Пълен провал на реколтата, цената на хляба - неясна

"Никой не е допускал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на жътвата", каза зърнопроизводител

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

затова кара(ше) Бентли, щото няма печалба в зърнопроизводството...

Годината или е сушава, или е супер-наводнена - важното е цените да се вдигат нагоре!

същото е и с черешите, и с всичко останало.

на някои места наистина има суша и провал, но далеч не навсякъде. Друг е въросът, че тази каста "зърнарите" бяха създадени в началото на прехода навярно с идеята да стабилизират валутните приходи на държавата с голям зърнен износ. Успяха. Айде вече да се връщаме към нормалния свят, да се ограничи едрото латифундистко земеделие, да се даде място за развитие и на останалите отрасли, които заемат повече работна ръка. Също трябва да се спрат веднага разораванията на поляни, пътища, дворове и инфраструктура от страна на диваците зърнари. За загуби не може изобщо да се говори, доколкото субсидиите често са над рентата, т.е. кастата ползва земите на хората на практика безплатно. Земеделието не е просто бизнес, а част от националната сигурност на страната.

А бе,вдигайте цената на хляба без излишни измислици !

...измислиха го...

Ние нямаме къса памет. Само преди месец тръбяхте, че реколтата е добра и няма криза с хляба! Чудно е каква игра почвате отново!

Нямало да има печалба? Ужас!Ще трябва да си карат миналогодишния модел Бентлита зърнарите...Разбира се ,може държавата да ги "спаси". Само ще сложат на Баце в шкафчето...и са готови

Е, и? Преди няколко години реколтат като беше изобилна и първокласно жито, пак вдигнаха цената. Както сега вдигнаха тока, напук на рязкото поевтиняване на газа. Нито пък примерно таксиджиите виждам да намаляват цените, въпреки че горивата са много по-евтини. Така че няма нужда изобщо да се опитват да си намират оправдания за повишението на цените.

всяка година едно и също, плашите гаргите! А миналата година като бяха страхотни добивите, цените на хляба паднаха ли? И изобщо кога са се понижавали? А сега дори горивата са по евтини......И как изобщо съществувате, щом сте на загуба? Защото такова нещо в икономиката няма.

_stankow

Значи в последното изречение се казва за началото на жътвата, това е посланието. Във всички останали - за провал на реколтата (след като жътвата още не е започнала !?) И веднага се плашат хората с цената на хляба ! Грозна манипулация !

Коментарите са типичен пример за ефекта на Дънинг и Крюгер. Сигурен съм, че никой от коментиращите не може да направи една разбивка за разходите за производство на пшеница на декар площ, просто защото тези които могат, в момента са на нивите , за да си приберат продукцията. А ситуацията е наистина такава. Реколтата е слаба. Който се занимава със земеделие знае, голяма част от земеделците търпят загуби, но това е част от риска на всеки предприемач. Земеделието е един от най-рисковите бизнеси, затова и печалбите трябва да са достатъчни, за да накарат някой да се захване с това. Същевременно това е стратегически отрасъл и политиците не могат да си позволят населението да гладува, защото това означава че ще бъдат изритани от власта. Субсидиите не са в състояние да покрият загубите от лоша година, така че много често при такива ситуации загубите и ги носят предприемачите земеделци, освен ако държавата не реши да покрие част от загубите. Относно цените на зърното и цените на хляба в България. Цените на зърното се определят от световните играчи Русия, Украйна, Аржентина, САЩ и други по-малки. Ние произвеждаме малък процент от световното производство, но повече от колкото консумираме, за това и имаме износ на суровина. Няма да коментирам какво се изнася и внася, защото това е друга тема свързана с търговците, които се броят на пръстите на едната ръка. Цената на хляба не зависи от зърнопроизводителите, а от преработвателите на суровината зърно и от търговската мрежа. Те използват като предтекст лошата реколта, за увеличение на цената на хляба.

