Рекордно високи наеми в София, вече е заличен спадът в цените за покупка на жилища

Oт 120 000 евро през март 2021 г., цената на 3-стаен апартамент достига 175 000 евро през май 2022 г. Това е покачване с над 45 на сто, отчита специализирана компания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Супер, супер. Така трябва, да поскъпват

Скоро прочетох за рекодно малко жилище в Лондон централен 7м2. Ателие търгът е започнал 55000£ с надаване и е стигнал 102000£. Тука не е стойноста на постройката работа материали а комерсиалното място където се намира. София е столица има работа живот комерс цените ще растът още доста

Не се притеснявайте ставаме като запада 80м2.апартамент в лондон 1994г струва 70000£ сега 2022г. Същия струва 520000£ екстра да живее либералната демокрация.

Статията е пълна лъжа и измама и няма нищо общо с действителността. Целта е в последния момент да се хванат повече шарани да купуват, преди да се е спукал имотния балон и цените на имотите да се сринат, което в момента става във всички цивилизовани държави

"...генерира статистика за това кои имоти се продават и на каква цена..." - обявените искани цени не са цени на реална продажба.

Колко струват имотите в Украйна сега? А колко струват като започне една световна война? Благодаря.

Защото това са само оферти на собственици. Реалните сделки и наеми са на по-ниски цени. Собствениците и един милион да сложат, то обявата просто си виси. Тези обяви са на собственици които не са свързани с реалността. Имам няколко апартамента, но цените ще са само надолу скоро. Няма накъде.

Пазаруват хората бе. И сега съм в Мола, ще се избият за 10% намаление на черния петък.

Аз си купих 45 годишна панелка на 1370 евро кв м, до южния парк. Ремонтирах я, стана уникално жилище… тези дни продадоха идентичен в същия блок на 2200 евро, поне обявата му беше такава.

Смешник, нагъл брокер!

А бе, човече, не знам какъв ти е проблема? Сегашните цени по обявите са неадекватни както по отношение на некачественото ново строителство, така и по отношение на неподдържаните панелки, които се предлагат, както и по отношение на средните доходи. Вчера гледам панел 47 кв. м. която се предлага за 1950 евро на кв. Е много се смях :) на всичко отгоре май не е ремонтирана или поне чистена, откакто е била построена преди 20 или 30 г. И не, аз нито купувам, нито продавам, а просто се интересувам

Че старите тухли да ме са много haigh същите коптори като панелите са

На тъпите, малоумни, безмозъчни ганьовци, дето дават мило и драго, потъват до уши в борчове, кредити и заеми, за да си купят една кутийка от 4 стени, искам да им кажа следното: Вие идиоти такива, замисляте ли се, че тези цени НЕ са реални??? 200, 300, 400 хиляди евра за един коптор от 80-100 квадрата, който коптор е с реална площ НЕ ПОВЕЧе от 30-40 кв. метра. Баня 2 квадрата, кухньо-хол - 8-10 квадрата, спалня - 5-6 квадрата. Теснотия до шия, няма къде да се обърнеш! Не нормални стаи, а кутийки! Щото спелулантите- търгаши ви начисляват "общи части" - комини, зидове, стени, асансьорни шахти, стълбища, мази, начисляват ти дори квадратурата на отсрещната автобусна спирка! За 100, 200, 300 хиляди евра, които плащаш като поп, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имате 80-100 квадратни метра РЕАЛНА площ!!? А мошениците ви продават въздух на безумни цени!!! За 100, 200, 300 хиляди евра трябва да имаш апартамент не от тухли, цимент, гипс и бетон, а от злато, сребро, платина и диаманти!!! Спрете да им купувате нискокачествените, евтини коптори построени с подръчни материали и с пясък от морето - за по-евтино!!! Коптори построени от некадърни строители-цигани събирани от улици и затвори - пак за по-евтино, за по-ниски заплати!!!! Спрете да им купувате боклуците и стой та гледай как загиват тия кожодери-мошеници?!!!

Хахах тотално се взехте за животни от прерията. А всъщност става въпрос за едни цифри, просто икономика, с това се занимавам, и повярвай не планираме никому зануляване, обедняване и гладна смърт

Прекалено мрачни сценарии вещаете всички, явно щом вие сте неудовлетворени ви успокояват мислите за апокалипсиса и да се наслаждавате на все по-задълбочаващи се кризи, барем и на другите им е зле. Еми не няма да стане така, света ще продължи да си се развива, като и активните и работещи хора, парите ще си се въртят, имотите ще си струват винаги пари и толкоз. Отивайте да си инвестирате в бункери за оцеляване и килчета злато и това си е хоби. След края на човечеството и икономиките, може би вие ще колонизирате опустелите територии, като във филм за края на света.

Тъп си не като домат, а като фасул. Ние сме преживяли и 89-а, и 96-а, и 2008-а. И тази ще я преживеем. Пък някои освен преживели са се възползвали. Знаеш ли по колко вървяха имотите през 97-а при 3000 кинта за долар? Това, което някои вещаем не е като да не се е случвало вече и не е като да е било изключение. Вие недоучките явно по-далече от ваше село не сте излизали и даже не сте чували за държави като Аржентина, Венецуела, Ливан, хеле пък за Родезия и ЮАР - имена, които преди половин-един век са били върхът. Позитивизмът е психично отклонение, обаче по-добре да ви има такива, за да има повече лесни жертви, че да устискват по-лесно приспособимите.

