Парламентът прие окончателно промени в Закона за енергията от ВЕИ

Крайният клиент може да стане потребител на собствена електрическа енергия от възобновяеми източници

Обратно в новината

Коментари - Парламентът прие окончателно промени в Закона за енергията от ВЕИ | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дано само да е написан кадърно и до седмици цялата махала на село минаваме на наша си инсталация. От ЕРП - то постоянно спират тока и напрежението е абсурдно. Отдавна имаме и идеята и парите да го направим, но законът забраняваше да си споделяме енергия.

Ако искат да не мачкат обикновените граждани с цени на ток и т.н.(а и при създалата се ситуация с орязвамия от въгледобиви и производство от въгледобивни централи за производство на ток) да приемат и правото на добив от речни корита за малки системи (Micro Hydro) за гражданите, както има нормативна уредба в Америка за добив на ток в малки количества за граждани. Тогава вече може всеки, който има възможност да си произвежда достатъчно енергия за своите нужди, отделно може да допринася, като споделя тока по енергопреносната система и по този начин да компенсира натоварванията(както е в Америка, естествено със съответните регламенти за това)

А какво става с промените в закона, които да отприщят развитието на ГЕОТЕРМАЛНАТА енергетика? Някой счита, че е по-добре софиянци да плащат на година по 3 - 4 милиарда за газ на този и онзи, вместо тези средства да остават в България..... Един вид, вода газим, жадни ходим, или просто чакаме правилните хора да се накумят и разпределят помежду си най-подходящите източници на геотермална енергия, па тогаз ще ми видят тези нехранимайковци (Софиянците) как смучат родните капиталисти.

Вашият IP адрес е блокиран и не можете да пишете коментари.

Сега всеки който намери 50 - 100 хил лв и има голям двор за солари ще прави сметка тока да му е без пари, защото ще разчита на задължително изкупуване на "преференциални цени" за ВЕИ. Иначе 1 лев за киловат ще бъде само началото. После ще се "стабилизира" на 1.30 ст. и ще ви обясняват как повече не сте зависими от Путин. Подобна глупост стана и с газа.

"Преференциални цени" за ВЕИ "производители". И цена на ток, която се определя на "борса" от определени банки и корпорации в енергийния сектор. На това в ЕС му викат "либерализация". А задължителното изкупуване на ток (на преференциални цени) от крайни потребители е смешна кражба. Просто който имат 100 хиляди да си сложат 50 kWh мощност в именията си ще си ползват почти безплатен ток, а всички останали ще им го плащаме през цената на електроенергията. Честита нова приумица на Брюксел.

"Крайният клиент може да стане потребител на собствена електрическа енергия от възобновяеми източници" Това, разбира се, са пълни глупости, тъй като точно, когато крайният клиент произвежда най-много енергия, тогава и енергията на пазара ще е най-ниска, заради свръх предлагането. И обратно - когато не може крайния клиент да произвежда, т.е. купува от мрежата, цената ще бъде най-скъпа. Производството на енергия от крайни потребители е уникална философска глупост. Тя произлиза от едно движение наречено просуматорство, т.е. самозадоволяване, т.е. консуматора си е и производител. Взаимствано е от русия, и адаптирано за неолиберализма, изглежда повече на някаква форма на анархизъм, от колкото на държавна независимост. Просуматорството е една идея, която приложена в социализъм (групата) води до групова независимост, докато приложена в неолиберализъм (атомарни индивиди) води до анархия. Визиите за света на свободните индивиди срещу груповите общности са диаметрално противоположни и водят до сблъсък. В природата, понякога стратегията на групите е печеливша, но понякога е печеливша стратегията на атомарните индивиди. Конфликта между тях е безсмислен.

Ше си купиш батерии бе.

Не излиза сметката. Ама хич. По-добре да отсвирим зелената сделка и да се оттеглим от ПВУта, СО2та и прочее глупости инда си довършим АЕЦа.

Не излиза сметката сега, като стане тока 1 лв. за киловат/час ще излезе!

И при 1.30 на квч не излиза. Трябва да е минимум 2 лева на квч за да излезе сметката на зелените терористи.. но по всеизвестни причини това никога няма да стане

Хаха, да. Ефективността е функция на цената. То и заради това, в европа масово върху нееластичните вносни стоки се прилага "въздушна възглавница" - дабъл я с мито, я с акциз я с някакъв специален (зелен) данък: акциз 50% на горивата, СО2 данък върху всичко. За да има монетарна управляемост на "ефективността" - т.е. ако нещо не е ефективно, се надува ценовата възглавничка и вече става ефективно. А, че потребителя го духа... Няма проблем, ще му вдигнем дохода за сметка на инфлацията - тя ще го преразпредели "справедливо".