Реколтата изобщо не е слаба. Работя по Балкански поток и обикалям от Варна до Видин. Пшеницата в цяла северна България е много добра. ( За да не каже някой, че говоря без да разбирам - до преди няколко години се занимавах с отглеждане на зърнени култури )

Това се знаеше много отдавна но като не четете между редовете така ще е то. Сега нека главния пожарникар да ви носи вода от топящите се ледници в Арктика.

Плахо да питам: Къде са плаващите помпени станции по Дунава? Къде са иригационните канали – открити, дюкери и т.н.? Къде са микроязовирите пълнени от помпените станции? Къде са потъващите хидранти? А алуминиевите тръби от иригацията, от които някои си направиха мачти за самоделните яхти, а другите бидоха продадени в Гърция. Сега се хапете за задниците и прискимтявате, но е малко късничко!

Кога са напоявани житни масиви ушанке ?

Извинявам се, имах предвид ечемика.

как така цената на хляба няма да е ясна! нали получават субсидии , формирани от данъците които плащам. или ще получавата субсидии и ще има определена цена, или ще си опрезделят те цените без субсидии

българската пшеница е от най-качествените в Европа /да не кажа в Света/. Обаче се изнася брутално за Сирия, Ирак, ОАЕ /плащат си здраво арапите/, а на нейно място се внася фуражна трето-четвърто качество и от този внос + оцветители+набухватели+химия,,,,се прави нещо като хляб и гума заедно. с това ни хранят онези "зърнените барони" и никой не реагира. Отделно получават и субсидии от ЕС, да не говорим за ценовата разлика между изнесеното качествено зърно и внесения фураж. Прост пример - купете си хляб от която и да е страна - Румъния, Сърбия, Сев.Македония, Гърция, Турция - НЯМА нищо общо с нашия "хляб".

Не си много запознат.Производството на качествена хлебна пшеница в България е около 20 % от общото производство.Хлебопроизводителите изкупуват основно фуражна пшеница и вкарват добавки в хляба.Така им излиза по евтино,а ако се вдигне цената на хляба-правят огромни печалби!

Всяка година тия зърнари плачат като вдовица за Х.. Само и само да им се позвол;и ценарта да е некторлируема. А какво слагата вътре - да е тайна! Да нямат никаквъ конторл, да имат произвол! Ами като не ви става пшеницата, ще си внесем, но и там ще има софийски фирми най-отпред и ПАК с далавера! Това е реалността!

Айде, тия пак се разреваха. За тях от 20 години няма добра реколта. Но ако им погледнеш жилищата, автопарковете, пък и производствените бази и техника, ще се сетиш, че и те искат някой лев отгоре. Няма само разни хотелиери да се облажат, я ...

Едни и същи са. И тези с хотелите и тези с нивите. Случайно хора в тази държава няма. Да изпофалират всичките дано. Уроди мръсни.

Тежка суша ?!?! Ама тия в ред ли са ?!?

кюфтета да има, хляб ще ядем друга година

Да, ама НЕ! Иклаха прасците. :))

Подобни заглавия виждам ВСЯКА година без изключение. Те започват да циркулират още през март (!), когато започват да ни облъчват с евентуална криза на пазара на жито и повишаване цената на хляба. Само един поглед върху статистиката за последниет години ще покаже, че България произвежда 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ зърно, отколкото й е необходимо на годишна база за потребление на цялото население. Останалото се изнася и продава в чужбина на борсови цени. Тази година се очаква борсовите цени да са по-високи от предишната поради лоша реколта в някои основни зърнопроизводителни райони в света. И май ще се изнася повече от България, защото някой български търговец вече вероятно сънува големите печалби. И поради това ще иска да изнесе колкото се може повече зърно! Пък дори и с цената на дефицит на българския пазар! Така че госпожата всяка година ни облъчва с едни и същи сценарии за липса на реколта, за да прикрие огромния износ на зърно. Парите от него влизат директно в джобовете на една шепа търговци на зърно!