Този филм с нарастващите цени на имотите и поредното извзеемане на парите от работещото и спестяващо БГ население се издава в нова версия за трети или четвърти път ! Истината е тази: ПЪРВО Западният свят, към който ние възторжено се присъединихме е в тежка икономическа криза и рецесия. Това доведе до огромна инфлация (не смешните 5-10% според Евростат и др.подобни а над 90-130%). Този "западен" (в същност запдащ) свят е на прага на ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ! Това явление се проявява, като обикновеното гражданство се "занулява" финансово - имали сте пари в банката или под дюшека - след това имате хартийки, с които не можете да купите нищо ! Българите са преживявали няколко пъти хиперинфлация - главно през 90-те години и дори последният път бяха сменени и деноминирани бг парите. Сега обаче ни чака нещо което не сме преживявали - ще има ХИПЕРИНФЛАЦИЯ НА "КОНВЕРТИРУЕМИТЕ" ВАЛУТИ ! Т.е. населението няма къде да "избяга" с парите си. ВТОРО Задаващото се зануляване и хиперинфлацията на дойлери и евра кара работещите и мислещите хора да търсят друго място за запазване на парите си. Това място частично може да бъдат имотите. Така беше до преди 2-3 години. Сега вече не е така ! Освен това, БГ строители и брокери са измежду най-голямата пасмина от крадци, борци, финансови измамници и лъжци ! Това е гарнирано с 60-80% кредитиране от наличните само чуждестранни банки, които гледат на българите като на дойни животни. В БГ масово са кредитирани хора с плаващи лихви - т.е. банката може да направи лихвата на нещастника каквато си иска и когато си иска. При криза банката доказано изкормва тотално гражданите-длъжници, като им взима всичко ! ТРЕТО - търсете други възможности за финансово бягство от фалиращият европейски васалитет ЕС - например можете да купувате залто, сребро и др. подобни неща. ЧЕТВЪРТО - купувайте жилище само ако ви трябва да го ползвате. ПЕТО - масло в огъня налива и предстоящото безумно въвеждане на еврото ! Поредната вълна от измамници, спекуланти и най-големите финансови акули ще разграбят активите на българите. Това въвеждане на еврото е като купуване на билет за ТИТАНИК на пристанището преди заминаването на луксозната гробница !

Това от Копейкин от възраждане ли го копира, хахахах

ШЕСТО Най-добре бягайте от западащия свят и отидете в благоденстващата Русия.

Абе ти не си нормален. Банките отдавна не могат да правят каквото си искат с лихвата, неграмотник. Банката ти фиксира лихва за целия кредит, както и лихва която се определя от БНБ свързана с депозите. От БНБ зависи, не от банката, кретен.

Че цените, когато човек тръгне да купува са такива, това е без съмнение. Ама ако започне да продава ситуацията е коренно различна. Особено ако е на зор.

1. Тук ми анализирате обявите - т.е. пожеланията на спекулантите. По същата логика можете да кажете че птребит коина е 200к евро. 2. Пазарът е брутално изкривен и неликвиден. Шепа хора ппритежават хиляди и хиляди и моти и не им е спено да го опродават. Надуват им цените с "обяви", като сам осменят обявите да не бие на очи ,че от 10 години не могат да си продадат кутийките. Правят това за да си надуват пазарната стойност пред банки и други контрагенти. 3. При подобен излишък на имоти (празни имоти) да са ти нужни 120 години вноски за да изплатиш един нискоразреден имот си е чист балон. Поне по моето мнение. Скоро ще видим до колко съм прав. Водете си записки и сравнбявайте с 2007-2011

Само в България брокера представлява и двете страни и прибира пари без никаква отговорност

Никога не съм купувал нищо през брокер. Тези са не просто в конфликт на интереси, ами са си за ритници на общо основание. Или от собственик или от кредитор/ЧСИ. Не е луд брокерът, че прибира от всички, ами са луди балъците, които му дават.

Ами защо се натискате да си продавате имотите през брокер??? Толкова ли не можете да си направите пет снимки с телефона и да си пуснете сами обявата??? Всъщност, целта на брокерите е НЕ да свържат продавача и купувача, а точно обратното - да ги разделят, за да не ги заобиколят и да си приберат комисионата. На практика те пречат на сделката.

Ще падат, да. Цените в Айко утре на черния петък

Че то в София има и за 1200-1500 евро. Това скъпо ли е за европейска столица, още повече след като приемем еврото… колко по-евтино да купите недвижимо имущество през 2022ра бе, това да не е 2008ма. Нямат нищо общо двете кризи. Чакайте си промоциите, топлите оферти и апокалипсиса. Недвижимия имот винаги ще бъде по-скъп от нова кола

За европейска столица може и цената да е добра, ама кво намесваш София? Топлите оферти са тук от поне половин година, ама не стигат до балъци като вас, явно, щото сте икономически несъществени. Щом отсега още има топли оферти, може и да не се наложи да чакаме пет години за горещите. И кой недвижим имот винаги ще по-скъпо от нова кола? Къща на село от БМВ двойка? Панелка в Обеля от S класа? То в момента не е така, ти за винаги ми пееш...

