17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Същото се случва и тук. Строи се, ниски лихви. Още на зелено са закупени 75% от жилищата, като голяма част от тях сменят собствениците си след акт 16 от спекуланти, извличащи печалба от надуването на цените. А високата инфлация и отказа от депозити на банките води до бетонни баламурници, чиято гледна точка е до някъде оправдана - елеминиране на инфлацията на спестените средства.

Явно не си разбрал за какво иде реч. В Германия има големи компании, които държат по няколко хиляди жилище и ги отдават под наем. Те вдигат наемите и затова се протестира. Вече поскъпването на самите имоти идва от това, че при по-висок наем по-бързо изплащаш по-високата цена на самия имот, а и тези компании купуват повече жилища. В България няма такъв бизнес и ситуацията тук няма нищо общо с немската.

..." ...Когато цифрите говорят, и боговете мълчат..."... В моят град в България ( областен център е) с две минимални заплати купувам 1 кв.м. жилищна площ. В градчето, в което работя в момента в Обер Байерн ми трябват 5,5-6 месеца за 1 кв.м.Ако в България се гърбиш за 1 жилище 30 години, в Германия...и 100 няма да ти стигнат...Ей сега ще почнат всезнайковци да ми обясняват що е " стандарт".....А и онези- богоизбраните в Брюксел решили да приемат "Директива за достъпност на жилище"...Ха,ха,хаааа.....

Практически целия Обербайерн е курорт. Така че не сравнявайте ябълки с круши.

"Градът ни принадлежи!" Да, така беше за няколко десетилетия, но само от едната страна на берлинската стена!

Защо няма солени данъци за притежателите на повече от две жилища?? Дали ще купуват без брой имоти в този случай?

Щото това е приложимо само към физическите лица. За юридическите това са просто активи. Все едно ако за втора кола има по-висок данък, а за трета хептен, това да важи за таксиметровите компании, превозвачите и т.н. Какво правим с банките и лизинговите дружества, които са собсвеници на десетки хиляди имоти/коли и прехвърлят собствеността чак при пълното погасяване на кредитите? А с т.нар. инвеститори, които строят и после продават? Докато не са разпродали апартаментите да плащат двоен данък на второто и троен на всичко оттам нататък ли? Това не само, че няма как да стане, ами ефектът ще е още по-кастрофален. Друг е подходът - да престанат да раздават пари с чували на корпорации и фондове, а онези да се чудят какво да ги правят, на за сметка на това да трябва бързо да го направят, преди останалите да са разводнили пазара. Само дето последните две години научиха всички да стоят на опашка за получаване на пари от държавата, т.е. да изпадат в трайна зависимост. Скоро ще надминем соца, от гледна точка на ролята на държавата.

Има данъци но тях ги плаща наемателят. Ако не ти харесва никой не те задължава да го вземеш това жилище ама само който е търсил жилище в Германия знае можеш ли до кажеш "НЕ" ;)

Абе, гледам, че тука едни големи специалисти се изказват и всичко им е ясно, та да ги питам последния ток като го платиха, трябваше ди отложат водата или тоя месец всичко им дойде точно?

Много си остроумен. Бих те цитирал в подходящ контекст, с твое разрешение. Като питаш за тока - сключих добър фиксиран договор на 1-ви юли и засега ми е добре, но след 9 месеца му изтича срокът и тогава вече какви ще са новите цени и условия не ми се мисли. Таман и битовите абонати ще трябва да са на "свободния пазар" към тази дата.

Служебното правителство на Радев е виновно..

Комунисти, сър. Маркс е немец. Ленин бе финансиран и подпомаган от Германия за да може Германия да победи Русия в първата световна война. Хитлер е национал-СОЦИАЛИСТ. На немците това си им е в душата. Те затова техните зелени не бръснат свободата за нищо и ако се докопат до власт ще стане страшна диктатура. Впрочем ако разглеждаме съотношението между студен наем и цена на жилището, всъщност наемите в Берлин са по-евтини отколкото в София. В София наем на апартамент струващ 100.000-200.000 евро е 500 евро, а в Берлин студеният наем на апартамент струващ 1 милион евро ще ти е 1000-1500 евро.

