„От врата до врата“ и цифрово плащане: В Швеция почти всеки кен или бутилка се превръщат в нови

Създадена през 1984 г., депозитната система на скандинавска страна се обновява ежегодно и се превръща в пример за мащабна кръгова икономика

Обратно в новината

Коментари - „От врата до врата“ и цифрово плащане: В Швеция почти всеки кен или бутилка се превръщат в нови | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно не си спомняте, но именно от Запада дойде всичко да е пластасово, найлоново и прочее. Чак сега се сетиха. Навремето у нас всичко беше в стъкло. Олио, кисело мляко, напитки..и всички си връщахме празните бутилки и буркани. Не можеше да си купиш олио, ако не върнеш празната бутилка. На пазар ходехме с пазарски плетени торби, и нямаше найлонови пликове. Всичко се увиваше в екологична амбалажна хартия, а не в найлон.

В циганска България къде се рециклират ботилките ?

Какво е това кенче ?

Шведите са далеч в годините след нас в този процес. През 1975 г. във всяко населено място и квартал имаше такива пунктове за вторични суровини. Вместо напред, ние тръгнахме назад!

То и сега има. Но ги използват само клошарите и циганите.

Чета коментарите и се чудя.... Как така, при такива капацитети - държавата ни е в такова окаяно състояние?!?

От скоро станахме толкова екологични, че спряхме да приемаме по пунктовете за рециклиране хартия от реклами която е най-често среща ия хартиен материал.

Това добре да се рециклира, но дори и всичките бутилки и кенчета и т.н да рециклирате, това НЕ означава неутралност. Защо? Защото стъклената бутилка ще я претопят ползвайки енергия, най-вероятно газ. Същото е и с автомобилите и всякаква друга техника и всичко което се сетите. Тук във Великобритания разговарях с един който работеше за голяма фирма и се занимава с рециклирането на нещата свързани с фирмата. Твърдеше, че се рециклират 99% от нещата! Веднага го попитах: - Става въпрос за тонаж, нали? Отговора беше - ДА! Т.е 99% тонаж се постигат като бетонните трошки се надробяват, смесват със свеж цимент и отиват за основа на пътища. Но това са много ТОНОВЕ. А колко тежат пластмасовите опаковки и алуминиеви кенчета? Така можем да ОТЧЕТЕМ 99% рециклируемост, а в действителност да замърсяваме много! Освен това силно развитите страни изнасят скрап-метал за по-слабо развитите страни където този метал се претопява ползвайки въглища и газ. Така "развитите" страни са "по-зелени", а страните които претопяват метала са "замърсители". После пак "развитите" страни внасят примерно ламарина от която ще произведат нови автомобили. Реално погледнато най-добър резултат ще се получи ако Света спре да произвежда кратко-живущи стоки, стоки за еднократна употреба или стоки от типа "купи и изхвърли". Всичко което се произведе трябва да е дълговечно, с поне 2-3 пъти по-дълъг живот. Ето ви един пример: Имам принтер, който работи, но трябва да изхвърля, защото искам или не искам ми се набутва нов Уиндоус, който от своя страна не поддържа вече остарели модели принтери. Подобно е и с автомобилите - те са с ограничен живот. Много модели не са достатъчно защитени от корозия за да се по-евтини, производителя да СПЕЧЕЛИ повече, а автомобила да бъде изхвърлен възможно по-скоро и да се закупи нов. Грешката е в т.нар "Консуматорско общество".

Всичко хубаво, на каква ще ни е печалбата. "Бизнесът" иска да печели и това, което предлагаш малко го интересува. Печалба сега веднага и много.

Е това е не само в Швеция и другите така наречени нормални държави е така.Хората отдавна са го измислили и си опазват околната среда.Особено в малките градове няма да видиш кенчета и бутилки от вода да се търкалят по улицата.В по -големите градове е по мръсно но го правят чужденците а не местните хора който са свикнали на дисциплина и отговорност.В България скоро няма да стане щот няма амбиция и желание хората да живеят по нормално и подредено.Позфтав от Германия.

На това което се възхищаваш в "нормалните" държави го имахме в България. Всякакъв амбалаж се предаваше. Беше чисто и подредено. Но после дойде демокрацията и България леко-леко стана бунище.

