17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не е нормално държаватА да допуска осигуровки върху минималната заплата в сектори като туризма, търговията, строителството и др. за които се знае че заплатите са в пъти по високи но като се има впредвит кой управлява тези сектори, нещата няма да се променят

Шегаджии

И тоголеми !!!!!!!!!!!!

Да, но заплатата е минималната 570 лв. Нека депутатите да пробват една година да живеят на минимална.

За рабтодателя е по-добре да осигурява работника върху пълното възнаграждение защото на първо място това е разход за фирмата, на второ място за работника така е по-добре във връзка с болнични и обезщетения и на трето място работника сам поема ДОД и 40 процента лична вноска за ДОО, което в обратния случай на даване пари под масата е изцяло за работодателя, който тогава е двойно прецакан-веднъж поема тези разходи, втри път дава повече пари, които никъде не отразява и не се отчитат като разход, което увеличана печалбата и той плаща 2 пъти данък върху тези суми. На практика самите работници не желаят да бъдат осигурявани по този начин а после помията се излива и санкциите са за работодателите. Чакайте, спрете се малко и стига сте бълвали срещу бизнеса, който в тази страна е смачкан и натикан в ъгъла.

Няма нужда от анкети. Основно фирмите в ИТ осигуряват на 100% върху заплащането. Тоест 95% от всичко извън ИТ ектора осигурява на заплата по договор, чиято стойност е 40-50% по-ниска от реално договорената. Но така не се мами само държавата - Масово има забавяне или неплащане на тази неописана в договора част. Не може да има оплакване, защото няма нищо черно на бяло. А тъй като това явление е в 95% от фирмите, човек няма избор. Или да мре от глад или да се съгласи на тази схема. Дори големите фирми тази добавка я водят като дивиденти от продажби за да оправдаят защо не я плащат винаги, камо ли да я осчетоводяват. И как никой не се сеща да пита защо го няма по договор това плащане. Важното е че докато не се криминализира тази схема ще я има.

И да допълня, че в България се стимулира неплащането на осигуровки. Кой колкото по-малко плаща, получава повече. Здравна услуга, независимо от вноската. Но доплаане еднакво. Тоест ако плащам вноска 200лв, после ще доплащам същата сума, колкото и този, който крие 200лв. Пенсиите се вдигат на тези, които не са се осигурявали, т.е. най-ниските пенсии. Докато пък така го кара държавата, хората няма да искат да плащат осигуровки.

Чакаш с часове в полуклиниката, а от социала ходят да ги преглеждат с линейки. Работили цял живот са с по-малки пенсии от социала.

Значи държавата ми взима"законно" парите за осигуровки. След това ги краде или ги преразпределя БЕЗ да ме пита. Раздава ги на тъмно-зелените и някрая , аз съм мошеник защото НЕ плащам пълната сума за осигуровки, обаче тъмно-зелените които крадат на дребно и държавните лъжци които крадат на ЕДРО са честни, а аз лош? Какво здравеопазване получавам срещу това? Аз си плащам само на частни доктори. Това обаче не се приспада от данъците ми например. Ако се осигурявам върху 3000 лв. от много години - размера на вноската ми при ДОКТОРА е много голяма и трябва да имам повече права, ама не. Бай Мангал го осигурява държавата, но той има равни права ....

Бъркаш! Той като социално слаб има повече права!

Хотелския персонал в курорт Златни Пясъци масово се осигурява на минимална заплата. Няма проблем защото повечето хотели са на депутати. кАо проверите колко заработват управители на култови дискотеки няма да се учудите 700 лв. е заплатата на управител който отчитамално хиляди дневен оборот. Но това е нормално всеки управител на дискотека работи за 700 лв.нали? Продавачките в мола 800>1200 ама айде и тях на минимална. Я остареят я не що е го дух... България страната на чудесата

А, ще направите ли анкета, кой се грижи и отговаря за осигурените пари за Пенсионния фонд и тези от Втория стълб! Тях кога ще анкетирате? А?!

30% в сивия сектор и то от хората, с интернет и компютър. Ако вземем за цялата държава, то ще ударим сигурно 50% в сивия сектор. И въпреки всичко средна заплата 1100 лв официално => поне 1500лв реално

Аз съм за вариант гарантирана пенсия да речем половин МРЗ осигурена от вноски от всички по равно и държавния бюджет. От там натакъ всеки си заделя к олкото може и колкото прецени

Когато удържат от заплатата - да удържат процент, а кога плащат - на всички по 200 лв? Че то сега е - плащаш 40 години по 400 лв вноски, за да получаваш 10 години 300 лв пенсия. С твоето предложение - да станат 200.