Те и Сервена Корея са народна демокрация... :)))

Само дето в Германия има прогресивно облагане и 40 % отиват за данъци и осигуровки. 1500 евро наем си е камък на шията и посоката е само надолу към дъното.

капитал пак ще яде сопата на пролетариата. Този филм вече сме го гледали.

Не, защото ешхиназитата от бившите гета в Източна/Централна Европа вече са милиардери, или поне мултимилионери. Днес нещата стоят другояче, в сравнение с интернационалните революцийки, които те организираха през 19 и 20ти век, пък и преди това.

Джентрификацията (друг термин, не идва от “джендър”;) е един от основните проблеми на развитите общества в 21 век. Тя се дължи не неравенство в приходи и собственост, което се засили неимоверно в последните две десетилетия. Конкуренцията е добър мотиватор и по-трудолюбивите/полезни за обществото трябва да се поощряват, но… Стигнахме до момент, в който единици хора се оказаха хиляди пъти по-полезни от останалата маса. На всички ни се иска да вярваме, че милярдерите са заслужили сами богатсвата си но да не забравяме ,че те използват обществен ресурс (включително и човешки), за да ги акумулират. Колко милиарда и служители щяха да генерират Безос и Гейтс, ако бяха родени в откъснато от света племе по поречието на Амазонка? В най-добрия случай щяха да го докарат до племенен вожд с малко по-голяма колиба от останалите. Поставени обаче в условия на лесе-фер капитализъм те на практика управляват милиони служители и диктуват правила на държавни лидери без никой да ги опълномощил да го правят. По стара традиция акумолираното богатство се обръща в недвижимо имущество и така стигнахме до неофеодализмът - малка група монараси притежават голяма част от населената земя, а раята трябва да им плаща данък (ипотека,наем), ако иска да е пълноправна част от обществото. И по-трудно ще става да живеем в голям град, докато не се реши проблема с неравенство. Тъй като изходът е ясен, но стъпките (силно прогресивно данъчно облагане за най-заможния 1% от обществото) не се предприемат, дълго съм мислил какво е решението за един обикновен гражданин. Стигнах до заключението, че цирка ще продължи, докато достатъчна част от градското население не ги напусне и не създаде нови общности из прованса. Оставете мулти милионерите да се радват на празните си кутииките в призначни градове.

И какво точно ще им облагаш но мултимилиардерите па и ти?! Те горките нямат никакви приходи и живеят на заем, бре! Те ако имаха нещо на свое име, отдавна да са ги разсипали от дела за обезщетения и т.н. Всичко им е по офшорни трастове и засукани shell companies, а те доходи нямат. Акциите и останалите им активи са на разни юридически лица, които се явяват гаранти по отпусканите и от банките заеми, с които и си живеят. Сходна работа и с корпорациите. И те не плащат никакви или почти никакви данъци, щото са им толкова засукани схемите, че нито един данъчен не може да им хване края. За да се прекрати това, трябва тотална законодателна промяна, която няма да се случи защото Конгресът е в джоба на лобистите. Сега измислиха простотията с минималния корпоративен данък от 15% в развитите страни, който отново ще удари средните и дребните, а големите данък не ги лови, независимо колко процента е. Проблемите са фундаментални и са присъщи както на капитализма, така и на представителната демокрация, чиито крайни фази винаги са комунизъм, т.е. див феодализъм.

+++++ Много добър анализ на схемата

Пич, ако държава реши да те смачка, нЕма отърване.