Вероятно не си излизал в твоята Германия след октобер фест? Или в страничните части на големите немски градове да видиш "чистота". И да, повечето го правят приходящата паплач, но забравяш ключов момент - глобите и събираемостта им! Ако у нас на всяко изхвърляне на боклук през терасата или нелегално на строителни отпадъци в гората се налага и СЪБИРА!! глоба базирана на процент от дохода (същото да важи и за нарушителите на пътя) то отведнъж тия неща ще се пооправят.. Бил съм вече в 10 държави от европа и мога да ти заявя че не са по-малко прасета от нас. Това не са японци... Но там има , или имаше до някъде ред. У нас е ... Е ние объркхме демокрация със слободия във всеки един аспект

Правят го, но Германия въпреки всичко на места е много по-мръсна от България. Свинщина, особено откакто мутиту Меркел отвори границите на Европа за всякакви.

професионални клошари.

В България само се пише за такива работи, това никога няма дасе случи!!! Отделно някой да връща пари на клиента, абсурд. В най-добрия случай сигурно ще го направят така: връщаш амбалажа и получава едно окуражаващо мерси за без пари

Българския вариант на рециклирането са бедните цигани с каруците които преравят кофите за боклук и така разделят всичко което могат да предадат за да изкарат прехраната си. При това и този "бизнес" е на пазарна основа и си има конкуренция.

Проблем няма, чиста водичка от кладенеца, ракийка от дамаджанките, винце от бурето, Компотчета, сок от бъз ни бутилки ни ПЕТ ни кенчета ни трябват. Тези американски Пепсита и боклуци да ни тровят.

И ах щастието да живея в Швеция,и знам за какво става въпрос.Във всеки голям магазин има контейнери за бутилки и кенчета Бързо, удобно,излиза бележка,колко пари имаш и от касата на магазина ти дават парите.Сами,че тук държавниците нямат интерес.Нямат интерес да живеем подредено.Пениза е да става все по зле,иначе как ще лапат онези горе.

Имало едно време във всеки квартал на градовете и във всяко село пунктове за издаване на вторични суровини - хартия, употребявани капачки за буркани, дори станиоли от шоколад и др. Получавахме или пари, или тоалетна хартия или нови капачки за буркани. Всеки магазин, който предлагаше напитки в стъклени бутилки беше длъжен да ги изкупи обратно. Сега е безплатно, и тънем в боклуци. Трябва държавна политика....

Ами едно време и шведите са го имали. Сега даже и по-добро им е. Комунистите, които взеха властта след "демокрацията" разграбиха всичко и чак след години ще се върнем обратно където бяхме в това отношение.

Преоткриват топлата вода ... По време на соца в специални пунктове връщахме бутилки, буркани и пр. срещу, което се плащаше, събирахме хартия и метал в училищата и със сигурност всички тези ресурси се използваха повторно. А сега в контейнерите за смесени отпадъци метал, хартия и пластмаса накуп, ми е интересно как ги разделят, а в контейнерите за стъкло изхвърляйки бутлките, те директно се чупят, така че после се изразходва допълнителна енергия за повторното им производство. Така че, сегашната система е доста по-изостанала от соца ... Само приказките им са големи... Важното за тах е да се въртят парите, а не да се съхранява природата, уви ...

Ако може така и да си събирате цигарите.

И тук ще има "български модел"! Хитра фирма ще получава милиони от държавата за да имитира рециклиране. Покажете поне един завод за хартия, който е приел поне килограм хартиен отпадък от контейнерите за хартиени отпадъци? Иначе камионите обикалят, фирмите прибират субсидията..... а хартията заровена с другите отпадъци. Това е Българския модел.

Ако щеш вярвай ама в България има два завода за рециклиране на колбаси. Какво представлява ли . Два безкрайни тезгяха от двете им страни работнички. Белят залежалите колбаси от магазини и шведски маси. Мелят се, овкусяват се, оцветяват се, отново се натъпкват в опаковки. Туря се новата дата и на камиона за търговската мрежа.

Инфантилщини...

