Плащат ли работодателите у нас извънредния труд?

Превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключени в правило, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работодателите не желаят да заплащат какъвто и да е труд. Просто им се налага.

На практика почти не се плаща или е нелегално , за да могат работодателите да не платят цялата сума на работника и се крият данъци и осигуровки . Резултата е изселване на от държавата от хората които искат да работят

Шефе ама как така ме уволняваш? Робите ги убиват или ги продават.....

те масово за редовния се стискат, кво остава за извънредния

Ха те нещат заплати и осигуровки да плащат вие за извънреден ги търсите колко то хората тук ги осигуряват на пълната им заплата ? колко от вас релно получават заплатата без забавяние и измислени глоби само и само да ви датат 50-100лв по-малко ?

akud

а ми наще и гръцките чорбаджи са най алчни и стиснати. но не се притеснявайте. скоро няма кой да ви ражботи и тогава и заплати няма да са нужни да раздавате

Първо ако не се налага е по желание а когато се налага е по задължение и следователно никакви пари не се дължат. В края на краищата комунизмът свърши и днес никой на никого с нищо не е длъжен. тия глупости със заплащането на извънредния, да не говорим за двойното заплащане са си чисто изнудване - дължимата сума е в договора. А и на мен мързеливи работници дето си ценят времето и искат пари за щяло и нещяло изобщо не ми трябват ....

Те държавните институции не плащат извънреден труд, вие искате частните работодатели да плащат. Смешно е.

Отдавна вече колегите от туристическия бранш наемат украинци и молдовци, колегите от айти сектора са направо космополитни, така че мече твърде малко зависи от некадърните и мързеливи българи. Не сте в позиция да поставяте условия

Според КТ  нощния труд е + 0,25 лева на час. Държавата мисли за хората..... Овъртаймите въобще няма да ги коментирам!

Ако не експлоатирате служителите си, което е масова практика у нас сте абсолютно прав. Но практиката показва, че има групово погазване на правата на работниците от псевдо бизнесмени ( мутри). Не винаги се оценяват работниците и ще дойде време, когато няма да има кой да работи.

чудя се, ако ми кажат да остана след 5 или да дойда преди 9 на работа, дали ще ми трябват 3 или 4 дена да си сменя работата ?!?! че и като бонус новата ще е по-платена.... но много добре знаят какво се чудя :) така че не се и опитват

ми точно щото е свършил , нямаш основание да мрънкаш . това че те били "изнудвали" означава че имаш нужда от тия хора . ако не ти трябват ги пускай и си работете с жената и децата

Българският работник и служител винаги е прецакан от работодателя. Веднъж с ниска заплата/ в повечето случаи минимална/, при което с ползване на болничен или борса отново взема минималното. И втори път с ниски осигуровки. И поради постоянно вдигане на стаж и възраст от страна на политиците, хората или не им достига стаж за пенсиониране или вземат минимална пенсия. Отделно дори ако имаш навършени години и стаж 25-30 г. пак не можеш да се пенсионираш дори с по-ниска пансия, а оставаш по втората таблица с изискване на минимум 15 г . стаж и на социална пенсия, която ще получиш на 68 г. А защо няма таблица с минимум 25 г например, ами се преравняват с 15 стаж? Цялата идея е да няма много пенсионери. Е, това не е ли адски прецакване от всички страни - алчни работодатели и калпаво управление. Затова сме последни в ЕС. А вие питате дали се плаща извънреден труд. НЕ, МАСОВО НЕ СЕ ПЛАЩА. Бизнеса само иска да печели без да плаща. Затова хората масово бягат от България.

Терминал 2 за ония, които могат все още да ходят - тук се работи само за слава и за медал.

Този господин на снимката има видими проблеми с алкохола.Това ли е лицето, което би трябвало да защитава интересите на работниците?

ТИ КОГА ПОЛУЧИ СЛАВА,А МЕДАЛ?ДОРИ И ЗА ТОВА НЕ СЕ РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ.

Че у нас (мутроландия) не се плаща редовния труд, те говорят за извънредния. Те за това младите бягат.

