Пет факта за икономиката на Казахстан и каква роля изиграха те в протестите

Страната, според Световната банка, се нарежда на десето място в света по дял на невъзобновяем природен капитал

Обратно в новината

Коментари - Пет факта за икономиката на Казахстан и каква роля изиграха те в протестите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Препоръчвам на всички коментиращи -потърсете ... от кога казахстан е държава .

Там където САЩ си е наврял носа винаги е имало проблеми. Янките трябва да бъдат изритани отвдякъде!!!

Опитват се да повторят сценария както в украйна. Нормалните протестиращи обезглавяват ли ? Отделно, че е богат на ресурси, в Казахстан е един от важните космодруми на Русия - Байконур.

подпомагана от CIA и водеща право в ада

няма да посмеят да стрелят по народа на Казахстан. Времената вече са други.

,,Иди и виж" .

Стените на Мордор (Кремъл) издържат ли на цунами¿

ПИПО

Какъв Кремъл, бе идиот. Там от десетилетия се води антируска пропаганда (като в Украйна) най големият инвеститор в страната е САЩ. Най големите западни компании им точат петрола. Обаче трола едно си знае Путин та Путин.

Питай Саурон ( Спящия Джо ) да ти каже - псаки ( психо ) ще го подкрепи .

Че се пропускат две неща. Първото е че тия безредици са предизвикали незабавната намеса на Русия. Което е всъщност и повече от очаквано Е добре кой подбужда безредици за да може Русия да вкара свои войски? Второто по-важното е описанието В статията как в целия свят имало субсидии за горивата за вътрешно ползване. Докога чини обясняват че не можело да се намесят и това цената на тока нито в цената на горивата.

Бил съм в Казахстан, познавам донякъде народа му.Така че търсете кой даде долари и още петролните фирми на САЩ тук

Така е ,индиректно се удря по Русия .

Никой не може да удари нещо, което не съществува, а Русия беше закрита преди повече от век. Ударът е срещу комунистическата сган, която използва местното население да им построи инфраструктура за няколко цента на час, а сега започнаха и да ги тровят, тероризират и обират - същото като в България. Построихте им инфраструктурата и започнаха с геноцида. Лицемерните комунета още реват, че някога в Германия имало концлагери, а не си спомнят, че тези концлагери бяха построени за да не влезе цялото човечество в концлагер както в СССР и други комунистически кочини. Като палестинците. Истината е, че комунягите си самоорганизираха размириците за да оправдаят терора и геноцида над местните.

И за тия глупости плащат ли

Глупости казваш? Прочети това: https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B0%D0%B3/a-15922483 После провери къде и кой е организирал първите концлагери, много преди Сталин и Хитлер.

Същността на случващото се е ,че се създаде още една зона на напрежение до Русия ,където намесата и е задължителна . Украйна,сега Казахстан,Централно азиатските републики тлеят постоянно. За да съхрани влиянието си Русия трябва регулира произтичащото в своя полза . А това е разход на ресурси -финансови,материални ,човешки,на време. Това е натоварване,което изтощава .

Сценарият е същият като в Украйна.

Казакстан тръгна към дивия капитализъм и ето вече е в криза

За да си направя своите изводи за причините, ще изчакам да чуя поне двама уважавани от мен международни анализатори, като Зорница Илиева и Владимир чуков. На пръв поглед, това ми прилича на спретната и подклаждана отвън цветна революция.

Какво ще изчакаш? В Катар, СА, ОАЕ и други богати на петрол и газ държави всеки роден там получава десетки хиляди долари, само защото се е родил там, а тези получават по $200 на месец за да дебелеят банковите сметки на нурсултана и комунистическите му ментори. Аналогията с България е очебийна - пак гласувайте за комунягите, докато ви ограбват, тровят и избиват, то май няма за кой друг да се гласува в БГ, всичката политическа сган са комуняги.

