Министерството на финансите намали прогнозите си за растежа на икономиката

Въпреки очакваното по-бавно нарастване на БВП на ЕС в средносрочен хоризонт обаче, факторите, подкрепящи устойчивото развитие, се запазват

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега и инфлацията ще е по висока.... пак ни " оправиха "

КАКВА ИКОНОМИКА БЕ.... ВОЖДА НАЛИ КАЗА ЧЕ ИЗЛИШЪКА Е ОТ ДАНЪЦИ

Този като го гледам май е изтървал влака. Ало Горанов какви са тези небивалици които говориш, нещо цели страници липсват от написаната ви реч / интервю /. Кога ще освещаваш онази кащурка която построи - има няма няколко дка.

БВП не е важен и не е показател.Дай да гледаме стандарта на живот.Това е което интересува хората. Иначе БВП на Китай е втория след Щатите,но това не означава нищо.Китай е близо 2 милиарда души,от тях около 2-3 милиона могат да се нарекът богати ,а средната класа са около 50 милиона.Останалите 1 950 000 000 са по зле и от нас. Ето Швеция например - няма голям БВП no по стандарт на живот бие целия свят.Мога да дам още 20 държави за пример

а бе къде ни е икономиката бе,че даже и била пораснала,знам че нещо което е живо расте

От горчив опит знам , че когато този непрокопсаник почне да пелтечи за " устойчиво развитие " , ни чакат само ново ограбване и мизерия . Докато ги търпим тия паталогични крадци все ще е така . От мирни протести явно не разбират . Време е за вариант Б .

НИЕ ОТДАВНА СМЕ КОНСУМАТОРСКА ДЪРЖАВА НА ЕС ИКОНОМИКА ПРОИЗВОДСТВО ИЗНОС НЯМА И ПОСЛУШКОВЦИТЕ ИМ ПОМАГАТ МНОГО

И ако се ползва и коректна статистика, не " стъкмистика"( както в случая с заплатите- статистиката събира данни за заплати само над 800- 1000 лева според фирмата, докато тези, които са под 800 не ги включва в статистиката- а те са около 70- 80 % от заплатите в провинцията) ще се окаже, че растежа ще е доста под 2 %, а растежа на БВП ще е само номинален- ценово( увеличението на цените на храни, стоки и т.н., не увеличава БВП, въпреки, че цифрово изглежда), тъй като паричния еквивалент за разход или надценка за единица продукция се е увеличил, не самото производство на стоки или услуги!

За никакви ръстове не може да става дума. Пак съм си с основно образУвание, пак съм безработен, пак по 5 талончета търкам на ден, пак не ми се работи за под 5 бона, пак по цел ден пиеме с аверчетата. Общественици. Стъкмистики!

Растежа на цените увеличава БВП.. човек, мълчи си, че много се излагаш.

Ми като увеличите цените на хляба, храните, тока и газта, те ти увеличен БВП, ама само цифрово, без реално увеличение на БВП! И некоя баба пред блока, може така да увеличава БВП и икономическия растеж, само и требва химикалка!

Ако има икономически ръст,то заплащането на труда щеше да расте по бързо от инфлацията,а то сега е обратното,брутална инфлация граничеща с хиперинфлация, а заплатите едвам помръдват! Такава политика води до криза! Не вдигането на доходите ще докара нова криза,икономията е майка на мизерията!!! С тези цени и сметки напоследък ще вкарате държавата в нова икономическа криза!!!!!

Пийни една Кока Кола и се успокой

3.4% инфлация е хиперинфлация? 2.1% в Германия.. Тогава как да наричаме 320% при Виденов?

Айде да почетем малко, май някой е пропуснал семестъра по елементарна Макроикономика- или в РЕП-вете и интернет не се преподава! "Номиналният БВП (НБВП)- отразява стойността на произведените в една икономика крайни стоки и услуги по текущи цени, т.е. по цени на съответната година. Реален БВП (РБВП)- представлява стойността на създадените стоки и услуги по съпоставими (постоянни) цени, т.е. по цени на някоя година, която е избрана за база."

Тогава да вдигнем цените 10 000 пъти и ще настигнем САЩ по БВП! Дебил!

