Русия пуска първата в света плаваща АЕЦ

Зареденият с ядрено гориво "Академик Ломоносов" потегля от Мурманск за плаване от 5000 км

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ядрените централи на САЩ обикалят света от 50 години. Дори летище си имат и много самолети.

И света изтръпна от страх пред тая чутовна ,нова рашанската технология.

Руснаците са най-големият замърсител на моретата. -Кузя замърси половин Европа с кюмюра си и стана за смях пред целият свят. -После започна да потапя самолетите си в морето... потопи няколко самолета върна се и отово влеза за ремонт.... -Курск замърси морето, та се наложи чужди фирми да и режат и вадят желязото, защото ватенките нямат никаква атехника... след загубата на Курск целият свят видя че ушанките нямат дори средства за спасяване, а се молиха на Норвегия, Дания... -Със всяка загуба тъпите алкаши с ватенки стават все по-бедни. Например след като си потопиха единствения голям док, и то пак Шведски , сега няма къде да ремонтират кораби като Кузя. Ето това е руският допотопен флот и армия - ВСИЧКО Е ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА И ТО НЕКАЧЕСТВЕНА. Русия съществува за сметка на създаденото от СССР, но ресурсите и хората бързо свършват.. Филма можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=8_WI-DPdZXE

най-смешното е, че докато се опитваха да ремонтират кузя, потопиха и единствената платформа, която имат за тази цел пиянството не прощава щом на такова ниво се пие и прецква всичко, какво ли е на местно - Рашка Говняшка е на ниво 1800 година крепостничество

Поредният замърсител на моретата - "Ядрения Титаник" Целият ватен свят е проклета територия. На орките не е необходима война. Самите орки със своите криви придатъци ще превръщат тази територия в пустиня ... непрекъснати пробиви, взривове, пожари и фойерверки всеки ден се случват при Ватарастите.

Браво на Русия ,кога ще ги стигнем....

0

Дано никога

По какво ? Руснаците са на последните места в света по най важните точки: 1. По ефективността на руската здравна система тя се нарежда на 55-о място от 55-те – НА ПОСЛЕДНО МЯСТО. (Най-ефективна здравна помощ, 2016); 2. Според качеството на живот на възрастното население Русия се нарежда на 40-о място от 43-те (Global Retirement Index, 2017); 3. По качество на живот Русия е на 50-о място от 56 (рейтинг на портала Numbeo, 2017); 4. Според БВП на глава от населението на Руската федерация - на 52-о място от 189 (според МВФ за 2016 г.); 5. По отношение на възприемането на корупцията в Руската федерация - на 131-о място от 176-те (Transparency International, 2016); 6. По качеството на инфраструктурата на Руската федерация - на 74-о място от 137 (Доклад за конкурентоспособност, 2017 г.); 7. По отношение на иновационното развитие Русия се нарежда на 75-о място от 124 („Global Innovation Index“, 2017). 8. Русия е на едно от последните места по ефективност на труда. ОЭСР: Русия e с най-ниската производителност на труда в Европа и е равна на тази в малко Чили. руската кочина я описват така: "Горна Волта с ракети".

0

За съжаление, колкото и факти да хвърлиш на обожателите на гологърдата ездачка Путин, все ще си платен от Сорос, ще има конспирации, всички международни агенции ще са на Ротшилд, Меркел е гущер-извънземно..

При теб няма лабаво! Лъжеш и то на едро! Източниците, които си посочил са основен източник на информация на "Дойче веле" и "Свободна Европа". Тоест, стават само за в клозета. Опитай се да обясниш, как така, такава изостанала страна развива космическа техника, ядрена енергетика, а във военната техника заема водещо място?! Не че имат голямо желание да хвърлят милиарди за оръжие, но когато едни САЩ заделят над 700 милиарда долара, твоите 46 милиарда са направо смешни. Смешни, смешни, ама вършат работа. И още две неща. 1. На теб майка ти, не ти ли е казвала, че високите технологии са във военната техника, космическата техника и ядрената енергетика? Та къде е според теб Русия? 2.Когато говориш за стандарт на живот, трябва да отчиташ не само доходите, но и разходите. Имаш ли идея колко плащат руснаците за ток, вода, парно, газ, бензин и дизел? Не нали? На седесарско-герберските събрания тия неща не се коментират! А знаеш ли, че ако се отчитат тези разходи, ние ще сме и след Занзибар?!

