Намаляват потреблението и производството на ток в България

Производството се е свило с 8.44%, а потреблението – с 3.77%, сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за времето от 1 януари до 1 ноември 2020 година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно нормално, хората намаляват, уредите стават все по икономични, led осветление, все по-добри методи за отопление.

е, точно заради това ще строим нова атомна! за да си имаме още повече ток, който на никого не му трябва!

Това в съчетание с смъртност номер едно е света и демографския апокалипсис....как искате да се увеличава потреблението на квото и да е

Вецовете източика язовирите - факт. Редно е да се спре. Без ток можеш да живееш, но без вода не!

тя от 30 години държавата се реформира, разбирай ликвидира.

като няма производства, как да има потребление а с тази 'пандемия' оставиха хиляди и хиляди хора на улицата

Епа у статията пише че салдото ни е отрицателно. Демек внасяме ток. С'а управниците су чудят коя ликвадация върви по бързо на икономиката и народа или на производството на ток. Скоро ще затворят АЕЦ-а и официално ставаме бананова република.....

собствениците и шефовете на ЕРП-тата със сигурност нямат намерение да се лишават от екстрите и придобивките си, то е ясно, че намаленото потребление задължително ще доведе до повишаване цената на ползвания ток.... Който си е получавал по 40-50 хилядарки на месец, пак ще си ги получи, независимо колко ток ще се продаде !

България при гроб прилича отдавна на гробище

Вижда се, че постепенно унищожаваме и производството на електроенергия. А досега трябваше АЕЦ Белене да работи и да се откупила. Пусковия срок беше 2014 година. Но България се реже на парче и се краде от всички правителства наред!

Значи и БВП намалява, не виждам правителството да е намалило числеността на администрацията!

Не е нормално. Говори че се свиват производствените мощности. Добри методи за отопление на ток!?!?!

Това говори само, че потребителите, т.е. населението намалява и икономиката е в спад. Значи отрицателния прираст продължава по население, и ставаме все по бедни. На фона на това се вдигат заплатите на държавните хрантутници с двуцифрени проценти. Това въобще не ме учудва, лъжат ни като за последно. Представят ни инфлацията като растеж. От такива крадци и лъжци друго не се очаква.

Като затворят ТЕЦовете заради въглеродните емисии какво ще ги замести, вятърът си духа когато си иска, слънцето си пече само лятото. Да не говорим, че ще останем без водещи централи, а без тях системата ще се срути когато и кефне. Та затова е нужно белене, ако не беше нямаше да го планират. Защо никой не казва сега, че козлодуй не ни е нужен, и трябва да го затворим - златна кокошка не се коли, а се експлоатира и носи най голяма печалба. Така ще е и с белене, но разни нечисти интереси пречат ли пречат.

Идея си нямаш за колко време се откупува една атомна централа нали ? Или може би си гледал някои икономически теории, където СРОК НА ОТКУПУВАНЕ е един от вариантите за оценк ана инвестиционен проект .... хубаво, ама за да изчислиш Срока на откупуване, ти трябва Общият размер на инвестицията ( това и Господ не го знае), както и Хетният Годишен Паричен Поток - е тука е особено мътна и кървава ... т.е. нищо не знаеш, но говориш за построяване и вече за откупуване ..... Само за твое сведение, една атомна централа се строи за около 12 години, а срокът на откупуване е няколко десетки години ( това при положение че е с нормален размер на инвестицията ( а не раздут), ниска себестойност на продукцията и при наличие на достатъчен пазар и подходяща цена на продукцията. иначе .... ще стане така, че и правнуците ни ще я изплащат!

С всеки изминат ден ПЛОДОВЕТЕ на ДЕМОКРАЦИЯТА се множат ли множат!!! ДА ВИ ПИКАМ И НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ЕВРОГЕЙСКИТЕ И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ!!!

Много време се откупува, но експлоатационния срок е още по голям. Някога правил ли си сметки за колко се откупува един климатик за 1500 лв, направи и ще се изненадаш. АЕЦовете се изплащат за 30 години, а могат да работят по 60, така, че инвестицията си струва, колкото и скъпа да изглежда.

То намялява потреблението на живот в границите на тази територия, вие за някакъв ток сте се загрижили.

трябват им за ; силната държава ;

всеки язовир има задължителен отток , иначе реката след него пресъхва , когато тая вода се ползва за производство е О,к , когато се излива допълнително става зле , а когато за да се откраднат едни пари се източват язовирите е катастрофа

икономика по български ?

Хващай самолета и в Северна Корея

няма промишленост, няма производства, а само прекупвачи и аферисти

А тогава защо плащаме скъпо и прескъпо за зелена енергия, която не ни трябва? Да пълним джобовете на депутатите с фотоволтаици?

И що тогава се напъваме да си правим нов АЕЦ?!?!?

Ела ми хвани ПИСАЛКАТА да си напишеш офертата!!!

Към момента страната разполага с мощности около 7000 мегавата. Натоварването е 4-5000 мегавата. С пускането на два блока АЕЦ съвсем спокойно могат да се затворят въглищните централи и да спрем да внасяме ток, а в момента се внася просто защото някъде, някой около нас продава по-евтино.

Щото ни трябва. Евтина и чиста енергия. Въглищните централи ще трябва да ги затворим, хем цапат, хем произвеждат скъпо.

