Намаляват потреблението и производството на ток в България

Производството се е свило с 8.44%, а потреблението – с 3.77%, сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за времето от 1 януари до 1 ноември 2020 година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Равносметка Кой строи атомни централи в момента -Турция, Беларус, Бангладеш и Обединените арабски емирства Кой спира атомни централи в момента - Германия, Швейцария, Швеция ... Е... от това ви става ясно кой е за и кой против. А добре знаем и на кой колко му е акъла и колко му е за народа и децата.

И що тогава се напъваме да си правим нов АЕЦ?!?!?

TwinDaddy

Щото ни трябва. Евтина и чиста енергия. Въглищните централи ще трябва да ги затворим, хем цапат, хем произвеждат скъпо.

Няма евтина атомна енегрия. Тази от Козлодуй е измама, защото половината разходи са скрити и се плащат от НЕК и държавата. Само за утилизацията на блокове 1-4 сме получили 1 милиард евро от ЕС безвъзмездно. Без тях всяко семейство е трябвало да плати за ток още по 20 лева на месец за тези 20 години . В Турция договорената цена на руслямската АЕЦ Акую е 15,9 американски цента на киловатчас за първите 13 години, добави към това транспортни разходи, загуби и ДДС и цената отива при крайния потребител над 40 ст. за кВтч

мноооого чиста. толкова чиста, че Дунава свети а в Русе и Силистра болниците бъкат от раково болни.

Защото НАЙ-ЕВТИНАТА електроенергия е атомната и ако бяхме построили АЕЦ Белене НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ КОНКУРЕНТИ ЗА ИЗНОСА!!! Нали сме си дупедавци и по килипира за това СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!!!

тъпо комуне си ти ! Анадънму?! Като искаш АЕЦ бръкни се, та я плати, пък после печели колкото искаш!!!!!

днес не е. Изискванията са такива, че евтин реактор няма как са се получи . Което значи че старите реактори не отговарят на съвременните изисквания

Ехо тъпото. Ние в момента изнасяме на по-ниска цена от тази приписвана на Козлодуй. Та какво сме щели да продаваме? Още на загуба ли? Защо в САЩ затварят АЕЦ заради неконкурентноспособност? Щото е евтина ядрената енергия ли? И сега лятно време падаме на консумация 2800МВт, а АЕЦ Козлодуй сам прави 2100 МВт, Другата да я затваряме ли? Или да изнасяме на загуба?

Пролетно есенния сезон минималната консумация при нас пада до 3 гигавата, дори и до 2.7. 2 вече имаме това означава, че има мегдан да се говори за още един реактор от един гигават. По малки вече няма. и то много спорно защото дефицитът твърдо не покрива мощността му. Атомните централи не могат да се намалят и да се изключват (могат но само при аварии, презареждане и други извънредни ситуации, няма как с копчето да се регулира мощността). За разлика от тях конвенционалния ТЕЦ може да затвори парата в парогенератора и само да я подгрява за през нощта а на сутринта му трябва съвсем малко време за да мине в производствен режим - т.нар. горещ резерв. Или газова централа с когенерация да покрие появил се дефицит. Те реагират бързо.

Тука си в грешка. Новите АЕЦ могат да регулират мощността си до поне 60%, ама тогава е неизплатима.

А тогава защо плащаме скъпо и прескъпо за зелена енергия, която не ни трябва? Да пълним джобовете на депутатите с фотоволтаици?

няма промишленост, няма производства, а само прекупвачи и аферисти

Има енергийна ефективност. Над 1,2 милиона жилища с намалени разходи за електроенергия заради саниране и изолация. Това са по 100 кВтч на месец средно по-малка консумация на жилище. Само от това намалената консумация е около 14 000 000 МВтч по-малко на годишна основа. Отделно новите машини и производствени и домашни са клас А, АА, ААА и в пъти по-малка консумация. Разликата между хладилник клас Б и клас А е 500 кВтч годишно. А сега го умножи по 5 милиона хладилника и може да ти светне защо става по=малка консумацията

Затова хората си спират парното. Затова горят боклуци. Затова големите компании се изнасят. Защото е евтино- 120÷150 лв за МВт. Чул си нещо на партийно събрание и вече го раздаваш експерт.

То намялява потреблението на живот в границите на тази територия, вие за някакъв ток сте се загрижили.

С всеки изминат ден ПЛОДОВЕТЕ на ДЕМОКРАЦИЯТА се множат ли множат!!! ДА ВИ ПИКАМ И НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ЕВРОГЕЙСКИТЕ И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ!!!

Хващай самолета и в Северна Корея

Ела ми хвани ПИСАЛКАТА да си напишеш офертата!!!

Какво не ти харесва бе боклук? По програмата енергийна ефективност са санирани над 2000 многофамилни сгради, отделно са санирани 1 милион еднофамилни къщи. Само от тук се спестяват около 2 000 000 МВт. За единица продукция сега се изразходва 10 пъти по-малко електроенергия отколкото по времето на Соца. Допълнително производствените разходи се определят от количеството продукция. Не може с малки партиди да се конкурираш с китайския дъмпинг. Да не говорим че точно идиотите като теб си купуват Хуявейчета всяка година.