от ТАСС ли да изкара информация. Дето казва, че имало авария и леко покачване за час на радиацията? А то се оказва 16х превишаване на границите и дори ДВЕ експлозии, а не една и то не да двигател, а на руско оръжие. Е... сега... на ТАСС ли да вярваме?

Абе аз помня че таз централа не за първи път я пускат хахах и пак Дира бяха съобщили за това хаха ей лизачи !

Абе, странни са ми хората, чиято добавена стойност е да опекат чушки в чушкопека или да издънят катализатора на голфа, за да бяга повече, плюещи нации, които пращат спътници и ЖИВИ ХОРА в космоса, които цепят атома, които създават нови сплави, които строят самолети и ракети. Имам предвид всички технически нации - американци, руснаци, китайци, СЕВЕРНОКОРЕЙЦИ, ИНДИЙЦИ, французи и т.н.

0

Ще се критикува всяко малоумие и не си ти този, който ще казва какво да пишат хората! Индийците, като са ядрена нация, да не ги критикуваме за почти ежедневните изнасилвания и убийства на деца ли? В Русия да не мислиш, че картинката е по-различна? А северно корейските мушмули кави "сплави" са открили? Предаването на Сплави Трифонов ли? Бегай живей там, кратунчо

От коя камбанария критикуваш? От твоята камбанария виждаш ли Сотиря, бухалките в центъра на София, запалената магистрала, КТБ, НАП, делата срещу България в Страсбург, последните места по жизнен стандарт, грамотност, здравеопазване, качество на живот и първите места по смъртност, емиграция, и корупция?

русия отново доказа че е първата ядрена сила на планетата!!

ти пък от къде разбра че е първа ...

За пореден път руснаците доказаха, че мисленето им е като на третокласник. 13 години строеж на Атомна централа която ще захранва 5000 град. Туй с дизелгенератор мога да го направят Дизел генератор: 2006та година Кораба Emma Mærsk RT-flex96C - 80,080 kW = 80MW Ломоноската с атомната си центала 70МВат. А реално има в половин Германия има по 6МВата дизелови генератори. А Русия петрол колко щеш.

Да, ама 300 тона мазут в денонощие, и на 12000 часа спиране за моточистка

12000 Моточаса са почти 2 години.

Е само такова чудо не бяха взривявали!

0

Чете ли за на лилипута "най-дългата подводница", дето е с два сферични реактора накрая, от всяка страна по един? Всичките им грандоманщини или са в хангари, неполетели нито веднъж, или гният на док. Иначе, защо не загубим 13 години и кой цнае колко рубли за да наишат веднъж в дира, че сме най-великите, вместо да дадем малко хляб на умиращия си от глад и мизерия народ? Като при Бойко с кръстовищата за десетки милиони, но в малко по-голям мащаб - партията над индивида.

Въпрос на време )))

нем. истината е в синтеза. PS специално за червените баби- спокойноо! -ITER е международен проект с участието на Русия. Bye

това не е вярно, фейк нюз, американците първи пуснаха плаваща централа, всеки може да я види по р.Мисисипи, руснаците са откраднали технологията или това е просто картонен макет. слава на американската партия

0

Тук си прав, казва се NS Savannah

това да не е нещо като 5G технологията, която Huawei открадна от бедните американци?

така е. Американцие пускат по цели градове с по 20 000, а не 5000 жители с атомни централи от по 200МВата, а не 70 МВата. Наричат се самолетоносачи.

Доколкото ми е известно, самолетоносачите не са граждански обекти, а военни. Начините за тяхното унищожаване, заедно с цялото авионосно съединение са измислени още по времето на СССР и сега не са никакъв проблем. Що се отнася до мощността на ядрената установка, искам да напомня, че мощността на ядрения реактор на подводниците от клас "Ясен" и "Борей" е между 180 и 200 мегавата. Така че, нищо ново под слънцето!

Дедо... нищо не разбра от поста ми. А до сега не сме чулиза унищожен самолетоносач, нали? Така че кое е измислено и кое са те лъгнали... това е друга въпрос. Става дума, че има плуващи ядрени централи които могат да доставят ток и то доста повече от това корито.

