С до 15 % са скочили таксите за най-разпространените банкови услуги

Този процес е свързан с изключително ниските лихвени проценти в Европа, които са пренесени и в България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ви го преведа на обикновен език: След като БНБ отчете сериозно намаление на печалбите на банките, те решиха да компенсират с нови цени на услугите си. Всички дружно ще плащаме, за да не си намалят печалбите. Извинението са и ниските лихвени проценти в Еврозоната. С други думи даваме нисколихвенни кредити, но ниските ни печалби ще компенсират всички. Получилите кредити все пак са някакъв кяр, платен от мат'ряла ! ЧЕСТИТО !!

Ниски лихви???? Я пак????

Отрицателни! Да не говорим за краткосрочните, ами и 5-годишните ДЦК са с отрицателна доходност!!! Това не е ли ниско?

Какво е това банкови такси и винетки? Извинете за питането, но живея извън България.

Привет, банките взимат такси за да управляват твоите пари които си дал на банката да ги пази и/или да трупа лихва когато са на депозит. В Ангия знам че след 18 месеца започват таксите (преди това няма такси тука не включвам банкови карти).

"Банковата система в такава ситуация трябва да генерира приходи", когато банките не знаят как да управляват парите като финансов инструмент, нормално е да ги разглеждат като стока, за която трябва собственика на тази стока да плаща магазинаш. Леле мале какво ли още предстои да видим,чуем а и да усетим...

Добре си се кръстил - "Буркан-банкер"! Ама по-добре не прави коментари, че нещо не ти се получава...

Банките правят каквото си искат защото им го позволяват. След време лихвите пак ще се вдигнат, но таксите няма да паднат.

Не се очаква повишаване на лихвите. Не само през следващите години, а дори и изобщо в бъдещето. Водещи мастити икономисти и банкери вече се изказаха, че икономиката вече не е това, което беше. Единственият начин за финансиране на огромния глобален дълг (който вече надвишава няколко пъти световния БВП) бил чрез постоянно емитиране на нови дългове за рефинансиране на старите (т.е. отлагане на старите дългове с десетки и дори стотици години нататък във времето). Затова въпреки огромните усилия за постигане на инфлация, инфлация не се случи и нямало да се случи и в бъдеще. Затова всички трябвало да се пренастроят за икономика без инфлация и с нулеви, а дори и отрицателни лихви.

Какаво означава отрицателна лихва? Ако може да поясните, че това което си представям всъщност е много тъпо. То не, че сега не е така де. Държиш пари в банка, тя ги ползва, а на практика ти и плащаш за това ( таксите - лихвите по сметката = положително число).

До берсерк: Отрицателни лихви означава отрицателни лихви. Например годишна лихва -1% означава, че държиш в банка 100 лв, които след 1 година вече са само 99 лв. Това е нормално при нулева инфалция - при този пример губиш годишно 1% от парите си. Това е аналогично като да има инфлация 7%, а ти да получаваш лихва само +3%. Така де-факто си губиш годишно по 4% от парите си. Конкретните числа са примерни, мисля че примерът става ясен. Отрицателни лихви има в момента и у нас. Например депозитите на търговските банки в БНБ в момента се олихвяват с -0.7%. Затова търговските банки като луди се нахвърлят на всеки търг за емитиране на ДЦК, дори и при доходност от -0.18%, иначе парите им ако стоят в БНБ, ще се стопят с повече. Затова всички наши банки вече имат една наглед странна комисиона в тарифите си - комисиона от 0.7% върху горницата над 5 000 000 лв (при някои банки над 3 000 000 лв) по наличност по сметките на един и същ клиент. Демек големите клиенти, които имат повече от няколко милиона по сметките си, банките ги удрят с отрицателна лихва от -0.7%. Засега това са само големите клиенти. Но както се казваше - "сега в София, скоро и в други градове" :)

До берсерк: Загубата на пари не трябва да се гледа в номинална стойност, а трябва да се гледа в реална (покупателна) стойност на парите. При инфлация 7% и лихва само +3% Вие ще сте загубили 4% от реалната стойност на парите си. А при инфлация 1% и лихва -1% ще сте загубили 2% от реалната стойност на парите си в банката.

