Коментари - Под 500 евро? Няма такава минимална заплата в еврозоната | Бизнес.dir.bg
назад

Под 500 евро? Няма такава минимална заплата в еврозоната

Любослав Костов, главен икономист на КНСБ пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
| Автор : Стефан Кунчев

Коментари - Под 500 евро? Няма такава минимална заплата в еврозоната | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

САМО ГОВОРИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА ,,,,,,,,,,,,,, И КАКВО ОТ ТОВА ЧЕ СТОКИТЕ СА ПОСКЪПНАЛИ С 40 % ,,,,,, НО ПЪК НА ДЕПУТАТИТЕ ЗАПЛАТИТЕ ИМ СЕ ВДИГАТ - В ЕДНИ И СЪЩИ МАГАЗИНИ ПАЗАРУВАМЕ , ПО ДЯВОЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

и замазват очите на заспалите евроатлантичеси лизачи.

Друго е да можеш и съвсем отделно е дали пазарът ще ти го позволи. Механичното вдигане на минималната работна заплата ще доведе до все повече работещи на минимална работна заплата и до масови уволнения. И сега някой тук ще ми обяснява колко много са се загрижили българските работодатели за благото на работниците си?

Да приемем руската минимална работна заплата? Или китайската? Или севернокорейската????

когато ние влезем ще има!

Вдигането на минималната работна заплата ще доведе и до увеличение на заплатите на депутатите и държавните служители:))))) Всъщност най-вече на тях.

За да се вдигне стандарта на една държава са необходими инвестиции в бизнеса, които вдигат доходите на работниците. Това са изцяло десни политики НА КРАТКО ОБЯСНЕНО. Даването на пари на калпак, които не сме си произвели на работници и пенсионери единствено вреди за прогреса на развитие на общият стандарт на живот на хората!!! Аман от комунисти!!!

"...в петък синдиката организира голям..." синдикатЪТ, умници малки

Еми ша има!!!! За светло бъдеще у съюзо другари. Украса.

Много бъркаш бате. Парите се изработват от работника и това се вижда веднага от автопарка и имотите на чорбаджията. Ти сега нали няма да ни убеждаваш, че шефът кара Ге класа ама фирмата му бачка на загуба???

В една (ужким) пазарна икономика изобщо не трябва да съществуват понятията "минимална заплата" и особено "минимална пенсия"! Кой има полза от минималната заплата - държавни и общински чиновници, чиито заплати се определят на тази база - пълна идиотия! Особено фрапиращи са случаите, когато пък "умниците" политици решават да определят някои заплати на база "средната за страната заплата" - връх на идиотията!

С тази инфлация … Този плещи глупости на килограм! Лихвите ще се вдигат… Глупаци от профсъюзи, лаладжии

За да си плаща последното увеличение на пенсиите сега се налага да се теглят заеми. Пък ти както искаш го разбери.

Не знам защо, но само ойроатлантчиците пишете глупости за русия и китай, когато някой от сънародниците ви по територия изрази съвсем логично съмнение към прехода лев-евро. Верно ли си мислите, че в БГетото сичко ще мине по мед и масло ? Я дайте един пример от посшедните 40г., където нещо се е случило безпроблемно, без спекула и без изцепки. Първо гледайте кочината в България и не ми давайте примери с ЕС, още пък по малко с Русия и Китай... щото първите няма да позволят да ги стигнем, а другите 2 със сигурност не им трябва воденичният камък България, вързан около врата.

а и останалите трябва да се вдигнат. Това ддс, което го плащаме повече, къде отива, защо не се връща при хората като увеличение на доходите, цените растат ли растат, а заплатите същите, цените вече са двойни спрямо 2020 година, някой да взима двойно отколкото преди 2 години, съмнявам се..

Това би било вярно може би за фирми, които едва се крепят, но като гледам оядените шефове повечето печелят твърде добре за да почнат да уволняват хора и да свиват бизнеса. Ей говеда, не разбирате ли, че има глад за хора? И на запад, и у нас. Ама като не щете да развържете кесиите западняците ги развързват и ви обират хората. Логичен процес, когато търсиш по-добро заплащане, отиваш там където ти го предлагат. Вие вместо да се чудите как да задържите хората ги плашите с уволнение... Ами гонете ги и хващайте лентяи от кол и въже, а като ви избягат и те можете сами да запретнете ръкави.