знаменателно е ,че ДИР .нямат свободно време за житейски нужди,иначе пред трудовата борса ще си играят на прескочи кобила,като балета на Слави

Е, те по това се познават великите нации, правят това което им трябва а не това което някой от страни ги кара да правят.

0

Къде видя да се споменава велика нация в статията? Аз видях само Русия

ДИР са най- прогресивната медия в България

0

Аз ги уважавам, защото не клякат на диктатори

Браво, Владимире!

роднина?

И нашето АЕЦ Белене можеше да е такова,ама Г-Н Борисов каза че за Гьол пари няма,и те това си е,докато Путин има,и не напразно във Русия му се подиграват на Борисов,че е нещо като въздух под налягане.

И кое село щяхме да захранваме с него. Това чудо направено от руснаците ще захранва град с 5000 човека.

Schilo

А дали мощностите му не са за много повече?

а дали мощностите на която и да е атомна подводница и атомен самолетоносач не са повече????

Пише, че ще захранва нефтодобива в района.

"местен АЕЦ". АЕЦ се транскирибира атомна електроцентрала, т.е. следва да се напише МЕСТНА АЕЦ!!! Нямате ли си стилов и езиков редактор или е от малцинството?

Е, който може, го може!

и тебе те знаем че си гъвкав и можеш да се ближеш отзад ама не е за хвалене.

Така си е. Американците го могат, англичаните го могат, французите го могат, китайците го могат, руснаците също го могат.

В скоро време таваришчите сигурно ще ни зарадват и с други ядрени чудеса - изотопен трактор, ядрена пералня, атомна прахосмукачка, неутронен хладилник, а защо не и ядрен путиномобил. Щафетата за кафеварките, сокоизтисквачките и другите дребни неща от бита могат да поемат китайците - там те са по-добри

Имат си ресурси строят си.А ние коментираме по форумите и нищо не правим. Плащаме си за самолети. Плащаме си за кораби.Просто наща икономика процъфтява и можем да си го позволим.

0

Имат си ресурси.. И нищо друго. Тъпо е, като се хвалиш с нещо, което не зависи от теб. Същото като "горд съм, че съм българин". Е с какво си спомогнал за тоя факт, че се гордееш?

Предплащаме!

Schilo

Плаващата АЕЦ е факт! За труднодостъпни места е добро решение. А хейтърите да си драскат.

Ех шиленце малко теленце. Не всяко нещо което е построено за първи път е удачно. Точно това е пълна простотия А дори рашките лъжат дори в големината на града. Данни от Певек на РУСКАТА Википедия Численность населения Павек 1970 = 10 528 2002 - 5206 2018 = 4329 2019 = 4053 2020 = 0 :))) АЕЦ строен 13 години да захранва с ток 4000 човека е ПОЗОР на руската мисъл. Няма как да ти влезе в кухата главица това.

те планират да си захранват нефтените платформи, а и сигурно си имат някакви военни обекти, което също се нуждаят от енергия. Строенето на стационарна АЕЦ в тези сурови условия е ужасно трудно, та това мобилно съоръжение си е добро все пак. Не бива да се плюе всяко нещо руско. Не че са особено читави в техниката, но все пак имат и успехи...

Педал!

Schilo

Глупачето ми то! Чак ми става драго като ти чета смешките. Тук не обсъждаме населението на различни населени места, защото такива примери могат да бъдат дадени за много места по света. Тук ти говорим за нещо ново и полезно. Ако бяха го направили янките, първи щеше да виеш от кеф. Е да, ама са руснаците. И този вариант е сполучлив не само за руските условия. Пак си неподготвен. Пак бъркаш Хитър Петър и Черен Петър!

То и Козлодуй е горе - долу толкова.Забавляваш ме със старанието си.

stankow

"Ще-ще" става "да-да". Но такива съобщения бързо се скриват, не е политкоректно да се пише за успехи на Русия. Докато съобщението е на дъската - поздравления за руските учени и специалисти !

ура другари !!!!!!!

Скоро от 5000 човека ще останат 5 щото останалите ще избягат от там вместо да ловят радиоактивна риба от морето. Което им е препитанието.