Не е толкова просто. Работил съм в Казахстан 2013-2014-та, в Атирау. Стандарта им тогава беше по-висок от нашия. Изглеждаха доволни, а аз доста разговарях с местните, въпреки препоръките от работодателя, да не го правим. Вярно, че бяха доста по-назад от други потролни държави, но те тръгнаха от нищото. Нямаха специалисти, направо си бяха аборигени в техническо отношение. Бяха предимно обслужващ и оперативен персонал. Тяхния тогавашен президент Назърбаев, когото сега плюят, беше направил такива закони, че когато компанията наеме външен човек, за компенсация трябваше да назначи 15 местни калинки и да им създаде длъжности, ако няма такива. В невтодобивните заводи имаше тълпи от нищоправещи хора, но получаваха заплати. Днес, доколкото знам от колеги, които още работят там, ситуацията вече е променена. Много местни са завършили университети и вече има добри специалисти от тях. Вероятно се е получил ефекта "апетита идва с яденето", както и световната криза. Затова, чакам да си чуя, какво ще кажат някои международни анализатори.

почерпили са от нашия протестърски пример и сега активно разрушават това което имат с идеята че ще получат повече.... това не сработи у нас, нито някъде другаде, но те искат да го проверят на свой гръб... никога не се знае, може пък да прораборти

Когато Трумп беше президент да сте чували някъде да има безредици по света Доде Байдън и Демосратите започнаха да бъзикат нук и там.

Тези реват за бъзи от много отдавна, вода газят, а гладни ходят. По скоро петрол и газ. Какво ли ще стане, ако СА, ОАЕ и Катар обявят таван на заплатите от $300? Същото, бе мой!

Идеята че едно общество като това в Казахстан - дето по история и традиция е свикнало да си има Бащица - било възтанало по някакви икономически причини е нещо в което само наивницте могът да повярват. Иначе що не възтават в Азербейджан? Положението там е на 100% огледално с това в Казахстан. Отговора е прост. Казахстан е част от руското "НАТО" а Азербейджан излезе от там преди 10ина години и заради това не е толкова интересен за Вашингтон. Целта е да разкарат руските съюзници като им сменят правителствата с техни "копилета" и така допълнително да отслабят Русия. На българите трябва да им пука, защото държави като Казахстан, после ще бъдат набутани в някакъв измислен турски съюз да дразни Китай и Русия в региона! На кой българин му е дотрябвала такава Турция?!?!

И как ще стане като Казахстан е на 100% зависим от руснаците икономически

Ами че и укрите бяха 70% зависими от Русия .. просто им смъкнаха стандарта със 70% и готово. Горе долу каквото стана и с нас. За някои държави прехода от руско към западно влияние е съпроводено с масово обедняване и обезлюдяване на държавите.

В Азия нещата са различни и това тъ пите европейци няма как да го схванат там се оцелява трудно а лъдето се оцелява трудно и всеки се оправя както може оцеляват най привпособимите там западни глу пости трудно виреят не е като в Лондън или Сарагоса

И би ли си задал въпроса защо оцеляват трудно? За мен отговорът е в различната система на функциониране на обществото. Там жестокостта е в култ. Винаги има "велик водач" и група от хора около него, които жестоко тормозят другите, а те самите обират каймака от националните богатства. На тях им изглежда, че това е прекрасно, защото гарантирало стабилност. Обаче в низините се трупа напрежение, което някой ден няма как да не избухне. И в западната ситема на общество има насилие от държавата, естествено. Но хората в низините участват по-справедливо в разпределението на резултата от труда им. Поради което са по-мотивирани и резултатът от труда им е по-добър. Когато алчността на хората от елита там мине някаква граница, и там избухват безредици. Каквито сега вече има почти навсякъде от света след малоумните "мерки" срещу пандемията. Само да видим кога това ще доведе да взрив, който ще обхване целия свят. Поне в първите десетина години това ще доведе до още по-голямо обедняване на населението. Може би след време ще се установи някакво ново равновесие, но не се надявайте да е скоро.

Не са протести това а опити за преврат. Какви протести като убиват полицаи и войници крадат оръжие от полицейските участъци и от служители и нападат с него!?! Очевидно има идлямистка намеса отвън както и медийна помощ от натовските държави. Но резултата ще ги изненада защото както в Беларус и Казахстан ще отидд по близо до Русия вместо да се отдалдчава!

русняшки работи...

казаците са хвърляни срещу нас... но няма да злорадствам... дано усотята на хазарите.... сега вече са бълагарохазри по известни като руснаци...

трябваше да вмъкнете нейде сред фактите, че и цената на прилепите за ядене се била вдигнала и хората започнали да измират от глад. щяхме да ви разберем напълно.

