Ниски лихви и "спирачки" пред строителството надуват цените на имотите

Дори да звучат фантастично цените на имотите са реалистични и ще се качват още повече

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Народе купувай имоти. Едната новина говори за война в Европа. Другата новина за колко са ценни имотите като инвестиция. Тежка вогонска поезия и галактическа фривилна грухталност.

Като добавим и темповете на намаляване на населението всичко е ясно....Цените ще скачат и имоти няма да има хахахахахахахах

ще го кажа з втори път в рамките на месец-закупих в Алкоркон(Мадрид) 73 кв. (тук тези квадрати са равни на 90 в България) през 2019 за 128 хил. евро, при лихва 1.8% за 16 години на изплащане, 20% внесох и изплащам по 594 евро на месец, при заплата 1840 нето!! В Испания минимална заплата е 1108 евро, да тук има и апартаменти по 2млн. евро, но има за всеки! В Панеленото сиво гето при 330 евро минимална заплата жилищата в София са по 200 хил. евро. Невороятна държава

Балон при цените на имотите няма, но надуват. Не е балон, гайда е.

Имам приятели се набутаха с по 35 годишни ипотеки за дупки на майната си в Германия. До 70 години ще изплащат нещо, което дори не им харесва. Добре ли е?

Тва, с цените на апартаментите, много ми прилича на ваксините.... кредити ще има за всички от сърце.

И така: - Населението намалява със шеметни темпове - Стари жилища не се разрушават - Яко се строят нови - и така от години! - Повечето новозакупени жилища в София стоят празни - защото са купени с инвестиционна цел Обаче цените ще се качват още! Е тва ако не е балон не знам кое е!

Гайда е бре... По долу ти казаха...

" Спирачките" всички ги знаем - рушвети за стартиране на строителство от Столична община, топлофикация, софийска вода, чез рапределително дружество. И тук не става дума за 2-3 хилки, става дума за десетки хиляди

Абе като гледам колко сте отчаяни с тези ежедневни рекламни статии, що ли ми се струва, че ме качвате на черешата?

Дира, не ви ли прави впечатление, че коментарите под имотните ви статийки намаляха драстично? Хората вече странят от вас, както от моите пациенти. Защо ли?!

"Експертите" в тази статия са просто комисионери. Било по-евтино сега, ако купя на двойно по-високи цени отпреди. И скоро като вдигнат лихвите пак ще е евтино. Бе изобщо имотите колкото повече поскъпват, толкова по-изгодни стават.

И кой ще живее в тези 150 000 Празни жилища в София? И в тези 30-60 % в прованса? Откъде ще дойдат хора? Ще дойдат ли хора? И ако не дойдат хора,какво се случва с тези стотин хиляди Празни жилища.. ..и с Цените им ?

Тенденцията е новото строителство да намалее и хората да си менкат едни и същи вехти кочини на все по-високи цени. Просто покупателната способност на българина не може да отговори нито на новите (тройни) цени на материалите нито на новите рушвети на кметове и общинари.

За 300 000 евро м8га ли да си купя 120кв апартамент но в Люлин?Държа да е в Люлим 1 или 2. Моля агенциите да се свържат с мен на имейла на дирбг.

Строителството и продажбите на имоти,е просто пране на пари,от укриване на данъци,корупция от всякакъв вид,или от гурбет във по богатите,цивилизовани и културни народи,но и за всеки влак си има пътници!

"За мен беше трудно да приема, че хората толкова бързо ще свикнат да плащат за двустаен апартамент в София между 90-100 хил. евро при положение, че дълги години за такъв апартамент плащаха между 50-65 хил. евро" Много странно тогава как не могат да свикнат да плащат повече за ток и парно. Енергията е много по-ценна от някакви статични тухли и повечето суровини за прозводството и са вносни. Продавачите като огладнеят ще свикнат обратно и на 50-65 хиляди евро, ама на тъмно и студено никой не ще да стои.

Ще дойдат бежанци с големи черни патки, ама те няма да са доволни само на безплатно жилище. Ще трябва държават да им плаща и издръжка.

