17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а за вятърната енергия изобщо и лаф няма вижте пълния ВЕИ план https://www.youtube.com/watch?v=CUd_FeZmSSg

Прилича на плана на Чаушеско за намаляване на потреблението на електрическа енергия. Без съмнение много напредничави идеи. По 40 вата крушка в стая максимум. Е знаем как завърши.

£0.19 kWh за 100% зелена енергия. Не е чак толкова скъпо при £1400 минимална. Аз съм за. Подобно е и в западната заст на ЕС! Щом искаме единни правила за ЕС, нека започнем със оеднаквяване на стандарта на живот, заплати, образование.

До 2030 година и ЕС няма да го има...!

Референдум за излизане от ЕС. И без това обикновеният човек не е видял нищо добро от ЕС , освен безвизово пътуване .

То и безвизовото пътуване е на път да приключи скоро...

Аман от простотии. Никой не се интересува от фини прахови частици, от други замърсители, а са се вторачили във въглеродния двуокис, защото големите играчи са инвестирали милиарди в “зелени” технологии, които хич не са зелени, но са страхотен бизнес, ако държавата задължава да се използват. Перките и панелите не са никакво глобално решение. Перките в САЩ се развалят за 10-Ина години, а е трябвало да издържат 40. Не се рециклират и вече сметищата са задръстени с тях, повечето вече отказват нови. За панелите се знае, че производството им обезмисля използването им. И за капак, дори Европа да сведе всичкото замърсяване до нула, в световен мащаб то ще намалее с под 10%. Тоест ще се простреля е в крака, съсипвайки икономиката и плащайки прескъпо, за да набутаме пари в джоба на хитрите инвеститори и на зомбираните virtue signaling идиоти.

То хубаво но дайте пари за тази измислица - включването в мрежата е толкова трудно и скъпо .

Европейските лидери идиоти слугуват на корпоорациите и няма да се спрат, докато народите не излязат по улиците и не ги избесят.

скапната ЕК може да си пише директиви колкото си иска. светът е 7 млрд души, директивата стига до 400 млн, все едно един съсед да нарежда на останалите 20 да не си хвърлят боклука пред блок с директиви... ЕС е недоносче

Всичко хубаво, звучи много модерно и коректно. Но... кой ще убеди мангалите да не горят стари дрехи през зимата, че въздуха не се диша после? Кой ще накара бедния народ да спре от движение сдуханите таралясници на по 20+ години? Не на последно място, каква е ефективността на самите уреди, които преобразуват възобновяемите източници? Производството им не замръсява ли? Много въпроси, а иначе само ни налагат повтаряеми клишета - климатични промени, електрички, ВЕИ. Кой печели от всичко това накрая?

Това за чистия въздух, еко природа и климата е пунта мара, не им дреме за екото, искат просто да щавят хората чрез ВЕИ-тата.

"Кой печели от всичко това накрая?" Отговор: Управляващите Света кланове Ротшилд и Рокфелер !!!

100+

С тия катранено сини панели температурата в градовете ще стане 50 градуса през лятото.

grainis

Свръх-бързо растящите (1м/Ден) Бамбукови Хибриди, отглеждани оранжерийно, върху рото-рафтове, в хипер-интензивна Вертикална Многоетажна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , са Осмото Чудо на Света, предлагащи ежедневни Жътви и Гигантски Добиви - хиляди тонове дневно, на 100% СО2-Неутрална Биомаса за производство на БиоГорива - БиоГаз, БиоМетан (и Био-Водород от него) , БиоЕтанол, БиоДизел + ИФО-Аерозол - https://biodizel.alle.bg , Пелети, Прахово Гориво за Горелки и Турбини, Храни, Фуражи, Торове, Влакна, Пулпове, Строителни Материали и много други. Енергоснабдяване на всякакви сгради на Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg

Аман от тия откачалки, забогатяли на чужд гръб и сега се чудят как още да тъпчат ненаситните си гърла. Див капитализъм. То не бяха щастливи кокошки, прави краставици, то не беше наливане на пари в джобовете на олигарсите, за да си унищожим всичко, което имаме, то не бяха извратеняшки дивотии. Аман бе, аман вече. Не им пука, че народът ще изпука от мизерия, впрочем който оцелее от пандемиите, които направиха плеяда свръх богати.