Всичко това плюс, че взимат субсидии от евро фондовете... После пак продават на борсови цени, което за мен е пълен абсурд.

това за лошата реколта го слушаме всяка година, а все се оплакват че не могат да изнасят заради ниските цени на международния пазар. Защо не спират да сеят пшеница щом все са на загуба.

Глупости на търкалета. Това, че в някои региони определени производители имат проблем по никакъв начин не значи, че цената на хляба ще се вдигне. Основните световни производители (Русия и Украйна) тази година ще имат колосален добив и цената на зърното ще се сгромоляса по всички пазари.

Почна се,ами то в Бургаско дъждове не е имало.Получиха си милионите феодалите и сега ,когато трябва да плащат рентата на собствениците "голям провал"Безбожници алчни ,задавете се.

От години в продавания на територията, не в държавата България се продават на външен вид хлебни издалия, които НЕ СЪДЪРЖАТ брашно. Не виждам каква е връзката на реколтата, каквато в България от години няма, с предлаганите отровни хлебни изделия. Търсете друг поводо за да вдигате цената на този тип изделия. Брашното го ядат богаташите, както е било преди 09.09.1944 г. а За сиромасите - виж "Господин за един ден" остава плявата - ГМО и др. европейски простотий.

Цитати: 03.03.2020 "Резултатите от пролетното ни обследване на посевите в Североизточна България показват напълно успешно презимуване на зърнено-житните култури и отличен рестарт на реколта 2020" 10.04.202 "България трябва да забрани износа на зърно и слънчоглед. Румъния вече забрани експорта към трети страни, което ще насочи Турция към нашия пазар и предстои вдигане на цените" 10.06.2020 "Асоциацията на търговците на зърно, растителни масла и фуражи (Coceral) понижават новата реколта пшеница в България с 0.3 до 5.82Ммт. С толкова, обаче е повишена старата до 6.27Ммт" 02.07.2020 "Първоначалните добиви от жътвата на пшеницата, ечемика и рапицата в България са плачевни, показва в седмичния си анализ Министерството на земеделието"

Това е като врътката с цената на бензина!Винаги има измислена причина да е висока! Та така и с цената на хляба когато има небивала реколта като миналата година цените скочиха с 20% видите ли световните цени били високи!! За хляб в България отиват не повече от 1 000 000 т Е ако някой си е поръчал ново Бентли явно ще се наложи да разпори някоя възглавница та да си доплати

Какво неясно има? Вдига цената!

не знам дали някой е наясно че народа в Бг от години го хранят с фуражна пшеница и качеството на хляба е отвратително. Щото качествнета се изнася директно. Казвали са го през годините много хлебари и такива които се занимават с производството на "бутиков" хляб. А и е доста лесно да се види на практика - идете и си вземете хляб в Гърция или Турция от кой да е магазин и ще усетите разликата. Ма нейсе, ние сме добитък и затова си ни и хранят с фураж .... За това че зърнопроизводителите вземат 90% от земеделските субсидии и някои от тях се возят в ролс-ройси (за справки бенчо бенчев) въобще няма кво да говорим нали ?

Миналата година като беше добра да не би да намалихте цената на хляба?

значително по-малка от миналата година, макар и не толкова зле, колкото се опитват да ни я представят земеделците - те преувеличават за да имат основание да намалят рентите. Според мен средният добив в Добруджа ще бъде около 400-420 кг от декар. Това е около 50% по-ниско спрямо миналата. Няма място за трагедии, просто цената леко ще се повиши, печалбите леко ще намалеят. Както вървят нещата царевицата и слънчогледът са добре и едва ли ще има някакви сериозни сътресения!

Започва обработка за населението по способа аз съм прости и ... вие си знаете!

Да бе! Винаги нещо им пречи! Или е суша, или е цената на бензина, или е наводнение... Тия вече съвсем ни правят на луди. За каква суша говорят, след като през юни се скъса да вали?