Само работодателя, може да определи размера на минималната работна заплата . Синдикатите да се гледат работата.

Ами да доведе. На мен лично не ми пречи, че оня взима много, пречи ми, че другите взимат твърде малко.

Заплатата се определя на база производителност. Като искат по-големи заплати да си намерят втора работа и да работят повече. На тези в бюджетната сфера много им хареса да им увеличават всяка година заплатите и да вземат пари без да работят, но заради тях българия е на ръба на дългова кириза. и заради тях всички останали българи ни щавят с по-високи данъци Държавата почна всеки месец да тегли заеми за да им плаща заплатите - то на всички вече е ясно, че такова безумно поведение не може да продължава дълго и ще се стигне до катастрофа. Ако не искате да бъдете щавени с все по-големи и все по-непосилни данъци, Всички нормални българи трябва да направят контрапротест против повишаването на заплатите в държавния сектор.

На база производителност,ако се определяше заплатата,то сега трябваше да е над 2 000 лв минималната,но не е,защото цялата печалба се изяжда от феодала!!!

След 2024 г. ще се най-бедните само че не с лев, а с евро в ръка. Тогава ще видите какво значи криза. Сега сме добре ,защото курса на еврото е фиксиран спрямо лева, но когато сме само с еврото, то ще варира. Другото по-страшно нещо е, че нашите продажни политици ще дърпат кредити като луди докато не се повтори сценария с Гърция и направо ще трябва да закриваме държавата.

Машината има технологично време, то е същото на запад и в България. Производителността зависи не от бачкатора, а от шефа. Имаш машини, хора, суровини - и ако ти не можеш да ги управляваш правилно проблемът е изцяло в теб. Чорбаджии, благодаряйте се на съсипаното ни образование защото ако в училище се учеше наистина добре поне един западен език изобщо нямаше да има бачкатори, на които да прехвърляте вината за вашата некомпетентност.

ВСЯКО НОВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ПАРАЗИТИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР, КОИТО ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ЗАЩОТО ПО ЦЯЛ ДЕН СИ КЛАТЯТ КРАКАТА, Е РАВНО НА НОВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ. ДЪРЖАВАТА ВСЕКИ МЕСЕЦ ТЕГЛИ ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ ЗА ДА УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА, А ПОСЛЕ ВДИГА ДАНЪЦИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР. А ПРИ ТЕЗИ ПОКАЧВАЩИ СЕ ЛИХВИ, ДЪРЖАВАТА ЩЕ СТИГНЕ ДО МОМЕНТ, КОГАТО НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА СИ ОБСЛУЖВА ДЪЛГОВЕТЕ И ЩЕ ФАЛИРА... ТАКА ЧЕ НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ В ТАЗИ КРИЗА. ВЕРНИЯТ ПЪТ Е ОРЯЗВАНЕ НА ЗАПЛАТИ И РАЗХОДИ И ДА РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ - САМА ТАКА ЩЕ БЪДЕ ОГРАНИЧЕНА ИНФЛАЦИЯТА...

Ми стани и ти феодал и прибирай печалба от българската производителност

Чул ли си някъде да има силна икономика с беден народ? Това са противоречащи се неща. Работете много и взимайте малко ! Ти си само за Северна Корея.

Гърция закриха ли я?

Защо заплатите ни са само 1/4 от тези в Еврозоната. Къде отива разликата? Нали искате Еврозона, това не само цени, но и заплати.

Според статистиката на ЕС, производителността на труда у нас е 60% от тази в Германия. Дали получаваме 60% от германските заплати? А дали на глава от бизнесмените в Германия има толкова скъпи коли, колкото у нас?

Чул ли си някъде да има икономика в която искат да вземат пари без да работят? Имаше и такива експерименти в Аржентина, Зимбабве, Гърция, ама те правителствата им набързо фалираха.

