Коментари - Първият циментов завод с нулев въглероден отпечатък в Източна Европа ще бъде близо до Варна | Бизнес.dir.bg
назад

Първият циментов завод с нулев въглероден отпечатък в Източна Европа ще бъде близо до Варна

Сътрудничеството между „Девня Цимент“ и „Петрокелтик“ е подкрепено от Иновационния фонд на ЕС, а въглеродните емисии ще се съхраняват в хранилище в Черно море

Обратно в новината
| Автор : Георги Велев, 3е-news.net

Коментари - Първият циментов завод с нулев въглероден отпечатък в Източна Европа ще бъде близо до Варна | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИРАТ ПОРОБИТЕЛИТЕ ... ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ИМА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ

Какво ни пука длаи ще е въглеродно неутрален, като циментовите заводи замърсяват с прахови частици и стотици други вредни агенти срег които въглередният друокис не фигурира дори в топ 100? Все едно да изнасилите природата и за въглеродна неутралност да кажете галантно "благодаря" след наслствения акт.

Това ми напомня когато киселото млако се превърна в йогурт.

ЧЕСТИТО! И ЗАМИРИСА НА МОРЕ!

Идеята е CO2 емисиите да бъдат пренасяни по 55-километров тръбопровод и съхранявани под вода край "Галата" Та колко място има там под водата край Галата? И за колко време ще се запълни това място с лошия въглероден двуокис (диоксид, казано по американски)? И после какво ще правим, когато мине ерата наречена "въглероден отпечатък"? Ще започнем да се борим против "серния отпечатък" например ли?

"Идеята е CO2 емисиите да бъдат пренасяни по 55-километров тръбопровод и съхранявани под вода край "Галата". Стремежът е да се постигне улавяне на въглеродния диоксид до над 99.2 процента, посочи Божинов." И каква енергия ще ползвате за това.....пепетомобиле? :)

за газирана вода ли ще отварят?

Не ги мисли толкова. Ще получат едни пари за "улавянето", което е и целта на занятието. Овцете ще погледат по телевизият едни репортажи за "въглеродно неутрален завод" , ще пляскат с ръце и това ще е. А познай откъде ще дойдат паричките за въпросния проект - от овцете - ЕС фондове, по-виски цени на продукцият и т.н.

Въглеродно неутрален циментов завод... А ОСТАНАЛИЯТ ПРАХОЛЯК ТОЙ Е ПРИРОДНА КРАСОТА, НАЛИ?

Странно… - хем вие, Дир.бг - Сте Основният Спонсор (на Срещата)… - хем вашите Служители - Засипват с Негативни коментари… …то що Е то ?

Солвей Соди има издиганати такива огради каквито не еимало и по времето на комунизма владее замите ни и никой няма право да влиза в техните владения дори държавата, галата беше единственото място което не е засегнато от строежите и "прогреса" по същество реда който ни беше наложен преди 30 години беше неоколониализъм, който е много пластов, ив тези пластове няма никва роля или ръковдоно влияние на българския народ... има имитация на няква роля чрез псевдо демокрацията, либерализма който беше наложен по време на разграбването свърши своята работа и сега същите либерали наложили либерализма, малко по малко ще ни налагат правила и ред, понеже такива са необходима за защита на неоколониалните собствености. Ние сме колония, на повече от еин владетел

Само не разбрах ,къде по- точно ще се съхранява СО2 под вода на Галата? В морето ли?Какво представлява това хранилище и колко ще побира?

в нигерия се вижда ясно как такива инвеститори са се преборили със замарсяванията, цялата им край брежна ивица е едно мазно петно сега и черно море ще го превърнат в такова

СолвейСоди и Девня незнамквосито - ДъСъ Тотално “собственост” на онятам Никалашка Банив…и ги Помля Говедото…а Галата - е Отдавна СвръхПрезастроена с Високо”продаваеми” “собствени” имоти на кремлинци.

За мръсните производства

Аааа - тов. Нинава Е въртяла Кранчето на тръбата Точеща негтопродукти И в Нигерия… …А ! - ами оназ Експлозия - И тя ли е Нейно дело ?

браво господин полит комисар вашите политически разеснения са напълно уместни макар и безполезни за темата, вие сте истински достоен другар на болшевиките от ДБ, СДС, ПП и други секти на малоумни сподвижници, значка лидер на малоумието залужавате, да е сложите до медалите на дядо си, който е бил голям и виден болшевик

Само за днес - Над 60 (Шестдесет.) гепсани Трафикирани бежанци. …Официално. …и Очаквате Да има Инвестиции ?!