О, ще падат, като се вдигнат вноските и цените, а доходите не, и се наложи да продаваш спешно смотаните, неликвидни имоти. Ще падат.

Оф и ти па майтап си правиш на чуждо нещастие. Като се вдигнат вноските, а доходите - не, какви имоти ще продаваш, като те не са твои, а са на банката, докато не й платиш всичко, щото имаш вписана ипотека? Как се продава ипотекиран имот знаеш, ли? Като закъсаш, банката няма да ти даде да продадаеш, ами ще рефинанисраш на още по-лоши условия. Накрая банката ще си прибере имота, що го "пакетира" със стотици такива, които ще "продаде" на своя дъщерна фирма за недвижими имоти, която тя самата ще кредитира и тази фирма ще продава имотите. Ако забелязваш, първоначалния "собственик" никъв го няма вече във схемата. Всъщност - грешка. Има го още в схемата, защото банката след като е шитнала имота на своята си фирма, оказало се е, че "платената" цена не покрива ипотеката и балъкът дължи още пари, срещу което му се образува изпълнително дело и му се прибира каквото друга има, което също се продава - ха, ха, ха.

Ти му изнасяш реални данни, той ганьовеца разсъждава от 10 г, че не било така, обижда и се вайка, че му е скъпо. И то става още по-скъпо и по-скъпо. Кой разбрал разбрал вика

Аре бегай па ти бе смешник

Писна ми от тъпи брокери под прикритие

Смешник, дървен философ

Селянче ще да си ти не си софянец

Най-много са ми смешни и забавни кретените - "разбирачи" - все "велики" икономисти. С велико самочувствие(но иначе въздухари под налягане) и все възпитаници на такива "велики" ВУЗ-ове като НБУ, УНСС, БСУ, ВСУ, Библиотекарския и т.н. Тия "разбирачи" започват с графики, сложни изчисления, диференциално и интегрално смятане, формули и задължително цитати за маржовете, ДКЦ(държавни ценни книжа), облигации, лихви и лихвени проценти и прочие дивотии. Щото така изглеждат много "начетени" и very cool. А иначе нещата са супер елементарни - за да има някакъв пазар, какъвто и да е пазар, в случая имотен пазар, трябва задължително да има 2 страни: продавачи и най-вече КУПУВАЧИ. Когато цените обявени от продавачите станат такива, че няма купувачи поради недостижимите цени, тогава имотите стават непродаваеми, т.е. има само продавачи и никакви купувачи. И какво става като имаме пазар който е пълен само с продавачи, а? Сещате ли се, умници такива?? Междувременно инфлацията се превръща в стагфлация - комбинация между ужасяваща инфлация и стагнация, т.е. срив на икономиката. Появява се експлозивно увеличение на безработицата и следователно безработни хора без никакви доходи. Сещате ли се?? И кво става - на пазара само продавачи, купувачи няма. Междувременно гладът стърже ли стърже стомаха - глад на кутийки, на Шаро ушите са големи... Ще продаваш на поразия и под себестойност, щото гладът не пита... И малък жокер за олигофрените - "разбирачи" - след като инфлацията "изявала" стойността на парите, за къв грездей тогава продавачите надуват сега цените и бързат да продават, нали инфлацията ще им "стопи" парите от продажбите? Защо не си задържат имотите да ги продават след 1, 2 или 3 години, а??? Защото прекрасно знаят - след по-малко от 1 година имотите няма да струват дори хартията на нотариалния акт. И БГ-идиотите купуват ли купуват на безбожни цени - щото така "инвестирали" и си "спасявали" парите като купуват имоти. Т.е. затварят си парите в тухли, камънак и бетон. А пък аз нека да имам да речем 100 000 лева или евра и инфлацията като "изяде" 15-20% ще имам кеш 80-85 хиляди. А кретените с имотите ще имат... на коча мъдете! Хайде, кой разбрал - разбрал!

Всичко е цикъл, няма пазар който да върви само в една посока, но хората не го разбират. Айнщайн казва има две безгранични неща едното е вселената, но това е под въпрос а другото е човешката глупост. Бъфет казва не купувай нещо което не ти трябва за да не се налага да продаваш нещо което ти трябва. А Jp Morgan казва когато всички тичат към едина инвестиция ти бягай от нея.

