Коментари - При криптовалутите няма банкова тайна, всичко е публично достъпно | Бизнес.dir.bg
назад

При криптовалутите няма банкова тайна, всичко е публично достъпно

Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
| Автор : Стефан Кунчев

Коментари - При криптовалутите няма банкова тайна, всичко е публично достъпно | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Точно това, че е всичко е прозрачно и няма скрито, а пък липсата на банкови такси е това, което бърка в задниците на всички банкери по света. Затова и този стремеж да ликвидират крипто сектора изобщо.

По голяма банкова пирамида от криптото не мога да измисля.Когато в резултат на труд спечелиш например 10000 единици и ги внесеш в банка ,зад тях стои например вложен труд в производството на 10 тона царевица,на 100 овце,на 50 крави и т.н. Зад 10000 единици крипто какво стои.Само измислени стойности и баламурници които внасят за да печелят от големите разлики в котировките. Не ми иде,ако се накачат на клона много ,с много крипто пари и при една форсмажорана обстановка,война например,която я имаме или както нашата крипто кралица Ружа която изчезна ,къде е обезпечението за да не изгорят вложителите? Защото не съм чувал с 5 криптопари да си купиш в кеш 5 килограма домати.

верно е за таксите ама за сметка на това има екскурзии, къщи, луксоюни почивки, жени и какви ли не още удоволствия.....е само за тези дето ти прибират парите срещу битове.

Грешите. Крипто е експеримент без ничия отговорност, но ако сработи ще разберете как реалните ви пари могат да се превърнат във виртуални под единния контрол на световната банка с всички "екстри" от това.Тогава ще се налага да питате банката кога да се изкажете и кога да се облекчите и ще внимавате да го направите по правилата на тази същата банка !

Абсолютно! И този учил за журналист и сега голям експерт. А най-голямата пирамида е американския долар!

тоя на 10 септември говори за капитализъм....

Само дето да разбереш кой кви пари има е като да търсиш игла в купа сено . Даже повече .

Зад всякакви пари (били те и крипто) седят ресурси и труд. Сега, че крипто-финансите са на ниво на развитие на дивия Запад и се случв а банката ти да я оберат разбойници, а портфейла ти - джебчии - стават такива работи. С времето тия въпроси или ще бъдат решени, или крипто-циркът ще изгуби публика.

Ох, нямало такси... яко са се увълчили напоследък "миньорите".

Не си чувал защото живееш в дупка. Има възможност да се плаща за стоки и услуги с крипто, както плащаш с фиатните валути. Ама като нямаш и едно коинче как да ги знаеш тези работи? Стига сте се правили на специалисти! Имайте малко срама и замълчете на теми, от които нищо не отбирате. Смешник!

Първо се появиха хакерите,а след тях крипто парите.Това е парична политика на развитието на тези специалисти в областа на новите технологии,но не представлява нищо по вече от идеилогия без покритие наа най важното - човешкия труд и създаден продукт.Чети капитала на Маркс за да разбереш че без обществено полезен продукт няма пари.

"Всеки с достъп до интернет може да провери кой и каква криптовалута притежава" това е вярно с точност до адрес. Иначе не е вярно.

Голяма грешка!

Зад парите отдавна не стои нищо друго освен желанието и интереса на хората да ги имат. Не са обезпечени със злато! Поне повечето ... Да не би зад хартийките (левове) от 1996 г. в банките на БГ да стеоше нещо. Само за няколко месеца 100 000 лв от пари за апартамент не стигаха за детска количка ...

Арабите искат да подбият европейската и американската валута с крипто измишльотини и нашето бьлгарче с баща ченге веднага ни предава за да живее като шейх!

Няма такси, всичко е прозрачно... Толкова е прозрачно, че изчезват крипто инструменти за милиарди... Борси фалират, аве чудесно е.

ЗАЩО НЕ ГО АРЕСТУВАТЕ АГИТАЦИЯ ЗА СХЕМА ПОНЦИ?

Гледай си журналистиката и знай много по теми, които не разбираш. Валута е само ако се използва за реален търговски обмен а не за елементарна спекула. Нищо валутно няма в криптото. По твоята логика злато и сребро, мед и олово също са валути.

Кой ви я поръча тази статийка ? :))

Има криптовалути без такси

По света крипто валутите се ползват точно за търговски обмен (и в България беше суъщото, докато Боко не прочете някакъв фейлетон по темата, а тогава Главата взимаше всички решения). Биткойн е регистрирана валута в САЩ и даже има примери за дела с осъдени хора за "валутни престъпления" Чети и се образовай "Мхаилчо мамин!"

Ако всичко е пблично и всеки може да разбере какви валути и по колко имаш, то тогава е много зле работата. Значи ставаш автоматична мишена за изнудване. Как тогава се обяснява че криптовалутите се ползват за криване на данъци и от терористични групи, както и за избягване на наложени санкции. То ако всичко е публично значи само тока не могат да си платят тези койни. Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей....

