Рязък спад в износа на розово масло, България се превръща в страна на лавандулата

Възраждането на розовата индустрия изисква национална стратегия, препоръчва експерт

Обратно в новината

Коментари - Рязък спад в износа на розово масло, България се превръща в страна на лавандулата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно арапките вече си пръскат минджите с лавандула!

Бай Ганьо смени дисагите и потурите с...кустумче и чепици и вместо на самар и магаре, яхна Мерцедес с шофьор и бодигард? Нищо, ето го, пак си щъка из Европа и по света, философията е същата и неизменна от тогава! Само дето Алеко го няма да драсне нов том с продължение....Доста неудобен автор. Как да не го бастиса човек.

Износната цена на розовото масло, в различните години, никой път не е имала разлика от 5 - 8 пъти. Износната цена в момента е по ниска с около 2,5 пъти в сравнение с тази преди 3 - 4 години. Главните причини са две - високите изкупни цени на розовия цвят и последвалото свръхпроизводство. Има и второстепенни причини с адрес Скобелево и Търничане. Негативно влияние оказват също и драсканици като на този експерт.

Мисля че последната година има значение и модата на намордника. Розовият аромат е много силен.

Както и конкуренцията. Турция особено изнася огромни количества макар и некачесвено розово масло. Така както Китай проби с евтини некачесвени стоки и съсипа качесвото и производителите по света.

Нали вече казах че розовото масло е вредно? Това се доказа по всякакъв начин че води до тумори, всякакви болести и т.н

ай разкарай се ве трол, хората използват розово масло от векове, той бил казал, тъпанар

Ами ако го пиеш е вредно. То и машинното масло е вредно ама я забрави да го сложиш в колата. Лавандулата също е вредна, силно асептична, но само на теб ще ти хрумне да я пиеш или сложиш на очите. И ако вземеш витамин Д може да се отровиш че и ковида с маркуча да ти завиди. Всяко нещо с мярката си и целта си. Розовото масло се използва по една капка 50 мг на dL козметичен спирт 70%. И служи за аромат. За разлика от другите масла не влиае на потните жлези, даже стимулира дишането на кожата. Ако искаш кожата да ти е мазна, използвай олио или спеарминт, ама внимавай че като не диша кожата дълго време ще имаш проблеми. Доколко какъвто и да е аромат е полезен с да речем Q10 или подобни е доста спорно, особено при дълга употреба, но който използва нещо, което променя базисни клетъчни функции, го прави на собствена отговорност. И не е заради розовото масло,

В България след промените земеделските стопани от средно ниво с реституираните си нивички се хванаха на въдицата с розовото масло,ама кой да знае че зад каналите стоят тогавашните борци/мутри, машите на ДС? Където се появят интрумента на БКП-то така наречените мутри,всичко загива като напикано мушкато.Че кой е луд да гледа рози,и после да му дойдат среднощни гости за да го уведомяват че цената е еди-колко си,и те са копувачите,защото иначе ако продадеш на друг,щяло еди какво да ти се случи..

"Първи в Европа: България е най-големият производител на тикви в ЕС" КЪДЕТО ИМА ТИКВИ, НЯМА РОЗИ!

А, грешиш! Вече сме на първо място по Плевенски ПЪПЕШИ от защитен район Учиндол.

С розовото масло нисоко камество и много търсено. И това загробиха некадърниците от ГРОБ! Лавандула расте в много страни. Копаме под кота нула

България от страна на розите се превърна в страна на калинките. Според Уикипедия, за калинките е характерно: ".... плашат останалите насекоми с неприятната за тях миризма, която отделят, когато се почувстват в опасност. Същевременно ларвите на калинките, особено при липса на друга храна, са силно агресивни и към другите ларви на калинки и в определени случаи ларвите на един вид могат да представляват заплаха за самото съществуване на друг вид калинки; "

Лакомията на ония от Скобелево разказа играта на розовото масло.

Кои-на Дамасценана ли

Отдавна сме страна на кухите тикви! Ку хи те!

Но може да се каже също ,че сме големи лаванадули!

Време е държавата да се насочи към добив на тиквено масло.

дамек кратуна

всичко е часно приватизирано без пари каква стратегия да не би данъци да внасят ? а като има министерства на спорта и туризъма да не би да има нещо!?