Като ти праснат една хипер инфлация ти като голям разбирач ще имаш на "коча ме". :-)

В този ред на мисли ако имаш 20 или повече апартамента в София няма да продаваш, а ще държиш в следващите 5г. България не предлага други инвестиционни алтернативи за твоите пари, а светът става все по нестабилен. Затова от страх държиш, пък ако ще и Апокалипсис да дойде. Важното е да имаш други доходи, с които да живееш. Затова и е възможно официалните цени по обявите да не паднат много. София се разраства по население, но с блокирани празни имоти. Това означава, че реалният пазар за имоти е малък с повече купувачи, отколкото продавачи, т.е. по високи цени. Трябва тия с празите апартаменти да бъдат подтикнати да си изкарат парите оттам... И това ще пусне доминото, а не доходите на купувачите

Слушай сега, вече го написах ама край, да инфлацията ще остане задълго освен ако рецесията не е тежка, а тя ще е, но да кажем че ще има дълго време инфлация и да, лихви около 4 5 пр за централните банки които могат и да растат ако инфлацията не пада. Какво следва, непроодаваем имоти, фалира ли собственици на имоти които спешно продават за да не продаде съдя изпълнител. Намалена покупателната способност. Фалити на фирми най вече зомбита, голяма безработица банките не дават кредити. Отговорри си сам какво се случва с имотният пазар в тази ситуация Между другото парите в банките ще се олхвяват с поне 2 до 3 пр. Докато доходността от имот в бг в момента е 2 пр

И аз вече го написах, ама карай. Висока инфлация, не толкова видока лихеа, продължаващо наловане на пари във всички сфери на икономиката през държавата. Дали кредитирането ше се срути и няма да има кеш за покупка на имоти а? Не само че ше има, ами и заради инфлацията никой няма да иска парите дя са му в банката. По-просто няма как да го обясня!

Просто казано дръж си имотеца и чакай да го продадел на 5000 евро м2 като стане толкова де. извинявай ама ти явно не си добре, няма смисъл да се спори с теб, руснаците казват поживиом увидем

Що не идеш в банката и да изтеглиш кредит сега, за до година да не говорим. Тогава сигурно ще те изхвърлят като мръсно коте или ще ти го дадат на около 8 или 9 пр, плюс високата инфлация дето викаш и заплатата ти от тая година ако изобщо имаш работа тогава. И ще идеш да купиш имот който ще е вече 300 к евро нали така викаш че ще стане цените на имотите само ще растат. Много ми е интересно да ти видя физиономията тогава хахахага

Парите по депозит в банките растат. Не знам що викаш че хората ги теглили Купувачите на имоти намаляват, 25 пр. По малко са 3 то тримесечие и 15 за второ. Тенденцията е за още по голям спад. Нещо май си се объркал, пробвай пак

Обясних защо мисля, че няма да спрат да печатат. Обясних защо мисля, че инфлацията няма да спадне под 10 процента за година през следващите години. Изводът е, че нищо няма да поевтинява, още по-малко пък имотите. Вие мобе да си мислите за мен каквото си искате, но няма никакви факти, които да показват шанс цени да вървят надолу, въпреки рецесията, която се задава.

Да ти кажа понеже чета и чаткам и в щатски и канадски форуми та преди няколко месеца имаше един като тоя 3456 дето твърдеше че фед ще подкрепи пазара на имоти за сметка на инфлацията и тогава му писах че се обзалагам че това няма да стане. Сега го търся да ми цуне задника и да признае че съм бил прав обаче го няма или се крие хахахах

Кога съм твърдял подобно нещо?!? Твърдя, че ФЕД и ЕЦБ ще печатат пари, защото ако спрат, което оечеивдно трябва да направят, то САЩ и доста държави от ЕС ще фалират. Ето това твърдя. А това значи, че сме в момент в който само хиепринфлация може да изчисти дълговете на държавите. Разбира се, няма да я направят изведнъж, а в продължение на години. За това твърдя, че през следващите години инфлацията ще е минимум 10 %, както и твърдя, че лихвите няма да се увеличат много, за да не фалират банките.

А, не мога вече!!! САЩ не може да фалира by design, бе! Тва да не ти е Гърция или Аржентина? Долу ти дадох един линк, откъде плаха да навлезеш в материята.

Нали и аз това казвам. Не могат да фалират защотп печатат и НЯМА да спрат да го правят. Спрат ли, ще видиш не могат ли! :-) Печатят ли, има инфлация. Има ли инфлация, най-сигурно убежище за парите са имотите. По-просто как да го напиша вече не знам.

Много генерализираш мой човек, но за сметка на това, познанията и разбиранията ти са повърхностни. На въпроса дали ни чака инфлация и дефлация, отговорът е "и двете". Може последователно, но най-вероятно - успоредно, т.е. някои неща ще поскъпват, други ще поевтиняват. На основното ти генерализиране е, че имотите били най-сигурното убежище, при това - безусловно. Имат взет почти без пари, има резерв и да се обезценява, и да не се обезценява, но имот взет на надута цена, може да те набълбука. Самият аз доста имоти купувам, вкл. и сега, но водещото е да са силно подценени. Вие с тия надценени апартаменти купувате на такива цени и с такъв акъл, че скоро ви чака negative equity. За печатането - то и Арженитна, и Зимбабве печатат, ама и фалират. САЩ също печата, ама не фалира и не може да фалира. Все едно да си приел арабин от Северна Африка да ти плаща в пясък и да го чакаш да фалира, ако бил спрял да се навежда, за да гребне нова шепа. Хипотезата ти е абстрактна.

Другият вариант е война и бърза хиперинфалция, след което зануляване. Това е по-лошият вариант.

Че аз само западни източници ползвам. Ама на теб един ти се бил скрил. С FTX сега покриването е тотално и сума народ се скатава, все едно никога не го е имало. Пък товае само началото. In fact, the worst is yet to come.

