Проучване: През септември в София токът за бита струва 12,34 евроцента/квтч

Покачване на цените на енергоносителите през този месец се наблюдава в цяла Европа, българите плащат за природен газ колкото средния европеец

Обратно в новината

Коментари - Проучване: През септември в София токът за бита струва 12,34 евроцента/квтч | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако базираме размишленията, че на всичко цената е цена на труд, то тогава имайки в предвид ниската му цена в България е редно и електричеството ни да е на ниска цена. Ако направим сравнение на доходите, т.е на цената на труда то в България тази цена е 4-5 пъти по-ниска и е логично 4-5 пъти по-ниска цена на нещата произведени в България. По тази логика цената на тока се получава около 4-5 цента. Нужно ли е да сравняваме другите цени? Как така нещата произведени в България са понякога по-скъпи от нещата произведени из Европа???? Остава въпроса кой и къде по веригата печели многократно повече?

Размишленията ти са на погрешна основа. За да произведеш нещо първо трябва да имаш суровина, второ инфраструктура за производство и чак след това идва труда. А когато искаш да го продадеш, естествено че ще търсиш този който предложи най-много. Цената на труда на потребителите ти няма никакво значение. Ние газ нямаме, имаме въглища, но за тях се плащат въглеродни емисии. Следователно цената на суровината влияе много. И останалото е свободния пазар. В чужбина тока е по-скъп и търговците го изнасят. Имало е възможност дребните клиенти да сключат дългосрочни договори на фиксирана цена,но не са го направили да не се минат. Сега стана хитрата сврака с двата крака.

Драги "От чужбина", ще се опитам да ти отговоря защо цените на произведените в България стоки са по-високи, което също е доста относително. Та така - цената на една стока не се определя само от цената на труда. Например, аз работя в сферата на машиностроенето, т.е. произвеждаме машини. Нашите производствени цени се определят от цените на материалите (основно метали, лагери и т.н.), труда, електроенергията, водата, данъците и т.н. Т.е. ние купуваме метали, ел.енергия, вода, плащаме заплати, осигуровки, данъци и т.н. Оносно материалите - има си борсови цени за основни метали, но крайната цена, на която купуват производителите като нас зависи и от транспортни разходи (основни метали почти не се произвеждат в БГ) и, най-вече, от количествата, които купуваш. Едни са цените за китайски, немски и американски гиганти, купуващи десетки хиляди тонове месечно и съвсем други за БГ фирми, купуващи по 20-30-50 тона месечно, като разликата е дори и до 2-3 пъти. Енергия, вода за пром.нужди - цените в БГ и ЕС вече са почти изравнени. За труда - да, в България труда е по-евтин отколкото в Германиия, да кажем 4 пъти средно в нашия бранш. Но, в същия този бранш средно разходите за труд, включени в цената на продукцията съставляват 24-25%. Т.е., ако едно изделие струва 100 лв, то разходите на производителя за труд в БГ са 24-25 лв, в Германия е същото, но в евро. Т.е., ако приемем, че немският производител- мастодонт плаща 2 пъти по-евтини материали от БГ производителя, а те съставляват 50-60% от цената на изделието, то той веднага получава 25-30% ценово предимство. Което може само частично да се компенсира с по-ниската цена на труда в БГ и то само в рамките на 4-5-6%. Те.е в крайна сметка, себестойността на немското изделие пак ще е с около 20-25% по-ниска. Но пък немеца не ще да работи за 7-8-10% печалба, на която БГ производителят е принуден да работи, за да съществува - немецът залага в цената 20-25-30%, часто от които отзделя за маркетинг и подкупи. Да, много точно съм написал подкупи. Преди няколко години концернът Сименс беше хванат от немските данъчни с "черна каса" в размер на 4 000 000 000 евро, точно така, четири милиарда евро! И плати глоба 800 млн.евро, т.е. горе-долу ги обложиха тия пари с ДДС и така ги "изпраха". Но такава е системата там - не знам дали е вярно, но съм чувал, че тя дори позволява при експорт 7% от приходите да не се облагат с данъци, а да се приемат като "необходимо-присъщи разходи" при експортните дейности... Е, това не е всичко, на за днес - толкоз. Следващия път - още

Тези дето ми развиват теории да прочетат малко повече! Нали суровината трябва да се изкара от някъде, да се изкопае...Камъните са си там някъде, но когато някой удари с кирката да ги натроши вече е вложил труд и иска тези камъни да станат за нещо. Като купувате материали - ами нали някъде е произведено, вложен е труд. А много от нещата ги внасяте от Китай, където труда също е евтин. ДА, съставката на суровините и материалите в цената е голяма, но при ниско заплатения труд в България би трябвало продукцията да е по-евтина. И понеже тока си го произвеждаме, а на нашите енергетици се плаща по-малко отколкото на колегите им в Германия например, се оказва, че и тока трябва да е по-евтин. В крайна сметка някой по веригата печели НЕ от прозводството на ток, а от търговията. В момента предполагам, че няма реална конкуренция на този пазар.

От статията разбирам, че искат да ни ощавят с 40 процента повишение на тока. Накрая в типично Боков стил ще рекат - Няма да е 40, а само 35.

Къв Боко те го гони, бе миндил? Лаjнар Радев търси или Дамаджаната, или министъра на енергетиката, дето се държи като посетител в музей!!!!

Мама ви да еba , каква пенсия взеима един български пенсионер и един западно европейски такъв. Боклуци с боклуци . Да ви сеpа на зелената енергия