МФ: Намаляването на ДДС за едни ще причини увеличение за други

Близо 1,8 милиарда лева по-малко ще влязат в хазната, ако бъдат приети

Обратно в новината

Коментари - МФ: Намаляването на ДДС за едни ще причини увеличение за други | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пак гласувайте за ГЕРБ...

Кой ползва услугите на ресторантьори -богатите и чужденците.Къде е социалното на това предложение винкелов?В твойта ненаситна гуша ,продта.о фъфлещ.

Защо го плюете? С това изказване той иска да покаже, че е против намалението на ДДс за ресторантьорите. А вие съгласни ли сте? Защо трябва до го намаляват? Кой най-много се ползва от тези услуги - отговор: тези, които имат големи финнасови възможности. Ако ще намаляват ДДС-то на някои стоки и услуги , то нека да са такива, които се ползват масово.

Един неразумени прост човек работи наинат ,нещата стават неконтролеруеми.Да угоди на винкелов,че печалбата му е спаднала.

"Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“, заяви Борисов в интервю за в. "Преса".

обикновеният човек, значи плаща 20 процента ДДС на всяка стока и услуга, която получава. Дори пенсионера с пенсия два пъти под минималната заплата. На фирмите връщат ДДС, но на всеки от нас - не. А сега ще я и увеличават. Горанов играе ролята на доброто ченге, ама за кратко.

Защо се вкл НЗОК и тамушните им лекарства и храни. НЗОК/държавата/ плаща, бюджета/държавата/ усвоява. А, да не говорим, че не става въпрос за премахване, а за намаляване. Я пробвайте да си търсите парите от големите фирми, които ги изнасят под формата на консултанстки договори и прочие. А и последно говореше се само за най- засегната част от българския бизнес, туризма. Или да ходим в Гърция, поне техния бюджет да оправим. Колко е ДДС то в туризма, там ?

Перфектен повод/ход/ за оттеглянето на Горанов от политиката.Оставката му ще бъде факт веднага след приемането на по-ниската ставка ДДС. Обзалагам се!

От Министерството виждат и потенциална опасност от злоупотреби с тази мярка, като предвиждат, че редица юристи и счетоводители биха могли да намерят пролуки, с които да преквалифицират документално дейността на различни фирми./ препоръчаните фирми ?

Пак разделяй и владей.Ако намаляли на едните ,щели да увеличат на другите.Ей не се отказаха от педерастките номера.Хора не се подвеждайте на уловките им и не се настройвсйте един срещу друг.

Защо намалявате ДДС на ресторантьорите? За да се харесате на този сектор, а може би търсите подкрепа от там на бъдещите избори! Нали внесеното ДДС е данък, който пълни бюджета, бе момче. По-голямата част от населението на страната не си прекарва времето в ресторанти. Но всички трябва да понесем увеличение от 20 на 24 процента за всичко останало. Не знам за коя работа ставаш, но за тази не ставаш. Доказа, че за принципал на Комисия по хазарта също не ставаш. Изчезвай преди да си се сдобил с обвинения за милиарди. ТАТИ няма да те спаси, защото обикновено ТОЙ не спасява. Ставаш бушон и това.

заради някакви ресторантьори пенсионерите да не очакват по-високи пенсии!

"Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“, заяви Борисов в интервю за в. "Преса".

Сирачето от зайчарника и земетръсният бездомник разиграват скеча- доброто и лошото ченге! Нали свалят ДДС-то при условие, че се вдига МРЗ от 630 на 800 лв? Това е увеличение на осигурителните вноски с 26%. Къде са тия кинти в сметките на Владиславчо?

накарай чорбаджиите да дават тия пари за едното нищо на чистачки и писарушки. Живееш в Утопията всекиму според потребностите. Това го видяхме вече.

Я, Владко Бездомни е смятал нещо си. Та той пет години таксата на една фирма не е могъл да сметне, защо да вярваме че сега е смятал правилно.

Хайде сега каво са 2 милиарда за Боко.

Колко ще ми излезне ПЪЛНИЯ СЪПОРТ ако иммам неколко казина ?

Две неща правят впечатление. Първо, че без ДДС-то явно няма друга приходна част в бюджета. Демек бюджета се пълни само от крайните потребители/шушляци като драскащите тук. Второто - разходите за лекарства, поемани от НЗОК, сравнени с всички останали пера. Тук всеки сам да си прави изводите.

Увеличете ДДС за хляба на 40%.

Колкото и да не харесвам Горанов като човек и министър, в случая трябва да призная, че е прав. Не виждам причина да се намалява ДДС-то на ресторантския бизнес, защото това означава те са си възстановяват ДДС-то върху продуктите с 20% ДДС, а след това да продават с 9% ДДС. Това, обаче, не означава, че тези 11% ще се отразят в крайната цена към клиента на ресторанта, а по-скоро ще останат като печалба на собственика му. А дупката в бюджета откъде ще се компенсира?

Абе ти ДДС знаеш ли какво е.

У главата имаш ако.

Ами я да предлож нещо: ГЕРБ и ОП + управляващите ги от ДПС да крадат по-малко и току виж, парите стигнали и изобщо няма нужда да се компенсира "дупката".

ЛАВИНАТА ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!!!!!! И отнова се сещам за Кенеди- за ДЪРЖАВАТА и КОЙ ИСКА и как НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ДАВА - ако ви интересува ,отделете 5 минути за да си помислите.

Г-да герберошушумиги, престанете да се шматкате по сайта и да цъкате минуси на хората, а се опитайте да напишете нещо смислено в защита на Еднокнижния!

