Румен Гълъбинов за 2022 г.: Мораториум за не повече от месец, инфлацията ще расте още

Най-голямата грешка на управляващите през 2021 г. беше подценяването на риска от стагфлация, обясни икономистът в интервю за Dir.bg

Обратно в новината

Коментари - Румен Гълъбинов за 2022 г.: Мораториум за не повече от месец, инфлацията ще расте още | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Се на рублен гадев

дрогирано герберско лайно ти още ли си жив говедо?

Интересно, не се споменава основна причина за глобалната инфлация, че към 40% от доларите в обръщение са напечатани през 2020. Единствените, които съперничат на FED по печатане са ЕЦБ. Който е изненадан от инфлацията не следи нещата.

Гледай локалната и в частност как някой олигарси (Прокопа) ударно забогатяват!

Честито на матриала!

Дразнещото е, че бизнесът реве за енергийни помощи и компенсации за скъпия ток. Пак им заделиха 1,5 милиарда лева за 2022г. за компенсации за тока, а те продължават да помпят цените на всичко с оправданието за скъпия ток. Нали една от целите на тези енергийни помощи беше, да се озапти поскъпването на цените и инфлацията? Бизнесът май ги възприема като подарък от държавата.

Като не щете екстрите на демокрацията бегом в Северна Корея. Случва се цени да се вдигат. Светът се е задъхал от яхане на ресурсите. Планетата изнемогва. Твърде много хора и твърде голям ръст на икономиките и населението за сметка на изчерпаеми природни ресурси. Нещата се нормализират с тази инфлация. Не искате нова АЕЦ. Плащайте си тогава. Споко. Германия тества водородни мощности вече. След няколко години германците, японците и другите с акъл ще съборят келяметата като нас, в т.ч. Русия и Арабистана дето я караме на въглища, нефт и газ само.

Абе, чета и разбирам, че 75% от българите са в будна кома. Визират се някакви 12 години упадък, кражби..престъпност... Как па аз, цялото ми семейство и всички най-близки приятели...сме в нечуван паричен разцвет точно тия години.. Как па всички, които познавам са финансово добре, не се лишават от нищо...или поне не допреди 10 месеца ?! Вкарахте ни в катастрофа, в която бедните няма да оцелеят, а тези с малко възможности - ще загубят всичко. Шибани боклуци прости !

В грешката си. Бедните ще оцелеят, Нали виждаш как всички усилия са насочени към пенсионерите и бедните. Те ще оцелеят, а средната класа ще плати сметката. Ще си загуби спестяванията и ще бъде оставена да се оправя сама, защото за разлика от мързеливите и простите, те могат и сами да оцелеят.

Прост матриал, сър!

Мунчо пак ли ще изнася опело на Нова година? Ще гледам сръбската телевизия, явно :)

Интересно какво ще каже за изминалата година, в която той държа ЦЯЛАТА власт..

Че ни е спасил от Боко и са всичко е цветя и рози! И после ще се самонагради с орден Стара планина, след което Деса ще друсне мазен задник на хорце :)

България отчита безпрецедентен ръст на ковид болните. 3600 човека на ден за втори пореден ден. Тука дори не се споменава това......

Честита промяна!

Да му мислят тия с кредитите…ъ

Колкото по-голяма инфлация толкова по-малък става кредита. Навремето така имаше едни кредитни милионери. Ама понеже повечето от вас не знаят какво е станало дори преди 30 години, затова и пишете глупости.

Аз пък умишлено ще тегля кредит, защото искам да спечеля. Да видим - кой крив, кой прав.

Що ревете всичките бе ? Нали искахте ЕС и Американска демокрация! Ето ви сега демокрация! Ама както един колега по долу казва - трябва ли им демокрация на Неандерталци които са още на ниво "храна и вода"? В много европейски страни се живее по евтино. Както казват болшевиките - "Вот тебя морковка"!