Неслучайно съм пояснил, че става дума за капитализъм и представителна демокрация. Там държавата не може да реши нищо срещу големите, защото им е в джоба. Големите са напазарували всички политици, без значение дали се правят на леви или на десни. Ако случайно се промуши между ситото някой, който не играе по свирката, бързо го сдъвкват - бламиране, компромати, протести, дворцови преврати и т.н. и то при условие, че самото промушване е невероятно, предвид че трябват много пари за издигане в изборите. Държавата може да те смачка, ако се казваш примерно Ходорковски или Джак Ма, а "държавата" се казва Путин или Си Дзин Пин. Ако се казваш Джеф, Уили, Джак или Марк, държавата най-много да те привика в конгреса на изслушване за парлама, от което да не произтече абсолютно нищо, пък ти след това пак да си сложиш собствен президент, който не знае той ли е, както сме свидетели.

Били ми написал термина с латински букви, че вие бг си нагаждате чуждиците ? Благодаря

Тука един нали ми обясняваше че еврото бил пътя на българия и нямало банка в света дето да печата пари и да ги раздаеала като заеми!

Работата е елементарна - реалната годишната инфлация е доста над 5%, независимо от стъкмистиките на статистическите институти и на формирането на потребителската кошница. За 1- години поскъпване от 85% означава годишна инфлация от около 6% и нещо, за който може да смята сложна лихва. Това поскъпване не само е нормално, но даже е и малко, предвид паричните политики на умиращите под ММТ държави, към които сме причислени и ние, барабар с почти целия свят. Вместо да се търси решение на проблема, а именно ме се харчи повече, отколкото се произвежда и затова постоянно се печатат нови и нови пари и се затъва в дългове, тези ще се занимават са палиативни методи като "национализация на жилищата" - нещастници. Всичко ще се срине, защото това, което правим противоречи както на здравия разум, така и на физичните закони и ентропията, ако щете. Да се оповаваш на безкраен ръст в икономиката е като да заложиш късмета в бизнес плана и примерно точка първо и единствена да ти е "с набрания капитал купувам билети от лотарията на Пеевски" - ха, ха.

Странно, че преди години - около 2010, по спомени, жилищата в Берлин бяха сравнително евтини. Каква е причината да не са си купили повече германци жилища?

Елементарно Стрували им са се скъпи и са чакали да паднат! Нещо като сега в Бг 1400 Евро и хленчат че било балон, ми чакайте и ревете после на 2000 Евро ;)

Прави са, че е балон. Проблемът е, че много здрав и поема голямо налягане. Другият проблем е, че това налягане като гръмне накрая и ще отвее не икономиките, ами направо обществените строеве.

Само не мога да разбера като са им скъпи наемите защо се бутат в Берлин? Айде да беше като България и в столицата да има по-високи доходи - да, но Германия е сравнително равномерно развита - и в по-малките градчета, дори и села има добри условия на живот. Като има повече желаещи да живеят в Берлин, отколкото жилища е нормално цените да са високи. А това с национализирането на жилища е пълна дивотия и не води до нищо добро, както сме установили в България по трудния начин.

Не си наясно какво правят фондовете, които са заринати с пари. По-долу съм писал за Blackrock като пример, но далеч не са единствените. В големите градове на САЩ няма пазарлък, а наддаване, защото има повече купувачи, отколкото продавачи, поради ред причини, вкл. и изкуствени ограничения като във Фриско. За да не се мешат с цацата, Blackrock се появява и дава 30% over asking, с което всичко приключва. На тях пък им е лесно, защото имат прясно напечатани пари, които не им струват почти нищо, а цената им ще плати населението, след като разводнят паричната маса и им излязат през носа, под формата на инфлация. Та, въпросните посягат вече на терените, върху които си държат караваните хетен убитаците, та от такива трудно ще се скриеш и в провинцията и на село. Тези вече са измислили начини да печелят от бездомниците на Skid Row, ти измисли рецептата "стойте си на село" - ха, ха. Дори и да те пропуснат пряко, като се скриеш на къра, пак ще си в кюпа, като разсипят всичко наоколу и ви изземат и гащите. Чрез тези хватки паплачта ще остане без нищо, само че този път собственик няма да е тоталитарната държава, а транснационалните и трансгалактическите корпорации - ха, ха. Те си го казват съвсем открито в Давос това - You will own nothing and you will be happy. Един коментар по този повод прочетох - Already own nothing. When will tha happy part come?

