След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

"Много ни е тревожна жътвата тази година, посочи Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите пред БНР.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя.

В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България.

Много е зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

"Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата", подчерта Мариела Йорданова.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова. Затова все още не е ясно как ще се отрази провалът на жътвата на цената на хляба наесен.

"Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки", изтъкна тя.

Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март, допълни зърнопроизводителят.

"За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска", заяви Мариела Йорданова.

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира".