020 г.: "Що за растеж е това!"

"За 80 години направихме външен дълг от 131 милиарда долара, за 18 години - от 304 млрд. долара", пише и в. "Сьозджу"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е то със всичко е така. Заразени от Короната са повече от преди началото на локдауна , но казват че случаите намалели. Намаляват нагоре. Пък Турция расте надолу. Това са новите лозунги на журналистите и на политиците.

Турция публикува финансовите си резултати в лири. Затова, от 10-на години са... в непрекъснат “растеж”. Като им погледнеш статистиките в долари, обаче, се забелязва стръмна линия надолу. Който българин е достатъчно възрастен, та да помни, как купувахме един хляб за 500 лева, няма нужда от повече обяснения. Инфлацията е естествения коректор на фалшивите икономики.

Или казано с други думи колкото повече произвеждат турците толкова по-бедни стават. В перспектива може би ще се върнат към нормалността - работиш повече , забогатяваш.

Ще станат по-хамериканци от американците

Ами то си е така през целия 21-ви век.

За плебейте, значението на икономически растеж има съвсем друго значение от колкото за тези които се интересуват поне малко от икономика. Като изключим очевидното, че икономически разтеж не означава повече пари за повечето хора, трябва и да се види от какво е този икономически разтеж и как се смята? Правилният икономически разтеж е този които се постига от износ и производството на услуги и продукти трудни за копиране...като примерно високи технологии. Турският разтеж...ако има такъв, е от дрешки на ишлеме, сменяне на чершафи по хотелите и по някоя друга нова дюнерджийница! Тиквата и на нас ни разправяше че сме имали разтеж, ама всички знаем че България няма никаква икономика. Така че разтеж ако има, е в алъш верижа с чужди стоки и по примитивни български такива.

Взимат заеми за луди проекти, фалират и изкупуват фирмите на случайни хора. Обичайна диктатура и ислямизъм за идеологийка.

Е техният статистически институт явно е добър.

"За 80 години направихме външен дълг от 131 милиарда долара, за 18 години - от 304 млрд. долара", пише и в. "Сьозджу" - а как стои въпроса с дълговете на САЩ и ЕС ?!? И какъв е растежа там ?!? Да не говорим за "успешната" финансова политика у нас !!!

В Биткойна му е майката . няма бизнес дето да ми вади по добри пари от това. няма и дантъчни да ми се влачат в офиса , няма РЗК , няма ДЗК няма и ДБМ какво значение има дълг ако съм спечелил 200% за няколко месеца . Живота е хубав момчета

...и до някой месец ще му теглят ножа.

Евала на Султана. ама Турция инвестира в образование. А ние в чалга.... резултата се вижда.

В сравнение с останалия свят в Турция има голям разтеж.

Не съм знаел че на евтината работна ръка му се викало икономически разтеж!

Е те в момента му го теглят и спада е наличен. Тоя си хвърля фойерверки.

PEYTSCH

Турското растеж, като гръцкото менте, е ислям иди-дойди...Уйдорма.

Докато евро педерастите се чудят как да не отида на почивка в Европа аз налях около 10 хил. лв. в Турския туризъм... Ей така се прави икономика ..

Ти май Турция си я виждал само на картичка. Научи си урока преди да коментираш. Друг е въпросат, че ердоган паша им разказа игрите, но В мюсюлманска държава най лесно се печелят избори като ислямът.

Първо, пише се раСтеж! Второ, икономическият растеж на Турция се дължи на обезценката на TRY (турската лира). Евтината валута стимулира износа/производството - това е причината за турският ръст! ... и той не е "виртуален" а съвсем реалин. Ниската лира стимулира всички отрасли, освен вноса, което е още една помощ за икономиката им - намалява външната конкуренция. Валутният борд у нас е пречка, българската икономика да се развива с по-сериозни темпове. Той е макроикономическа "спирачка" за икономиката. Тоест, докато сме в борд не чакайте България да направи някакъв ръст като турския.

Само да ви споделя, че в момента не съществува финансова институция в света, която да отпусне заем на Турция с лихва по малка от 15%. Води се високорисков заем. Толкова с растежите.

PEYTSCH

Така се прави далавера. А лева кой ти го взе за платежно средство?

Налял си друг път. Интернет нинджа лъжлива.

Точно така.Разтягат локуми.

Турция, има голям потенциал да бъде една богата и добре уредена държава, но това няма да стане докато политическия ислям управлява. Да не забравяме, че Турция няколко века, беше силно централизирана империя в която всички блага се концентрираха в Истанбул. И докато Британия строеше в Индия най голямата железопътна мрежа в света, която още се използва, османската империя, за 500 години ни остави няколко джамии със съмнителна архитектурна стойност. Турция все още е държава от спестители. Сумите, които се държат от населението, са колосални, и не в банките а под матриците, повечето от които в злато.

Нормално Растежа е ... в турски лири. При тази огромна инфлация и разстежа трябва да е огромен, обаче като погледнеш нещата в долари и се оказва, че разстеж има, ама с отрицателна стойност.

Не глупако! Ако беше в турски лири щеше да е поне с ръста на инфлацията. Прост си на тимберица да ти обяснявам в подробности.