Така де и аз това казвам it's just the begining

Балонът много скоро се ще се спука. Защо? От тази година започна да се наблюдава отлив на аутсорсинг и айти чуждите компании на бг пазара. Много от тях мислят да напускат България до края на второто тримесечие на 2023 г. Доста млади хора, дошли от провинцията, работещи за тях и закупили с ипотека жилище в София да останат без работа.

Тая тенденция я има от доста време - бавене на заплати, съкращения, свиване на назначенията и т.н. Колко трябва да е сляп човек, за да не вижда, че вече сме в DotCom 2.0 >> DotCom1.0? Тоя рунтавия SBF само ускорява процеса. Всичко трещи и се пука по шевовете. Големите "технологични" компании вече се състезават коя ще съкрати повече хора. Вижте само какво става от Туитър, през Сураткетаба, та до разните "еднорози", които отиват в небитието. Хубавото на DotCom1.0 е, че от него се роди Office Space - ха, ха. Сегашните ITта не са го гледали, а и да са - няма да го разберат.

Точно! Видяхме какво стана с HP - парк в Младост 4 - куцо и сакато наеха..и после "ми лека нощ деца, ние си отиваме-оправяйте се". Сега едни прЕАтели ми се жалват, че американската им аутсорсинг компания (в бизнес парка, пак в младост 4) от март месец ги освобождава и се маха от Европа-отива в Азия.

Още по-лошо. Тия американци са казали, че отиват в Азия to save face, а много вероятно никъде да не отиват, ами да се свиват. Веднага се сещам за тая сцена - https://youtu.be/I_wnCkhi9b0

Офис спейс е велик, но соевите айтита нама да го разберат

Да питам, какво стана с онова г*вно от робинхуд? Нали беше еднорог по едно време?

Е, кво да е станало? Сами еврейчето го "спаси", обаче сега като потъна FTX, ще завлече със себе си и оня мишок Владко и онзи циганин Байджу. Свършени са...

Наем - 500 лв Квадратура - 45 кв. Двустаен с хол и кухня в едно, топ луксозно изпълнение Цена - 200 000 лв. Ако инвестирам в жилище, ще си избия парите 2057г. Ще съм на 68 г. и ще изкарам първото си левче от "инвестицията". Ако това е нормално, сигурно съм единствения ненормалник.

Другият сценарий по-добър ли е. Държиш бурканбанк 200 000 лв, минават огидни. Инафлацията всяка година ще е поне 10 процента, предвид как печатат пари, за да купуват ДЦК-тата на САЩ и държавите от ЕС, След 50 години с 200 000 може да си купиш един хляб и кило картофи. :-) Не е ли по-добре да имаш имот, :-)

Тазкива като теб в Гърция и Италия мианлия век ги ошушкваха с хиперинфлация поне 4-5 пъти. За Турция да не говорим, там последно маханаха нулите през 2000-та и пак са се засилили натам. ;-) Ти се надявай кешът ти да купи нещо. Няма лошо. Реалностите обаче са други.

Е и, да за НЕ фалират пенсионните фондове, ще печатат още повече. Разбира се че няма да ги оставят да фалират. Само ще ги обезценят.

При положение че си го купил със твои пари/в което се съмнявам/.Ти сигурен ли си че ще си във състояние да плащаш заема редовно,защото ако няма наематели месец два три разликата трябва да идва от теб.

Наблюдавам едни имоти по изпълнителни дела. Цената би се сторила страхотна на балъците, а за мен е приемлива, но още може да се изстиска. Не се явих на предишната продан и оттогава мина доста време без да ги обявят отново с намалена цена. Та, отписах ги - щом толкова време не се появяват пак, явно някой ги е купил, но аз не съм алчен и не ме е яд. Обаче миналата седмица - айде пак обявление, хе, хе. Отново пак почнах да се чудя дали вече да купувам или да изстискам късмета и да чакам още веднъж да свалят цената. За сведение, обявената цена е под 40% от тази, която минава за "пазарна" и за която се пеят химни, че тепърва щяла била да расте.

Аз бих те посъветвал да изчакаш и Дж. Пауъл каза да се изчака. Гарантирам ти че до година макс 2 ще пазаруваме на воля 2 на цената на един

Тва е ясно, обаче това са производствени и земеделски имоти, които носят доход, та от една страна чакането сваля цената, от друга пропускам приход и се опитвам някак да ги окачествя и околичествя тези неща. Оф, и моята не е лсена...

Изчакай рецесията в Европа тя ще е тежка. Когато започнат да свалят лихвите за да се борят с нея изчакай още малко, тогава ще е дъното

С тез заплати на IT-тата от по 7-8К, колко да струва един двустаен? Ми имотите ако са евтини, те всяка година ще купуват по апартамент! Нека се озорят и те малко...

Ит тата на купиха вече, а те са около 100к души в бг.

Живеем брато, ма ти това не го разбираш

ИТ-та не сме толкова тъпи да се набием с 150к евра за двустаен ново строителство 30 квадрата. Освен това, избягваме брокита като теб дето онзи са излезли от колибите, но иначе са големи разбирачи.

И какво ги правите парите, като не сте тъпи? в Крито ли ги набутахте? хахах :-)

_stankow

Ами като гледат какво ни готвят с еврозоната - спестяванията бягат в недживимости.