На теория е така, но.... Това емитиране на дългове ще продължава извесно време, примерно до появата на глобална епидемия, при която китайската икономика ще забуксува (азиатската като цяло) скоро и европейската ще ч постигне същата съдба, американската също няма да се спаси, ей ти ги предпоставките за инфлацията дето нямало да я видим повече. Да не говорим че самото емитиране на дългове си е една пирамида както и да я погледнеш.

До Иво: Каква инфлация очакваш при евентуална световна епидемия? Освен храни, лекарства и оръжие, кой ще търси и купува нещо друго? Ще купува ли някой умни часовници, смартфони, парфюми и автомобили? И с какви пари ще купува, при положение, че половината ще са болни и няма да имат доходи?

Ще има недостиг на стоки и излишък на пари, какво мислиш че ще стане!

Ходих пред време до банка като си бях в БГ, казаха ми 5 лева такса за превод от 20 лева. Отговорих им да го духат и си направих превода в Български пощи за 90 стотинки. Ама бългрите са уфсе и не мислят с главите си ;)

Няма никакъв смисъл да си държиш парите в бг. банка от където и да го погледнеш.

От повече от година български граждани като членове на ЕС имат право да си отворят сметка в чужда банка т.е. извън БГ но все пак в Евр. Съюз.

Къде да ги дуржим

големи такси нямой иска да съсипе банковата състема в Бг.

Чиста загуба е да си държиш парите в бг. банка от където и да го погледнеш.

Ако таксата за теглене на суми от собствена спектовна сметка беше ноември 2019 2.0лв сега е 3.0лв. Ако на това му викате 10-15 % ше Ви пиша двойка по матаматика.

Една лека поправка,таксата до 2000 лв е 3.50!Ако сумата е по голяма таксата е още по голяма. Няма смисъл да си държа парите в банката.На малки суми ,до 2000 лв,до край. Защото банката сме ние а не банковите чиновници които правят каквото си искат.(говоря от опит)

Ами стани банков чиновник и ти си си прави каквото искаш!:)))

Пълни глупости. Големите шефове във всяка банка прибират 6-цифрени бонуси редовно през годината. После ми се оплакват, че приходи нямали.

Много зависи от банката. Някои дерат повече, други са по-скромни. Действайте като умни потребители за да включите механизма на конкуренцията.

Сега е точният момент хората масово да почнат теглят парите си от банките. Преди да е свършила хартията и да блокират сметките. За какво да стоят парите в алчните банки, ако се разболеят и умрат хората?

В момента повишаването на таксите означава "КАРТЕЛ ПРИ БАНКИТЕ за ТАКСИТЕ ИМ!!!" - В Румъния няма такси за първа банкова сметка и тегления от нея!!! Време е БНБ да се намеси, има Директива на ЕС за основни банкови услуги с минимални или нулеви такси!

Пощенска са първенци. 20 % е само на електронното банкиране, 8.50 Лв да изтеглиш твоите си 1500 лв...

ПИБ нямаха такса за захранване на сметка на човек, който е в същата банка. Вече е 1,50 лв. Много е "забавно" как банките работят с нашите пари, но ни таксуват, за да го правят. Още по-забавно е, че хората живеят с илюзията, че винаги могат да си вземат парите в брой. Няма такава песен. Първите ще могат, другите ще извършват дълбоки вдишвания и резки издишвания към южните от пъпа на банкерите райони. Реално в мига, в който парите ти влязат в банка, повече не са твои и никога могат да не бъдат, ако не ти разрешат. Много хора не се усещат, че се заробват и дават свободата върху собствените си пари, за да някакво имагинерно "удобство" и за да могат с триумфален жест да си развеят пластмаската, на касата. В банка се държи няк`ъв санитарен минимум и нищо повече. И да изгориш, дреме ти за 200-300 лв.

2019 - банков превод - 2,50 лв, 2020 - 4,00 лв. Ако това са 10-15%, явно нещо ми бяга математиката, бие на статистика.

Лихвите паднаха до възможно най-ниските нива и сега банките ще наваксват със вдигането в пъти на банковите такси. Ще ограбят и нас, които нямаме кредити.