ГЕРБ са най робовладелската партия,те задържаха доходите на хората цели 12 години да са под минимума и сега искат замразяването на доходите ни да е до 2025-та година,до тогава няма да останат хора тук от младите... А уж да сме настигали Запада по заплати,ами няма да стане с такива политици и корумпиран бизнес! Защо за 12 години не само,че не застигнахме Румъния,ами и изостанахме значително от нея и цяла Европа по доходи,нали ГЕРБ управляваше?!? По времето на управлението на ГЕРБ банките пращяха от парите на робовладелците,сега е същото,над 100 милиарда има в банките,отделно феодалите имат десетки апарттаменти в София и по морето,вили и къщи в Гърция и Италия,апартаменти в Дубай,във Виена и т.н... Отделно са екзотичните им почивки и то не една,а нон стоп,отделно лимузини и спортни коли,за жената,за децата,за любовниците,па са яхти,па са какво ли не,а за работещия беден българин нищо не остава,той едва връзва двата края,стигат му поне за ядене,дрехи и тоалетни принадлежности,за друго няма,ходят масово без зъби,защото нямат пари за зъболекар,нямат пари за лекарства,нямат пари за да си оправят старите кочини де карат,докато феодала живее на гърба им по добре от цар! разликата в доходите между феодала и работника е брутална,цялата печалба се излапва от един единствен човек,собственик на булгаристанската фирма! В България единствено западните фирми дават що годе добри заплати,всичко останало е тотал щета с някой изключения. Явно българския феодал е най алчното същество раждало се някога в Мултивселената!

За 30 години българите бяха превърнати в овце. Затова сега всеки псевдобизнесмен си мисли че може да ги кара да работят за жълти стотинки.

На някой "икономисти" им се иска сега да ядат кюфтета и пържоли, а по-нататък децата и внуците им да ги плащат!!! Аман от популисти!

Ето ви пример за алчност на българските робовладелци: Дунав мост 2 се строеше от испански фирми и от български фирми,парите,които се даваха и на испанските,и на българските фирми бяха едни и същи,докато заплатите на испанците варираха около 4 000 евро,то заплатите на българите бяха 350 евро тогава!!! Ха познайте,къде отиваше печалбата,в чии джоб?!? И накрая там,където са строили испанците беше по качествено направено,от там,където са строили българските фирми,веднага зейнаха дупки,че чак дунава се виждаше,таа българския феодал е скатал и от материали,защото не му стига и тая печалба...

В БГ всички големи бизнесмени са търговци прекупвачи, разчитащи на крайния потребител да купи стоката на която е сложил минимум 50 % надценка ( за което не упреквам, всеки сам решава колко), обаче са против вдигане на заплатите понеже няма да издържат финансово, няма да могат да си покриват кредитите. Прилича малко да режеш клона на който седиш. Да чакаш да ти прави оборот този на който не даваш пари и ходиш да протестираш да не се вдигат заплатите. На България и трябва ПРОИЗВОДСТВО, не търгаши.

Но пък България, след 12 години работа, работа, работа, може да се похвали гордо с това.

Яяяя удобно си "забравил", че ГЕРБ изплащаха КТБ и реакторите, тези същите които още гният в Белене, сумарно над 5.5 милиарда лева ............................

Мъжката Кунева (Пеканов) вчера каза, че щели сме да станем силна държава в ЕЗ. Питам аз колко е силна една държава - Колкото най-силния или колкото най-слабия във въпросната държава??

Със заеми богат народ не се става, става се поробен народ!

Може ли на ДЕПУТАТИТЕ минимална Работна Заплата защотото сричат някой от Тях.И закон За дер.Измяна с конфискация на Всичко.Става дума за ХАРТИЕНИТе вартолети поръчани за2038година.

Времето на евтините пари свърши. Централните банки вдигнаха лихвите. За никакви увеличения не може да става дума, защото държавата не може да си обслужва дълговете. Намаляне на заплати, повишаване на производителността и орязване на разходи - това е изходът от кризата.