Какво не ти харесва бе боклук? По програмата енергийна ефективност са санирани над 2000 многофамилни сгради, отделно са санирани 1 милион еднофамилни къщи. Само от тук се спестяват около 2 000 000 МВт. За единица продукция сега се изразходва 10 пъти по-малко електроенергия отколкото по времето на Соца. Допълнително производствените разходи се определят от количеството продукция. Не може с малки партиди да се конкурираш с китайския дъмпинг. Да не говорим че точно идиотите като теб си купуват Хуявейчета всяка година.

Няма евтина атомна енегрия. Тази от Козлодуй е измама, защото половината разходи са скрити и се плащат от НЕК и държавата. Само за утилизацията на блокове 1-4 сме получили 1 милиард евро от ЕС безвъзмездно. Без тях всяко семейство е трябвало да плати за ток още по 20 лева на месец за тези 20 години . В Турция договорената цена на руслямската АЕЦ Акую е 15,9 американски цента на киловатчас за първите 13 години, добави към това транспортни разходи, загуби и ДДС и цената отива при крайния потребител над 40 ст. за кВтч

Защото НАЙ-ЕВТИНАТА електроенергия е атомната и ако бяхме построили АЕЦ Белене НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ КОНКУРЕНТИ ЗА ИЗНОСА!!! Нали сме си дупедавци и по килипира за това СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!!!

тъпо комуне си ти ! Анадънму?! Като искаш АЕЦ бръкни се, та я плати, пък после печели колкото искаш!!!!!

Има енергийна ефективност. Над 1,2 милиона жилища с намалени разходи за електроенергия заради саниране и изолация. Това са по 100 кВтч на месец средно по-малка консумация на жилище. Само от това намалената консумация е около 14 000 000 МВтч по-малко на годишна основа. Отделно новите машини и производствени и домашни са клас А, АА, ААА и в пъти по-малка консумация. Разликата между хладилник клас Б и клас А е 500 кВтч годишно. А сега го умножи по 5 милиона хладилника и може да ти светне защо става по=малка консумацията

Пролетно есенния сезон минималната консумация при нас пада до 3 гигавата, дори и до 2.7. 2 вече имаме това означава, че има мегдан да се говори за още един реактор от един гигават. По малки вече няма. и то много спорно защото дефицитът твърдо не покрива мощността му. Атомните централи не могат да се намалят и да се изключват (могат но само при аварии, презареждане и други извънредни ситуации, няма как с копчето да се регулира мощността). За разлика от тях конвенционалния ТЕЦ може да затвори парата в парогенератора и само да я подгрява за през нощта а на сутринта му трябва съвсем малко време за да мине в производствен режим - т.нар. горещ резерв. Или газова централа с когенерация да покрие появил се дефицит. Те реагират бързо.

днес не е. Изискванията са такива, че евтин реактор няма как са се получи . Което значи че старите реактори не отговарят на съвременните изисквания

Ехо тъпото. Ние в момента изнасяме на по-ниска цена от тази приписвана на Козлодуй. Та какво сме щели да продаваме? Още на загуба ли? Защо в САЩ затварят АЕЦ заради неконкурентноспособност? Щото е евтина ядрената енергия ли? И сега лятно време падаме на консумация 2800МВт, а АЕЦ Козлодуй сам прави 2100 МВт, Другата да я затваряме ли? Или да изнасяме на загуба?

Тука си в грешка. Новите АЕЦ могат да регулират мощността си до поне 60%, ама тогава е неизплатима.

Ти хубаво ги разправяш тия за експлоатационния срок, ама си пропуснал една малка подробност - ако има кой да ти купува скъпия ток!!! И още една подробност си пропуснал - на част от радиоактивния боклук, оставащ след отработването на горивото, периодът на полуразпад му е 100 000 години. Искащ ли сам да си изчислиш стойността на поддържането на хранилище за такъв срок ?!!! А може и да приемеш че едно такова хранилище струва примерно 10 милиона лева, и след това да си изчислиш стойността им на края на периода примерно при 1,5% годишна лихва.

мноооого чиста. толкова чиста, че Дунава свети а в Русе и Силистра болниците бъкат от раково болни.

Равносметка Кой строи атомни централи в момента -Турция, Беларус, Бангладеш и Обединените арабски емирства Кой спира атомни централи в момента - Германия, Швейцария, Швеция ... Е... от това ви става ясно кой е за и кой против. А добре знаем и на кой колко му е акъла и колко му е за народа и децата.

Тъпакооо, а в другите градове на българия няма болни ли? Ако имаше и минимално изтичане на радиация света щеще да гърми.

Говориш пълни глупости.

Платиха да си затворим блоковете-нещо като компенсация. А генерираха печалба-затова ни платиха.

Що, ти за какво се бръкна? За F16 ти ли се бръкна?

Затова хората си спират парното. Затова горят боклуци. Затова големите компании се изнасят. Защото е евтино- 120÷150 лв за МВт. Чул си нещо на партийно събрание и вече го раздаваш експерт.

По няколко блока в град са облепени със стиропор. Къщите си ги правят хората. Как па ги преброи 1 млн! Ток за продукция вярно се изразходва по-малко-няма предприятия. И като всичко е ОК защо накъдето и да се обърнеш те посрещат с думите" пари няма". Айде заминавай на някой предизборен митинг!