В момента средните дихиди в БГ са около 5 пъти по-ниски от средните доходи в Западна Европа. С тези темпове на растеж (реално раастеж около 1.5% спрямо Европа), изравняването ще се случи някъде след около 100 години. България дтрябва да постигне растеж поне с 4-5 пункта над средноевропейския, за да навакса разлиаката в обозримо бъдеще.

Граничеща... Не е хипер,но за бедните е!!! И не е 3% ,а е 20%!!!! Вдигнаха всичко от веднъж,като ти казват,че тепърва ще се вдига всичко още!!!! А заплатите почти не са мърдали!!!! В провинцията изобщо не са мърдали,това си е тотален геноцид!!!

Абе това, че ТИ висиш по магазини и кафенета, не значи че други хора в таая държава не произвеждат стоки и услуги за износ. Тия хора бачкат, а не се шляят, че да ги видят такива като теб. Аман от разбирачи бе!

Относно инфлацията, финансовото министерство очаква, че хармонизираните потребителски цени през тази година ще бъдат по-високи от заложените в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението на инфлацията се дължи на международните цени на енергийните стоки и на суровините. През целия прогнозен период международните цени на петрола ще бъдат по-високи в сравнение с очакванията от предходната прогноза. Министерството на финансите отбелязва, че основните рискове пред реализиране на есенната макроикономическа прогноза са свързани с развитието на външната среда, включително динамиката на международните цени. Макроикономическа прогноза,външна среда,динамика на цените,ускорена инфлация и "дъра бъра " и тази глупост написана в статията били прогнозите на МФ. Общи глупотевини за прости хора,това са прогнозите на нашето Министерство на финансите.

Абе не е 20%, направо е 2000%! Сутринта бях с цяло шише ракия, сега е празно! 100% на ден!

Докато тук живеят българи, растеж няма как да има. Не е имало от 700 години, сега ли да има!

Когато се изчислява БВП трябва се има предвид и индекса на инфлация.

"Номиналният БВП (НБВП)- отразява стойността на произведените в една икономика крайни стоки и услуги по текущи цени, т.е. по цени на съответната година. Реален БВП (РБВП)- представлява стойността на създадените стоки и услуги по съпоставими (постоянни) цени, т.е. по цени на някоя година, която е избрана за база." Не се пеняви, щото с пенявяне само се пенявиш! Не става само с хранилка, требе си и четене! А цените на някои храни в България изпреварват тези в САЩ и ЕС! Цените са си като в САЩ и ЕС, даже и по високи, ама потреблението ни е малко( казва се мащаб на потрблението по демографски фактор)! Което е учудващо, над 2.5 млн. българи работят в чужбина, потреблението на електричество е намаляло с около 25- до 40 %, но цените на електроенергия, храни и т.н. устойчиво растат с по 5, 10, 20 %! Чети и мисли, баце, оти се пенявиш!

Имаше растеж. През 1960-та 1989-та растяхме средно с 4.5%. Но цялата печалба оставаше в България. Сега западните корпорации, които владеят 90% от едрия капитал плащат 10% данък печалба. Останалото изнасят. Откъде да дойде ръстът ?

Дано не са те учили тези неща в УНСС-то

Ти изби рибата с тоя коментар.Комунизма наистина роди много дебили ама такива като в твоя случай са уникум

Икономиката на България е фалшива,както и много други неща.В една държава няма ли производство,няма и икономика.В България отрасълът от т.н. икономика,който е с най-голям дял е вносът и продажбата на коли и др.превозни средства втора употреба.Има африкански държави с по-силни икономики от нашата.

А ръстът ,който отчитат идва от европейските средства,които отиват предимно за строителство.А колко се крадат е отделен въпрос.

Всичко е фалшиво с изключение на грандиозната вила на министър- счетоводител от Свищов и още няколкото му там придобивки..

Има време! Всичко ще си кажат. Нека наближи края на мандата.

За каква икономика бълнувате бе кавали???? Вчера се изнесе и турския инвеститор от Токуда, при все че страната им бленува за чужда капитал. Осъзнавате ли, че след тази зима тука идва погром???

Да, ама г-н Станков е грамотен и очевидно в час. Т.е. като удари бурята ще знае какво да прави. Ами ти Уха? Освен да тролиш и да си неграмотен, някакви други специални умения?

Някой може ли да ми каже какво изобщо се изнася от тази държава?

