Министерството на финансите намали прогнозите си за растежа на икономиката

Въпреки очакваното по-бавно нарастване на БВП на ЕС в средносрочен хоризонт обаче, факторите, подкрепящи устойчивото развитие, се запазват

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този ръст е двойно по-голям от средния за ЕС. Ако обаче се осъществят несъстоятелните руски проекти, изобщо няма да има ръст. Трябва да се изолира Русия от влиянието върху икономиката. Тук много хора работят за руските интереси и против българските.

?????????? Нищо от това, което си написал не е вярно! Гърция преди финансовата криза също бълваше статистика за икономически растеж и ръст, но се оказа, че статистиката не била вярна( манипулирана) и изведнъж Гърция влезе в финансов колапс! Не знам за Русия, колко е изолирана, но ти определено си се изориал от реалността и се занимаваш само с манипулации и фантасмагории!

Ушанке, Гърция няма нищо общо. Нито сега, нито преди. Енергийната зависимост от Русия е бедствие за България. Тя трябва да бъде отстранена. Това е ключово. Ти очевидно си някакъв неграмотен руснак или рубладжия, който оспорва факти. Идиотско племе.

Дали да го питаме и него за " ония" дискове за швейцарските банки и да изчезнат коментарите?

нека да видим колко ще е годишната инфлация и тогава пак ще си говорим дали има ли реален растеж или не. Дотогава го раздавай по-скромно в оценките.

Съдейки по растящата бедност на населението, икономиката ни върви към пропаст и само стъкмистиката я спасява от оповестяване на фактическия провал...Да стигнем до положението да няма кой да работи, да сме първенци по намаляващо население, да сме първенци по бедност в ЕС, първенци по смъртност на населението...Расте икономиката, а бедността се увеличава? Нещо не пасва цялата работа...

Не пасва, защото си объркан и неграмотен лъжец.

"Министерството на финансите намали прогнозите си за растежа " - дет се вика - Посмали манго.

Как се надула на снимката тая тоалетна хартия на пееФското прасе

Пълна демагогиу-Питам аз-от догодина и физическите лица ще подават данъчни декларации по ел.път-А тази армия в НАП защо не намалява-то, инспектори,то старши инспектори, то директори,то зам.директори,то началници,зам.началници-Всички лапат държавни пари, огромно ДМС- Защо те не си плащат дела от осигуровките-Лешперска държава-къде го има в света-в Лондон квартал от 3 мил.души-10 са данъчни инспектори и не з-наеш къде се намира данъчното-а тука,-леля ,баба,дядо племеници-всички накачулени в НАП-И ВСЕ РЕВАТ ЧЕ МНОГО РАБОТА ИМАТ-АМА КАТО НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРАОВКИ ИМ Е ХУБАВО-Затова младите не искат да живеят с отвращение в тази БУЛГАРИСТАН а навън по света където има правила за всички-А тези взискателни работодатели-къде са завършили висшето си образование че са все недоволни-Никога няма да тръгне напред България-просто защото тук е важно правилото-БЪДИ НАШ, и хич да не ти пука-

Икономика не е колко обикнпвенния човек е икономисал от хляб и лекарства и има тука едни свободни 200 лв. да си купи хладилник. Икономиката на една държава включва много отрасли, като се започне от здравеопазване, производство на хранителни продукти, условия за създаване на бизнес и т.н. Всичко ни куца. Икономика не е да увеличиш цените на основни продукти от първа необходиимост на населението, да вдигаш заплати (и съответно в хазната влиза по-висок % осигуровки), да се поддържа някакъв оборот на вътрешно потребление, защото ври и кипи алъш вериша. Това не е икономика на една държава.

демократ и коза наяждане нямат

". . . Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен. .“

Поздравявам ви колега ,че публикувахте този абзац на Ботев Гениалният Ботев на 26 години е дал абсолютно точно определение какво представляваме ние българите. Нас нищо и никой не може да ни спаси. Ако това е прочел навремето руският император, той никога не би тръгнал да освобождава позобно племе. Да даде 200000 души жертва и да плати Съединнието и Независимостта ни за 174 млн. златни франка

Крадците от ГРОП в затвора.