"кенчето във вендинг машина," що за думи бе, педи? до 2023-03-26 00:44:30 Предложение (нерегистриран) ще ви кажа! защото от пластмасовите опаковки се печели двойно. за да стане тройно се грижат педерастите и курвите-боклуци от ек, еп на ессср! ето така: като купуваш стоката, задължително увита в пластмасова опаковка ти, като клиент я плащаш, защото тя е като "ваксината" на юдея бурла. демек - не е задължителна. после пак плащаш, като я изхвърляш Разделно, защото те най-накрая я изгарят нейде из страните на оня с пачанга нато-нато танците по джапанки. събират всички пластмаси на едно поле от няколко хектара, заливат ги с бензин и ги палят с високотехнологична запалка с вграден, изкуствен интелект. а тия нашмъркани сополи от ессср, които надминават по интелект всяка кибритена кутийка щели да правят машини за събиране на пластмаса, наместо да я отстранят, но тогава кой ще печели от медийни, педераски палачики. за това сме отредили смърт от врата до врата за педалите, които прекалиха с медийните си слабоумия! Бог с нас

В България всичко е пародия на дейност , включително и европейските директиви . Днес , изхвърляйки боклука, видях на дъното на празната кофа половин кубик хартия на листа, макар че редомм стоят контейнери за разделно събиране. Нсоколо са нови блокчета, всякакви нови магазини, в тях нови млади хора, които не се трогват от нищо - природа, боклук, съседи, осврн от себе си

Очевидно никой няма желание просто да има пълна забрана на пластмасовите опаковки - не ми е ясно защо има такова лоби?!? А се продължава с тази глупост наречена "рециклиране" т.е. събираш разделно и след това изхвърляш 95% на сметището. Но нека да предложа тези нововъведения да се приложат и на бензиностанциите - като искаш 50л гориво да ти го дадат в пластмасови ботилки от 1л и 2л!? Така е по-удобно и практично, нали?

Какви опаковки да се ползват ? Стоманени , гумени , карбонови, стъклени? Пласмасат е лека и удобна за обработка , предполагам , че това е причината да се избере този материял.

Пластмасата не излиза евтина ако включим процеса на рециклиране. Като бяхме 9мил. амбалажа беше стъклен. Да не говорим как се изменя качеството на продукта и годността му, когато е в пластмаса.

Това , че тук ,в България рециклирането е само на хартия е съвсем друга тема. В много държави го има.

мръсотията в България е страшна само се трупа, нищо не се рециклира гнусно е сред природата, гнусно е в градовете никакъв туризъм, никакъв патриотизъм как можеш да освиниш заобикалящата те среда и да не ти пука, че живееш в мръсотия???

Четиричленно семейство изразходва средно по 5 пластмасови бутилки вода / бира / безалкохолни напитки на седмица. По 10 ст. всяка прави 50 ст. на седмица или 25 лв. на година. Стъкло: 2 бутилки / бурканчета на седмица по 20 ст, още 20 лв. на година. Кенчета и друг алуминий: 20 лв. на година. Найлонови торбички: 5 лв. на година. Друг полиетилен за опаковки: минимум 25 лв. Хартиени опаковки: 50 лв. Консервативно около 150 лв. на година за амбалаж на боклука. Хората в града които всеки ден си купуват вода и бърза храна навън отиват на 200-300 лв. амбалаж на година. Да не говорим пък за природната цена на всичко това..

Малко сметки без кръчмар - където съм бил (Австрия, Германия) и е въведена тази система , пласмасата и кенчетата са 3 пъти по-скъпи от стъклото. Пласмасова бутилка(мека като от минерална вода у нас) и алуминиево кенче са 25 цента . Има безалкохолни напитки и минерални води в твърда пласмасова бутилка(за многократна употреба). - 15 цента, стъклената е 8 цента, дори има по 4 от вино , но са рядкост. Бурканче от плодово кисело мляко - също 4 цента.

Чета и сравнявам капитализма и комунизма почти всеки ден...не мога да намеря нещо погрешно в Комунизма.. всичко което са правили е правилно..

Тея открили топлата вода...... Още у 1970 у България можеше да се върне бутилката от лимонада....ама новио съюз направи много боклуци и са ви играете на еко меко....