Спонтанни протести срещу вдигането на цената на пропан-бутана от 14 цента/21 бг стотинки!/, на 28 цента /45 бг стотинки/ за един литър- дрън- дрън! И откъде се взе у тия спонтанно протестиращи граждани толкова оръжие, че да водят боеве с полицията и редовната армия? Тия героични епоси ги разтягайте на австралийците и на американците, тука дори и децата им се подсмихват.

имат си...

Това е двойно увеличение, ако не забелязваш. И когато заплатата ти е 100 долара, има значение. Това се отразява на всички цени, не само на горивото. С едно щракване на пръстите ставаш примерно с 30% по-беден. И преди си бил беден, но сега вече се налага да гладуваш...

окупира поредната си република да се готвят другите...

Русия се свързва със се се сере А и сега повторно ги окупира Заради ресурсите

Като мяюаш армия винаги ще си окупиран. Дсли щее от Русия или от Сащ кой му дреме

армия от 1944та и руската окупация... преди това бягаха като бити псета...

Всичко е инспирирано от Руслямска държава. Иска да заграби ресурсите на Казахстан. С банди спецназ предизвикаха хаос и после дойдоха уж на помощ. Това е то Империята на злото. Заиграха се с талибанските терористи , като вече близо 20 години ги въоръжават и спонсорират, но не са наясно как сами се прецакват.

Много добра статия! Анализът е много точен и ясно обяснява окономическите проблеми и какво е положението там. Дали е добре държавата да субсидира определени продукти, например петрол и газ като в Казахстан или да дигне заплатите и да спре субсидирането е сложен въпрос. От една страна ако ви дадат тези $600+ долара към заплата, вие може сами да решите за какво да ги дадете, а така държавата ги дава точно на определени търговци и производители, те си спекулират и леко покрадват. Ако това спре, вие ще решавате на кои търговци и производители да ги давате и може да имате контрол. Поне така мисля, засега. Друг е въпроса, ако са искали да спрат субсидиите и да не дадат нищо на хората, тогава с право протестират! Обаче, дори не съм сигурен, че хората са запознати с нещата от статията!

сме в нато и българохазарите по изветсни като руснаци не смеят да припарят...

миунс предатели искате нова руска окупация като 1944та ли бе ...

Протестиращите стават автоматично борци за свод ода на Родината Благодарение на Шундин

Притегателната и сила е колкото на животно размазано на магистралата Подминаваш го със съжаление И известно отвращение Никой не ги ще

Русия е притегателна за силните и недолюбвана от дегенератите но последните са обречени и нетрябващи никому

И заплати по $100 Щото Блядовете ги крадат яко

Важното е че НАСРАНбаев има милиарди по офшорки.

Вовка Офшорното

Добре, че нямаме нефт и газ. Ако имахме, средната заплата щеше да е 100$, а Боко Тиквата - офшорен мултимилиардер като Путю Кагебиста.

От времето на СССР, около 1/3 от територията на Казахстан са я осрали тотално. Там им беше основния полигон за ядрени изпитания, в Бабин Яр. Дори сега, част от населението на Казахстан получава некакви мизерни пенсии от руснаците като обезщетение за проблеми от радиоактивното замърсяване. Това и в ЕС май може би ще се случи след време, като гледам как се развиват нещата в ЕССР с ваксенето. Гледайте да не стигате до такива пенсии.

Това е вярно. Около 500 ядрени теста има направени на полигона Семипалатинск в Казахстан, от тях около 150 въздушно-наземни и около 350 подземни.

арабската пролет ли? по-скоро арабски уй...

Огромното неравенство поражда конфликти. Особено ако става въпрос за концентрирано богатсво у президента и негови приятели, Абе не се ли научихте диктатори да бъдете като принцовете на ОАЕ. Богати да но и доста мазнинка за народа. Алчността проваля империи..де и Путин да имаше този избор. Проблемът е че в Русия са 150 млн и мазнинката не стига за всички.

Разбрали са, че колкото и богат да си на природни ресурси, ако някой те краде здраво , нямат значение тия ресурси. Живееш като мизерник с по 50-100 долара на месец.

Ама тоооооо...кой щял да се бунтува и протестира при положение че му вдигнали били там горивата... Ееееее мЪ нали в цЕлЪтЪ Европата ги билЕ вдигнали. Обяснения на пропаднали Ганьовци тоест. Нали така Ганьовци? Бачкайте за $100 и им пляскайте като ви вдигнат 2-3 пъти горивата. хаааааааааааааааааааааааааааааааахахахахаха

Е, това , че с цената на газа само или основно е проблема са явни глупости.