Да направят законодателството,данъците и таксите нормални,да намалят некъдърните и крадливи Калинки и бизнеса ще заработи от самосебе си.С внос на работници нищо няма да стане.Нали Меркел внесе инжинери и доктори и водяхте до къде стигнаха.Проблема е в умишлено некъдърното и крадливо правителство,подкрепяно от Брюксел.Те не искат България да произвежда нищо,а само да консумира боклуците които бълват.Хитрите европеийци създадоха тази ситуация в България за да накарат по-умните и способни хора да емигрират на Запад.Тази Калинка,където са я направили министър по партийна линия,говори глупости и хвърля прах в очите на слепите.

С Пеевски се разбраха , че още малко ще източат от хазната и Доган ще е доволен , а народа пак поробен.Супер , а кой ще помни , че Доган предложи Бойко за генерал и Първанов го направи.

Ограбиха

Заключихте 600 коментира под статията за опасения от срив на чуждите инвеститори заради някакъв спам, странна работа. Може би защото бяха 99% осмиващи "бизнеса" или не можахте да се справите със спама или спама си го направихте вие.

Докога ще показвате самодоволната ми мутра. Нали знаете, че съм гепил яко в зелено и съм долно ченге

Според Общината и архитекта на обекта било нужно търпение, за да се види крайният резултат ! Възнагражденията в България нарастват, и то значително ?! .... Министерството на финансите намали прогнозите си за растежа на икономиката резултат...... ремонта, на ремонта нааа рееемонттттааааа от Лили, Пепи и Таня Олигофрени, ВИЕ изгонихте инвеститорите с вашите кражби и ченгеджийски зависимости към Д(п)С!!! Пропаднали , алчни и проклети комунисти! Вие сте позор за България !

ха ха ха ! у нас расте само броят на оскатените, отвлечените и умрелите! европата се грижи за това! а иначе е виновен Сталин и СССР, че не почистиха континента от европата!

Цената на горивата май ще им развали рахата

Ама то в БГ имало икономика! Това вицът на деня ли е?

Ама не са ли вдигнали достатъчно цените за да се увеличи "растежа"?

- АЕЦ Козлодуй – себестойност 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) - покачване с 0,00% - ТЕЦ „Марица изток“ 2 – 40,50 лв/мегават час - покачване с 2,00% ЧАСТНИ, раздуващи цената до небето…: - ТЕЦ „Бобов дол“ - 65,08 лв/мегават час - покачване с 34,00% - Тец „Марица изток“ 3 – 67,64 лв/мегават час - покачване с 26,39% - ТЕЦ Варна – 71,88 лв/мегават час - покачване с 10,75% - ТЕЦ Русе – 76,39 лв/мегават час - ТЕЦ – ИВАН КОСТОВ – 175,00 лв/мегават час (американския) 2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия – 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 189,00 лв/мегават час 3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 172,00 лв/мегават час 4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи: 4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп – 823,00 лв/мегават час 4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп – 755,00 лв/мегават час 5. Цена от газова Ел. станция – 1250,00 лв/мегават час Тоест честният частник продава 110 пъти по-скъпо ел.енергия от АЕЦ.

Печалбата на АЕЦ Козлодуй е около 50 милиона на година(и то това е последните години) В същото време АЕЦ Козлодуй продава евтин ток на 10-12 фирми(български фирми всичките до една свързани с Русия) Годишната печалба на тези 10-12 фирми е 1 милиард и половина долара. Защо питам аз АЕЦ не продава и не прибира директно печалбата

ОФчароф ...

Сори ама не можеш да наречеш, разни фирми свързани я с БСП я с ГЕРБ честен частник. Честния частник не продава ток и няма фотоволтаици и перки. И ако честната държава беше такава нямаше да купува от тези дети си писал, че са честни частници. Така че проблема си е в държавата отвсякъде. А това че тока от АЕЦ е по-евтин пак не е заслуга на държавата - тя ги е строила с наши пари и ниската цена е само на хартия.