Тази система е предимно за бутилки ,които са за еднократна употреба и подлежат на рецеклиране. Стъклените бутилки почти в цял свят се ползват многократно. 1970 година в България имаше ли пласмасови бутилки, че аз съм роден малко по-късно . Първите , които помня бяха на минерална вода Хисаря по 1,5 литра ,но може би след 1982,83 .

Многократно, щото разбираш ли, трябвало било да се дезинфекцират. Стъклените бутилки се трошат и се влагат в бетон и асфалтови смески

Не е само за кенчета и пластмасови еднократни бутилки а и за стъклени. От вино, вода, кола... каквото се сетиш и като размер.. Преди 90-тте, имаше един период когато се връщаха и буркани за кисело мляко... Забравя се вероятно, и че всяка такава бутилка или кенче ръща определен брой центове на предалия. За това го правят, не защото ако бе без пари, всички щяха да се юрнат.

Спомняме си, че преди 90те имаше доста добра система за връщане.

В нашия град нито един пункт не желае да изкупува пластмаса или хартия. Инстересуват ги единствено металите.

така е като липсва държавна стратегия

Съществено е вече и междукрачолната миграция да се отчита цифрово, да е въглеродно неутрална и полово непредразсъдъчна. Цифровката отнема алтернативите и анонимността. Говедата се чувстват преуспели с картичка и смартфонче в ръце, щото са философи, и оковите са тяхната свобода.

Връщането на стъклени бутилки не откритие на 90-те години. Бутилки от мляко, олио и всякакви напитки, бурканчета от кисело мляко се връщаха и преди 90-те години - при социализма. Тогава нямаше пластмасови опаковки. Имаше прясно мляко и плодови пресни млека в найлонови опаковки. Появата на пластмасови опаковки и найлонови торбички, на кенчета беше революционно. Резултатът - мръсна околна среда.

Каква Швеция - там даже на Нова Година няма нормално вино по магазините :)

Ганя купува и се срамува да си върне бутилката Ганьо купува от кварталния магазин едно и също нещо за 3.40, вместо за 1.90 на промоция - нали, "прияло" му се е. Ганя дърпа кредит, който преизплаща - заплатата все не стига Ганя кара с 10 годишни гуми, не гласува, защото нямя "оправия", всички са му виновни Ганьо даже и да е "IT" /айти/ мрази Windows..., прави бло-уджоб на Линукс Торвалд

Като си толкова умен да те питам: Къде да върна каса бира? и да си взема 1 бира

Ще вземеш още една каса... тази предната като си я изпикал, ще си търсиш къде да върнеш амбалажа.

Какво AйТи си ти бе??????

"Ганя" е в родителен падеж. Примери: "на Ганя", "у Ганя", "за Ганя"... Във всичките ти изречения правилно е да се пише "Ганьо".

"Да изпиеш напитката си и да върнеш бутилката или кенчето във вендинг машина, срещу което да получиш монети, е може би най-лесният и стимулиращ за потребителя метод за повторно оползотворяване" Леко послъгват, парите са ти взети предварително, като върнеш бутилките ти връщат парите, просто.

Предпочиташ да не ти ги върнат? В някои държави автоматът връща пари кеш, а издава финансов бон. С него можеш да си купиш нещо само в същия супермаркет, на входа на който е вендинг машината.

*В някои държави автоматът НЕ връща пари кеш.

И да не връща директно пари, на касата в магазина можеш да си осребриш бона, излязал от машината.

А КИТАЙЦИТЕ НАПРАВИХА ОТ ПОЛИПЕПТИДИ И АМИНО КИСЕЛИНИ .... СТЪКЛО ! ЗА ВСЯКАКВИ ОПАКОВКИ , КОЕТО Е И ГЪВКАВО И ЛЕКО .... И СЕ РАЗГРАЖДА САМО ЗА 1 -4 МЕСЕЦА В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЪСТАВА :))

Живея в Канада от 1990 година, тук винаги е имало такива автомати за връщане на амбалажа! В България май наистина сте аборигени.

Само дето нищо не получаваш, връщат ти предварително взетите пари.