17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво ли ще да е това работно място без длъжност?... Общ работник? Работник във ферма без ограничение в задачите, които да изпълнява?... Или ни поднасят просто поредните зле преведени брътвежи на някой HR малоумник?

В повечето случаи и помага и пречи

Мечката кандидатства за позиция в държавната гора. За съжаление ѝ обясняват, че няма свободна длъжност за "мечка", но може да я назначат на длъжност и заплата за "заек". Съгласява се мечката, работи като за мечка, а получава заплата като за заек. Но след време разбира, че заекът е назначен на длъжност "мечка" с висока заплата и подава сигнал до комисията по труда, съставена от лъвове. Комисията пита заека: Ти мечка ли си? Той отговаря: Да и имам доумент за това. Питат мечката:Ти мечка ли си? Тя отговаря: Да. Комисията: А документ за доказателство имаш ли? Поука: Така се получава, когато в комисията на позициите за лъвове са назначени магарета. Всички прилики с реални лица и ситуации са случайни.

Мисля, че ДИР не са се объркали по въпроса. В нашите балкански ширини квалификацията и длъжността са две различни неща и не винаги си кореспондират пряко. Високата квалификация не е задължително висока длъжност и обратното - високата длъжност не означава непременно висока квалификация. Не случайно в българския език се роди термина "Калинка". У нас е пълно с такива. В същото време има много добре квалифицирани хора, които или са приндени да работят несвойствена за менията им работа или пък са казали баста на БГ фирмите и бачкат в чуждестранни фирми. Обикновенно по длъжност се намират в долния край на йерархията по длъжност, но доходите им формират профила на средната класа. Например младо семейство, работи в областта на ИТ полчава месечен доход межд 4 и 6-7 хил. лева. Те са прости програмисти, графични дизайнери, пряват web сайтове и т.н. Други "висококвалифицирани" индивиди стават инфлуенсъри, влогари, тролове и т.н., с което си докарват доход равен или по-добър от висш мениджър в средно предприятие. Да не говорим колко са официалните заплати на директори в големи предприятия. Ако останат само на заплата ще мрат от глад горките.