17-11-2017 20-11-2018

Коментари

до спеца под мене, така ли, да не би вече и външен дълг да нямаме, че печатането на пари да не води до инфрация, дай целия дълг да си го притираме тогава и да станем богата държава!

След като произведените стоки и извършените услуги(БВП) са се увеличили с 3,9%, нормално е и паричната маса да бъде увеличена, без това да предизвиква инфлация. Всичко е нормално, няма повод за притеснение от това действие на БНБ

а скоро и един леб - 10 000 лева!!

stankow

Производството (отпечатване, специална хартия, специални знаци) на една банкнота струва около 5 стотинки. Разликата между цената на банкнотата и стойността и', например 20 лв.-ва банкнота се нарича сеньораж. Разликата се присвоява от емитента, в случая БНБ. БНБ нито е българска, нито е народна. Частно акционерно дружество е. В което държавата дали има и 20% дял. Т.е 80% от тези издадени 1.5 милиарда са печалба за дружеството. И тази печалба е присвоена от собствениците - западни финансови институции. После що България била бедна ... Ами като си няма своя банка, своя армия, свое независимо правителство, независим парламент бедна ще е. И още по-бедна ще стане.

Най-общо негодуванието Ви е разбираемо, но не е на място. Сеньоража си е така както го описвате, но никой не го "взима". Номиналът на банкноти и монети се избира така, че да бъдат удобни за разплащане. Обемът на парите в обръщение е сумата от номинала всички парични знаци (по броя им), които са в обръщение. Нормално паричните знаци в обръщение не са равни на парите по банковите сметки. Стойността на изработка на паричните знаци е съвсем друга величина и няма пряка връзка с по-горните.

После да не се питате, защо цените на жилищата се увеличават, защото хартийките стават все по безполезни и си остават хартийки, затова хората дето имат повече от хартийките гледат да ги вкарат в нещо спокойно, тихо и което може да им носи слаб ръст, аз защо не и доход

Като гледам коментарите, параноиците и в това намериха "конспирация".:))))))

Увеличаването на паричната маса у нас вероятно е в съответствие с увеличената парична маса на еврото. ЕЦБ печата по 1 трилион годишно. Ето как и нашето любимо правителство се е сдобило и изхарчило едни допълнителни 1.5 милиарда дюшиш. Честита ви инфлация.

stankow

Не съм сигурен дали правителството има изобщо дял от БНБ. Тя е приватизирана още през 1991-ва година от финансова група, дето е собственост на финансова група, дето се собственост на финансовата група, знам, ама няма да кажа коя. Та правителството не се е сдобило с 1.5 милиарда лева, по-скоро с 5%-20% от тях. Другото е изнесено на запад. Във вид на реални стоки, не на хартийки.

а я сега обяснете и кои са тия "нас" ...

това не е ли признак на инфлация? + немотивираното пълзящо увеличаване на цените? т.е. постепенна подготовка за еврозоната.

Ми не е! Що се напъвате да коментирате, като въобще не схващате за какво става дума!? Това е чисто техническа замяна на износени банкноти с нови, без да се променя паричната маса. Масата на парите в обръщение се определят от у-ние "Емисионно" на БНБ и зависят от валутните резерви по силата на валутният борд! БНБ не може да емитира безконтролно левове и не го прави, запомнете го това!

Ми що пише тогава, че са се УВЕЛИЧИЛИ, а че са били подменени с нови ?

Не съм усетил изобщо такова нещо ....

крадците забогатяват а нормалните хора обедняват!

Всъщност, нормалните хора забогатяват, а останалите 80% обедняват.