за селският бизнес тарикат и тези цени не могат да го изненадат!Дори и да са по скъпи и от Дубай,или Париж и Мюнхен!

Аз съм по прагматичен!просто опъвам палатка на плажа и се радвам на живота!

Този град дето го споменаваш е на 20 км от Мадрид, сравнявай цените с тези в Перник...

Забравил си да кажеш следните няколко неща Минималната заплата беше 645 евра до преди година. Когато купи апартамента те задължиха да имаш една застраховка живот за да си платят те апартамента ако се гътнеш, една застраховка на апартамента и още една за безработица, абе набълбукаха те със застраховки и ги плащаш всеки месец, забрави да кажеш по колко. Забрави да кажеш как всеки месец ти се взема з входа, колко 30/40/50 евра, с горните застраховки и е една месечна заплата отиваща в тези деяния в годината. Забрави да кажеш колко ти струваше одобряването на ипотеката и отделно разглеждането, отпускането на заема и прехвърлянето... общо около 20 000 евра? Отделно кихна на инмобиларията, забрави ли за тези няколко хиляди? Казваш нетната заплата, но брутната е с едни 800 евра на долу, туй също го забрави. Задръстването сутрин към Мадрид и вечер на обратно ти е фрии

Вие сте психопати с тая статия. Аз пък мога да ви ОБЕЩАЯ, че балона ще се спука точно в тази година и ще останат МНОООГО НЕПРОДАДЕНИ апартаменти и цената ще слезе където трябва да бъде. Тоа филм го даваха през 2009 та ама некой е бил малък и го не помни.

Събрали се шефка в BLD, шефка в Адрес Имоти и шеф в Кредит център и казват че НЯМА балон, НЯМА проблеми, хората си теглят кредити и са свикнали с новите цени много бързо. Айде напишете платена статия отдолу и да се свършва. Нямало да има строителство след 3-5 години. Ами знаете ли за Мегакомплекса който ще се строи на абсурдното място зад Централна гара до гробищата. Апартаменти за десетки хиляди хора. Вторият голям обект, който се планира и е огромна площ закупена наскоро от Вълка до Минно-геоложкия университет - пак десетки декари площ за апартаменти. Ще стоя и ще гледам кой ще ги купува тези площи. София има официално население 1.3млн. жители и имат около 650-700 хил. апартамента. Нямаме нужда от повече жилища, но до няколко години това ще излезе наяве. Само сметнете един тристаен в София в приличен квартал струва между 150-200к евро. Средностатистическо семейство 30-годишни (мъжа взема 2000лв, жената 1000лв - без да се обиждат жените) имат общ доход 3000лв. За 35 години трябва да плащат вноска по 1300лв/месец. Първо банката ще си помисли сериозно дали да даде кредит, второ, че те едвам ще живеят с остатъка и трето, ако решат да имат дете и жената да остане 2 години в майчинство просто ще сгънат. Ами ако се вдигнат лихвите по кредитите с няколко процента и ХОПАЛА - поредна криза! Всеки който разбира от инвестиции знае, че се купува като е евтино и се продава като е скъпо. Остават група не много интелигентни хора, които пазарят имоти на 1800-2000 евро/кв. Истината е, че в днешно време е по изгодно да се живее под наем, колкото и българина да не е свикнал с това.

Ситуиран, просторен, светъл, широк, луксозен, бутиков, кокетен, слънчев, зелен, комуникативен, модерен, желан, търсен, достъпен, централен (т.е. около малкйият Бейрут), елитен и не знам си какви още думи използват брокерите за да измамят хората, мислейки си, че с хубави думи ще превърнат кутийките и кочината около тях в голямо имение насред зелена трева и дървета. За цените и качеството не ми се говори, европейски цени с инд ийско качество. Цените за година са с 30% нагоре, а те изкарват по някаква си статистика под 10. Дори панелки и изтърбушени сгради от 50-60те са на цената на ново строителство, пълен абсурд! Бягайте далеч от брокери, строители и банкери.