Над 90 % от хората работещи в строителството са осигурени на минимална заплата. Същото е в селското стопанство, търговията и туризма. Затова в държавата няма пари за пенсии . Затова и има т.н. работещите бедни. Такива в Европа няма. И това го знаяв всички - от ББ та през профсъюзите и да се стигне до чистачката в съответните държавни органи, които трябва да контролират тези нарушения. Но всички си мълчат, защото лобито на работодателите е достатъчно силно, а единствените които могат да направят нещо по този въпрос - профсъюзите са купени и мълчат като бити задници.

Най-големия производител на хранителни продукти в България а именно "Белла България" укрива данъци от осигуровки чрез поставени фирми.И най-големия губещ е работника и държавата!

"Белла България" и кой не я знае че укрива данъци.Правителството ли!?

Осигурявам се върху пълната пенсия!Независимо,че като пенсионер съм здравно осигурен от държавата,плащам още вендъж здравна ,защото имам фирме,да докарам нещо към мижавата пенсия!!Така,че да плащам нещо,което вече е платено,за мен е абсурд!Кога ще измислите нещо,което да облекчава работещите пенсионери,осигурени за своя сметка!?Или искате всички да минем от другата страна!?

Дават ни 600лв заплата+300лв.бонус,осигуряват ни на 560лв.Ние си траем и викаме ура,иначе ще има вън.Питайте шефа той казва"няма такова нещо",всичко е строго сркретно.Вие ли не я знаете схемата.Надяваме се да си свършите работата,т.е.да започнете съвестно да се грижите задържавата ни.Работим в игрална зала гр.Карнобат

и кой ще си признае че не го осигуряват? или че ги осигуряват на по-малка сума, отколкото дават. ама после ще плачат - 'ниска ми е пенсията' , а боко ще им я дигне ощетявайки честните!

Да на бълна заплат

Разбирайте обратното, защото това е инфомрация от властта, която граби народа си и се подиграва с него!

0

Една четвърт от хората са казали истината - че ги осигуряват на по-малко пари, отколкото взимат. Вярвайте, че истината е още по-тъжна и по-скоро хората са една трета.

Проблема е работника: Ето реален пример от съседна фирма. Заплати на хора без образование:1500лв- на ръка. осигуряват ги на 750лв - всичко е за сметка на моя приятел- фирмата. От 15 човека- само двама са казали , че искат да си плащат и да са осигурени на 1500лв- те са пред пенсия естествено. За собственика разликата е минимална и не го бърка и затова ги пита при постъпване. И после ама пенсията ми е малка е няма как цял живот да краднеш от държавата и да не плащаш и после пак да ти дадат. Въпроса е : в кого е далаверата?

Малката частна фирма има интерес да осигурява работника на по-ниска заплата, защото по този начин не плаща нормалните осигуровки. Такъв е моят случай-заявиха ми, че искат да ми увеличат заплатата, но не могат да го направят легално, защото и самите шефове се водят по ведомост на ниска заплата. А ако ме осигуряват на реалната сума, моята заплата ще бъде по-голяма от декларираните техни. За да взима работникът 1000 лв. чисто, 288 лв. се удържат от неговото брутно възнаграждение, 243 лв. внася работодателят или неговите разходи са 1532 лв. грубо( осн. заплата + осигуровки).

В нап най нагледно можете да се уверите. Геноцид от над 10 и повече годинки.. ;£

Защо няма отговор: "Осигуряват ме на минимална заплата, плащат ми по- малко от минимална заплата"? Тия у Министерството знаят ли, че има фирми, където плащат по- малко от МРЗ за 10 часов работен ден, 6 дена в седмицата?

Само в една голяма компания, вносител на нови автомобили у нас, където работих 3 месеца на временна заетост, ме осигуряваха върху пълната заплата и пак имаше известни врътки, основна заплата и един вид премии, като осигуровката беше върху основната заплата! Иначе никога и никъде не са ме осигурявали на пълната заплата и това не е било мой избор! Сега е мой избор, изобщо не ме осигуряват, защото не работя!

Работя в една от най-известните и големи корпурации в света HP Inc. По-договор трябва да ме осигуряват на мин.заплата , в действителност не ме осигуряват и имам неплатени здравни осигуровки към държавата заради тяхната схема.

КорпУси ли правите в тези големи корпУрации? :))

Нивото в HP явно доста е паднало, щом взимат хора, които пишат корпУрации.