Лихвите в ЕС са още по ниски, дори отрицателни.... таксите им защо не скачат?

Банките стахана бетер заложни къщи.Не стига , че лихвите по депозитите са 0.01% ,не стига , че върху десетината лева лихва има и данък ами ти взимат такса за влизане в банката за излизане от банката.Такса за роене на пари които се брояти без това на машина.За банков превод от 5 лева ти взимат такса тъй като е към друга банка 6 лева/Примера е от такса за жалба до Върховен адинистративен съд/.По големи мошеници от тях и то узаконен рекет няма.Защо великия директор на Булбанк не си каже колко цифрена му е заплатата.Те и другите изпълнителни директори не са по-долу.Да си дават по болници и скъпи лекарства.

Държавните учреждения са задължени да имат ПОС терминали. Не знам във ВАС как е, но в някоко окръжни съдилища си има ПОС терминали, ама народът не чете и не си знае правата, а служителите крият терминалите, за да не се занимават и, за да пълнят гушата на банките, вероянто по нареждане "отгоре". Скоро ходих в КАТ и пред мен имаше 60 човека опашка на 4 гишета. Е, как пък само аз си поисках да платя с карта и ми подадоха терминала без проблем?! Всички други балъци минаха през касата на банката, където ги ощавиха подобаващо с 20-100% върху административната такса... Ето това го копирах от сайта на съда - ЗА ПЛАЩАНИЯТА ЧРЕЗ УПОМЕНАТИТЕ УСТРОЙСТВА НЕ СЕ ДЪЛЖИ ТАКСА ЗА ПРЕВОД, КОМИСИОННИ ИЛИ ДРУГ ВИД БАНКОВИ ТАКСИ.

Алоу, минусджиите от 80-те процента на Иво, вие явно си нямате представа от наредбата или не ви стиска да си поискате терминал и да си отстоявате правата. Аз държавна такса от каса на банка не съм превеждал от години, но явно балъците сте болшинство и бизнесът върви. Когато плащате с карта, банковата такса е за сметка на получателя/търговеца, бе смотаняци...

Тоя е анализатор колкото аз съм космонавт. Банките без уведомление си правят каквото си искат и се оправдават по безскруполен начин. Ползват ти парите, не плащат лихви, а начисляват такси това ако не е грабеж не знам какво е. Разни поплювковци обесняват на народа че така е в ЕС, САЩ и къде ли не, но когато стане дума за пенсии и заплати мълчат като ... в нови гащи...

По времето на бай Дянков бяха въвели плащане на данъци (ДДС, ДОД) и осигуровки (здравни и пенсионни) в обща сметка. Така фирмите правеха по 1 банков превод за всеки служител и съответно плащаха само 1 такса за банков превод. После (след бай Дянков) това го отмениха и оттогава фирмите отново трябва да правят по 4 превода за всеки служител (ДОД, здравна осигуровка, пенсионна към НОИ, пенсионна към доброволен фонд) и съответно да плащат по 4 банкови такси. При такса за един превод между 4 и 5 лв в зависимост от банката, смятайте какви грешни пари свалят банките от нас всеки месец.

системата ПРИНУЖДАВА банките от НЕЙНО име да ОПРАВДАВА КРАЖБИТЕ ИМ !!!

Наглото шефче на БНБ нали преди 2-3 месеца ни убеждаваше, че таксите не се били повишили, даже били паднали :) БНБ е поредната фалшива институция у нас. Когато преди няколко години "проверяваха" таксите на банките, те направиха сравнение само с 1 година назад, когато таксите отдавна вече се бяха повишили. БНБ защитава интереса на само на банките, а не на обществото и държавата, както е по закон.

ЗАЩО сте позволил на Надя Христова да ви "лъска" имиджа на отявлен лъжец ? Не 10-15 % са скочили таксите - а цели 80 % средно взето !!! Чак пък толкоз ли не виждат хората ???

системата ни принуждава да ползваме банки?

превод 4 лв?!? Това НЕ Е генериране на приходи, а е истинска безочлива наглост!!