От около 700 000 жилища не по-малко от 40% са празни. Та около 280 000 празни. А може би и повече,,,,,,,,,,

Друго нещо е, че в Испания почти няма твърда лихва за ипотека. Обикновено е вързана за един плаващ индекс към който се добавя още около процент отгоре, не вярвам и ти да си го взел на твърда лихва. Ако си го взел на твърда лихва значи има някаква клауза която я анулира и изменя, никой няма да поеме риска от една инфлация. Другото нещо е, че 99% си го взел през посредник, осве, че са мазни и са лъжливи, та онова как апартамента ти е едва ли не с 15 квадрата отгоре не ми ги говори но за сметка на ова си платил няколко хиляди за това, че са те развеждали и са те лъглаи добре облечени и мазни момчета нахъсани и гладни за комисион. За данъка, такса смет и т.н. не ми се и говори та така драги ми смехурко

В началото на 2021 купих апартамент в хубав по моите представи столичен квартал на цена 1600 евро на квадрат (реална площ, строителство от края на 80-те). Стори ми се страшно много, но повече нямаше как да съм под наем - за 5 години заминаха около 30000 лв. ей-така, а наемодателят не си мърдеше пръста за нищо. В момента цените в същия квартал гонят 2000 евро, а няма и много предлагане. Моят съвет е - недейте да чакате за жилище, в което смятате да живеете. За инвестиция - определено не сега и не на тези цени!

Цените на имотите само ще се покачват.

Всички строителни фирми у Бугаристан са перачи на пари от наркотрафик и най-разнообразни други криминални дейости. Самосезирайте се и почвайте бясни проверки фирма по фирма, бюджета ще прелее от кинти!

чета коментарите по-долу и се дивя: хора които не могат да си купят имоти прогнозират катаклизми в цените им, стил “гладна кокошка”. Абре умници, ако вашите разсъждения бяха верни, нямаше да има нито ръст на продажбите, нито ръст на цените. И се запитайте: с цялото печатане на пари и липса къде да се вложат от хора с “излишък”, какво точно си представяте в Бг - че цените се диктуват от потребителят с кредит ли??

хубав… реална площ… строителство 80те…. 1600 е много, най-вероятно наоколо е кочина, в блока е соц-стил кочина, определено е без собствен гараж, просто си платил за местоположение. 2000 струва ако всъщност го продаваш, не ако четеш колко струва нов на зелено в квартала сгъчкан някъде там между старите ви блокове, вероятно даже градинката пред вас.

“ Всеки който разбира от инвестиции знае, че се купува като е евтино и се продава като е скъпо.” След като ни кажеш кога е това, колко е евтиното и колко скъпото, да не забравиш да ни кажеш и числата от тотото..

как е днес на плажа?

“ Бягайте далеч от брокери, строители и банкери.” За Бога братя - не купувайте!!! :)))

Тя война се задава в Европа и в света, нова световна, и работата вече сериозно се пече, тия капути тука всеки ден само за имоти бълнуват! При всяка война имотите отиват в киреча - на никой не му пука за имоти и къщи, ами кво ще сложи в стомаха! Пък който е кретен и има скътани пари нека да ги дава на разни спекуланти - купуваш 100 квадрата ново строителство по 2000 евра за квадрат, а реално живееш в 35-40 квадрата площ. Спалня - 8 квадрата - слагаш едно русенско легло и толкова, щото за гардероб, шкафчета и скрин място. няма. И скачаш в леглото директно със засилка от вратата, щото няма как да се обърнеш от теснотия. Хол - 12-13 квадрата, кухня - 4-5 квадрата, баня и тоалетна заедно - 2 квадрата, и като си вземаш душ трябва да си на челна стойка - щото пак теснотия, бате! Балкон/тераса с размерите на перваз на прозорец, не можеш сложи ни простир за пране, ни климатик! Да ви сера и пикая на насраните имотите!