Ти си глупакът явно! "Точно преди новогодишната нощ минималната заплата в Казахстан (преобразувана в долари) беше под 100 долара на месец - дори по-малко, отколкото в Кения или Пакистан", казва Чарли Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital. Вземай $100 и нека да ти вдигнат горивата 2-3 пъти, слабоумен бантускот! Ганьо тръгнал акъл който няма да дава при положение, че малоумна и необразована Тиква го клати 12 години. ХАХАХАХАХАХА

Нали това съм написал бе, дебил! Че не е в цената на газа основно проблема. Крадат ги здраво по много начини. Да не би да си ваксен скоро с бустер, а!

Точно в цената на горивата е причина тъпак! Защото се ПОТРЕБЯВА ВСЕКИДНЕВНО! При студовете в Казахстан увеличението на природния газ на домакинствата е ТРИКРАТНО, утепляк!

И какъв ти е проблема с тая тройна цена, която е пак по-ниска от тази в бг, при една заплата средноевропейска от 2500 евро? Проблема е че заплатата не е толкова ,а е 100 долара, дебил сплескан.

Дебилен бантускот, увеличението на цената не е събразена с икономическата обстановка. Тъп необразован неграмотен столипиновски циганин! Нищо общо няма "средноевропейска заплата" с Казахстан, слабоумен боклук с допълнителни хромозоми!

руската армия очертава евразия...

е тоя път да не ни преаде запада... като 1944та.. и да останем там където се живее добре и и ма какво да се яде...

квооооо казахстан е ислямска... братята ти българи в татрстан са ислям... много на дребн мислиш.... по американски....

1. Спираш интернет 2 спираш телефоните по този начин ограничаваш дейността на кукловодите и техните медии по света 3. Спираш радиото и телевизията за да ограничиш информацията в страната за събитията По този начин забавяш координацията между сектанските групи в страната Чакаш 2-3 дена и се уверяваш в поговорката "Всяко чудо за три дни"

Някакво ДежаВю с една "Пражка пролет" ? Добре , че успяхме да се отървем от рашкият кърлеж ненаситен , да му мислят деветте от онд.

Как ще му викат в Казахстан? Руско присъствие? Руско Робство? Руска Окупация? Горките хора. Техните управници за да спасят кожите ги продадоха за колониални роби на Русия.

Истината е че на хората им писна да живеят без права под руски ботуш. Помним всичкия ужас и терор който блядовете донесоха на милата ни България през вековете

Топ 10 икономика в Европа и нулева престъпност. Много зле ни беше под Руския “ботуш”

Били сме добре преди ссср да ни завземе, след това тръгваме надолу.

С Белчо и Сивушка ли бе, деби?

С Белчо и Сивушка рашка подлого и сме млатили рашкая сволоч като тъпан в Добруджа !

Топ 10? Чеки да видим. В Соц лагера Румъния, Чехословакия, Полша са били пред нас щото са по-големи като население. СССР технически е в Евроап и също е бил пред нас. Така да минем към западаналия запад. Нема как да сме пред Холандия, Италия, Франция, Германия, Испания и Великобритания щото те са несъразмерно по-големи като население. Няма как да сме през Австрия и Швейцария и Швеция и Дания щото те са супер богати от край време. Та няма как да сме били в топ 20 тъпако! А за да ти е по-ясно България беше чо-бедна от всички в Европа с изключение на Албания!

Истината е, че на хората им писна да живеят в капитализъм. А всички помним златните 45г по времето на СССР.

Помним… бедността и режима на тока, и студа и музерията помним! Тъпаци!

Малоумен платен бедняк, марш в сибир!

Голяма ,,бедност" беше, няма що. Но на теб явно паметта ти е до 89г, тогава дойде наистина мизерията, капиталистическата мизерия.

Пали чемодана и у рашка говняшка бе кияк ! Що висиш тука?

хахаххахахах, на тебе баща ти да не е бил от политбюро, че толкова хвалиш този скапан комунистически режим

Копат биткойни като откачени там но автора и идея си няма за това.