В някои големи банки вече е 5 лв.

А месечната такса за поддръжка на сметка на юридическо лице (напр. фирма) вече е 15 лв. За да разкриеш депозит на юридическо лице, трябвало било задължително фирмата да има разплащателна сметка в банката. Това е, за да плаща фирмата такси за поддръжка на тази сметка - годишно между 120 и 200 лв в зависимост от банката :)

Банковата система в такава ситуация трябва да генерира приходи", коментира Райков./ краде ми се мили мои клиенти

Каква е разликата в печалбата на банките ако лихвите по депозити и кредити са съответно 1% и 6% или 5% и 10% !? Не е ли и в двата случая 5% ?

Отдавна нямам пари в банка на тази територия! Балъците пак ще веят плакати върнете ни парите!!!!! Някой да ви е карал насила да си давате парите в банките?

Да - НАП, Влади Свищовски, Менда и т.н. Пак добре, че не свалиха лимита за плащане в брой от 10 000 на 5 или нарпаво на 3, както искаха по едно време. Ако пък някоя фирма иска да мине без сметки, да видим как ще стане, а ако все пак успее, наредба 18 ще го довърши.

А после се чудят от правителството защо има сива икономика, когато направят всички транзакции и карти безплатни тогава няма да има скрити доходи, но явно няма воля да регулират банките. Всяка година банките източват около 1,5-2 милиарда годишно на фона на БВП е убийствено много!!!

Да, да, с 15 %, в ПИБ са скочили с 50 %, явно са решили да си компенсират липсващата ликвидност, ама де стане така, че хората да си прехвърлят сметките в други банки. Някой там (най вероятно Георгиус Георгиу), си прави сметките без кръчмар, ама ще видим до къде ще го докара.

Липсата на държава води до издевателствата, не само на банките, над народа. Цените на лекарствата, горивата, основните хранителни стоки, здравния рекет............ всичко е гмеж в тази територия. След пет години в нея ще живеят само мазохисти, цигани и бижанци. Гроб, бсп, дпс и останалата политическа пасмина успешно унищожи България. Но на роба - само робство!

Живея в Холандия. Тук плащам месечна такса от 1.75 Евро на месец и абсолютно всичко ми е безплатно. Включително преводи към чужбина.

И при мен така, нямаме никакви такси също така данъчните имат достъп до сметките на всички - много лесно се контролират фирми и данъци.

Изтеглете парите си от скапаните банки!!! Без ВАШИТЕ пари банките са НИЩО!!!! В България НЯМА банково дело, има ЛИХВАРСТВО!!!!! Приберете си парите-банките Ви обират!

ТЕ ХОРАТА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ВИНАГИ МОГАТ ДА СИ ЗЕМАТ ПАРИТЕ.ДА АМА НЕ. САМО ПЪРВИТЕ КОИТО ОТИДАТ ЩЕ СИ ГИ ИЗТЕГЛЯТ. НЕ ПОМНИТЕ ЛИ НОЩНИТЕ КИЛОМЕТРИЧНИ ОПАШКИ ПРЕД МАСА БАНКИ ДОСЕГА. ДЕ ФАКТО СИЧКИТЕ НИ БАНКИ СА ФАЛИРАЛИ. ДАВАТ ЛЪЖЛИВИ ДАННИ НА ХАРТИЯ И ХОРАТА ИМ ВЯРВАТ. МА ПОСЛЕ ДА НЕ РЕВАТ.

Прехвърлих си парите в евро, после ги наредих в Австрия, където живея. Вяра вече нямам на наши политици и бизнесбанкери. Оказа се, че таксите за поддръжка и операции за разплащателна сметка в Банк ъф Аустриа са по-ниски от тези на моята банка в България, при 7 (седем) пъти разлика в доходите ми в двете държави. Благодаря ви!

Ако някой не вярва мога да пратя на мейл офертата, да се убеди лично, за да няма демагогии. С документи, не с приказки!

Е при нулеви лихви ще вдигат таксите....какво искате да се случи? Тия банки да не са на бюджетна издръжка....

Видими резултати ?? Да благодарим на Тиквата за "стабилната" банкова система ?!