Въпреки че разбирам, че става въпрос за много пари в нечии джобове, винаги съм се чудил, как успяват чиновниците в ЕС да произведат толкова много противоречащи си и/или невъзможни за изпълнение регламентиращи документи. Добре - какво са ВЕИ? Централи на базата на вятъра, водата и слънчевата енергия. Да предположим, че у нас трябва да произвеждаме 40% от потребляемата енергия така. Колко от територията на страната трябва да бъде покрита с фотоволтаици и вятърни паркове? Щото през зимата няма слънце и ще ни трябват доста вятърни паркове - помните какво стана с Тексас, нали? Да де, ама дори и да се бръкнем за парите (а те са огромни), колко от тези паркове трябва да бъдат разположени в защитените зони, които пак по искане на ЕС са доста големи? Отделно - ще трябва да унищожим плодородна земя, от която се изхранваме? А замърсяването на околната среда от производството на фотоволтаиците, ами избиването на прелетните птици от ветропарковете, ами колко и каква територия ще трябва да унищожим за да вържем тези източници с основната енергийна мрежа...? Понякогта имам усещането, че ЕС действа на принципа на "Умно село" от Доньо Донев - решаваме един проблем и създаваме 10 други.

grainis

Професоре, явно не си в час, че ВЕИ далеч на се изчерпват само с крайно неефективните солари и перки . Една 50м висока Вертикална Ферма например, за производство на бързорастяща бамбукова биомаса може да бъде построена навсякъде. Разположена върху площ от 1 дка (32х32м) може да произвежда по 3000 тона дневно зелена биомаса за храни, фуражи и чисти биогорива. 30 такива ферми могат да спрат изцяло вноса на руски газ и други горива, и да стартират експорт за стотици милиради , в пъти повече от целия ни брутен вътрешен продукт. https://vertikalna-ferma.alle.bg https://biodizel.alle.bg https://green-trillion.alle.bg

Някой май трябва да си припони Закона за запазване на енергията - енергията може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена. И крайната цена на тока от една такава ферма в България колко ще е? А тази теория за бамбуковата биомаса е от преди 2000 г. И се оказва, че тя може да замени само малка част от въглеродните източници. Но поради негативни ефекти върху околната среда (!!!!) и оскъпяването ... не се прилага широко. :))) И защо направо не се обърнем към "по-реалистични" източници на енергия - напр. хелий-3 от Луната?

От европейското робство ще ни спаси дядо Иван! Само така.

А дамно изригне Везувии и да засипе с дим и пепел половина Европа та тези нищоправци изроди да мирясат.

Ферман след ферман. И по време на османското робство нямало толкова наредби. Време е да се махаме от този ЕС.

tonk11

Това е страхотна простотия. Енергийната себестойност на панелите е почти равна на произведената от тях енергия за полезния им живот. Каква е файдата да бълват газове заводите в Китай за да може Европа да се прави на екологична? Китай не е на друга планета.

АмАН от тези дерективи! Кой може да плати толкова висока цена при положението че имаме АЕЦ.

БокУ е обещал да го затвори...

Айде - време е вече за Референдум за ЕС! Да се произнесе суверена!

Всеки ден нова глупост. Решения без реално покритие

То хубаво но, за този който произвежда панелите. Колкото и да са евтини, изплащането им ще става почти за целия експлоатационен срок. Колко са тези които ще си платят предварително електроенергията за години напред. Да не говорим за тези които парите им стигат месец за месец. А когато е най студено у нас, няма да има и ток от панелите, а тока ще е най нужен. Що ли си мисля, че тези директиви ги правят заинтересовани лица, обслужващи нечии интереси. За какъв чеп ми е панел, след като моята сметка никога не е повече от 50 лв на месец, при целогодишна комфортна температура, с вътрешна и външна изолация, слънчев бойлер и 6-7 месеца топла вода от него.

България трябва да проведе референдум на тема: "За или против излизането на България от ЕС?" Докато още е време...

Ей, българина освен от политика, футбол и ракия, взе много да разбира и от енергетика! Много разбирачи тук, но все на ниво 19-ти век!