Говорят за безснежната,но пък мека зима...

Като гледам тука сте се събрали само разбирачи! Злобата ще ви изяде! От 20 години се занимавам с здмеделие и по-лоша година от гледна точка на есенните култури не съм виждал! Добивите в Югоизточна България са между 100-200кг/дка, на места дори под 100кг.

При нас е 100-150 от декар пшеница в момента. Умряла работа. Есенниците са пълен провал, ще видим слънчогледа.

Сигурно ще фалирате? А на Бора-Бора кога?

Единственият нещастник тук си ти, селяндур такъв. Като не ви изнася не гледайте зърно бе, не се занимавайте със земеделие. Истинският фермер обича земята и се грижи за нея добре. За него тя не е инструмент за трупане на неземни богатства, а благо и призвание. Субсидиите обаче си ги прибрал нали? Един път от ЕС, един път от ДФЗ, после продавате хубавото зърно на арабите, а за нас оставяте боклука и пак не сте доволни. Същите сте като мутрите по Лайноморието. Харизаха ви една грамада пари та си накупихте техника, набутаха ви яко субсидии 15 години вече и изорахте по полето де що имаше полски път и синор само и само да си задоволите лакомията. Свикнали сте само да плюскате ама всичко е до време. Зърнарите с вашата наглост и подкупи закопахте лозарството, зеленчукопроизводството и животновъдството накуп. После с рапицата и постоянното пръскане убихте и пчеларството. Сега идва Видовден и дано повечко от вас фалират. Земята е хубава и плодородна, няма да иде зян. След вас може пък да дойдат кадърни и не толкова алчни фермери. П.С. В района където съм сега е жътва и селските пътища са задръстени от камиони - тирове десетки пълни със зърно. Всичките с добрички регистрации. Карат от полето директно за Балчик, а оттам за ОАЕ. Първокачествено зърно, прекрасно. За нас оставят плявата и боклука. Слънчогледа е прекрасен и се развива много добре. Какви кризи, какви суши, какви пет лева. Стига се правихте зорлем на идиоти. Народът не е прост и не пасе трева.

Много си прост да знаеш нищо ама нищо не ти е ясно

PEYTSCH

„Тревожна жътва“ ? И що загатвате за цената на хляба ? Или подстрекавате към парижки бунтове породени от цената на липсващиятогава хляб ? БСП пак „спира коня“ (конспирация)...

Винаги преди жътва - мрачни прогнози. А после- големи печалби плюс субсидии по 29 лв на дка. А рентата в преобладаващите случаи варира между 15 - 20 лв на дка. БЕДНИТЕ!

А каква беше реколтата и каква беше причината, когато вдигнахте хляба от 80 стотинки на 1 лев и 20 стотинки?

Веднага давам цифри за 2019 г. сорт Авеню от 700 до 850 кг. от декар, сорт Анапурна от 720 до 830 кг от декар. Увеличение с 10 -15% добив спрямо 2018г. Увеличение цената на хляба спрямо 2018г. 23%.

Тази измислена "новина" е само за всяване на паника. Ако е влажна годината се ражда много жито но с по-ниско качество. Ако е суха годината е по-малко житото но с добро качрство. Като цяло през последните години откакто БСП НЕ са на власт НЯМА липса на жито и брашно. Последната такава липса се появи когато БСП-арите го изнесоха и после внесохме от Полша.

Жито колкото щеш. Същите до вчера се оплакваха, че силозите са пълни и няма пазар.Благодарение на Бойко Борисов българинът вече е заможен и не плюска хляб като добитък за угояване.

ква суша ве дебили вали 2 месеца през ден

на пшеницата трябва да и вали есента(след като се засади) за да поникне. После зимата за да има влага в земята и пролетта за да набъбне класа. Дъждовете, които валяха вече бяха без значение за растежа и, само и навредиха донякъде, понеже почерня! Иначе според мен и земеделците малко занижават добитото за да могат да дадат по-малко ренти :) Но безспорно е, че е по-малък добива от последните години!