Кой е виновен, че след 15 години в ЕС не можем да постигнем европейско МРЗ? Бойко е виновен до един момент. След това е ЕС. ЕК не пипна с пръстче схемите, които изсмукаха държавата - напротив, помагаха и потушаваха негативните ефекти и редовно поливаха магнолията с еврокеш. Е сега пък на хората вече спря да им пука. Тук повече демокрация няма да има и това е цялостна заслуга на ЕК и ЕС които бройлиризираха народа.

Винаги е имало бедни и богати, историята го доказва. Ако не искаш да си беден стани богат, не е нито срамно, нито незаконно, нито непочтено, а не да ревете по форумите за минимална заплата.

На вас рублофилите прости все ЕС, САЩ и Борисов ви е виновен за жалкато съществуване.

Високите лихви са чудесна новина, защото скъсяват причинно-следствените връзки в икономиката - обратно - ниските лихви размиват причинно-следствените връзки в икономиката. Скъсявайки причинно-следствените връзки в икономиката, чрез вдигането на лихвите много лесно се вижда кои модели са работещи и кои са пунтамара. Т.е. високите лихви ускоряват бизнесвремето. От тази гледна точка са нещо добро.

За 10 години работа в една българска фирма успях да си купя един фотоапарат,компютър,стерео уредба,15 годишна кола на старо и телефон за 300 лв,всичко останало ми отиде в храна,тоалетни принадлежности,сметки и дрехи,за да не ходя гол,най обикновени дрехи втора употреба! За същото време феодала си купи 3 апартамента в София,единия мезонет в самия център на София и ги обзаведе луксозно,купи си и къща в Гърция,купи си 2 джипа от по 150 000 евро бройката,купи на сина си 2 спортни коли за горе долу същите цени,купи и на дъщеря си джип за 70 000 лв,обиколи света по екзотики,по няколко пъти в годината беше на почивка в чужбина,не по работа,отделно и по любовницата си мята пари и и купува,какво ли не... За тия 10 години на 2 пъти ми е вдигал заплатата с по 100 лв,след големи разправии и напускане от моя страна,все нямал пари,все криза било,все се чудел,от де да свърже двата края,нищо,че има купища пари в банките,не в една,а в куп банки,за 100 лв се мяташе,като заклан петел,от де да ги вземел та да ми вдигнел заплатата... Напуснах,лошо е,че загубих цели 10 години в тая фирма,напуснах и отидох при приятели в чужбина и само за 2 години изкарах и събрах пари поне 4 пъти повече,от колкото в българската фирма,имам вече пари дори за нов автомобил,но за друго ще ги използвам... В България работиш за да пълниш гушите на безумни алчните робовладелци,които са се самозабравили до такава степен,че освен за пари и охолен живот,за друго не мислят,дори да умрете,голяма работа,нали той се е напечелил,лимузините и имотите му са по важни от някакъв си живот на работещия му роб...

В икономиките на Западна Европа работодателят е просто част от системата - нищо специално. Бачка повече от работниците си и получава малко повече. Длъжен е да плаща големи заплати и в много държави уволнението на работник на пълен работен ден мисия невъзможна. Та и тук ще става така - ще плащате и няма да мрънкате. Ако ли не - бегом към Косово или Африка, където ако много се правите на тарикати може да ви отворят наръгат с нож или да ви запалят. Времето на "баровците" приключи 2019.

така ли не разбрахте че освен минимална заплата има и почасова ставка. за различните професии има различни почасови ставки. никъде по света заплатите не са свързани с минималните работни заплати. а навсякъде са свързани с почасовата ставка. незнам тая държава от какви малоумници се управлява.

Ами нали ще трябва друг беден да бачка на това работно място като работещ беден бе? Това не решава проблема.

Ама чакай ся, може ли да сме съюз с ЕС, пък са сме с различно МРЗ в пъти? Хайде, няма да ламтим за МРЗ. Питам може ли да сме в съюз? Щото тезата ми е, без да ламтя за МРЗ, че или сме съюз с еднакво МРЗ и една валута или не сме съюз, т.е. напускаме. Не може цената на тока да е еднаква (пазарна), ама МРЗто да е различно.. от къде идва разликата и кой я прибира? А на всичкото отгоре сме и голям износител на ток. Въпроса е принципен.

до тек ни докараха тези магистрати по макроикономика - продажници!