А аз се чудя защо АЕЦ Козлодуй не пълни бюджета. След като Белене ще струва над 10млрд. евро то би било редно АЕЦ Козлодуй да има поне 1 млрд. евро печалба годишно. А те явно подаряват ток.

Китайската Народна Република произвежда половината стоки по света. Дори и в Малта сувенирите са произведени в КНР. А през 1960 НРБ изнасяше турбини и друго оборудване за ВЕЦ за Китай. Комунистите работят, търтеите капиталисти се гърчат в мизерия. Това е положението, стягайте се за нов Народен съд.

Това може да го каже само един пълен идиот - комунист и работа е нещо несъвместимо.Комунизма научи българите на мързел и сега не искат да работят.Ако някога сме изнасяли нещо за Китай(в което се съмнявам) е било по линия на социализма(както на СССР им давахме домати,а те на нас Лади) За щастие на Китайците бързо се оориентитаха до къде води комунизма и се отделиха - точно по това време което визираш и почна техния подем)

Яя го виж Ваня Костов Драгалевския манго с болните си пазарни бръщолевени я!

Всички по света живеят от икономика, само ние - от икономийка...

РБ няма икономика. Държава без енергетика няма какво да произведе. Износ на скрап, руди, зърнени храни, проститутки, кожа и кости на умрели - това е икономиката на РБ.

Я уточни малко,че не схванах.Какво и е на енергетиката ни

много ток произвежда, няма на кого да го продаваме

Закрити са половината реактори на АЕЦ и "изкупуваме" вятърна и мъглива еленергия на десетократно по-високи цени. 1989 80% от ел.енергията бе за промишлеността, днес - 20%. Тоест икономиката се е свила 4 пъти, или 400%. Тоест, пълна деградация.

До 1989 г енергията ни се продаваше 80% а останалото беше за промишлеността И БИТА.Това беше и причината в България въпреки всичките си мощности да има РЕЖИМ НА ТОКА.По този начин държавата дотираше всичко останало(хилядите заводи и предприятия които работеха на загуба,здравеопазване)Другите пари идваха от българските специалисти зад граница

Върви лъжец и лъже, върви брат му три дена след него и маже... Аман от хвалби и ообещания, цените растат, доходите ни - най ниските в Европа, а това надуто и нагло копеле тръгнало да се хвали. Остана и да му вярваме колко на добре продължават нещата!

Икономика без пари е като човек без кръв, нали се сещате. Чакате някой да ви го ръчне ли? Ми растежът ще се почувства от повишените постъпления още на следващият месец. Не виждате ли цените на хранителните стоки, постоянно са в някаква промоция. Тия магазини на загуба ли работят, а?

Някой може ли да ми каже какво изобщо се изнася от тази държава?

Плът!

Изнася всичко.Ппроизводството е много по голямо от преди 1989г.Заводите са повече ,фабриките са повече

За каква икономика бълнувате бе кавали???? Вчера се изнесе и турския инвеститор от Токуда, при все че страната им бленува за чужда капитал. Осъзнавате ли, че след тази зима тука идва погром???

Турския "инвеститор" не е инвеститор щото не е инвестирал нищо в България.Всичко купи наготово и вместо да го подобри,го влоши.А се изнася щото няма далавера тука вече.Ще пробват Маккедония и страни от третия свят

Има време! Всичко ще си кажат. Нека наближи края на мандата.

Всичко е фалшиво с изключение на грандиозната вила на министър- счетоводител от Свищов и още няколкото му там придобивки..

Икономиката на България е фалшива,както и много други неща.В една държава няма ли производство,няма и икономика.В България отрасълът от т.н. икономика,който е с най-голям дял е вносът и продажбата на коли и др.превозни средства втора употреба.Има африкански държави с по-силни икономики от нашата.

А ръстът ,който отчитат идва от европейските средства,които отиват предимно за строителство.А колко се крадат е отделен въпрос.