Става дума да се наложи държавен стандарт за качество. Като идея добре, но винаги въпроса е кой ще бъде в регулатора.

както винаги регулатора е място за "наши" добри хора с нужди...

След повече от 15 години опит в един от най-големите производители на розово масло, мога да споделя следното: -От 45 розоварни има само 5, които не мамят с розовото масло и розовата вода. Другите се правят на тарикати и сринаха имиджа на БЪЛГАРСКО РОЗОВО МАСЛО на международните пазари! -Използването на сезалови чували нарушава качеството и при най леката ферментация на цвета, но в тях се бере. -Няма берачи и поради това се малко хора берат целодневно, вместо, от повече хора, цвета да се събере рано, когато трябва!!! Това също понижава качеството! Това е само една малка част от реалността.

пунктовете за гъби, колко да смъкнат цената...........

Само да те питам, колко плащате на берачите и колко от тези пари минават на бяло, след данъците? Ако отговорите на този въпрос, ще стане ясно защ о нямате хора.

Колкото и да платиш читави работници трудно се намират. И 80 лв надник ф им даваш все същата. И по 6 лв на кг да плащаш пак лъжат.

Цената, която се плаща е сравнително ниска, но причината са следните: - берачите пикаят в чувалите за да тежат повече - слагат камани в тях пак да тежат повече. Тези камани запушват казаните. Разхода и времето да отпушиш врял казан, пълен с няколко тона рози и вряла вода са огромни! - берачите не искат да работят, ако трябва да се подписват за да не плащат данъци и трябва да им се плаща на черно(те го налагат това) - производителите на масло изкупуват цвят от фермерите, които отказват да продават с документ, пак за да не декларират доход, в същото време взимат субсидия на декар, без да има изискване да се докаже добив! А най-важното за сриването на пазара в световен мащаб е короната. Погледнете срива на луксозни парфюми и ще разберете защо никой не купува и масло. Има залежало масло от преди две години!! Някой от коментиращите цените на берачи, работил ли е с тях, управлявал ли ги е на полето, пазарил ли се е за цена? Ако вие ги начете да ви берат гроздето как бихте ли се пазарили за цената или колкото ви кажат толкова? Разликата е, че когато имаше бригади, цената за бране беше 0 и маслото имаше по-ниска себестойност, сега е пълно тарикат берачи, които лъжат един куп тарикат прекупвачи, и повечето производители лъжат с маслото. Гледайте не само цената на един елемент а на себестойността на продука. Качествената разликата в БГ маслото и другите масла не отговаря на двойна разлика себестойността!

Кирил Петков, Мениджърът на Провиотик АД ви го каза преди години, ама няма кой да слуша! Все пак е завършил в Хрвард и има успешен бизнес. Но българите са евтину на просото, но скъпи на триците. Купете някой от "носовете", който консултира големите парфюмерийни компании. Толкова ли сте скъперническо-ограничени? Без някой да ви вкара директно на високо платен пазар няма как да стане.

в 21 век продължаваме да разчитаме на розовото масло кат бай ти Ганя.............

И в другите страни е кал , примерно в Италия с виното и в Испания с зехтина ще да са много зле, щом те от векове разчитат на тези продукти в износа . Всеки разчита на неща, в които е лидер и другите търсят от него. Само комунистическите идиоти и генните продажници единствено търсят да се присмиват на България

И в другите страни е тъй....

Накараха хората да изрежат розите щото няма кой да купува гюла. Това трябваше да е държавна политика .

ЕХ А БЕШЕ ВРЕМЕ КОГАТО БЪЛГАРИЯ ИЗНАСЯШЕ ГАПС И МЕТАЛОРЕЖЕЩИ МАШИНИ . ВЪРНАХМЕ СЕ 100 Г НАЗАД . ДА ЖИВЕЙ СВЕТЛИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ.

ОБЕРОТ, не си съвсем точен: закупихме/направихме няколко ГАПС системи в машиностроенето, с идеята да изнасяме металорежещи машини! Електрониката им беше японска. ГАПС не сме изнасяли!

