Първият проект за циментов завод с нулев въглероден отпечатък в Източна Европа е на път да се осъществи в България. Проектът ANRAV е първият в Източна Европа, представляващ full-chain проект за улавяне, транспортиране и съхранение на въглеродни емисии. Това обясни Константин Божинов от "Девня Цимент" по време на форума Green Transition 2023 - най-мащабният регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден. Green Transition 2023 се организира за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Проектът е първият в Източна Европа, получил финансира от Фонд "Иновации" към ЕС в размер от малко под 190 мил. евро. Цялата му стойност е за 750 млн. евро според предварителен план, добави Божинов. Към момента "Девня Цимент" изпълнява пилотен проект, чиято цел е да изтества технолоията за улавяне, предвидена в ANRAV. За успешната му реализация обаче е важна и подкрепата на държавата, категоричен бе Божинов.

Проектът е спечелил симпатиите на ЕК и вече е получил финансиране от 190 млн. евро чрез Фонда за иновации. Целият проект е на стойност от 750 млн. евро, добави Божинов. В момента в "Девня цимент" обединяват две технологии за декарбонизация, за да достигнат тези 99% успех в улавяне. Чрез обединяването на тези две технологии ще докажем ефективността на проекта, обясни Божинов. Тази технология да бъде мащабирана и използвана в редица държави. За успешната реализация на проекта обаче е важна и подкрепата на държавата, категоричен бе Божинов.

Освен "Девня Цимент" ключов проект от долината на химическата промишленост изпълнява в момента и "Солвей Соди". Според Тодор Николов, директор проекти по енергиен преход на "Солвей Соди" декарбонизирането на електропотреблението няма да е лесно и бързо, но ще се случи. По думите му предизвикателствата са големи. Групата на "Солвей" има цел да постигне абсолютна въглеродна неутралност и следва целите на Европейската зелена сделка. За целта се заменят въглищата с използването на алтернативни горива. Според Николов пътят за постигане на целите на декарбонизацията е кооперирането между държава, наука и индустрия. Промяната в тежката индустрия ще бъде много тежка и трудна, защото не е лесно да се намери алтернатива на въглищата при индустриалната пара. В момента "Солвей Соди" заменя горивната си база и преминава към биогорива от земеделието. В момента се работи и проект за използване и на RDF отпадък, но първо трябва да приключи процедурата по ОВОС.

Константина Градева - Василева, директор "Устойчиво бизнес развитие" в "Дънди Прешъс Металс", обясни, че представляваното от нея предприятие отчита изключително нисък въглероден отпечатък. Според нея водещото е ефективното производство. Тя изтъкна, че предприятието е производител на металите на бъдещето. Целта на "Дънди Прешъс Металс" е постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., посочи Градева.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.