Дори в момента сме по-добре от Русия. Така че по твоята безумна поръчкова логика, живеем по-добре:)))))

Неандерталецо, някъде да съм споменал Русия? Забравих, вие първобитните хора само рисувате с въглен по стените на пещерата не умеете да четете. В такова положение е България защото такива дебили кат теб я командват. Честито

Ако изключим за газа, дето бе много спаднал преди. И за тока с ЕС нормите за свободният пазар. Икономическата криза и инфлацията бяха предизвикани от мерките за лудостта с ковида. Това че ще предизвикат икономическа криза го казвах още при извънредното положение.

Трябваше да се оставят хората да изминат по улиците и да не се предприемат абсолютно никакви мерки за да няма икономическа криза. А ти сигурен ли си, че точно ти нямаше да бъдеш един от тези дето нямаше да им пука вече дали има кризи? Цената на тока моето момче няма нищо общо с Европейския съюз а има общо с желанието на тия дето дойдоха на власт много бързо да приберат едни пари. Щото над 40% от тока го изнасяме. Ама явно и това не им е достатъчно.

Да мораториум трябва да има и то за дълго време. Енергийните вампири се разквичаха , че ще им паднат печалбите, другите алчници едрия бизнес се включи в хора на оплаквачките ...Ами фалирайте бе, като не ставате за бизнесмени, отивайте на борсата. Следваща стъпка национализация на целия енергиен сектор, без посредници и други енергийни пиявици между производител и краен потребител.

И как ще си купиш примерно компютър без посредник?

Поредния глупак дето нищо не разбира от икономика и от енергетика обаче продължава със заучените фрази. Колко милиарда ще извадиш лично ти от джоба си за да национализираш цялата енергетика????? Като фалират всичките тия фирми, откъде мама и тати ще ти намират парички за да си платиш интернета дори? Апропо-може и да нямаш интернет, защото доставчиците на интернет зависят твърде много от цената на електричеството. Нямаш ни най-малка представа В какво състояние беше енергопреносната мрежа. Нямаш ни най-малка представа В какво състояние бяха подстанции, трафопостове и така нататък. Обаче едно си баба знае едно си бае-така му казали мама и тати бивши партийни секретари, и национализация национализация и така нататък. Всичко да е държавно и ще се оправим:)))) Ето ти нещо да се замислиш хлапенце. По-голямата част от производителите на електричество заедно с АЕЦ Козлодуй са държавни. НЕК бех гех и така нататък са държавни. И като са държавни защо скача цената на тока а смешнико? Що държавата не продава тока от държавните централи на нормална цена на вътрешния пазар? Нали са държавни?

Инфлацията е най-елегантният пирамидален подход към парите на вложителите, измислен някога в историята на финансите...

Колкото повече пари имаш, толкова повече боли

Който не знае какво да прави с парите има влогове, а тези които знаят живеят на кредит!

Кво си чешете езиците бе неандерталци!?! Още сте на ниво вода и храна.

шайаката рублен радев яко се заела да чергърта джобовете на българина....

А гербавите предложиха мораториума, който сега пък искат да отпадне !

Утре ако гербавите предложат да не се плащат заплати твоите любимци ще го приемат ли??? Като сте толкова умни що слушате гербовите??? Ама така е когато набуташ тъпаци да управляват, после викаш ама какво стана.

Добре че са те, иначе щяхте да карате празниците на тъмно!

В момента, в който почна печатането на ТРИЛИОНИ в САЩ и ЕС без налично производство, бе ясно, че ще има зверска инфлация - това се учи в първи курс по икономика на всеки университет.

Това стана ясно още откакто дойде първото служебно правителство. Ама вие си искахте тая промяна и сега си я получихте. И не са ви виновни Европейския съюз Щатите фазата на луната и слънчевия вятър.

Честито на печелившите!

Тоя е сериозно КУПЕН лаик.