Ами вие в НР, трици ли имате в устата, че не подавате сигнали. На какви договори работите и как ви осигуряват? Или си пазите местенцата да не ви изритат? Ако написаното от теб е вярно, НР плачат за пълен одит и зверски глоби. Те и без това обявиха, че скоро ще се махат от БГ.

Абе не го ли виждаш, че е цървен трол - НР е виждал само на снимка!

Знаете ли че ако си увеличиш осигуровките парите ще отидат за помощи на циганите и други такива които чакат помощи за вечно безработни.По добре ако имате финансова дисциплина да си спестявате една част над необходимия минимум осигуровки.Така ме посъветваха.

после и пенсията ще е минимална 250лв

Осигуряват ме, а каква ми е далаверата на мен от пълни осигуровки? Нито здравеопазването е по-добро,нито ме пускат да боледувам, нито ще доживея пенсия, а ако случайно доживея тя пак ще е еквивалентна на пенсиите на останалите....

ДА ВИДИМ КОЙ ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ ЦЪКА В ДИРА..........ПОСЛЕ ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА ШЕФА ЧЕ ЗАПЛАТАТА МУ Е МАЛКА.

В провинцията масово осигуряват на минималната заплата,а каквото се вземе отгоре е на ръка! Дори в София е пълно с такива фирми,особено българските,при тях на 80% се дават пари под масата и то в София,за провинцията 99% от българските фирми плащат така!

Не е вярно, че най- бедните издържат по- заможните, предвид ЗОДФЛ. Прогресивният данък е по- несправедлив от пропорционалния. При прогресивен данък, намаляването на икономическата активност ще доведе до по- ниски постъпления, а при пропорционален данък постъпленията ще са същите, т.е. те могат и да се планират. Хората избягват данъците, заради огромната бюрокрация, голямата армия от служители на държавна хранилка и недоверието към действащата политическа схема, а не система. Когато крадеш явно и няма кой да те съди, ти си самодържавец. Нищо общо с демокрацията.

да, щото "хората" са глупави Андрешковци... като данъците ти тежат толкоз много - гласуваш за някой дето върши същата работа в администрацията за по-малко пари. Вместо това - бай-ганьовски изпълнения - тарикатлъци на дребно и се надяваш да хванат другарчето, а не тебе.

все още ли си мислиш, че изборите могат да променят нещо! Ако беше така щяха да ги забранят. Хората предпочитат сивото, защото бялото им взема над 65% от заработеното. Сива икономика в Сива държава.

По- голямата част от осигуровките следва да са за сметка на работниците. В противен случй ще има шменти- капели. Лично за мен, пенсионната осигуровка за първи стълб трябва да е изцяло от работника. Така ще нарасне и брутната работна заплата, на базата на която ще се плащат здравно и допълнително задължително. Те пък да бъдат изцяло за работодателя.13 % са достатъчни за работодателя. Пропорциите водят до по- трудно администриране на данъка и до допълнителни разходи, както за счетоводството, така и за държавата.

за сметка на работодателите??? като ЦСКА или като Левски? дето не са плащали с години ни осигуровки ни нищо?! А нема нужда.

Ох, ма майко! И шефа като ти каже - ще те пишем на 620лв, пък ще вземаш 1100, ти ще се дърпаш? Той пак ще плати по-малко. И осигуровките, и заплатата на работника е за сметка на работодателя. На него му е през шлифера къде отиват парите, които дава. Знае, че за да получи работника 1000, трябва да даде още 500.

Често проблема е и в работника. Ето пример: Постъпваш на работа с 1200лв заплата. Има два варианта: осигуровка на цялата заплата- собственика неговото, работника своето. Втори- взимаш 1200 и работодателя ти плаща всичко на 700- както е винаги Тук цялата далавера е в работника. Защото дали ще си платя своето на 1200 или всичко на 700 за мен разликата е 20-30лв. Нали ти е ясно , че на мен ми е все тая. Да , но после като седнат на обедна почивка всички плюят държавата но не искат и лев да датат за нея.

само добре платените имаме време за анкети в работно време :)

Всъщност би трябвало немалко от гласувалите да са на бюджетна издръжка. Тоя резултат не мога да си го обясня като теб. Те не са много добре платени, ама за сметка на това имат много свободно време на работа.