Виж данъчните декларации на нашия елит няма такъв с под 50к евро в сметка в банката. Не мисля че те са по тъпи от нас а и не бързат да се разделят с кеша

Този с евтиния костюм и очила повече разбира. Веднага би му се доверил човек като го види. Хахаха.

Елементарни неща не знае народът, но за сметка на това упорито пее мантри. Инвеститор, чуе ли за ROI над 10 години - бяга. Лично аз, съм постигал до 4 години. Я сега сметнете цената на един апартамент в София за колко години се възвръща с наеми. Аз знам, щото имам наблюдения и ми е смешно чак. В тая волатилна обстановка на оферти за земеделска земя, с 8 годишно възвръщане на инвестицията се назландисвам. То вече не се знае след няколко години тук, а и навсякъде какво ще е, нашенецът купува апартамент, който ще изплаща с кредит 20-30 години.

Хайде сега, ни светни, в коя държава им авъзръщаемост за 10 години. Ей така, да се огамотим и ние. :-) Даже в Германия вече е над 30 години. Чакам с нетърпение тази важна информация. ;-)

ДАЖЕ и в Германия ROI на недвижимостите била станала голяма?! Стига, бе! Не може да бъде! Какво прозрение! Този балон да не е доморасло провинциален и да касае само наше село, бре? Subprime loans нещо да ти говорят? 2008-а нещо да ти говори? Балонът е колкото тук, толкова и там. Така че, като възвръщаемостта от инвестиции в имоти става непривлекателна, има и други алтернативи, особено за западняците. За вас освен набиване на пари в имоти, други варианти няма ли? Ей ти от воле да прочетеш малко и да се ограмотиш, че нали искаше да те светна: In general, however, to make real estate investing worthwhile, many investors aim for returns that match or exceed the average returns on a major stock market index such as the S&P 500. Historically, the average annual return on the S&P 500 is about 10%. In the U.S., equity REITs delivered an average annual return of 10.7% for the five-year period ending March 31, 2022, as measured by the FTSE Nareit All Equity REITs index. Кво е REIT и годишна възръщаемост 10,7% колко прави като срок на избиване ти оставям за домашно, но ще ти подскажа, че по-малко от 10 години.

Хайде, хайде, акциите през зпоследните години се сринаха. Не само че няма възвръщаемост, ами и много хроа се набутаха, То остави хора, ами и много пенсионни форндове се набутаха. Така че не ми говори за акции. Там ако направят 5 % подскачат от кеф. Не че не се печели, но не е за всеки. Сега отново ще тръгнат нагоре но първо да видим каква ще е посоката на Китай. Няма проблем купувай акции, няма лошо.

Аз ти цитирам статистика, щото много питаш. От акции до акции и от индексен до хедж фонд знаеш ли колко разлики има. Аз акции не купувам, щото БФБ е някаква пародия, а българин на американския фондов пазар е екзотика. Купувам активи тук. Силен си на голите приказки, ама като последните години се били сринали "акциите", дай някакъв източник, щото аз ще ти дам - https://www.slickcharts.com/sp500/returns Ти ако ще гледаш penny stocks или гледаш моментните стойности на пазара, значи си с акъла на балък, пардон спекулант и не знаеш че там се стои for the long haul. Все едно да погледнеш, че навън в момента е тъмно и мъдро да заключиш, че последните години е голяма тъмница.

Това драги ми смвхурко се нарича световен имотен балон, който е временно явление. Тоест навсякъде по света прогнозите за имотния пазар са повече от плачевни

Абе ти наистина си много зле. В САЩ вече има QT няма да ти обяснявам какво в това но в обратното на печатен ето на пари. ЕЦБ не печати но все още искупува на падеж пеедарой QT от началото на 23 и лихви около 3 4 пр. Може и повече. Чети братле не говори на исуст

Умници дето постоянно ни обясняват как цените на жилищата ще паднат и прочие! Ами умчовци драги,кажете поне едно нещо съществено ,което е поевтиняло в последните 5-10 години! И цените на добрите и качествени имоти са така. Дори и да има слизане НС цената то е типа две напред -една назад.

Не се чуди а чети какво става по света, докато се чудиш ще е дошло тук

и какво става по света? Центрланите банки печатат като луди, за да купуват ДЦК-та и да финансират алчните зелениталибани и обръчите от фирми и политици около тях. Печатането не е спряло, иначе щеше да има фалити на държави. Вдигането на лихвите води до лека корекция на инфлацията, но в случая няма да я спре. в Следващите години ще има поне по 10 % инфлация, ако не и по повече.

А, бе, тъпчо, с политиката на централните банки и с "количествените облекчения", дай реален период от време, бе. С тези ти 5-10 години още сме вътре в цикъла. Тая игра е за търпеливите и тези, които вече са я играли.

Банки, фондове, компани , спекуланти, посредници, бели якички... всички те искат да живеем на заем, постоянно се пропагандира живота назаем. Жилище, автомобил, покъщина.....за да си зависим.

Ако не плащаш заем - ще плащаш наем. Просто е. Никой няма да ти даде жилище наготово.