А какво стои зад 10000 единици американски долар?? Белият дом, Фед или Бочко???

Пшшш, абе я се скрий, плехар

каква е тази схема и после ела да коментираш :)

Това са едни елементарни лъжци! Само се регистрирайте. Платете 72 лв. И ще видите какво ви очаква. Мошеници! Лъжи за стотици хиляди... ... ...

Повечето стойностни крипто валути са анонимни. Всички транзакции са публични, но не знаете кои лица/фирми стоят зад тези транзакции. Ако сте си купували крипто през лицензирани борси - знаят кой е собственика но иначе не. Анонимността в транзакциите е нож с две остриета. Не могат да ви ги конфискуват, но и не можете да докажете, че парите в някой портфейл са ваши

Получаваш безплатен персонален финансов консултант, на който му казваш всичко каквото имаш и каквото очакваш да имаш и той ти каза в коя черна дупка е по добре да "инвистираш" за по-висока доходност.

ах, как не знаех! А защо Ружа изчезна и я няма никъде?

Аз май съм от тези, които не разбират от крипто, въпреки че имат солиден и финансов, и технически бекграунд, но поне без бой си признавам! Според познати, които са крипто маниаци, това е бъдещето на парите, те затова банкстерите газ пикаят! Както иронично се изразявам, когато/ако бъдещето на парите стане настояще, тогава (евентуално) ще си налегна парцалите, да се ограмотя, или поне да се опитам. :) Засега съм пас по темата.

Ся разбирам, че съм ти възпалил трътката с коментара си. Но дай няколко примера за крипто използвано за търговски обмен различен от тъговния на наркотици, оръжие и проституция и ще ти преведа малко Doge да си ги харчиш за млекце и памерси с местният Кауфланд...

Бла Бла.... И много спекулации.... Тоя е дебил... Спомнете как Мъск забърка картите с колупвам ... продавам..

Разликата между традиционните пари и криптопарите, е че в първия случай има регулации, които гарантират някакви пари, а във втория има един гол и всеки с подобни портфейли разчита на това да има един по-голям балама, който да му ги купи за традиционни пари. Освен това с традиционните пари можеш да пазариш насякъде, а с криптопарите - не можеш. Зад тях няма нищо! Те НЕ са инвестиция, а спекулация! Примерно зад един бизнес има активи, има патенти и други неща, в които хората инвестират. Защото инвестицията е в бизнеса и неговата способност да генерира капитал, а не в цифри и графики, които се менят ежесекундно! Тази статия ми се вижда доста тенденциозно написана и в тон "Да хванем малко риби". Все пак, ако обичате да спекулирате на пазарите - купете си. Ще има доволно много, които ще спечелят от това, но повечето ще загубят доста.

"обясни Михаил Кръстев, икономически анализатор" "Михаил Кръстев има завършена бакалавърска степен по журналистика в СУ Св. Климент Охридски и магистърска степен по Връзки на обществеността с бизнеса в ЮЗУ"Неофит Рилски." Тези две изречения обясняват много неща... Типичен пример как образованието в България не работи, и как хора учили едно, работят нещо коренно различно от което и понятие си нямат.... Всичко в криптото е анонимно... и за да го напиша още по-елементарно: За да имаш сметка (портфейл) в крипто монети не ти трябва лична карта :) Това дали може публично да се види колко са излезли от даден портфейл и влезли в друг няма никакво значение, когато собственика на портфейла е анонимен. Това че разни крипто борси изискват задължителна ауторизация с лични документи, няма нищо общо с действителността в крипто света.

Можеш да си създадеш портфейл сам. Или да ползваш медиатор - регистрираш се в сайта, депозираш и те ти поддържат портфейла. При втория вариант няма анонимност и сте прав да се съмнявате за изнудване в последствие. Ако искате да притежавате крипто не ползвайте медиатори, но и рискът да си затриете достъпа е голям

Това е. Ако се използва по предназначение, всичко е точно. Примерно, искаш да си купиш яхта, американецът вика, струва 500,000 долара, плати ми ги в крипто. Отваряш си един портофейл, купуваш си някакво крипто (това, за което сте се разбрали) на стойност половин милион и му ги изпращаш. Ако пускаш тези пари през банка, ще ти вземат от половин процент нагоре като комисион. На горната сума, това прави 25,000 долара. Стандартното крипто използва блокчейн технология, за да записва транзакциите. Това е "счетоводната му книга", където можеш да проследиш (теоретично) всяка транзакция от създаването на това крипто. "Миньорите" са на практика хората, които поддържат технологията на блокчейна. Понеже е децентрализирано, това са страшно много хора по целия свят, на които им се плаща за това, че поддържат този огромен децентрализиран дата център. Сигурна? До голяма степен - да. Въпреки цялата сигурност, обаче, пак имаше случаи на клониране на блокчейна и кражба на милиарди долари. Проблемите възникват когато вместо за плащане, започнеш да ползваш криптото за "инвестиции" и "спекулации". Криптото е силно волатилно, което прави всяка една идея за инвестиция там безумна (инвеститорите търсят нискорискови активи, където да инвестират), а всяка една спекулация е изключително рискова (пак по дефиниция, спекулантите работят на маржин с високо рискови продукти). Ако знаеш какво правиш, разбира се, няма проблем. Тъжният факт, обаче е, че 99% от "инвеститорите" в крипто си нямат и бегла идея с какво точно се занимават. Те са и "свежото месо" за всяка една борса.