Schilo

А, ако не избягат?

А ако избягат?

А на теб ти утре върху главата ти ще падне тухла Случайно. И ти си ще забравиш родния си език.Знаеш ли английски?

Е, вече имат и пример - Фокушима . Там, от няколко годинки си хапват радиоактивна рибка, пък ти не се загрижи за тях ....

Schilo

Хейтърите ще се пукнат вече от злоба и безсилие!

Баш ти ли го казваш бе Shilo?

Schilo

Да!

Ех шиленце малко теленце... глупаво наивно детенце... 13 години, 5000 човека град... позор.

Като ти гледам аргументите виждам кой се пука от безсилие, теленце. :))))

Schilo

А, глупачето и то е на смяна. Какво разбираш от ядрена енергетика?

Ех шиленце малко теленце.... Да кажем повече от тебе разбирам.

Уникално научно постижение на Русия . Плаващите АЕЦ са бъдещето за изолирани раоини в света където може да се изгражда само времен инфраструктура . такива АЕЦ ще пестят милиарди за инфраструктура . Росатом ще има доста поръчки... А хейтарите да си хейтят.Кервана си върви

Атомна бомба за 5000 човека. Няма как да не си тъп путлераст.

Schilo

Като ти чета репликата и виждам, че тъпотията е безгранична. Добро доказателство ди

За атомини бомби питай американските ни окупатори .Само те някога са използвали таков оръжие върху хора. Показва кави и-роди са ни окупирали

Тъй зер, тъй! Такива олигофрени като теб, вече 50 години чакат Козлодуй да гръмне. Що не вземете да направите един митинг. Може и да гръмне!

една авария на такова корито ще остави радиоактивна диря за хиляди години. А всеки плавателен съд не е застрахован от аварии. Ако се добави и рискът, съпътстващ всяща ядрена централа (особено руска!), нещата не са чак толкова розови, както изглеждат.

Плаващ АЕЦ строен 13 години който ще захранва с ток 5000 човека????????? Руската простотия е безгранична.

А като сметеш колко излиза да се закара ток на гъза на географията, излиза че не е простотия.

За 13 години знаеш ли колко АЕЦа и ТЕЦа и слънщева енергия и вятър а могат да се построят???? 5000 човека.... 5000.... що си прост?

За 40 години една не можахме да построим. При условие че сме в Европа. А това село е наистина на гъза на географията. И едно винтче за закараш до там излиза златно. А слънчева електроцентрала зад полярния кръг - това не да си прост, не знам какъв трябва да си.

абе глупаче. това бяха примери. С атомни централи ли си правят ток в Исландия?

Да закараш едно винтче до Исладния е десет пъти по евтино от аналогичния случай в Певек. Отделно Исландия си е направо тропик в сравнение с Певек дето темературите са положители само 4 месеца в годината, защото Певек е 700 километра по на север от Исландия. И цяла Исладмоя е 300 км от край докрай, а Певек е на 1500 км от най- близкия нормален град. Човек дето не еходил в Русиия идея си няма от реалноста и реалните растояния там.

Козяшки дебил . Тази АЕЦ ще спести милиарди за инфраструктура и ще позволи доставянето на електричествон отдаличени райони.

Плаващата АЕЦ в световния океан е изградена на принципа "Ако стане авария, да не сме единствените жертви. Ще повлечем всички със себе си."

Ех, защо не е американска да и се зарадваме...

Колко човека живеят на самолетоносач с ядрен реактор? 20 000. За какво говорим?

0

Що не е американска ли? Щото американците това го измислиха, освен това преди СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ

Словения изгражда втори реактор в АЕЦ "Кръшко" Централата е обща собственост с Хърватия 10:32 | 23 август 2019

Следващата логична стъпка е изграждането на летяща АЕЦ. От руснаци, разбира се.

Schilo

Защо не?

stankow

Имат и такива - летящи реактори. Например крилата ракета "Буревестник". Имали са и летящ атомен самолет - проект Ту-95ЛАЛ. Изобщо - ако ѝ трябва нещо на Русия - ще го има. Никой не може да я спре.

Разбира се, дори и Чък Норис не успя.

Ту-95ЛАЛ никога не работил и една секунда, за разлика от американския проект. Буревестник не съществува реално.