Димитър Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето. ЕВТИН ТРУД,"ЕВТИНИ" СИНДИКАТИ,"ЕВТИНИ" РАБОТОДАТЕЛИ И ПОЛИТИЦИ - ТОВА Е БЪЛГАРИЯ, СТРАНАТА НА "ЕВТИНИТЕ" НЕЩА.

Превърнахме от изключено в правило-сигурно искахте да напишете изключение . Два пъти написано неправилно - важен въпрос -смешна статия

Пл Димитров от КНСБ е ла кей на правителството и играе в един отбор с работодателите,просто е на хранилка,много говори нищо не върши,сещам се и за Янка Такева придворна дама най вероятно прехвърлила 70-те,тази от началото на прехода е синдикалистка,въобще била ли е учителка...

Deus Vult

Краткия отговор - не! Реално обаче са склонни да компенсират извънредния труд с почивни дни... поне от моя скромен опит с работодатели до сега

НЕ, категорично не го плащат. Трудовата инспекция е наясно, но е на хранлката на работодателя. Профсъюзите и те, затова робовладелците искат колективно договаряне. За да се извият ръцета на хората до откат. Навсякъде в ЕС, извън тази кочина, трудът на хората е заплатен по-достойно.

кво с е праиш на бизнесмен бе, ти си от сайта и си го писал да кълват шараните, много сте го закъсали откъм посещения))):

Освен, че не плащат извънреден труд така наречените "Работодатели" не плащат и командировъчни. Издават ти заповед за командировка и в края на месеца отказват да ти подпишат командировъчното. Щял си да вземеш повече пари по този начин. Голяма част от тези "Работодатели" са до вчерашни скатавки и послушковци. Малко истински Работодатели си ценят персонала и инвестират в него, било с обучения, премии, бонуси или по друг начин. Всяка една фирма има нужда от Ръководители и Работници. Едните не могат без другите. Трябва всичко да е балансирано и ясно и справедливо разпределено. Така си мисля аз.

Може би си добре квалифициран и имаш избор и пазар за твоят труд. Поздравления. Но има хора, които или не са добре квалифицирани, или са избрали недобре платени професии, или тясно специализирани, където работодателите не са толкова много. Тези хора, може лесно да бъдат притискани.

така е . ако плащаш на някого с фъстъци - ще събереш само маймуни . древна американска поговорка

точно туризма показва колко сте кадърни мутреите, яко го закършихте! и нещо ми правите по тв агитации за връщане на българите о черноморието, как беше там - чрно море не е демоде хахаха а и айтито ного е цъфнало! Негодници смотани!

Де да знам?Кой е луд па да работи в България.... че и извънредно.

Работодателя-жена-пенсионер половин час ми обяснява какви изисквания има за раб. място. Достатъчно стаж и опит, както и много знания. Раб. време от 8 до 18 часа, като поради естеството на работа често се оставало и след 18 часа. Задължително се работело в събота, а по годишно приключване и в неделя. Като разбра че имам достатъчно опит и работа на подобна позиция побърза да ми поиска молба за работа, щото видите ли имало много кандидати и щяла съм да я изпусна. При запитване какво е трудовото възнаграждение с гордост ми заяви така : " Ааааа....аз плащам минимална заплата. Ако се уверя че работиш добре и съм доволна по Коледа мога да ти дам бонус" . Естествено не подадох никаква молба, но и месеци след това тя не можеше да намери човек за позицията при нейните условия. Това е положението в страната - алчни работодатели с високи изисквания , експлоатация на човешки труд, а насреща никакво заплащане. Дори ти вменяват вина защо питаш за пари. Търсят хора с опит, които са притиснати от мизерията и не могат да си позволят да излязат зад граница, че да ги тормозят и ако може дори да ги глобяват за измислени грешки само и само да не плащат заплати. Е, един ден ще си работят сами.

Има области като хипермаркетите, непрекъснати производства и много други, в които не е възможно без сумирано изчисляване на работното време. Освен това в областта на извънредния труд и кратковременната заетост Кодекса на труда е безнадеждно остарял. Чуждите фирми, които искат да са изрядни, се хващат за главата като видят за какво става въпрос. Няма нужда ръководствата на синдикатите да ни казват това, което знаят всички. Че масово не се спазва КТ - не е само за извънредния труд. Какво правят те това да се промени?