Ну, тов. Коко Ш’ка - пашел украст курицъй ! …изобщо - що за “мисли” ръсите, Колега ?!

Ала бала с президента

Наистина НЕ вдявам що “прави” тоя невнятния Там …

Ще побере Ала бала за бала няма да има място

Поредната "въодушевяваща заблуда".......за глупаци .............

Мнооого скапаняци се навъдиха нещо...

Технологията - я Има, Колега. …просто Нагнетен СО2….водата за Охлаждане и Превенция…и - От резервоара се Зареждат контейнери гориво (или - по тръбоПровод)

Виждате обичаен задунайХибрид ли, Колега ?

…та Си говорим туканка с ДобриПриятели : - така и така на Срещата - Има видеостена…тааа — КаквоАко вземете Да публикувате (На нея) коментарите, Дир.бг ?

На фона на другите отрови които изхвърлят но не споменават, въглеродния диоксид е като планински въздух

Най-голямата лъжа при Зелената сделка е , че влияе положително на качеството на въздуха. Горенето на боклук води до замърсяване и разпространение на отрови.

Купуваш зелен ток със зелени банкноти. Колкото и да цапаш после ти си зелен. Простено ти е

Нещо не разбирам, изтощеното газово находище "Галата", не е собствест на Петрокелтик , а на държавата , Петрокелтик е само концесионер и има договор за добив на газ, а не за съхранение на СО?, това не им бащиния, за да се прави съхранение на СО2, държавата трябва да е съгласна. Има си закон за подземните богатства който трябва да се спазва. Малко сметките са без кръчмар, иначе петрокелтик хитреят, тъй като нарочно изтощиха газовото находище и то се оводни , сега за да избутат водата и да оправи междупластовото налягане на находището ще инжектират СО2 , а те щели да правят допълнителни сондажи, а имат ли разрешение? Трябва да се внимава какво ще правят компаните , съгласно Конституцията на България всичко под земята е собственост на дъражавата и така произволно неможе всеки да си прави каквото си иска , тТрябва да се провери кога изтича концесията на петрокелтки, ако е удължена кога и от кого?

Че то газовото находище край Галата го затопиха с вода за да изтеглят всичката газ, сега ще инжектират СО2 за да избутват водата!? А водата като я избутват от каверната къде ще отива? Тя вече е достатъчно замърсена и по процедура трябва да мине през очистване за да бъде изхвърлена обратно в морето? Черно море е специален регион съгласно конвенцията МАРПОЛ и изхвърляне на каквито и да било боклуци и най-вече водно-нефтени смеси или такива съдържащи въглеводороди е абсолютно забранено. ТЕЦ Девня - че той си беше на газ бре. Генерираше технологична пара за химическите заводи, най-вече за Соди. Кога мина на въглища?

Сигурно когато цената на газта литна до небесата.

Затова се нарича сделка (заменят се едни боклуци с други), а не трансформация.

Глупости!

Определено западната цивилизация се е побъркала тотално. Да пренасяш въглероден диоксид в подземно хранилище е зелено производство. Вавилон си е отишъл, египтяни, маи, римляни и всякакви древни народи. Време е и за западната цивилизация. Е.. китайците са 5000 години цивилизация и очевидно още толкова ще изкарат. Просто са по умни от нас

мдааа Рим-тим-тим ще лапат кинти от евро фондовете, а варнеци ще го ду хат под вода.

Чисто и просто - въглеродния диоксид се улавя от ... бинго! Дървета! Учи се в 7 клас! Е да, ама в засаждането на дървета няма печалба, виж в някаква безсмислена 55 километрова тръба - има! Тия са луди, луди на квадрат!

И аз съм се декарбонизирал ! Значи, горя дърва , но не режа дървото само клоните на липата , обираме цвета за чай . Така се подмладява дървото . Чакам милиона в евро за идеята !

Lidl ще намали употребата на хартия с над 160 тона....... За зеления тъпак а пластмасата де аерчи зеленио лидъл от германия??!!!....

СО2+Н2О=НСО3- + Н+ Само, че мили меринджейчета реакцията е обратима и от хидрогенкарбонатът пак се образува СО2 който излиза като мехурчета. Отворете си една содичка и вижте какво става, като отвъртите капачката. Това ще стане и с хранилището, когато налягането тръгне да пада и СО2 пак в атмосферата. Трябва да си страшен балък да се вържеш на тази измама, пък и пари да дадеш?!

Много е дълъг списъкът на лапачите. Нямам представа как ще се поберат в бюджета. Тръбата и хранилището са ясни - и без това никому не са нужни.