Наемът в момента е по евтин от заема

Тези, дето обясняват как цените щели да паднат, обясняваха същото и преди 8 месеца, когато цените бяха значително по-ниски. И преди 2 години, когато цените пак бяха по-ниски.

Пазарът на недвижимости е инертен, та имай малко търпение. Предишната криза удари през 2008-а, а дъното на имотите беше през 2015-та. Тогава и поставих абсолютния си рекорд - да купя имот за 10% от стойността на заема, за който е бил ипотекиран през 2006-та. Гледай в Англия и в САЩ какво се задава на имотния пазар, сещай се нас какво ни чака. В момента гледам цени извън центъра на Рим и като знам тук отсрещния апартамент за колко го купиха миналата година, направо са си приемливи - ха, ха. Евтините и лесни пари свършват, купонът също и идва кръчмарят със сметката.

Ти явно не си достатъчно умен за да разбереш какво казвам, отново, няма как цените да падат когато лихвите са отрицателни. А те са отрицателни от 2014 сега лихвите тръгнаха нагоре и ще растат. Това ограничава заемите от там до 18 месеца предоговарянията или новите кредитополучателите се сблъскват с новата реалност. Тоест има отлив на купувачи и набор от спекулантите които виждат на къде отиват нещата и се опитват да продадат. Но вече няма търсене, цените падат като тези с кредитите са под вода. Защото са с отрицателен капитал. Сега разбираш ли какво казвам

До тоя по долу дето обяснява как имало криза а цените не падали. Цените на имотите са пряко свързани с лихвите, а те бяха отрицателни по време на тези кризи, сега обаче инфлацията е в ход и централните банки не могат да крепят пазара с ниски лихви отделно иде и рецесия. След покачване на лихвите има период от 18 месеца след които се появява резултата. Така че стоите и гледайте. Цените ще падат и защото купувачите се оттеглят а офертите се увеличават най вече ново строителство

Понеже съм привърженик на съдебните изпълнители, от личен опит знам, че дъното на имотния пазар, във връзка с кризата от 2008-а, дойде 2015-та. Тая работа е инертна, защото трябва време да свършат инерцията и скатаните пари, да се позамислят, да се поодремят, да се отчаят, да минат изпълнителните дела, да пуснат имотите с цена съгласно чл. 494 от ГПК, да не се яви никой и така да минат N-брой обявления без кандидати, та цената да стане приемлива за такива като мен, т.е. почти подарък. После пак да дойдат ентусиазмът и еуфорията, цените да отлетят и да надскочат тези от 2007-а, да се появят адептите, апологетите и клакьорите с лозунга "цените на имотите само ще растат", та да се знае, че след години пак ще има изгодни предложения на корем. Даже вече съм си набелязал разни, да ги следя и по някое време, все някой от тях ще ми капне като зряла круша. Been there, done that.

Само че, за разлика от 2008-ма, където кризата дойде от банките, тази криза идва от задлъжнялостта на държавите. Това значи само едно нещо. Печатане на още пари за покриване на дълговете на държавите и за вземане на нов дълг. Ако спрат да печатат, много държави от ЕС, както и САЩ ще фалират. Този път лихвите няма да бъдат укротени, нищо че говорят постоянно за това. Даже бих казал, че искат хиперинфлация, за да изчистят държавните дългове, Просто няма друг начин. Очаквам високи лихви и въпореки това инфлация поне от 10 % през следващите 10 години. Парите се наливат през държавите под формата на социалки, вместо през банките под формата на кредитити. Все едно е, парите продължават да валят.

Остави го да плува тоя 3456, отлива е вече тук, сигурен съм че плува без бански. Няма смисъл да му обясняваш нека си троши главата

О, класици като дедо Уорън перефразираш. Аз пък съм по-голям почитател на другия дето Чарли. Тоя къв е свиреп и какъв нисък Low Bullshit Tolerance (LBT) има...

Крайно наложително е голяма част от бизнеса и значителна част от Държавната администрация да се пръсне по провинцията, това ще нормализира доста нещата. Пожарникарчето се опита да направи нещо по време на 1-я мандат ама се уплаши и почна да хлеби от магистрали.

Във всеки учебник по икономика ще прочетете че годишна инфлация по голяма от 10 пр се счита за балон. А той започна да издиша със спад в сделките от второ тримесечие с 15 пр за трето 25 пр.

Интересно ми е дали хората могат да смятат. Ако изтеглиш 175 хиляди евро кредит с 3% лихва за да си купиш апартамент с който пестиш 1100 лева на месец (тоест 550 евро), излиза, че ако погасяваш кредита с въпросните 1100 лева на месец, ще ти трябват 53 години за да изплатиш кредита който за този срок с тази лихва ще е общо 350 хиляди евро. Същевременно за 53 години ще ти се наложи няколко пъти да правиш ремонт, да плащаш данъци и т.н. И лихвите не са фиксирани за толкова дълги срокове, така че може да скочи в един момент на 10% и да ти се отели вола.

Сега е момента за апартамента!

За Бога, братя, не купувайте!

Пълни глупости, явно ни мислят за големи ливади! Ха да вземете сега да пуснете една програма, която да ви покаже, на какви цени са дадени под наем. Щото аз виждам съвсем друго на реалния пазар! Особено сега, всеки, който дава, гледа да реализира на по-ниска цена, щото няма как да плаща вноските. От есента, когато чакаха да дойдат тук руснаците, до сега, едни 15% сме надолу!