Тоя луд ли е? До оня ден тръбяха, че в даркнета всички сделки относно оръжие, порнография, наркотици и изобщо всичко незаконно, се осъществява чрез крипто, днес нямало тайна. Иска ви се!!! Идеята на криптото е абсолютната анонимност. Особено с картите, които са валидни за всеки банкомат в света и са с 0!!! повтарям - 0 стотинки такса за теглене!!! За това реват централните банкери, щото им заобикалят таксите и удръжките.

Зад долара, юана или еврото стоят активите на съответните държави. Петролни полета, флот, заводи, инфраструктура, население, което иска да живее и плаща данъжи в тези държави. Зад коините стои... едно число, което било уникално и никой не можел да познае.

Осветли и как си плащаш и сметката за тока "анонимно", без да минеш през крипто "борса".. Пък ако ни осветлиш и как го правиш без интернет (т.е без да оставиш следа някъде), цена няма да имаш.. Минете си на марихуана и стига ги пушихте тея гъби!

Нашите пишман крипо спецове са трагико комични. Цял свят пропищя от криповалутите. нашите : "Няма такова нещо, всичко е любов и рози" Криповалутите на този етап са прекрасна мелачка на реални пари. Ако навремето брокерите по борсите умираха от кеф как да оберат законно парите от сметката сега крипото го прави още по-лесно. Преди две години Саксобанк напрали един алманах за крипото, до този момент сценарият се играе много успешно.

ми щото са кухи лейки - затова. Тая работа с крипто-валутите смърди от 100000 километра на работа на американските тайни служби, които искат да изловат риба в мътна вода. Не ЦРУ, дето са само "пасивни" консуматори на информация, а на ония дето дори не им се знаят трибуквените абревиатури. Най-наглото беше оня коин дето го пробваха дето ползва не proof of work, а proof of space.. Във всеки нормален компютър има поне 3 "задни вратички" дето всички ги знаят и се опитват да ги запушат, а въпросните "тайни" служби ръгат яко spyware.

Помните ли играта " Тука има -тука нема. банката печели"

Сключваш договор за 500к доларес в крипто. Плащането минава "без комисиона", 15 минути по-късно шиткойна пада като цена и имаш еквивалента на 450 хилки в портфейла. БРИЛЯНТНО!! Велика схема!! Респект финансови "иноватори".. Друг е въпроса що изобщо цените ги праскате в долари а не биткойни ... щото толкова е и валута биткойна. Ако не го обърнеш в пари на секундата лапаш хурката..

не се регулира дадена валута а се регулира юридическото лице - инвестиционния посредник . да не се самофалира и да замине за малта / дубай . и в двата случая - традиционна / крипто не стои НИЩО отзад .

Все едно ,че в банките има банкова тайна. Дори в швейцарските. Колко хора изгоряха с отворени очи. Още си спомням сръбските " девизни щедиши" и агентите на произволно избрано трибуквие, които имаха спестовни сметки в " традиционни банки". И този палячо. Дори хитрия Левон Хампарцумян в изблик на великодушие сподели на плебса, че парите в банка и дори в крипто валута са не повече от имагинерен актив, чисто виртуален. Ама в света на социалните мрежи, дизайнирани за откровени, медицинско освидетелствани или не , дебили, имагинерното се е твоя избор за фокусиране и време провеждане. Парите , който не си похарчил... не са твои. Евентуално, може би ,при определени обстоятелства, като им приспаднеш таксите, данъците , комисионните, отчетеш инфлацията, няма война / въх, ама то сега има- просто още бомбите не падат и има интернет!/,та теоретично в някой момент може и да ти ги дадат,...част от тях-в работно време.

Твърденията на този господин могат да се коментират само така: Мухахахаха!

Кой влияе на стойността на един ЛЕВ? Преди борда - Държавата След борда - Еврото Сам по себе си тоя ЛЕВ има ли стойност? Можеш ли да изядеш един ЛЕВ? Можеш ли да да изпиеш един ЛЕВ? НЕ Трябва обмениш ЛЕВОВЕ за храна или пиене за да придобие стойност. ЛЕВ или БИТКОЙН или ДОЛАР, или кило ПОРТОКАЛИ са просто разменна монета. Знам, че е трудно за разбиране, ама то затова сме на това дередже , щото никой не мисли, само повтаря.

само да те светна, че Хампарцумян казва неща свързани единствено с НЕГОВАТА си далавера, която в повечето случаи е обратна на твоята

До 200 хиляди парите в банките са защитени при фалит на дадена банка.При криптовалутите гориш и духаш супата.

100+