По няколко блока в град са облепени със стиропор. Къщите си ги правят хората. Как па ги преброи 1 млн! Ток за продукция вярно се изразходва по-малко-няма предприятия. И като всичко е ОК защо накъдето и да се обърнеш те посрещат с думите" пари няма". Айде заминавай на някой предизборен митинг!

Това говори само, че потребителите, т.е. населението намалява и икономиката е в спад. Значи отрицателния прираст продължава по население, и ставаме все по бедни. На фона на това се вдигат заплатите на държавните хрантутници с двуцифрени проценти. Това въобще не ме учудва, лъжат ни като за последно. Представят ни инфлацията като растеж. От такива крадци и лъжци друго не се очаква.

Значи и БВП намалява, не виждам правителството да е намалило числеността на администрацията!

трябват им за ; силната държава ;

Вижда се, че постепенно унищожаваме и производството на електроенергия. А досега трябваше АЕЦ Белене да работи и да се откупила. Пусковия срок беше 2014 година. Но България се реже на парче и се краде от всички правителства наред!

Идея си нямаш за колко време се откупува една атомна централа нали ? Или може би си гледал някои икономически теории, където СРОК НА ОТКУПУВАНЕ е един от вариантите за оценк ана инвестиционен проект .... хубаво, ама за да изчислиш Срока на откупуване, ти трябва Общият размер на инвестицията ( това и Господ не го знае), както и Хетният Годишен Паричен Поток - е тука е особено мътна и кървава ... т.е. нищо не знаеш, но говориш за построяване и вече за откупуване ..... Само за твое сведение, една атомна централа се строи за около 12 години, а срокът на откупуване е няколко десетки години ( това при положение че е с нормален размер на инвестицията ( а не раздут), ниска себестойност на продукцията и при наличие на достатъчен пазар и подходяща цена на продукцията. иначе .... ще стане така, че и правнуците ни ще я изплащат!

Много време се откупува, но експлоатационния срок е още по голям. Някога правил ли си сметки за колко се откупува един климатик за 1500 лв, направи и ще се изненадаш. АЕЦовете се изплащат за 30 години, а могат да работят по 60, така, че инвестицията си струва, колкото и скъпа да изглежда.

Ти хубаво ги разправяш тия за експлоатационния срок, ама си пропуснал една малка подробност - ако има кой да ти купува скъпия ток!!! И още една подробност си пропуснал - на част от радиоактивния боклук, оставащ след отработването на горивото, периодът на полуразпад му е 100 000 години. Искащ ли сам да си изчислиш стойността на поддържането на хранилище за такъв срок ?!!! А може и да приемеш че едно такова хранилище струва примерно 10 милиона лева, и след това да си изчислиш стойността им на края на периода примерно при 1,5% годишна лихва.

България при гроб прилича отдавна на гробище

собствениците и шефовете на ЕРП-тата със сигурност нямат намерение да се лишават от екстрите и придобивките си, то е ясно, че намаленото потребление задължително ще доведе до повишаване цената на ползвания ток.... Който си е получавал по 40-50 хилядарки на месец, пак ще си ги получи, независимо колко ток ще се продаде !

икономика по български ?

като няма производства, как да има потребление а с тази 'пандемия' оставиха хиляди и хиляди хора на улицата

тя от 30 години държавата се реформира, разбирай ликвидира.

Вецовете източика язовирите - факт. Редно е да се спре. Без ток можеш да живееш, но без вода не!

всеки язовир има задължителен отток , иначе реката след него пресъхва , когато тая вода се ползва за производство е О,к , когато се излива допълнително става зле , а когато за да се откраднат едни пари се източват язовирите е катастрофа

Това в съчетание с смъртност номер едно е света и демографския апокалипсис....как искате да се увеличава потреблението на квото и да е

е, точно заради това ще строим нова атомна! за да си имаме още повече ток, който на никого не му трябва!

Епа у статията пише че салдото ни е отрицателно. Демек внасяме ток. С'а управниците су чудят коя ликвадация върви по бързо на икономиката и народа или на производството на ток. Скоро ще затворят АЕЦ-а и официално ставаме бананова република.....

TwinDaddy

Към момента страната разполага с мощности около 7000 мегавата. Натоварването е 4-5000 мегавата. С пускането на два блока АЕЦ съвсем спокойно могат да се затворят въглищните централи и да спрем да внасяме ток, а в момента се внася просто защото някъде, някой около нас продава по-евтино.

Като затворят ТЕЦовете заради въглеродните емисии какво ще ги замести, вятърът си духа когато си иска, слънцето си пече само лятото. Да не говорим, че ще останем без водещи централи, а без тях системата ще се срути когато и кефне. Та затова е нужно белене, ако не беше нямаше да го планират. Защо никой не казва сега, че козлодуй не ни е нужен, и трябва да го затворим - златна кокошка не се коли, а се експлоатира и носи най голяма печалба. Така ще е и с белене, но разни нечисти интереси пречат ли пречат.

Напълно нормално, хората намаляват, уредите стават все по икономични, led осветление, все по-добри методи за отопление.

Не е нормално. Говори че се свиват производствените мощности. Добри методи за отопление на ток!?!?!