Такива ни облъчваха,че и герб щяха да спечелят изборите с 20% ама за наша радост вече ги няма на политическата карта.....

След 2 месеца, като влезеш в магазина и си видиш сметката за тока и само това ше ти е радостта - че герб ги няма. А може и тя да се изпари,, като си бръкнеш в джоба.

Ми то и България няма да я има, ама нали рубладжиите не ви пука…

България я е имало и България ще я има !!!!!!

Машинките на Мъдуро си струват всеки цент :)

На първобитно ниво сме след като се борим за вода, храна и топло. Ама от много анализатори е така...

От април до ПП имаше катастрофа. С ПП чрез ИИ (Истинска Измама) се стигна до нищото, пустота и пандемия която уж яима, но я няма. Пенсионерите я понасят заради добавките. Останалите...

циганино. Нищо не говореше като герб даваше бадбавки само на мнагалите

Наричаш пенсионерите "мангали" ли?

СТЕГНАЦИЯ И ДЕФЛАЦИЯ ИМА МОШЕНИЦИ???? НЯМА ПОТРЕБЛЕНИЕ..ХОРАТА НЕ КУПУВАТ НИЩО И НЯМАТ НУЖДА ОТ НОЩО...ЩЕ СИ СПРАТ ТОКА,ВОДАТА И ПАРНАТО...ПРОСТО СВАЛЯЙТЕ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО, ПУКАЙТЕ ИМОТМНИЯ БАЛОН ДА ИМА МИНИМАЛНО РАЗДВИЖАНЕ..... ИНФЛАЦИЯ :))) ПРОСТО ИСКАТЕ ДА ОТКРАДНЕТЕ 100 М8ИЛИАРДА МАЙ???

ли сте еднакво прости

Ще видиме....аман от анализатори и празнодумци

Лично аз не разбрах поради какво поскъпна тока. Токът е продукт, който се произвежда у нас с наши суровини, които не са поскъпнали. Кое е по-скъпо-въглищата ли, които сами произвеждаме? Или уранът в Козлодуй който отдавна е платен? Или слънцето, водата, вятъра са поскъпнали и оскъпяват ВЕИ производството? С газ се произвежда много малко ток у нас за да е решаващ фактор в поскъпването. Не съм икономист и от тънкости на борси не разбирам. Но откъде следва че цените на някакви си борси в далечни и чужди страни ще са валидни автоматично и у нас? Другото което не разбирам. "Бизнесът" изнася евтин ток а на нас продава скъп. И така е от години. Сега измислените високи цени опариха ненаялия се "бизнес" и автоматично им се полага обезщетение от бюджета(?!). Бюджета се формира от данъци, т.е. одрани кожи от мен и теб. Аз и ти финансираме печалбата на и без друго преялия "бизнес", сакън да не му намалее печалбата. Печалбата на "бизнеса" е свещена и не се коментира а се подразбира. Моята и твоята печалба ще почакат както винаги. Ще плащам от джоба си през данъци и мързела и простотията на "уязвимите", въпреки че не помня да съм уязвявал някого. Сакън някой уязвим да не остане гладен и на студено. Всичко лежи на гърба на нормалният, работещ човек. И бандитите и олигарсите и скотовете от гетата-длъжен съм на всички и това изобщо не се коментира даже.

Провери в гугъл защо има поскъпване на тока в цял свят.

Знам английски и няма да гледам в гугъл, защото дълбоко не ме интересуват чужди истории и икономики. Интересува ме поради какво ТУК поскъпва нещо, чиито суровини са произведени ТУК и не са поскъпнали. Излиза нещо много просто-евтини суровини и скъп продукт. Трябва ли ти английски за да сметнеш че ни ограбват нагло и наедро? Остри реакции срещу мораториума, защото накърнявал печалбите на откровени измамници. Четете гугъл и говорете английски на воля, но фактите са такива-крадат ни както никога до сега-нагло и безкрупулно.

