Производството от ВЕИ в ЕС е станало 50% по-евтино от това на въглища

В момента на въглищата се падат 14 % от електроенергийния баланс на ЕС, сочат данните на независимия мозъчен тръст Ember

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Следва ли , че ще намалят цената електроенергията? КЕВР да прочетат статията и да задължат дружествата да намалят цената на ел. енергията.

Добър въпрос. Истината е, че написаното не е истина. Ако беше вярно нямаше да се налага насилствено затваряне на ТЕЦове и нямаше да ги карат да плащат за СО2 емисии. А счетоводните номера на днешно време са просто рутина.

Я пак да прочетете какво сте написали (ако случайно сте го чели): „СЕБЕСТОЙНОСТТА на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Европейския съюз през първото полугодие на 2021 година Е СТАНАЛА С 50 НА СТО ПО-ЕВТИНА (основно от слънце и вятър) от базираната на изкопаеми горива.“ Хайде сега да покажете метода (алгоритъма) за изчисляване на въпросната себестойност, която задължително трябва да включва: 1.ПРЕДЕКСПЛОАТАЦИОННИ РАЗХОДИ.(РЕДКИ МЕТАЛИ, ОТРОВНИ И КАНЦЕРОГЕННИ МАТЕРИАЛИ, МРЪСНИ ТЕХНОЛОГИИ) 2.Експлотационни разходи.(планова поддръжка, отстраняване и компенсиране на извън планови аварии) 3.СЛЕДЕКСПЛОАТАЦИОННИ РАЗХОДИ.(УТИЛИЗИРАНЕ, ЕВЕНТУАЛНО РЕЦИКЛИРАНЕ И ВЛИЯНИЕТО ИМ В/У ОКОЛНАТА СРЕДА)

Разбира се, въглищните централи плащат безумни и тотално неадекватни квоти, които оскъпяват произведената от тях електроенергия. Ако ги нямаше тези откровено идиотски квоти никои нямаше дори да си помисли за некадърните ВЕИ!

тихо бе. не може да бъде. ВЕЙ са много много много скъпи. ток по 1000 долара на киловат. вЕрвайте ми. Аз знам. Сорос е виновен,... и оня там Гейтс Мейтс... че и Цукерберга и той скоро... като пукант другите двама. Аман от НПО МПО МПС... всички лъжат и имат програма да ни вземат паричките и да ни убият. вЕрвайте ми.

ДИРа ли да ти го покаже? Що се правиш на луд? АКО ИСКАШ ДА ЗНАЕШ ЩЕ ПИТАШ ТАМ КЪДЕТО ТРЯБВА. Реално искаш да се направиш на много умен пред хрората тука - и за това ТРОЛИШ !

Сетете се сега след колко време СП2 ще е излишен. ПРеди или след 10те години с които задължиха Русия да пренася газ през Украйна.

Тц. Не четеш внимателно. ВЕИ е станала двойно по евтина от ТЕЦ, защото ТЕЦ е станал двойно по-скъп, благодарение на данък "въглерод". Цената на тока се формира от цената на тока от ТЕЦ и ВЕИ. Като ти вдигнат цената на тока от ТЕЦ, а цената от ВЕИ си е същата, ще ти вдигнат и цената на тока.

АКО това е вярно, защо не свалите цената на тока? Ако тока от ВЕИ е 50% от по-евтин от този от ТЕЦ, то всички ТЕЦове сами ще затворят. Защо тогава ТЕЦовете трябва да се затварят принудително? Иииии когда да очакваме тока да поевтинее?

_stankow

Взимаш от ТЕЦ и даваш на ВЕЦ. ТЕЦ-овете плащат за емисиите си, солени суми, които отиват за субсидирането на перките и панелите. Ми то така и с 500% могат "по-евтини" да станат. Но токът няма да стане по-евтин. Енергийната система няма да стане по балансирана и по-надеждна. Впрочем и емисиите няма да спаднат, защото пак ТЕЦ-овете си работят, без тях не може.

_stankow

Поправка, дават на ВЕИ, не на ВЕЦ ! ВЕЦ и те се водят ВЕИ, но те поне си изкарват парите !

_stankow

Не са задължили Русия, никой не може да я задължи нея. Сключиха договор с Украйна за пренос през украинската тръба. Но не за 10, а за 5 години. Нека има, газът откъдето и да мине, клиентът си го плаща. Русия не е на загуба.

Лайнарче малко - научи се да четеш новините и се спри с ЛЪЖИТЕ !!!!

ша плащат ми кавал. няма да тровят хората и да не плащат. Келеши като тебе виждате не по-далече от носа си и салатата с ракията. Малоумна твар. Лапай аспуха на дизела си и дишай там мизерен русоробски еничар.

Кат си толкова зелен , знаеш ли колко СО2 издишаш бе . Що не вземеш да изчезнеш и ще подобриш екологията ? Въглеродният ви отпечатък е доста голям , за това влизаите в някои вулкан .

Вятърните електроцентрали убиват вятъра в ниските слоеве на атмосферата. Това води до дестабилизация на температурния баланс в атмосферата и предизвиква бурни ветрове в по-високите слоеве на атмосферата. И като резултат от всичко това се появяват повече бури порои тайфуни торнада все безплатни неща които разбира се по никакъв начин не замърсяват атмосферата.