От Хамбург до Пирдоп и Златица или за амбицията: производство на мед с водород

Старши вицепрезидентът по корпоративните въпроси в областта на енергетика и климата на Aurubis Улф Геркенс пред Dir.bg и 3e-news.net

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига с тая дрога пич,щото в главата ти е останало само малко водород.Наближаваш пълен вакуум.

Германия, която току-що си построи нов газопровод от Русия (“Северен поток”), била “борец против изкопаемите горива” ! Ама ВЕРНО ЛИ???

Сигурно ще ги пребори! След 50-100 години, когато международната общност построи ITER-а (на границата м/у Франция и Швейцария)...

Проблема с водородната енергетика е един единствен. За да продължи зависимостта на хората от енергията, за да може само определени да могат да произвеждат енергия и да я продават на всички се търси технология за извличане, съхранение и транспортиране на водород. Докато в момента съществува технология, която позволява добиването и използването на водород на място. Тя обаче не е изгодна, защото ще направи хората енергийно независими. Това би означавало, трудно манипулируеми, трудно обединявани за някакви големи политически или бизнес каузи. В това е разковничето и винаги е било на първо място-производството на енергия да остане в ръцете на единици. Но както соларните панели вече дават възможност за частично задоволяване на енергийни нужди, скоро и при водорода ще настъпят такива промени.

"да направи хората енергийно зависими и манипулируеми"... Никаква друга не е - нито техническа сложнност, нито опасност, нито неудобство при съхранение... само това ще да е! Слънчеви панели някой пречи ли ти да си сложиш и да станеш енергийно независим? Никой не ти пречи... ама няма и да си сложиш, понеже изискват поддръжка, грамотност, имат ограничен експлоатационен живот и т.н. Освен това - мислиш ли че някой еколог или световен конспиратор може да спре китайците, ако могат да произведат нещо толкова ефективно и да си го ползват със здраве поне вътрешно в страната им? Дрън-дрън, ярина!

между водород и електрически ток няма. Еднакво екологични са. Още повече, че водородът може да бъде произведен само от.. ток или от въглища (т.нар. синтез на воден газ). И както някой правилно е отбелязал по-долу, водородът създава повече проблеми, отколкото решава! Така че той няма никакво предимство пред електриеския ток. Виж, друго щеше да бъде положението, ако можехме да си го точим отнякъде гратис (понеже все пак Вселената се състои от над 95% водород)... Но тогава пък проблем щеше да стане кислродът, понеже покрай консумацията на много водород, щяхме да го свържем всичкия и да го направим на вода, без да има какво да дишаме... С две думи - водородът не е никакво решение. Той е само една измишльотина, с която се пробват да убедят определен кръг технически неграмотни хора с много пари, че той е едва ли не някакво епохално откритие, та онези да инвестират "в него"...

Моля вижте филмите "Кой уби електрическата кола", "Купи, хвърли, купи" "Фууд инк" и подобни, за да разберете, че големите нямат интерес от никаква промяна, освен в случаите, когато тя е ръководена от самите тях!

Ами гледали сме ги - пълни глупости! Електрическият автомобил ще стане възможен (масово), само и единствено след като овладеем термоядрената енергия! Преди години някой си беше направил труда да пресметне, че ако СЕГА се откажем от изкопаемите горива, то за да запълним енергийния си дефицит ще трябва мигом да построим най-малко 10 000 атомни електроцентрали по целия свят, с параметите на най-мощните съвременни. Което е на практика невъзможно... Така че - чакаме термоядрения синтез. А до тогава, палячовци като тебе, можете да си плямпате и гледате клипчета, и да повтаряте като папагали едни и същи глупости, колкото си щете - с това не ставате ни най-малко интересни, нито пък прави (за мислещи - да не говорим)...

От социализъм

Да видим как ще подгреете неща с водород. И по важно колко ще ви струва.

за производство на килограм водород чрез електролиза трябват над 50 киловата ток! водорода гори във въдушна следа при над 3000 градуса и се отделят азотни окиси!!

В България концесиите за подземни богатства са раздават при криминално неизгодни условия, а методите за добив са крайно непрозрачни и вероятно загробващи с ужасни последствия за природата и населението. Последното е спредположение, тъй като няма никаква обществена прозрачност за действията на концесионерите.

Мине се не мине и почват да ни облъчват на тема водород. Проблемите пред водородната инфраструктура обаче са такива че на практика нямат решение Иначе като редуктор водородът и в момента се ползва за някои специални производства, но там ще си остане.

Едно време майсторите разправяха същото за горивните инжекционни системи. По добро от Вебера нямало и нема как да се напрай.

В какво се е превърнала България... Националните ни богатства са в ръцете на нацистки къносани педери с имена, значещи "кисела краставица"... Ще се лутаме в бъдеще по мъгливи, враждебни земи на безкрайни дъждове, гноясала храна, повсеместна подлост и мерзки педофили, където ще ни измъчват, тъпчат, грабят и унижават, след като оставихме страната си да бъде оглозгана от корупционери и превърната в разбойническа кочина

какво национално богатство бе, това е завод. и добре, че е в чужди ръце, иначе сега щеше да е на скрап.

А и заплати на работниците и служителите си дават. Не подаяния като местните чорбаджии. Районът е със средна раб. заплата по-висока от София.

Намали американските филми и ще си по добре.

ами и направо от Философски камък може да произвеждаме мед! Въпросът е - откъде да вземем филосовският камък? (демек - водорода...) Щото въглищата ги копаем, но водорода? За неговото получаване трябва ЕНЕРГИЯ! А нея от къде ще я вземем? От въглища? От уран? От слънцето? А проблемите (главно безопасността) свързани с производството, транспортирането и складирането на водород ясни ли са ти? А наясно ли си, че водородът, макар и с отлична екологичност, е един от енергийните изтчници С НАЙ-НИСКА ПЛЪТНОСТ? Т.е., за да има енергийната ефективност на въглищата, той трябва да бъде транспортиран и съхраняван под ОГРОМНИ НАЛЯГАНИЯ - хиляди атмосфери, или пък трябва да бъде получаван на място (от ток...), а в последния вариант - защо не използвате директно тока за електролиза, ами ще въртите загуби, произвеждайки водород (един абсолютно ненужен етап в процеса)? Та хубави мисли, ама леко недоклатени... За водород и водородна енергетика се говори най-малко от 70 години, но досега няма реализирано НИЩО по ред причини, малка част от които описах горе...

Пийте си ракията и поне не пречете. Ще има трохи и за таквиа като вас. Свежите парчета са тези, които тичат напред.

Тичат назад. И в момента когато стотици хиляди работни места бъдат унищожени и големите икономики почнат да търпят загуби много неща ще станат ясни..

Каква ракия те гони? Човекът толкова хубаво е обяснил безумието на водорода. Как ще го получават този зелен водород, да не се окаже син? :)

ти за нашата ракия недей да береш грижа! По-скоро се погрижи за твоята глава, че само бръмбари вътре... А "свежите парчета" не са като силконките, с които си свикнал..

И силиконки нямаше да сте виждали, ако някой постоянно не откриваше и не създаваше. Още да гоните козите из сокаците.