“Икономист”… Накрая нищо от това което каза няма да се случи но никой няма да му търси сметка нали?

Честита ви промяна балъци, най-хубавото тепърва предстои...!!!!!

Е а дано си откачил някоя къща за гости от ГЕРБавия башибозук.

А ти ще откачиш олйото в магазина по 10 лв. скоро

Що лъжеш сега…. Нали се сещаш че си за затвора в момента

Без оправдания с герб... От една година сте на власт а герб е цитирам изчегъртан....

Не може да се живее само със заеми, иска се и работа, нооо за 12 години ви направиха само градинки. Сега ще ядете асфалт и дедовия!

А ние сега да не можем с 12 годишното управление на Борисов. Защо???? От какъв зор?

си прост или си трол та ги дъвчете тия 12 гидини герб... ами не са 12 години и в коалиции отделно....

че на 10 ноември 1989г оставиха България с АЕЦ-Козлодуй и безброй ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове. България беше енергиен център на Балканите - изнасяхме електрически ток за Гърция, Турция, че и за Румъния. Селски човек, но хитряга беше Бай Тошо - знаеше че най-важното е да си енергийно независим. А енергийно независим значи и конкурентноспосособен в икономиката. Днес имаме един АЕЦ почти пред закриване и работещ едва-едва. Втори АЕЦ няма и НИКОГА няма да има. Всичките ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове ги раздадоха на "наши и ваши" хора, и те така. България днес е един обран бостан и държава със затихващи функции и пред закриване. Да благодарим за това на лакомите, продажни политици, ЕС и новите ни братя отвъд океана!

Бае ти Тошо имаше добри съветници. Повечето от провалите бяха заради директна намеса на Москва - спирането на самолето- и авто- строенето примерно, смяната на Солаков. Възродителният процес беше пряк отговор на намесата на Турция и т. н. По времето на Живков лагерите нямаха полит. затворници. Уви, нямаше как да избегне зависимостта от СССР, все пак имахме около 80 ядрени руски глави на наша територия и около 30 000 съветски войници. Не знам доколко и сега сме наистина независими. Сравни Борисов до момента в който дъщеря му беше в Щатите, и след това.

Изнасяхме ток, а се прибирахме вкъщи на тъмно и студено. Аз го помним онуй време! Ей с тия ви думи Бай-ти Тошо ти докара демокрацията за унука: https://www.youtube.com/watch?v=yYOR8cE3d50

Инфлацията е двуцифрова. Растежът ще е отрицателен, безработицата ще расте. Еврото ще го гледаме само на чужди банкноти. Половината банки са декапитализирани. Реалните доходи са на половината на 2020. Цените на имотите ще продължават да растат. Честита ви промяна !

Парите от Европа свършиха и градинките с фитнес уредите са за ремонт. Аре скачайте!

Те и новите пътища са за ремонт. Ама тия и това няма да направят !

Ако ГЕРБавите крадци бяха направили поминък за хората с милиардите които изпотрошиха в ремонти на ремонтите нещата можеха да са други...

Нямах деца щеше да мие смешно... Но сега ме е яд с какви балъци и олигофрени живея дето върнаха лукановите комунисти на власт....

Ми да си гласувал бе!

Ама не за тези естествено...

Не знам как така расте някаква инфлация при положение, че никой нищо не купува и всеки се е заврял у миши гъз. Аааааа да! Ако секънд хенда, новия внос и дюнернджийниците са гУемия бизнес е разбираемо...

Година без герб..... Честит ви нов Жан Виденов...

ТЪПАКО

Продължава

Щом видимо заговориха за стагфлация - явно почват да се сбъдват всичките вътрешни опасения, че тия lockdowns разказаха играта на всички икономики - нещо което беше ясно от ден 1ви на това безумие.

ХУНТАТА на Радев съсипа България

Глупако,съсипаха я толерастите от Брюксел по заповед на господарите от ФАЩ!