Правилно, никой не може да я спре. Тя сама ще се спре. В стената.

нещо се сгромоляса в бурята, че и радиоактивно заразяване причини...

Абе каква е АЕЦ Козлодуй която безпроблемно дава над 40% от енергията на България . Май е Руска а ? Ако чакхаме на престъпнците евроталантици да построят запдна АЕЦ щяхме да си остане с чакането . Росатом е най-добрата адрена компания в света . Може да видите колко реактора строи и да ги сравните с конкуренцията. Да не кажем че конкуренцията са Арева и фалирата Уестингхаус (Тошиба)

Руски ядрени олигарси няма, т.е. не се печели. Строят се реактори С РУСКИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ и все в корумпирани държави: Унгария, Турция, Южна Африка..

Заминавай за чернобил

А Румънците карат без АЕЦ, защото не е Руска? Добре нивото или по-точно липсата на акъл в главата ти го разбрахме, сега до Росатом. Китайците строят 24 реактора, руснаците 8... Конкуренция са и Корейски и Китайски лицензионни производители.

Трябва да бъде забранено да си играят с атома Само Преди седмица пак облъчиха 200 000

Fake news.... За 200 00 убити питай американското посослтво .Само там убиват с ядрени бомби.

Взимай си хапчетата, чернобилски мутант!

Дебили са такива като теб, неразбиращи нищо, ама абсолютно нищо от ядрена енергитика, но пишещи глупости и измишльотини. Толкова много сте преизпълнени с омраза към всичко руско, че дори и майкаси бихте оплюли, ако симпатизира на Русия. За огромно съжаление малоумници като теб спъват напредъка на обществото.

Мирният атом - във всеки дом!

Каква е разликата между плаващата АЕЦ и атомния ледоразбивач „Ленин“?

На един остров в Светни море където никой не ходи по разбираеми ( радиационни) причини

Едното е предназначено да произвежда електроенергия, а другото да троши ледове.

tonk11

Много ми е интересно колко от коментарите са написани от от хора деиствително разбиращи от енергетика? Да не говорим за ядрена енергетика? Щото като гледам нещата се свеждат до това че е руско. Едните го плюят щото е руско а другите го защитават щото е руско. Ако ще и хвърчило да е - ситуацията е пак същата. Та затова се питам - колко от коментиращите разбират ли всъщност какво е това корабче? Извън факта, че е руски.

Еми, обяснини на нас невежите!

tonk11

Кое да обясня? Колко са разбиращите дето са писали ли? Един, най-много двама. Останалите са по дифолт "за" или" против" Русия и съответно всичко руско, без значение дали е ракета или химикалка.

Така е! Така е! Не го взимайте навътре! Наистина темата е специфична и в този форум повечето сме неразбиращи.

Нещо интересно е сериала Чернобил.Ако не си го гледал ,гледай го. Вярно ,че е американска продукция отразяваща руска действителност, но е доста интересно

От поне 100 г. се знае ,че руското е пълен боклук.

Поредният опасен самовар на блядовете.

Соросопитеците яко квичат, значи всичко е наред. Гладни са,и зли , и затва сё напъват около празня ялак.

Ти си гладен, необразован и беден копейкаджия.

Там на къра нямате ли българска клавиатура?

опасно е поради възможността за директно замърсяване на океанската вода. докато не се намери начин за работа с ядрен синтез, а не ядрен разпад, всичко е вредно- въпрос само на мащаби и локация.

Накарай твойте господари да си изкарат подводниците и самолетоносачите, който са пратили из цял сват... По същите причини!!!

някой да е казала , че те са полезни? или дайте само да си квичим, като друго не можем и престанете с тва архаично "вашите господари" от средата на миналия век, че се излагате

Идиот. Знаеш ли колко атомни реактора има в подводници самолетоносачи.... Кажи на америкаските престъпнци да ги махант а. Дане говорим че най-големите престъпления с ядрено оръжие са извършени от иперията на смърат и насилието САЩ Хирошима и Нагасаки

Плавателен съд с двойна употреба. Хем АЕЦ, хем го докарваш до бреговете на Америка и като гръмне, защото е толкова надежден - източното крайбрежие на САЩ изчезва в резултат на техническа повреда - без война.....

stankow

Не става. Не може да се предизвика верижна ядрена реакция в атомен реактор. Обогатяването на енергийния уран е ниско, 10-12% ли беше. За ядрена експлозия трябва поне 60% обогатяване, оръжеен уран. Така че не става. Ако се повреди реакторът - само ще се стопи от отделяната топлина. Както се стопи американският реактор в Три майлс айленд. Както японците стопиха 3 реактора във Фукушима. И разбира се - един реактор в Чернобил. Но нито един не избухна ядрено. Парови, водородни взривове имаше. Но те не бяха ядрени взривове.