Човече, живея в София и въобще не си прав. За двустаен апартамент наем под 700 лева само в краен квартал, а в централен квартал 1000 лева.

Такава са цените на тези собственици на които не им се дава жилището.....реални сделки са на доста по ниска цена

като почне 3тата световна България ще е на фронтовата линия и апартаментите ще се подаряват или изоставят масово. Всички ще бягаме към Занзибар или Бали.

че шефчетата на Артекс ще бягат с куфари пълни с пари, а ние обикновените куповачи на жилища ще бягаме със скъсани дънки и заеми от по 100хил евро.

Поръчкова статия на не много умни брокерчета, дето изстискват последните парички на разни други не много умни купувачи с "цел инвестиция"... Дайте 500к лева за някоя тристайки, после да я давате под наем 50 години за по 1000 лв. докато ви се избие. През това време и плащайте данъците, правете ремонти след поредния дебилен наемател, плащайте таксите вход и ремонти, ако имате късмет сградата може и да е паднала след 10 години с новото качествено строителство или да трябва да събирате 100-200к лева етажната собственост за основен ремонт да не падне... Ако имате още повече късмет след 10 години квартала ще е населен предимно с престъпници, гаджали, сводници и наркомани (справка Манастирски Ливади) и имота ще стане непродаваем. Успех на бизнесмените и инвеститорите!!! На мен лично - наема ми падна последната година...

"На мен лично - наема ми падна последната година..." Как стана това? Премести се на село ли?

Ми не, изскочиха плочките на терасата в чисто новата сграда на 4 години и за да не дава 10к лева ремонт хазяина, предпочете да смъкне с едни 100 кинта , сеш ли се, некак си нЕма много кандидати за наеми от по 1000 лв. май, освен във фантазиите на банки и боркери...

Спрямо доходите на софиянци, наеми от 780 лв. за двустаен и 1100 лв. за тристаен са напълно нормални. Допреди няколко години наемите бяха нелепо ниски, най-после се нормализираха и собствениците на имоти могат да имат някаква доходност.

Че хазяите ще видят и ще ми вдигнат наема. И ще трябва да се изнасям естествено.

Първо инвестирай в имот за даване под наем, после ще те питам дали са глупости. Не може да изкарваш заплата 2000 лева, а да искаш наемът ти да е 300 лева.

В изкуствено надут пазар от строителния картел. Вземи и провери цените на апартаменти в Гърция, вземи предвид и разликите в стандарта на живот, съотношението м/у цена и наем. И после си изнеси теорията наново, брокерче под прикритие. Само ще ти кажа, че ако наема е средно 600 лв. за двустаен апартамент, цената му трябва да бъде 120 000лв. а не 200000.

в това което пишеш. Какво общо имат доходите на софиянци. 90% от наемателите на са от София и работят в малки фирмички за по 1200лв. заплата. Събират се по 3-4ма в двустайно апартаментче за да могат да плащат наема.

Преди година и половина тристаен, 80 квадрата светла площ, за 90 хиляди евро в централен квартал за основен ремонт. В сделката нямаше брокер който да убеждава когото и да било за каквото и да било. И двете страни останаха доволни от сделката. Ако брокерите минат на фиксиран хонорар, а не на процент динамиката на пазара и цените тотално ще се променят.

Ами не е това цената. Това е колко иска продавача, а истинската цена е на колко е купен от купувача. Само, че тия данни не ги пише в обявите.

Да взема апартамент, та да го давам под наем, та да му търся наематели, пък после ремонти, пък да треперя да не ме завлекат със сметки и ремонти... Да не говорим и за разходите по прехвърляне + комисиона брокер. Предпочитам да си закупя за тия пари акции с доходност 5% и да не го мисля.

И по-лошо ще става в близките години. Някой ако се надява на "балон", който да се спука - е, ще си остане с надеждите (и с пръст - в задника). Сега е скъпо, ама до 2-3 години вече никой няма да може да си купува хапартаменти (освен богаташите). Така че, ако все пак мислите за покупка на жилище, сега е момента.

Точно това го обяснявам на сестра ми, която от 5 години се куми да си купува апартамент в София. Чакала цените да паднели, което никога няма да стане. Най-много цените да спрат да растат.

Глупости, човече, големи глупости. Тренда винаги е нагоре, но в криза цените падат.

И тогава защо цените не паднаха в последните 2 години, като е криза?

Глупостите, чичовото, ги приказваш (пишеш) ти. Кризата е почнала отдавна, но така като гледам цените вървят само нагоре. И така и ще си остане - догодина към средата, ще са скочили още повече.

"На база свалените обяви, генерира статистика за това кои имоти се продават и на каква цена,..." По - точно е да се каже ПРЕДЛАГАТ, а не ПРОДАВАТ. Кой луд ще купи на посочените цени?!?

moket1

Тристаен бил с рекорд 175 хиляди евро. Преди няколко месеца замина такъв в Лозенец за 230 хиляди евро.

Говори се средно за София

200 000лв за двустаен? Има ли още ненормалници?