Първата линия на Балканския п-в, в частност и първата жп линия в днешна България е изградена от Османскато империя. Къде ви намират такива безчели биологични отпадъци?!

Линк в студио! Да видим откъде черпиш информация! А то иначе си обикновен лъжец за стотинки, с други думи - ТРОЛ!

На такива раЗтежи като теб с право викат чекия...

kakvo se chudite samo trakiyska oblast proizhvezhda kolkoto bılgaria.

Ало евромизерници, абе като сте такива специЯлисти, я ми обяснете защо се тъпчете в коли и автобуси и ходите на пазар отатък Капъкуле? Нали си имате молове и европродукти бе? ха.ха... Даже кисело мляко и кашкавал носите от там. Защо?

Ми че тя изконно българска бе! Затова! Там живеят предимно наследници на български семейства!

Айде бе!?

Какво "айде бе"? Когато си прост можеш да прочетеш, когато си опростачен идиот и не можеш да четеш и искаш някой да ти разкаже, не питаш така, като теб. Вземи си бележка.

Да, между Варна и Русе за която са използвани камъни от Плиска която до тогава е била напълно запазена. Същото се случва и с други исторически паметници по цялата империя. В историята едва. ли има по назадничева империя която върна дори арабите няколко века назад за нас да не говорим. И нека не забравяме, че дори турците се освободила от нея.

По - богатият, винаги пазарува от по - бедния на изгодни цени...

Да, между Варна и Русе за която са използвани камъни от Плиска която до тогава е била напълно запазена. Това са идиотски митове на глупавни националсоциалистчета и обикновени еднодневни боклуци. Нищо не е могло да бъде запазено през тези 500г на гнет и робство. Нищо! Единствената истина е, че камъните от там са били натрошени на жп-линията като част от тях са били вграждани цели в мостове и насипи. Другата истина е че българското население е било подложено с указ на дълга и тежка ангария по изграждането.

Мърльо, значи искаш да кажеш на всеослушание, при това писменно, че: 1. Турските храни са в пъти по-качествени от еврофашистките боклуци в дойчовските търговски вериги. 2. Турските стоки са по-качествени от тези в европиндоски съюз, където всичко е "мейд ин Чайна". 2. Турската продукция, не стига че е по-качествена е и по-евтина. Нали това искаш да кажеш? Защото иначе не разбирам защо се товариш на автобус или на таралясника си, та да си купиш перилен препарат и сирене от Люлебургаз или Едирне?! Когато си прост то не е като настинка да ти мине за 2-3 дни... То е завинаги!

По-богатите германци, французи и англичани винаги пазаруват от по-бедните българи изгодно... свежа работна ръка, донори за икономиките си. По-богати се оказват и гърците, които правят същото!

А какво построи Ганю от 1878г до сега ? Пътищата и мостовете се напукват и няма пари да се запълнят дупките ! Добре,че богатите европейци ни отпускат помощи ! Я да видим какво се строи в наследницата на Османската империя - Турция. Турция стои инфраструктура за милиарди долари ! Най-голямото летище в света е до Истанбул ,тунел под Босфора,мостове над Босфора,ЖП линия за скоростен влак Истанбул -Анкара ! В Турция са построени много модерни болници,където отиват и българи да се лекуват ,не съм чул за турчин дошъл да се лекува в България !

Ганю така е защото банките са собственост на евреи ! Но за турчина честта е всичко и за това не знае какво е робство ! Турчина може да гладува ,но ще е свободен и горд човек а не слуга на евреина !

лирата пада и нашия лев балкански става по-скъп. Нищо добро няма в това да изтича валута от БГ към Турция.

Обаче е супер добро валута от България да изтича по немските вериги към Германия?! Вие сте приказен дебил! В оригинал това звучи така: "Вы сказочный долбоёб!"

Ама пък какви пътища имат! И автобусите им са собствено производство. Помоли своите приятели, които имат рено, тойота, хюндай, форд, фиат да ти дадат вин-номерата на колите си и ще се изненадаш, колко от тях са произведени в Турция.

На Земята има пет държави, които никога не са били нечии колонии: Великобритания, Русия, Швеция, Турция и Етиопия.

Римляните да не са били туристи на Острова.

Става дума, че откакто е основана държавата, не е губила суверинитета си никога. Рим е владеел както Великобритания, така и Мала Азия, но не е покорил държавите Великобритания и Турция.

Тайланд ?

Не бе тъпак. Иска да ти каже, че се купува по-евтиното, а не по качественото. Пълно е със селяндури като тебе които вероятно правят това в Капъкуле. Като педеруски боклук, нищо чудно да си разбрал че турското е по-качествено и евтино от руслямското.

Тъпунгер, пак доказваш че си тъп педруски боклук. Немските вериги продават продукти от цяла Европа, че дори и турски стоки, както разбира се изнасят от България и продават в Германия български качествени стоки. А това дали валута ще изтича чрез директна покупка от Турция или чрез търговец набутващ огромна надценка у нас е без значение. Важното е търговския баланс да е положителен или да се компенсира, чрез други услуги и капиталови потоци. В случая примерно за 2018 г сме изнесли за Турция стоки за 2,1 милиарда долара, а сме внесли за 1,9 милиарда долара.