Производството на услуги производство ли е? Ако е производство на нещо непотребно на никого, то какво производство е? Пазарът е този, който в крайна сметка определя кое колко струва, и кое не струва за нищо

Относно инфлацията, финансовото министерство очаква, че хармонизираните потребителски цени през тази година ще бъдат по-високи от заложените в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението на инфлацията се дължи на международните цени на енергийните стоки и на суровините. През целия прогнозен период международните цени на петрола ще бъдат по-високи в сравнение с очакванията от предходната прогноза. Министерството на финансите отбелязва, че основните рискове пред реализиране на есенната макроикономическа прогноза са свързани с развитието на външната среда, включително динамиката на международните цени. Макроикономическа прогноза,външна среда,динамика на цените,ускорена инфлация и "дъра бъра " и тази глупост написана в статията били прогнозите на МФ. Общи глупотевини за прости хора,това са прогнозите на нашето Министерство на финансите.

В момента средните дихиди в БГ са около 5 пъти по-ниски от средните доходи в Западна Европа. С тези темпове на растеж (реално раастеж около 1.5% спрямо Европа), изравняването ще се случи някъде след около 100 години. България дтрябва да постигне растеж поне с 4-5 пункта над средноевропейския, за да навакса разлиаката в обозримо бъдеще.

Докато тук живеят българи, растеж няма как да има. Не е имало от 700 години, сега ли да има!

stankow

Имаше растеж. През 1960-та 1989-та растяхме средно с 4.5%. Но цялата печалба оставаше в България. Сега западните корпорации, които владеят 90% от едрия капитал плащат 10% данък печалба. Останалото изнасят. Откъде да дойде ръстът ?

Ти изби рибата с тоя коментар.Комунизма наистина роди много дебили ама такива като в твоя случай са уникум

Да, ама г-н Станков е грамотен и очевидно в час. Т.е. като удари бурята ще знае какво да прави. Ами ти Уха? Освен да тролиш и да си неграмотен, някакви други специални умения?

С кое е в час?Каква буря ще удари и какво ще направи г-н Станков. Мен ме остави,аз моя живот съм го уредил(не в благодарение на комунизма и дебилите като теб и Станков) Имало било ръст.Растял бил с 4.5% по какво - по дебилност може би. Имаше навремето един преподавател в УНСС - Петър Димитров се казваше(Пешо тъпото)Та много смях беше с него,а възгледите му за пазарна икономика бяха върха на сладоледа. Та и при Станков така,тежки случай

Ако има икономически ръст,то заплащането на труда щеше да расте по бързо от инфлацията,а то сега е обратното,брутална инфлация граничеща с хиперинфлация, а заплатите едвам помръдват! Такава политика води до криза! Не вдигането на доходите ще докара нова криза,икономията е майка на мизерията!!! С тези цени и сметки напоследък ще вкарате държавата в нова икономическа криза!!!!!

3.4% инфлация е хиперинфлация? 2.1% в Германия.. Тогава как да наричаме 320% при Виденов?

Граничеща... Не е хипер,но за бедните е!!! И не е 3% ,а е 20%!!!! Вдигнаха всичко от веднъж,като ти казват,че тепърва ще се вдига всичко още!!!! А заплатите почти не са мърдали!!!! В провинцията изобщо не са мърдали,това си е тотален геноцид!!!

Абе не е 20%, направо е 2000%! Сутринта бях с цяло шише ракия, сега е празно! 100% на ден!

Ми като увеличите цените на хляба, храните, тока и газта, те ти увеличен БВП, ама само цифрово, без реално увеличение на БВП! И некоя баба пред блока, може така да увеличава БВП и икономическия растеж, само и требва химикалка!

Тогава да вдигнем цените 10 000 пъти и ще настигнем САЩ по БВП! Дебил!

"Номиналният БВП (НБВП)- отразява стойността на произведените в една икономика крайни стоки и услуги по текущи цени, т.е. по цени на съответната година. Реален БВП (РБВП)- представлява стойността на създадените стоки и услуги по съпоставими (постоянни) цени, т.е. по цени на някоя година, която е избрана за база." Не се пеняви, щото с пенявяне само се пенявиш! Не става само с хранилка, требе си и четене! А цените на някои храни в България изпреварват тези в САЩ и ЕС! Цените са си като в САЩ и ЕС, даже и по високи, ама потреблението ни е малко( казва се мащаб на потрблението по демографски фактор)! Което е учудващо, над 2.5 млн. българи работят в чужбина, потреблението на електричество е намаляло с около 25- до 40 %, но цените на електроенергия, храни и т.н. устойчиво растат с по 5, 10, 20 %! Чети и мисли, баце, оти се пенявиш!