0

Ехаа, значи всички ядрени катастрофи всъщност не са били катастрофи и всички загинали и увредени деца всъщност нищо им няма? Слава на атома и на другарите!

Гледам някои чак са се изкривили от злоба. И какво сега, това високи технологии ли са,или да?!Преди няколко дена имаше материал за това какви биха могли да бъдат руските ядрените реактори на АЕЦ"Белене". Обяснено е всичко подробно, като за неспециалисти. Само че, не е за злобни кухи лейки! Трябва да има нещо и под шапката!

0

Да, владеят "високите технологии" от 1955-та (справка: първият кораб с ядрено задвижване)

Технология от преди 55 години. Десетки подводници и самолетоносача се движат с ядрени реактори, които са и електроцентрали. Дори за Русия не са новост.

Явно, за теб няма разлика в ядрените реактори. Това, което съм написал по-горе е точно за кухи лейки като тебе!

Кухи лейки са тия като тебе, дето пускат по 200 коментара в защита на азиатските ватници алкохолизирани.

tonk11

Я кажи каква е разликата? Ама не само във фирмата дето е направила реактора. Щото до сега света е измислил САМО ЕДИН начин за тази технология. Руски, френски, няма значение. Принципа е един и същи.

Бъдещето е в малките реактори Равномерно разпределени според нуждите на района отпадат скъпите далекопроводи и загубите в тях

И без това АЕЦ-ите ги охлаждат с вода и се правят покрай океани, морета и реки. Тук предимството е мобилността и ако трябва другаде, а не вече на това място, да го преместят.

stankow

И утилизацията е по-лесна - просто го връщаш в завода, там ще го разглобят, ще извлекат опасните отпадъци. Те най-добре ще го направят. На място не остава абсолютно нищо, даже фундамент не остава.

0

Ядрена елекроцентрала на кораб, поредната гениална идея. Спокойно, какво може да се обърка?

И какво може...я кажи...земетресение не му влияе...работи в ледовития океан...няма цунами...кажи че не се сещам

Попитай ядрена подводница Комсомолска

А самолетоносачите на ФАЩ какво са...да не би да са с въглища

Да но те имат МОРЕХОДНОСТ. Конструирани са да устояват на силно вълнение и вятър. А това чудо е ядрен реактор на платформа.

Ох, дано да не гръмне! Американците се отказаха преди 50 години от такива експерименти.

Мдааа затова самолетоносачите им са с ядрено задвижване

Няма как да не гръмне. Руска е

За пореден път се уверявам, че много хора са оперирани от хумор и сатира!!

Интересна концепция... според мен има добро бъдеще. Къде, къде, по лесно е за държави с морски бряг да си закачат една такава централа до брега. Особено в сеизмични райони. Успех им желая. Колкото до това как гърмяли - по вероятно е да се повреди стационарна такава в сеизмичен район, отколкото плаваща.

В сеизмичните райони има цумнами.

И какво смяташ, че ще направи едно цунами, на един такъв, голям кораб? Знаем, какво става, като ударят централа на брега.

Стационарните ядрени ковчези, един от които предизвика най-голямата ядрена катастрофа на 20-ти век не бяха достатъчни, подводния ядрен ковчек Курс, при който загинаха 118 души не беше достатъчен, затова сега ще има и плаващи ядрени кофчези за радост на русофилистиците.

Има много повече загинали в самолетни катастрофи, отколкото от аварирали атомни централи. Океаните са безкрайно по замърсени от пластмаса, отколкото от ядрени материали и т.н.

Тия не могат един тостер да направят...

Обоже! Тия ще гърмят навсякъде вече.