Предизвикателство е хората да бъдат стимулирани да спестяват за пенсия

Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България" в подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината

Коментари - Предизвикателство е хората да бъдат стимулирани да спестяват за пенсия | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Я се разходете до гробищата и разгледайте некролозите. Масово е починал на 52,55, 58 и най- много 62г. Тези дето са живели и работили по времето на социализма не ги броя те стигат до 75-80г. но сега социализъм няма и хората си мрът като мухи.

да кажем че искаме да получ пенсия 20 год. и то по 1500 лв. месечно. Това прави да имаме натрупани 360 000 лв. Ако приемем че ще ги събираме 36 год. - ще рече всяка година през тях да натрупваме по 10 000 лв - около 800 лв. месечно. Още по-жестока става ситуацията за тези които ще събират сумата за по-малко от 36 год, а ще потребяват повече от 20 год. Ясно е - няма да взимаме такива пенсии. От тук нататък започват моралните аргументи - нормално ли е държ. чиновници да раздават пенсии на сулю-пулю а ние да ги плащаме двойно - един път с безумните 20% от месечния ни доход, и втори път с това че няма да получим за колкото сме внесли. Че и трото - с цената на нашето ограбване осигуряват големи пенсии на некви съдии, депутати и всякаква сволоч!!!

Пропускаш, че всички в пенсионна възраст попадат в рискова група и тях или коронавирусът или ваксината ще ги усмъртят. Това е планът на глобалистите, независимо дали ти харесва или не.

горното съм го схематизирал, за да могат такива като теб поне малко да вдянат че държавата ни краде безобразно! А иначе аз планирам да живея повече от 20 год. след пенсиониране и да понабутам НОИ колкото мога

Само индивид с минимален брой мозъчни клетки може да довери живота си в ръцете на държавна администрация и бандити облечени в закон и ненаказуемост. Някой хора сме наясно и не очакваме пенсия от държавата. Плащаме осугуровки за да ни оставят на мира. Извън това мислим с главите си и сме наясно, че предстоят жестоки промени в световен мащаб, под ръководството на милиардерският елит в Давос, който има за цел посредством закони уж мотивирани от "грижа за хората и природата" да убие малкият и среден бизнес и закачи съществуващите корпорации на вечна хранилка. Както Клаус Шваб каза: Няма да притежавате нищо и ще сте щастливи. България е морално, идеологически и политически деградирала до степен на неузнаваемост. Годините на ненаказуемост за корупция и плетеницата от частни интереси създадени от лобита и агенти на ДС гарантират нестабилност и феодален модел на управление. Какви пенсии очаквате? Парите вкарани в държавата са ресурс за усвояване от мафиозки кръгове по легален път. Не е случайно това, че българинът инвестира главно в имоти. По тези ширини парите са вестници а някой си спомняме как бързо се създаде хиперинфлуация и спекула за да се обезценят спестените пари на хората. Тук закони не действат, нито пазарни нито политически. Всичко, което може да роди главата на посткомунистическата клика от мекерета е кражба и задлъжняване. Така, че си вземете идеите за допълнително пенсионо осигуряване и си ги заврете там където слънце не огрява.

До всички зайнтересовани ПОД , как са гарантирани средствата в дружествата, които представлявате и управлявате, след като не са защитени от инфлацията? В тази връзка, управлявате 5% от осигурителния доход на всички работещи по трудов договор, а това не подлежи на личен избор, което означава, че ПОД приемат нещата за даденост, не търсят устойчивост в бизнес модела, взимат си таксите за обслужване от всяка вноска и поддържат скъпо платени структури. Избора се свежда до по-малкото зло да избереш ПОД, което е част от международна група например. При положение,че всеки месец ивестирам в покупка на инвестиционно злато за сума от 120лв. месечно с каква сума ще разполагам за пенсия според Вас? Има ли нещо, което не разбрахте?

Хммм, с 1 грам злато на месец няма да стигнеш далече. Инвестирай поне в една унция :).

Какво стана с шефката на единия от пенсионните фондове, дето си беше раздала 100к месечна заплатка...

Ми още си е там, където си е и си взима паричките.

Защо гледате в паницата на другите? Тя може да взима тея пари, но носи отговорност за над 3 млрд. активи. Аз съм сигурен, че експертите от КФН са й проверили заплатата и всичко е напълно законно.

Да, такава отговорност носи, че фондът вече работи на загуба.

И къде я видя тая загуба?

Пълна измислица, и ако погледнете финансовите отчети на въпросната пенсионна компания, ще се убедите. Ако умеете да четете финансови отчети, де...

На който не му е ясно нещо за втората пенсия, да не се мотае, а да пита в КФН, управление Осигурителен надзор. Имат и интернет страница. Експертите там са изключително отзивчиви и ще ви отговорят с радост на всеки въпрос. Пожелавам успех на всички бъдещи пенсионери. Дано да получат адекватна информация от там, за да вземат информирани решения.