Талмудистка му работа Иде глобо-хомо еврейската Революция, която след генералната репетиция (болшивистката от 1917) е на път да се установи навеки (според Тортата и Талмуда)

Ха, ха, щели били да гласуват дали да национализират жилища на компании с над 3000 имота в градо. Те щото такива като Blackrock трева пасат и нямат на щат армия от адвокати, по-компетентни от всичко, което може да предложи целият Дойчестан. Те онези 1 долар данък не плащат с всякакви хватки по Кайманите и Търкс и Кейкос, та тук сега някви шваби ще им намерят цаката, вместо онези да надробят разни офшорни холдингови структури и да паднат под квотите. В САЩ такива откриха наскоро, че имало било "голям потенциал за растеж" в трейлър парковете и ги купуват на едро, след което вдигат двойна наемите за фургоните на trailer park white trash-а, пък с някви берлински убитаци ще се церемонят. Най-смешното е, че държавата се рпави на загрижена, а тя е вдъното на проблема с печатането на пари, защото инфлацията е инертна и такива корпорации, близки до печатницата имат огромно конкурентно предимство, защото докато парите се влеят и усетят в икономиката, те вече са напазарували на старите цени. Типично западно лицемерие - държавата създава проблеми с идиотските си политики и после обещава да ги разреши чрез неработещи схеми.

Браво. Напълно достъпно пояснение за невежите списвачи тук.

Да неб говорим ит мафия от ислед войната познай в Германия в кой сектор налива мафиотски пари, точно в строителството и недвижими имоти. Обаче, в Германия няма закон за мафиотска асоциация и нищо не им правят. Ит мафия е изкупила половината жилища в Германия, германските власти и медиш не говорят за ит мафия за да не алармират народа, но тя от след войната е стъпила здраво в Германия.

А не поскъпват ли дажба от ниските лихви и не компетентната намеса на ЕЦБ и останалите евро оправляващи? Малумните комунисти забравиха от каква кочина идват.

швабите! ха сега пак се крийте от ковид 19 та следващата година с още 85% хаха

Берлин е 3 милионен град. Имало 4000 човека всеки може да сметне сам какъв проблем е това за градът. 85% 0т 2007, айде стига, има си наплив към градовете това вдига цените. Компаниите се възползват от това не го причиняват. В София е същото, 30 000 селянджъри идват всяка година, какво с хляб и сол ли да ги посрещнем, дай там една ипотека за 40 години по 1500лв, ако искаш стой, ако не искаш, марш на село.

Хич не си прав. За миналата година около 32 К са напуснали София. Тази година се очаква около 50 K , да напуснат. Дали ще се променят цените?? А фактори като демогравски срив, лошо строителство, над 30% необитаеми жилища итн. КОЕ ДОПРИНАСЯ ЗА ТЕЗИ ЦЕНИ?

Ами другари германци - това е естествено: навсякъде където стане КАРТЕЛ / напр.ОПЕК/, цените стават високи, стабилни и гнусни за народа. Така правят и с газта /ГАЗПРОМ/, с ел.енергията, морският транспорт и т.н. и КОВИД 19 е прикритието за нарочната политика от правителствата. Държавите УЧАСТВАТ активно в процеса в грабежа на населението. ФАКТ!

Всъщност не заради държавата, а чрез държавните служители и най-вече тези правещи закони, наредби, правилници и..., милионери и мултикомпании правят така, че да се оформят правилата в тяхна полза. В цял свят.

ОПЕК и Газпром са съвсем друга бира. Ресурсите са на тяхна земя, те са влагали средства да ги разработват и могат да ги продават за колкото искат, ако се намери кой да им плати. А тези компании масово са изкупили социални жилища с престъпното съгласие на политическата клика. Държавата освен това поддържа недостига на жилища чрез хиляди бюрократични пречки за разрешителните за строеж и политиката на безкрайни количествени облекчения и ниски лихви.