Отсега се оправдават как да излъжат бабичките - рентиерки.

Ша продавате жипките да плащате ренти, натам отива май работата. ... Печалба няма да има. Няма. Няма.... Че то не може всяка година да има печалба. Това само показва що за земеделци сте.... Как е царевицата и слънчогледа? Затова не говорите ч.

Нищо няма да продават. Ще ревнат като магарета пред Танева и тя ще и угоди на всяка прищявка. Когато миналата година имаше свръхпроизводство на пшеница и всичко изкараха за Гърция, цената на хляба не падна. Тогава пък на хлебопроизводителите газта им била скъпа. Падна цената на газта, промяна в цената на хляба пак нямаше. Е сега ще има - нагоре, заради лошата реколта. По принцип земеделците сами са си виновни. Бухат само торове, унищожиха всички напоителни канали, за да могат да изорат възможно най- много площ, сеят на един метър от пътищата, няма канавки, няма нищо. Пара да има. Ама те тяхното ще си го вземат, не ги мислете. Никой си не дава сметка, че отровиха земята за години напред, важни са големите добиви и големите пари. Отдавна съм на мнение, че това зърнопроизводителите са се обособили като някаква власт в държавата, която никой за нищо не може да пипне.

Поредната селянка, с последен модел с класа и джапанки бумеранг. Пишете тъпотии. Реколтата ще малко по-слаба от миналата година, когата междувпрочм беше рекордна, качеството ще е по-ниско, но като цяло, няма да е никак апокалиптична картината, просто една малко по-слаба година. Естествено има стопани, на които действително им замина пшеницата, но цялостната картина далеееч не е толкова драматична, колкото тази поредна ненаядна селянка се опитва да я изкара. И да пшеницата е борсово котирана стока, и ако цените в международен план са ниски , трудно в БГ някой би надплатил пазара.

стига сте ревали за пари бе

Ще внасяне хляб а брашното си го яжте сами. Кожодери гадни, започнах те рано, рано

Гледам нивите до къде ми стига погледа с жито, как са им натежали класовете...страхотна реколта се очертава! Нулев брак! Отварям дир-а и чета "ПЪЛЕН ПРОВАЛ"...е на кой да вярвам? На очите си или на пишман бизнесмените?

в youtube

Ганю все не вярва, като му кажат, че има климатични промени, Ганю не вярва, като му кажат, че има корона вирус, Ганю не вярва, Ганю е от племето на андрешковците, дето все власта им е виновна, ако Ганю беше се научил да планира правилно бюджета си, подобни новини нямаше да го тревожат, но Ганю е свикнал да харчи като за последно, а после да мрънка

Това какво общо има с поредната лъжа за реколта, която текущо се жъне и се виждат камионите със зърно? Или викаш ей така си хейтиш по подразбиране?!?!?!? И последен въпрос: Кой ти каза, че си фактор, че даваш определения и генерализираш? От подобни команетари всеки може да заключи, че IQ-то ти клони към 85! Свърши нещо полезно вместо плюеш!

а ти си много умен, като вярваш всяка година на същата новина с тревожната реколта.... Или на фалшивицираните случаи с коронавирус... или на ония, дето умрял от коронавирус и придружаващо заболяване черепно-мозъчна травма

Аре вдигайте цените, бе!! Какво чакате. Тея говеда и да се оплакват хляб ще си купуват. Да се обединим всички търговци и производители да вдигнем цените. Само така ще стане.

О, и тук ли имаме провал? Колко "неочаквано", че то вече всичко се провали в държавата и отиде по чекмеджетата. Те поне са пълни и не зависят от сушата. Сценарият е тъп, но се повтаря, докато има зрители и слушатели.

Глупости! Реколта има и в момента модерни трактори я прибират, и модерни камиони я изнасят през Калотина!

с престъпното правителство на ГРОБ - толкова!