Е каква е тази софия бре ,аз за 25 бона купух имение на 75 км от софия,час и малко и съм там,трябва човек да е луд да даде толкова излишни пари,При мен имам 3 парко места есното подземен гараж,частен парк ,басейн си направих,в района няма фабрики и престъпления,чист въздух и минерална вода ,весели ундобри съсеси които не искат и да чуят за софия ,те идват оттам,най близкият град ми е на 4 км с кола

Само,пе там имаш нормален път и инфраструктура така,че не задължително да ходиш всеки ден Placa del sol,за 200К евро в испания може да купиш къща с басейн до морето и двор 5 декара,20 км за есна европейска столица са нищо,и самата софия от есиния до другият край пак си е разтояние

Уж се смаляваме, уж станахме 6 милиона, а все невиждан глад за жилища. Не е ясно кой живее в тях и дали няма изведнъж да стане така, че всеки има по 2-3 апартамента и къщи, но да няма кой да живее в тях и само да им плаща данъците и поддръжката. Друго интересно нещо: Лихвите сега са минимални, но кредит се взима за 10-20-30 години. Това е достатъчно време изведнъж да ти актуализират лихвата и примерно 2 години след взимането на кредита, да се чудиш откъде да вземеш пари.

Okoло 40% или повече от жилищата са празни(инвестиционни). Това прави около 280 000-300 000 празни жилища. Да растат да растат колко да растат???!!!!! Още известно може и нагоре, а след това дълбоко гмуркане,,,,,

Защо никой не пише за законът за Енергийният коефициент на сградите, който беше приет в ЕУ Декември миналана година. И как България ще се справя с този проблем. До 2033 всички сгради трябва да са с коефициент до Е. Как по дяволите тия гета в София ще бъдат вкарани в тия изисквания?

9 от 10 Кредитополучотели не са си чели договорите и въобще не могат да си сметнат лихвите. Нямат нито желанието нито ъкъла за това. Когато разберат за какво иде реч вече са подписали...

Че то читав фаянсаджия за 50лв/м2 не можеш да намериш, зидари отдавна няма, да не говорим за други свестни майстори...кой мислите, че ги строи тия сгради? Перманентно пияни ц......и, това кой ги проектира и изчислява тия сгради и каква техническа грамотност има не ми се говори. Като прибавим"висококачествените" строителни материали....мерси за такова инвестиция

И като умрат още 70% процента от населениено , дето са ваксинирани...знаете ли колко свободни апартаменти ще има в Европа

Тъжното в случая е нашите мили брокерчета се научиха от филмите как се рекламира имот. Отиваш на оглед и гледаш кални улици, коли една върху друга, неуредена инфраструктура но на "5 минути от метрото". Всъщност всеки квартал е такъв и то няма как да е, не се чисти, не се мие, постоянно има археологически изкопи на някоя от модерните ни водо и енерго доставчици. За новото строителство или добро или нищо, ами...нищо, това мога да кажа. Купуваш апартамент с "изглед към Витоша" и след 2 месеца пред прозореца ти изниква следващата "нова,модерна,стилна, уютна, красива и на 5 мин. от метрото и с изглед към Витоша" сграда. И всичко е приятно заспало в ерата на кубизма, бетонни грозни мастодонти, тип човечарник. Елате в Дружба 2 да видите какво се случва, безумни струпани планини от бетон с красота като на тухла 4-ка!

Божеее, събери си вересиите! Манастирски ливади - елитен квартал! Бе вие почнахте съвсем да изтрещявате! Наистина ще ядосате оня горе и ще ви тресне едно яко земетресение, та да мирясате...

Спешно купувам апартамент 100 кв.м/може и реални 60/ , широк център, 3000е/кв. Моля агенциите да се свържат с мен за оферти - 0888112200 - А....

Да ми се обадят и на мен и аз искам да купя веднага - 029702130 ! Давам до 4000е/кв!

Платена статия факт че я има означава че вече пазара върви надолу. Докато бойковците купуват цените ще се вдигат много милярди източиха. Не е будала този дето продава а този който купува. Някой спомена Испания наистина може човек да си купи имот там на цена като в София на спокойно място с изградена инфраструктура. Много се смея като видя обява идеално за инвестиция. Дайте сега да сметнем 45000Е е панелка в дружба под наем за 400 лв на месец се иплаща след 18 год. Що за инвеститор и бизнесмен трябва да е човек който ще чака толкова време....... :)

бГ пишман бизнесмен ;)