Когато се изчислява БВП трябва се има предвид и индекса на инфлация.

За никакви ръстове не може да става дума. Пак съм си с основно образУвание, пак съм безработен, пак по 5 талончета търкам на ден, пак не ми се работи за под 5 бона, пак по цел ден пиеме с аверчетата. Общественици. Стъкмистики!

И ако се ползва и коректна статистика, не " стъкмистика"( както в случая с заплатите- статистиката събира данни за заплати само над 800- 1000 лева според фирмата, докато тези, които са под 800 не ги включва в статистиката- а те са около 70- 80 % от заплатите в провинцията) ще се окаже, че растежа ще е доста под 2 %, а растежа на БВП ще е само номинален- ценово( увеличението на цените на храни, стоки и т.н., не увеличава БВП, въпреки, че цифрово изглежда), тъй като паричния еквивалент за разход или надценка за единица продукция се е увеличил, не самото производство на стоки или услуги!

Растежа на цените увеличава БВП.. човек, мълчи си, че много се излагаш.

Айде да почетем малко, май някой е пропуснал семестъра по елементарна Макроикономика- или в РЕП-вете и интернет не се преподава! "Номиналният БВП (НБВП)- отразява стойността на произведените в една икономика крайни стоки и услуги по текущи цени, т.е. по цени на съответната година. Реален БВП (РБВП)- представлява стойността на създадените стоки и услуги по съпоставими (постоянни) цени, т.е. по цени на някоя година, която е избрана за база."

Дано не са те учили тези неща в УНСС-то

Разликата между УНСС и твоето РЕШ клюкарстване са две различни неща! УНСС има лоша репутация, но който е учил в УНСС и в чужбина знае, че икономическата теория или специалности се преподават еднакво добре и в УНСС и в чужбина! Зависи от хората в УНСС, има много кадърни студенти и специалисти, които излизат от УНСС, има много които си излизат без да са научили нищо, не заради лошото преподаване, а заради нежеланието си да учат!

НИЕ ОТДАВНА СМЕ КОНСУМАТОРСКА ДЪРЖАВА НА ЕС ИКОНОМИКА ПРОИЗВОДСТВО ИЗНОС НЯМА И ПОСЛУШКОВЦИТЕ ИМ ПОМАГАТ МНОГО

Пийни една Кока Кола и се успокой

Абе това, че ТИ висиш по магазини и кафенета, не значи че други хора в таая държава не произвеждат стоки и услуги за износ. Тия хора бачкат, а не се шляят, че да ги видят такива като теб. Аман от разбирачи бе!

От горчив опит знам , че когато този непрокопсаник почне да пелтечи за " устойчиво развитие " , ни чакат само ново ограбване и мизерия . Докато ги търпим тия паталогични крадци все ще е така . От мирни протести явно не разбират . Време е за вариант Б .

а бе къде ни е икономиката бе,че даже и била пораснала,знам че нещо което е живо расте

БВП не е важен и не е показател.Дай да гледаме стандарта на живот.Това е което интересува хората. Иначе БВП на Китай е втория след Щатите,но това не означава нищо.Китай е близо 2 милиарда души,от тях около 2-3 милиона могат да се нарекът богати ,а средната класа са около 50 милиона.Останалите 1 950 000 000 са по зле и от нас. Ето Швеция например - няма голям БВП no по стандарт на живот бие целия свят.Мога да дам още 20 държави за пример

Този като го гледам май е изтървал влака. Ало Горанов какви са тези небивалици които говориш, нещо цели страници липсват от написаната ви реч / интервю /. Кога ще освещаваш онази кащурка която построи - има няма няколко дка.

КАКВА ИКОНОМИКА БЕ.... ВОЖДА НАЛИ КАЗА ЧЕ ИЗЛИШЪКА Е ОТ ДАНЪЦИ

Сега и инфлацията ще е по висока.... пак ни " оправиха "