Значи до сега маса народ в Казахстан е живял на държавни субсидии. Не щеш ли в Казахстан въвеждат пазарна икономика и едни хора излизат за да протестират... а други "казахи"вадят добре смазани калашници и почват да режат глави и да грабят банки.

12 януари!

Това е чиста диктатура! Като в Русия! Държат масово хората бедни, а шепа олигарси мародерстват! Жал ми е за тия хора… а природата им е дала толкова много ресурси!

В Дубай е същото. Висок стандарт, един нормален апартамент под наем е 2000 долара, а средната заплата е 1000 долара. Но всеки турист вижда само лъскавата фасада.

25 стотинки за газ. Късметлии сме,че само 12 години ни Оправяше,там са от 30 години нагоре бе право на избор. там Копейкин няма как да е кандидат Президент

И как авторът на статията стигна до тези факти ? Какво точно знае за Казахстан ?

Само си представете миналата година по време на протестите срещу Борисов, НАТО да нахлуе в България и да почне да разтрелва протестиращи. Това се случва в Казахстан в момента. Защитават диктатора както в Пражката пролет

ИДИОТ!

Това е договор за взаимна самозащита. Това е проблем на НАТО, че не разстреляха няколко от онези “протестиращи” който затвориха центъра на София

казваш Борисов да бе активирал член 5 от договора с НАТО. въпроса за Семейни войни ли е? попитали 100 жени...

НАТО не в България, влезе в страни като Ирак, Афганистан и Сирия, изби не протестиращи, а сватбари, селяни и лодкари. С тях нямаше договори, никой не ги кани, но те влязоха и до сега се разпореждат, където могат.

полицията и нац. гвардия в нато бие като тупани, арестува, стреля по протестиращи навсякъде- сащ, англия, австралия, франция, германия, холандия, италия, испания и т. н.

При тези цени на нефта и газа, няма как Рассия да пропусне да окопира Казахстан. Украйна ѝ носи замо загуби.

Значи ОкОпира, а??? Аман от тъпаци имащи се за българи!

ние пък ви даваме ежедневно поне по 10 Факта против "ваксината", диктатурата на тоталитарните "демократи", инфлацията, липсата на медицински персонал, зеления, антиконституционен сертификат, неработещите "мерки".. и какво? цензурирате до припадък истината и Фактите. откога пък трябва да слушаме и четем "фактите" на гьобелската пропаганда и агитация и да ги приемаме за исина? като е доказано на практика, че сте патологични лъжци. пет пари не даваме за "фактите" ви!

Браво. +++++++++++++++++++++++++++

кви глупости сте изтропали....малиййй ДВГНЧ

Да не стане и тук так? Или българите само сипстоят в къщи и са без зъби? Ее народ, който има поговрка: Преклонена главица сабя не е я сече… този народ си е без зъб

Поговорката е от онези 500 живо робство, което уж не се било случвало тук. А ти си биологичен отпадък.

Казахите и те са от рода Дуло.

Китайци да претичват

Много ти е резолюционен телевизора, щом ги различаваш в тъмното и по нации.

Спрели интернета и мобилни телефони и тия не могат да се "организират" и "прегрупират". Инструктурите от американските агенции не смеят да си включат сателитните телефони, че а "светне" а го приберат казахстанските омоновци... Като мишки се въртолят насам натам и панически се опитват на дапускат града с лични автомобили. Ето затова на найлон муск му трябваха 12К тигана в небето и да прави каквото си иска където му наредят американските кръвождани службици. Тюй-й-йййй не успя да "зареди" системата навреме. Без интернет и комуникации главорезите са безпомощни. Това трябва да обезпечи проекта на найлон муск - надежна връзка навсякъде където американските жидове пожелаят и съответното и изключване където пак те пожелаят!

На мен, този сценарий миприлича на "цветната" революция в Украйна! Не знам само, сценаристите дали са същите??

Същите са- западните и англосаксонски корпоративни олигорси, дето пробутаха “ спот борсата за газа и тока в ес“ и пълнят гуши като борсово посредници и спекуланти.

Казва се Майкъл Д’Андреа, известен с прякорите „аятолах Майк“ и „черният принц“. https://glasove.com/categories/na-fokus/news/tezhyk-otgovor-na-iran-likvidiran-e-znamenitiya-agent-na-cru-ayatolah-majk-izvesten-oshte-kato-cherniyat-princ