Докато има телета ще има и касапи. Или мечката скача според тоягата, или ... има и други, но не се сещам. Ааа, да. Намерил църква да се кръсти, прост народ слаба държава и т.н Открил е тоя топлата вода. Сигурно между две водки го е озарила идеята. Мухльо.

Не, не плащат. В чуждите компании най-много да ви компенсират с някой ден преди или след отпуска, или акоимате да си свършите нещо. Дори ви тормозят по време на официални празници за страната!

Нищо не плащат. Ама и нали никой не ги проверява и не ги наказва

Проблема си е повсеместен, само не можах да разбера, какво предлага господинчото на хранилка, за да получават хората пари за извънредния си труд. Защото не е проблема в хората служители - те треперят за работното си място и стават роби на работодателя. Но какво предложи този, че да се оправят нещата. Но е ясно, че само лалкане по телевизиите не носи резултати.

Това в България не са работодатели. Те искат да са господари. Затуй третират персонала като роби. Един тарикат карал работниците да му мият колата за да им уплътни времето. Казвах на сина ми да си трае ама като му дошъл реда не издържал треснал му един и сега търси работа. Кой прав кой крив незнам. И шефа е само управител, а не собственик.

Senator1

Това не са работодатели, а работаполучатели?!

При нас всичко си плащат, на празници двойно и тн,ако искаш де, иначе се почива и не се работи.Фирмата е в София,така че не всички фирми са измамници.

От заплатата по договор няма как да те глобят, но номера го знаят всички - осигуровка на 700 лв. примерно и другите 700 на ръка. От тях си те глобяват.

Ха пробвайте да намерите кадърни ИТ специалисти в Индия или където сте решили... Няма да сте единствения неуспял. Просто кадърните не се задържат там, а идват в Европа , САЩ и т.н. Ние сме огромна международна фирма с 35000+ служители. Еми няма. Има в България, но струват пари и всичко зависи от парите. Аз изкарвам на моята фирма минимум 10 пъти заплатат си, та може да се каже, че "си струвам" и то МНОГО си струвам. В туризма българите от чужбина се светнаха и те не искат да ви работят за жълти стотинки.

Истината е една - без работници или изкарваш десетки пъти по-малко пари или фалираш. Какво значи мързеливи? Аз работя точно толкова, за колко ми плащат. Не повече и не по-малко. И не ме махат , защото имам КПД, което не могат да намерят другаде.

Напуснах скоро работа точно поради неплащане на нощен и инзвънреден труд , не може да ставаш нощем в 3 часа да возиш хора по 8часа на ден и това 6 дни в седмицата само за едни мизерни 550лв и нито 1 стотинка отгоре месечно. На който не му изнася каза шефа да напуска , по големи заплати не чакайте.

Извадка от статия: "На последното състезание Йордан Йовчев събира 82.698 точки в многобоя и се класира за рекордия шести път на олимпиада. Остават му още 32 точки да събере до пенсия."

Те не плащат заплати, тук за извънреден труд ми говорят!

Какъв извънреден труд бе? То скоро няма да има кой да работи в редовното работно време! Алчни работодатели, липса на профсъюзи, а държавата изцяло отсъства от трудовия пазар! Много приказки без реално решение на проблема!

Ама 550 лв на седмица ли, че ти къде си бил шофьор,една касиерка взима повече бе човек,докато има такива балъчета като тебе ще има и такива нахални работодатели.

Не вярвам да го отчитат към НОИ и да се пенсионирате по-рано. Поне така е в една чужда фирма може и вашата да е :).

Като изключим че казва световноизвестни неща, за пореден път се вбесих на следното: "Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много" - хайде стига. Прави ми впечатление, как от къде ли не, ни се внушава, че сме мързеливи. Ами стига, не мисля така, хич даже. Със сигурност има и мързеливи - например изказалия се, но изобщо не мисля, че сме мързеливи, като нация, като цяло. Хората работят, работят и то много, просто не умеят да ценят труда си, страх ги е да се борят и такива имбецили, като това изказало се недоразумение, печелат на техен гръб.

Къде си бил шофьор, човече? В градския транспорт са с доста по-високи заплати. Поне в София, но мисля, че като цяло не са им 550 лв.

Те редовния не плащат... освен ако не броите някви жълти стотинки от по 1000-1200лв. на месец за заплати....