Изкажи се ти да те оценим ти колко си в час с енергетиката.

Казва се: Изходи се!

всеки ще си накичи фотоволтаични системи на покрива. По голям акумулатор от електропреносната и електроразпределителната мрежа няма. Време е да се премахне монопола на ЕРП-тата!

ЕС ги ВЕЙ - вятър на бяла камила.

пропусна АЕС

И колко ще плащаме за тази ел. енергия. при положението че имамен А. ива-бива с тези наглеци от ЕС с техните деректоиви.

И какво ще правят зимата и колко процента от тока през лятото дават например слънчевите панели? Където слънчевите лъчи падат под ъгъл и еднакъв сноп през лятото в област, през зимата се разпределя на много по-голяма площ, и от там носи много по-малко енергия и топлина. А тези панели се правят в Китай на ток от въглища и кой знае колко мръсно. Дори само покриването на територия с панели, за сметка на тревата, която освобождава кислород, е вредно. За да съхраняват тока, който е непостоянен, трябва и тип акумулатори с отрови в тях. Друг начин е да преобразуват от вода с ток на водород, но това така ще гърми. Тестваната 1961г. водородна Цар Бомба, добре че са и махнали урановата обвивка, че щяла да бъде 5 пъти по-силна. А тя излязла 58.5 мегатона тротилов еквивалент. С огнено кълбо с радиус 4.6км. или на диаметър 9.2км. Скандинавците придобили тен. А ударната вълна обиколила Земята 3 пъти измерено. Всякакви неща с водород бяха забраняване, като балони.

Има разлика между водородна бомба и водородна клетка. Едното е термоядрен синтез, а другото е химична реакция.

Зима, зима искам, много студена зима. Минус 15....20 градуса за 40....50 дни.

Тези са фантазьори. Казал съм го безброй пъти. Вече неискам и да ги коментирам.

Е де ги тез хиляди ВЕИ в България? Всяко ВЕИ прегражда реката с километри,а под стената с километри е миризлва ,жабунясала бара! децата ни ще виждат жива риба само в аквариум, а като няма вода и риба - няма птици,влечуги, дървета.Няма ли дървета на една територия- иде суша,а с нея глад,мизерия,войни и либерална педарастия!

Да ми дадат 10-15 хиляди лева за слънчеви панели и веднага ги инсталирам и то с голямо удоволствие.

Във Варна тия фотоволтаици ще ги осерат чайките, а в Бургас гларусите.

Едно време и партията с директиви управляваше

Поредната Вело Електрическа Измама (ВЕИ)

ай сиктир от еврогейски идиотии. Тая измет е еврогейските чиновнически банди докато не се избие до крак няма да има оправия за хората

тази еврогейска ненормална измет е само за Гулаг!

АЕЦ ВЕЙ ли е, не отделя CO2. Да почват Белене!

Правилно решение. Трябва да се подобрят сградите,намалят загубите и повече ел.уреди с намалено потребление на ток,като Инверторни климатици,перални.

А честито на всички!!!

ЕС да плати и поддържа тези слънчеви панели на всеки блок и/или сграда в РБ, тогава може и да си помисля. Но, въпреки това, цената на енергията (тези 40%) ще бъде толкова висока, че дали си заслужава цялата хамалогия.

Цената падна значително. Отделно поддръжката им е значително по-ниска от цената, която се плаща за ток. Ако се отвържат цените за битовите абонати и те също минат на "свободния" пазар ще стане мазало. В момента фирмите плащат 60% до 80% по-скъп ток спрямо договора, който са сключили в сравнение с частните абонати. Та идеята никак не е лоша. Въпроса е реализацията да не се побългари, както стана със санирането на блоковете.

Идеята не е лоша, ама как го виждаш това за България например, 40% ВЕЦ? Нямаме ресурс за такова нещо. Ако бяхме Австрия е друга тема....Аз не виждам и германците откъде толкова ВЕЦ ще вземат... Абе то трябва да се мисли първо, иначе идеи много.. Не съм против и колите на ток, ама да караха поне 1000км и да заредиш за час -два отново, ако има къде :)

Останалите директно от Марс!