Икономика без пари е като човек без кръв, нали се сещате. Чакате някой да ви го ръчне ли? Ми растежът ще се почувства от повишените постъпления още на следващият месец. Не виждате ли цените на хранителните стоки, постоянно са в някаква промоция. Тия магазини на загуба ли работят, а?

Върви лъжец и лъже, върви брат му три дена след него и маже... Аман от хвалби и ообещания, цените растат, доходите ни - най ниските в Европа, а това надуто и нагло копеле тръгнало да се хвали. Остана и да му вярваме колко на добре продължават нещата!

Плът!

Производството на услуги производство ли е? Ако е производство на нещо непотребно на никого, то какво производство е? Пазарът е този, който в крайна сметка определя кое колко струва, и кое не струва за нищо

РБ няма икономика. Държава без енергетика няма какво да произведе. Износ на скрап, руди, зърнени храни, проститутки, кожа и кости на умрели - това е икономиката на РБ.

Всички по света живеят от икономика, само ние - от икономийка...

С кое е в час?Каква буря ще удари и какво ще направи г-н Станков. Мен ме остави,аз моя живот съм го уредил(не в благодарение на комунизма и дебилите като теб и Станков) Имало било ръст.Растял бил с 4.5% по какво - по дебилност може би. Имаше навремето един преподавател в УНСС - Петър Димитров се казваше(Пешо тъпото)Та много смях беше с него,а възгледите му за пазарна икономика бяха върха на сладоледа. Та и при Станков така,тежки случай

Я уточни малко,че не схванах.Какво и е на енергетиката ни

Изнася всичко.Ппроизводството е много по голямо от преди 1989г.Заводите са повече ,фабриките са повече

Китайската Народна Република произвежда половината стоки по света. Дори и в Малта сувенирите са произведени в КНР. А през 1960 НРБ изнасяше турбини и друго оборудване за ВЕЦ за Китай. Комунистите работят, търтеите капиталисти се гърчат в мизерия. Това е положението, стягайте се за нов Народен съд.

Турския "инвеститор" не е инвеститор щото не е инвестирал нищо в България.Всичко купи наготово и вместо да го подобри,го влоши.А се изнася щото няма далавера тука вече.Ще пробват Маккедония и страни от третия свят

много ток произвежда, няма на кого да го продаваме

Закрити са половината реактори на АЕЦ и "изкупуваме" вятърна и мъглива еленергия на десетократно по-високи цени. 1989 80% от ел.енергията бе за промишлеността, днес - 20%. Тоест икономиката се е свила 4 пъти, или 400%. Тоест, пълна деградация.

Това може да го каже само един пълен идиот - комунист и работа е нещо несъвместимо.Комунизма научи българите на мързел и сега не искат да работят.Ако някога сме изнасяли нещо за Китай(в което се съмнявам) е било по линия на социализма(както на СССР им давахме домати,а те на нас Лади) За щастие на Китайците бързо се оориентитаха до къде води комунизма и се отделиха - точно по това време което визираш и почна техния подем)

До 1989 г енергията ни се продаваше 80% а останалото беше за промишлеността И БИТА.Това беше и причината в България въпреки всичките си мощности да има РЕЖИМ НА ТОКА.По този начин държавата дотираше всичко останало(хилядите заводи и предприятия които работеха на загуба,здравеопазване)Другите пари идваха от българските специалисти зад граница

- АЕЦ Козлодуй – себестойност 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) - покачване с 0,00% - ТЕЦ „Марица изток“ 2 – 40,50 лв/мегават час - покачване с 2,00% ЧАСТНИ, раздуващи цената до небето…: - ТЕЦ „Бобов дол“ - 65,08 лв/мегават час - покачване с 34,00% - Тец „Марица изток“ 3 – 67,64 лв/мегават час - покачване с 26,39% - ТЕЦ Варна – 71,88 лв/мегават час - покачване с 10,75% - ТЕЦ Русе – 76,39 лв/мегават час - ТЕЦ – ИВАН КОСТОВ – 175,00 лв/мегават час (американския) 2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия – 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 189,00 лв/мегават час 3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 172,00 лв/мегават час 4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи: 4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп – 823,00 лв/мегават час 4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп – 755,00 лв/мегават час 5. Цена от газова Ел. станция – 1250,00 лв/мегават час Тоест честният частник продава 110 пъти по-скъпо ел.енергия от АЕЦ.