Държавното пенсионно осигуряване е своеобразен договор, гарантиран единствено от нивото на реакция от страна на засегнатите. Според мен, освен че е несправедлив е и с лош възпитателен ефект. На хората им е внушено, че държавата е длъжна да им осигурява "достойни" старини, а това са абстрактни понятия. И държавата и достойни старини. Най-добрия вариант е вноската за пенсия да бъде фиксирана и еднаква за всички сума, без значение от стаж, доходи и т.н., а изплащаната държавна пенсия да бъде минимална, гарантираща абсолютния жизнен минимум, като разликата се покрива от бюджета. И отговорността за осигуряване на доход след пенсиониране да бъде индивидуално решение на всеки човек - дали ще спестява, дали ще купува имоти, дали ще инвестира в децата си и ще чака да го хранят - негова работа.

Изкарайте си заплатите и разходите на светло и нещата ще потръгнат..

Няма да доживеем пенсии с това непрекъснато увеличаване на възрастта. От друга страна всичко е мижи..да те лажем.... Защо няма предвидимост....всяка година осигуряване да се знае какво "носи" на трудещия се...така както е в Германия, Англия, САЩ...В България хората са лъгани и преди и сега. Лъгани и измамени. ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, ГРАБИТЕЛИ НА ТРУДЕЩИЯТ СЕ ЧОВЕК. НЕ НА ПЕНСИОНЕРИ В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА. ! ЗА ИСТИНСКА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, А НЕ ПОДАЯНИЯ! Кожодери сте г-да управници !

Супер е това наистина. Но всъщност защо тогава и държавата ни удържа? Защото човек какво излиза, че трябва да прави? По задължение да плаща 40-50% от дохода си за данъци и осигуровки. След това да задели още 30-40% за лични спестявания(фонд, спестовен влог, имоти, акции...), за да реши проблема на държавата, която опуква платеното към нея? Накрая да се живее с 20ина % от пълния доход? Да не забравяме, че не всички взимат по 100000 заплата, за да могат да живеят добре с 20% от дохода.

Вулгарно е, че всички богати призовават бедните да спестяват. А те, бедните, не спестяват не защото харчат неразумно, а защото получават малко. Елементарно е - спестяваш тогава, когато получаваш повече отколкото за издръжката на живота си. В противен случай правиш дългове. Това е оксиморонът - призовават те да спестяваш, докато фактически едва свързваш двата края!

Абе, принципно богатите споделят опита си. Няма лошо в това. Спестяването наистина помага. Бедните винаги, обаче, са прецакани. 1. Купуват най-евтиното. То обикновено не издържа много. Примерно вместо 1 чифт обувки да държат 5 години ще купиш във времето 5 чифта за по една година всеки на цена половин скъп. 2. Купуват често на изплащане. Ама лихвата прави платеното примерно 30, 40, че и 100% по-скъпо. 3. Не са типа вип клиенти(купуващи за много пари), купуват на парче. Богатият ще поръча примерно смяна на дограма на цялата къща накуп и ще получи отстъпка 30-40%. Бедният ще поръчва прозорец по прозорец и ще плаща пълна цена. 4. Богатият ще инвестира пари и те ще се множат от лихви, наеми, дивиденти. Бедният няма откъде. .... Но това е положението. Просто всеки трябва да си избере какво да прави. Всъщност много от богатите(и всички първо поколение) са били бедни. Направили са избор да живеят още по-мизерно, за да забогатеят. Примерно няма да имаш кола, ще ядеш само хляб с лютеница 5 години, но всичко налично ще хвърляш за идеята си за бизнес. След 5-10 години вече ще имаш парите и ще си богат. Ако си беден и въпреки това искаш последния модел телефон и постоянно изплащаш, ходиш по кръчми и т.н., няма как да обърнеш живота си. Винаги няма да имаш парите за обръщане на живота ти.

Колеги от ДИР-а, похвално е това с подкастите, но би било добре да давате и транскрипция - за тези от нас които нямат време да слушат или пък нямат техническа или друга възможност (например в среда където не е удобно да се досажда на колегите с аудио/видео).

Може и да не го слушаш. Щом пише кой говори, можеш да си направиш извода какво ще чуеш: "Пенсионните дружества са супер, там парите ви са защитени и те ви гарантират достойни старини" (претендират, че няма да има нужда да бъркате в контейнерите на стари години). Това не винаги е вярно. Попитай някой, който бърка в контейнерите или събира кенчета от бира и може да попаднеш на бивша учителка или медицинска сестра. В действителност има друго нещо - от много събрани на куп пари, по-лесно, незабележимо и безнаказано се краде. Това е то. И освен това никой не говори за инфлацията. А парите няма как да станат повече. Те си стоят там и се обезценяват. Та, така.