Пенсионните фондове длъжни да ни информират за доходността

Поправките засягат 4,6 милиона осигурени българи и над 1,2 млн. пенсионери

Обратно в новината

Коментари - Пенсионните фондове длъжни да ни информират за доходността | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е какво да публикуват като доходността е 0,1% или е отрицателна . Преди години вложих в ПФ 1000 лева, които стояха там 5 години. Накрая видях, че няма никаква доходност и когато заявих, че искам да ги изтегля те ми върнаха 900 лева. Тези фондове са поредния вид пирамида като контрапункт на спестявания в банките. Общото между банките и ПФ е, че там работят абслолютно некадърни хора, които не могат да управляват парите. Т.е. да увеличават парите, които ние сме заделили и сме ги вложили там поради факта, че ние няма тези познания и умения да ги управляваме.

Само да имате предвид, че ни взимат и един добър процент за "удоволствието" да ни обслужват. Май беше 5%, а после го намалиха до малко над 4%. Който знае точно да пише, но колкото и да изглеждат малко парите за това обслужване, всъщност е една доста голяма сметка взета от нас.

А ти очакваш безплатно да те обслужват ли? В магазина като си плащаш хляба що не недоволстваш? И за тоя процент е виновна държавата, която няма сметка таксите на доброволните фондове да са ниски - познай защо! От друга страна като гледам колко балъци искрено вярват, че в НОИ било най-сигурно напук на това, че вече самият НОИ каза, че до 20 години няма да има пари за пенсии, няма нужда държавата да се меси, за да ѝ дават балъците парите си!

хахо, и фондовете ли плащат на тролове, баси!

Нещо невярно да съм казал? Или като не ти харесва истината, веднага я обявяваш за тролене?

И в добавка: ако си мислиш, по типично български маниер без капчица финасова грамотност, че в държавния фонд нямаш такса за обработката и реинвестирането на парите, които щеш-не щеш им наливаш, си... абе истински българин, хаха!

Не ви ли е срам да ги наричате доброволни?

Ми те са доброволни бе, глупако. Вземи се образовай малко, че да не бъркаш "втория стълб" с услугата за онези, които все пак искат да взимат някаква пенсия някога, а ако умрат, да може да се унаследи от когото посочат.

я по-добре кажи кой частен пенсионен фонд рекламираш, че да мирясаш

Защо, да не би да съм казал нещо невярно? И ти ли не знаеш как работи пенсионната система на собствената ти държава, нито в какво се състои доброволното осигуряване?

В западна Европа средствата в пенсионните фондове са гарантирани до 100 00 € както банковите депозити. Доходността на фондовете и сега беше известна. Сега просто ще ни спамят по пощата за нея. Ама дали е такава иди разбери. Този месец може да е 10% следващия да е фалирал.

Кви фондове каква доходност! След спиране на еврофондовете през 2021 г. няма да има пари нито за заплати, нито за пенсии! Държава (всъщност такава отдавна НЯМА) без работеща икономика, разчитаща само на данъци и глоби, няма никакъв шанс да осигури дори минимални условия за живот на населението си! Чака ни бавна гладно-студена агония! ХАУ!

С тези уж доброволни фондове изляха милиарди в ръцете на мафиоти. Доходност има огромна, но не и за вложителите.

Доброволни пенсионни фондове??? За пръв път чувам. Знам, че има два задължителни за всеки гражданин на БГ.

Хем доброволни,хем задължителни,също като ГО.Ако караш без гражданска,глоба,.Всичко е изопачено

Освен двата задължителни вида осигурители - държавният НОИ и частните ДЗПО, има и трети тип осигуряване: ДДПО (допълнително доброволно пенсионно осигуряване). Моделът е същия като във фондовете от втори тип (водят се индивидуални партиди, има онаследяване, разходът се приспада от брутния доход преди облагане с ДОД). Разликите са, че на теб ти е позволено да внасяш каквато искаш по размер вноска и с каквато регулярност желаеш (т.е. не си задължен да внасяш Х процента от дохода си всеки месец) и че на фонда е позволено да поддържа портфолио с различен профил риск/доходност и може да инвестира в повече инструменти от ДЗПО. Не съм се интересувал, но най-вероятно средствата по партидите в ДДПО не са гарантирани от държавата и отрицателната доходност е допустима.