Мото и електрокари. Дори имахме представителства на Балканкар в Милано

Е, затова за 33 години декорация поумняхме и с продажба на патенти за нанотехнологии ще балансираме търговския си баланс.

Розовото масло има силно ограничен пазар и за съжаление турчулята яко се намесиха с по-евтин продукт и по-ниско качество, Афганците също се гласят. Това съвпадна със значително увеличение на произведеното у нас в резултат от програми на ЕС. Но понеже пазарът не е голям, всички го налапаха големия. Вярно е , че трябва стратегия и за България тя трябва да бъде само една, ние е сме Apple на розовото масло - трябва да предлагаме малко и на безбожни цени търското ще е за цървулите, нашете все още е силно престижна марка за качество. Колкото до Лавандулата, не проумявам защо е тази атака из медиите - това е продукт с висока добавена стойност и що годе добър пазар, явно на мисирките не им харесва, че в България се произвежда таквоа нещо

Това е единственият общо взето правилен и адекватен коментар под темата. Всички останали просто са се изходили без грам да знаят за какво става дума.

Само ще ви кажа,че светът се променя много бързо. Ако българите не се впишат а само говорят глупости и някой чака да ги оправи просто да си слагат въжето.

Поредната УНИКАЛНОСТ на България е път да се унищожи! След киселото мляко, дай да бастисаме и розите! И да се правим на "южна франция" с лавандула! И като чета идиотите, писали по-долу....ми пичове, я се махайте от България, че само я мърсите, забравете и българския език, предатели.

Чети "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД", за да стигнеш и до розовото масло. Нещата са ясни, но ИМА ли ТАКЪВ НАРОД?

Минавам често през Казанлък (свързан с някогашния бай Ганю на Алеко, като търговец на розовомасло), та гледам там много скъпи луксозни коли с надписи "Бългаско розово масло" (или нещо от сорта) и си викам. Еее ашколсун, тия се управили до 9то коляно, ама ей го на ,..само на субсидии от ЕСът се държат, а вероятно и циганите, които са им работната ръка, портят качеството.. и сега разбирам този "експерт", ..Ой завалиите, и ко' шъ прайм сега?

Ма няма нужда от розоо масло:(((( Само дето във всички парфюми го има. Говоря за истинските парфюми, не за ментетата от 20лв. Розоворо масло лекува повече от болести!

И каква е ползата от енергоемкия бизнес с розово масло, който единствено е конкурентен ако работната ни ръка е по евтина от тази в Tурция? За нови технологии, образование, и каквото и друго айде добре. Дори там частната инициатива би трябвало да е достатъчна. Но за подобни бизнеси за суровини, които се събират на ръка като в родово общинния строй каква точно доктрина да прави държавата? Да инвестира в какво? Да субсидира какво?

Розовото масло трябваше от много време насам да е забранено! Нали доказаха, че прави рак и като цяло е вредно? Защо още се излагаме с тази комунистическа отживелица?

Вземи си хапчетата моля!!!! Цялата парфюмерийна индустрия използва Българско розово масло. Какви комунистически отживелици те гонят? Мускалите на Бах Ганьо с какво са пълни, или и той и Алеко Конастантинов са комунисти? Я вземи се гръмни, че .....По голяма ГЛУПОСТ от твоята не бях чувал никога! Вземи си хапчетата и си лягай!

Ама бай Ганьо кога е писан, ако смея да попитам? На вас българите винаги ли идолите ви ще са дебели и прости хора, които ни излагат по целя свят?

Ти да не си Бойко Борисов, а?

СЕГА РАЗБРА ЛИ БАЙ ТИ ГАНЯ Е БИЛ КОМУНИСТ СПОРЕД ТОЗИ ТЪПАК.

У вас явно си варите домашен сапун от свинска мас и с него се къпете, нали?

Хайде да не ти обяснявам как точно живея у нас, защото може да хванеш комплекс за малоценност, ако още не си...

"Бай Ганьо" - и последващи фейлетони от Алеко Константинов са написани през далечната 1895 и 1896 години. Самият автор - Алеко е убит през 1897 година. Тогава жив комунист не е съществувал.

Значи и това успяхте да унищожите , и кой Ви нареди , за да не му пречите на производството ????

В джендърските времена жените от парфюм минаха на афтършейв.