Не искат да дават пари

Има бая начини фирма, която има ЕДИНСТВЕНО законни доходи, да плаща под масата. Какво да говорим за фирмите, които имат недекларирани доходи - те с лекота плащат под масата заплати и осигуряват на по-нисък доход. Просто трябва да се премахне това безумие здравните вноски да имат таван. Така ще се решат поне два проблема - ще стане много по-безмислено да се измислят законни схеми за преразпределяне на доходи, а и здравеопазването ще е по-адекватно финансирано и ще има пари за нормални заплати на медицински сестри, санитари и т.н. Другото е да се върне прогресивното облагане, така както е във всички нормални държави. В момента за доход от 1000лева се плащат общо около 38% осигуровки (пенсионни и зддравни) и ДОД. За доход от 10,000лв се плащат ОБЩО около 18.5% осигуровки и ДОД. И това масово се използва за "надуване" на заплатата на шефа, а на служителите се плаща под масата. Сега можете да си представите какво става пък във фирми, които имат доходи на черно!

ДА и мен и жената ни осигуряват на реалните пари то и за това се водим от "богатите" и не получаваме детски нито пък каквата и ад било помощ макар че всеки месец от години насам си плащаме за онази графа "детски" и ще продължаваме да си я плащаме да не забравя пенсии и двамата няма да видим вече стана ясно че втори стълб е лъжа след години ако доживеем пенсиониране сигурно ще се налага да просим по улиците за да си купим нещо за ядене ЧЕСТИТО ДА НИ Е

Azzzzzzz

е стой още де в тая смотаната държава..какво чакаш ? кеф ти Европа..ама на да се оплакваме можем..ама като трябва нещо да направим даже не може да простестираме..прост народ

не само че се оплаквам но за разлика от други ходя доста често на протести като не ми харесва нещо ефекта е нулев на повечето протести се събираме едвам 100 човека като все некоя партия знаина или не си докара техните говеда за пълнеж без дори да знаят за какво става дума виждаме какво става купени гласове правителство без подкрепа доказателства за злоупотреби един куп а прокуратурата си мълчи но да прав си ще се махнем от тука доста отдавна българия е преминала point-of-no-return няма да се оправи няма смисъл да обричам децата ми на живот в българия

ОчевАдно е, че доходите от "втория стълб" ще изгглеждат "никакви" по следната проста причина: 1. Продължителността на живота в България е около 75 години. 2. Човек започва трудова кариера на около 21 годишна възраст (не всички стават студенти и започват работа на още на 18-19 години). 3. От горното следва, че има ОБЩО около 54 години трудов + пенсионен живот. Ако се труди 39 години (средно до 60-годишна възраст), ще трябва да получава пенсия средно 15 години. 4. Вноските във "втори стълб" са 5% от деклариарният доход. 39 години Х 5% = 15 години Х 13%. Т.е. вторият стълб на пенсията ще представлява 13% от доходът, на който човек се е осигурявал. Ами като се осигуряваш на 600лева, ще имаш добавка от 78 лева, което съвсем правилно е определено като "нищо". Ако пенсионната вноска беше 10% и то върху РЕАЛНИТЕ доходи, тогава пенсионната добавка щеше да е доста по-адекватна.

Вноските във "втори стълб" са 5% това е така но има горна граница от 3000 лв тоест тази вноска е макс 150 лв от тези 150 лв обаче влизат само 144.37 и имаш 5.63 такса в момента имам 12 663 лв в този прословут втори стълб като това са парите заедно с лихвите който са 504.04 ако макс дохода си остане 3к (което няма да е така) и имам още 38 години трудов стаж (щото те ще вдигнат и възраста за пенсиониране) 3812 = 456 месеца ми остават до пенсия 456 144.37 = 65 832.72 ще вкарам още в този фонд + досегашните пари трябва да се съберат поне 78 495 лв незнам как ще се изплаща от там но ако кажем че трябва да ми ги изплатят за 15 години (180 месеца) то това ще ми се пада по 436 лв допълнително към пенсията при 3% гошина инфлация с тези 436 лв едвам ще мога да си купя 102 хляба всеки месец давам пари за този стълб на стойност 115 хляба реално губя пари от него

Не си сам! Но няма да се предадем, продължаваме борбата с ГАДОВЕТЕ!

Да и явно това е проблем имам две деца и от 10 години не съм взимал детски. А циганите взимат и за мен.

Azzzzzzz

те циганите са ти най-големият проблем нали..

Милион и половина тъмно зелени при 6 млн. общо... Не - никакъв проблем не са ти циганите...

Евала за анкетата. До момента 20% са в сивия сектор. 20% по-ниски пенсии заради това, че държавата не гони когото трябва.

Не си познал! Тенденцията всички работещи трета категория, един ден ако доживеят да получават минимална пенсия. Много ми е интересно депутатите и министрите, дали се осигуряват на реалната заплата или са като държавните чиновници!