Храните и лекарствата що са обща сума? Горанка я дай разбивка.

Колега, Горанката няма да ти даде разбивка. И свен, че не иска, няма дададе и защото указаните от него числа са изключително завишени, т.е. неверни. Ето защо мисля така: От една страна, разликата в ДДС-то е 9%, т.е. сега е 20%, а се предлага да стане 9%. При което щетата за бюджета ще е 1,538 млрд.лв. Да кажем, че преди касата е имала за храни и лекарства "х" лв без ДДС, т.е. "1,2.х" лв с ДДС. Предлага се сега да станат "1,09.х" лв с ДДС, при което разликата от "0,11.х" е 1,538 млрд. лв, според Горанов. Т.е. уравнението е следното: 0,11.х = 1,538 млрд. лв. От което следва, че х = 1,538 млрд. лв : 0,11 = 13,982 млрд. лв. Или, от думите на Горанов излиза, че сумата, която НЗОК плаща за "храни и лекарства" е почти 14 млрд. лв. НО, от друга страна, в Закона за бюджета на НЗОК е записан общ бюджет на касата за 2020 година (в т.ч. "За храни и лекорства", но не само за тях) в размер на 4,7 млрд.лв. Или, обявената от Горанов сума е точно 3 пъти по-голяма от реалната. На кого да вярваме сега - на закона или на Горанов?!??!? Въпреки, че математиката е точна наука, аз мисля да повярвам на Горанов - той никога не лъже; плаща си данъците (е, без тия за наема, щото той наем не плаща, а и кума му не искал да взема от него); не иска да е депутат (щото му била ниска заплатата), а иска да е министър (въпреки, че сега заплатата му е само с около 20% по-висока от депутатската); нищичко не е договарял с Черепа (срещали се били само на общи приказки как да се регулира законово хазарта), само дето не проверявал и в резултат ги няма едни 700 млн. лв (ама това не е гайле - то тия пари са народни, а не негови лични,я). Пък и има широки гърбове зад себе си... Що му е на такъв чиляк да лъже....

Като знаеме колко Баце разбира от управление, най-вероятно и финансовия толко разбира от финанси... Ето например, Баце намаля ДДС базиран на 6-тото си чувство и силното желание всички в БГ да са хепи без да се посъветва с финансовия си министър, че дори и не е видял калкулациите. Ето това е то, висш пилотаж

Проблем с ДДС, а колко ДДС опрости НАП, май бяха милиарди, крадено ДДС, но никой не би ме убедил, че е без височайша помощ и съгласие !

Щото не разбирам много от демокрация и конституционност, да попитам. Министърът на финансите политическо лице, ли е или не? Щото ако е и данъчната политика, която му налагат да води, противоречи с визията и разбиранията му, какво чака, че не си дава оставката.

Веднага имам решение......спрете да крадете и точите ддс. И коалиционните партньори и кръстника, и кумеца, и тоя дето секи ден те к......ца.

назначавате любовниците на две заплати и готово...

Спрете да крадете и дедесето може напълно да се премахне.

Горанчо, айде в затвора баба!

Тъкмо се чудех, как така ще намалят данъци в една абсурдна държава, която съществува само благодарение на тях, и ето резултатът. След като в наш'та мила родина, в която развитие търпят само чалгата и циганите, е абсолютно нормално да се увеличават данъците, а не да се намалят. Все пак мангалите трябва да се издържат по някакъв начин. Те така, или иначе имат само права, и АБСОЛЮТНО никакви задължения.

Стига сте насочвали народния гняв към различните етноси. Държавната администрация много тарикатски я пропускате. Колко милиона разход струват държавните хрантутници всеки месец??? Колко пъти от ЕК ще препоръчват електронни услуги, електронно правителство и повече ефективност на администрацията, което в прав текст значи- съкращения? Намалиха ли числеността на многохилядната армия чиновници? НЕ.

Ние предлагаме най-различни електронни услуги, можем и електронна ревизия да ви направим. Няма даже да усетите, само ще получите сметката, която трябва да внесете в бюджета. Бързо и удобно, заповядайте при нас!

Със сигурност държавният апарат струва много. Но по такъв лееекинко отвратително-гаден начин да се неглижира проблемът с циганите в една държава в която нищо , или почти нищо не се произвежда, а все някой трябва да им плаща на въпросните разходите, е меко казано ОТВРАТИТЕЛНО....

И кога казваш, че отиваш в пандиза?

На Еднокнижния всички икономисти му казаха да не пипи данъка, но той нали е най-великия ги отсвири. И сега народа пак ше му яде главата!

Г-н Горанов защо не помислихте затова, преди да намалите данъка ? Игрите Ви нямат край, а сега ако сте мъж, върнете старото положение, посипете главата си с пепел, или този пъклен план е замислен от правителството? Що за хора сте Вие? Без морал, без чувството, че си играете с хората, без да Ви пука какво ще стане в бъдеще? Дано има господ да Ви накаже за всяка постъпка, лишена от разум, морал и безчестие!!!

така, така - цъкни 30% на лекарствата. така със сигурност ще те оставят на мира и няма да се занимаваш с финанси :)

Тъпак

ДДс ще вдигат. Пари трябват за САЩ за нови радари.

Как умело включиха ДДС-то на лекарствата, плащани от НЗОК - 1.5милиарда с ДДС-то, плащано от ресторантьорите 150млн.лв и казват - виждате ли, че това е непосилно, ще трябва да вдигнем другите данъци... НЗОК - се захранва от нашите данъци и служи за да се плаща ДДС-то на лекарства и лекарски услуги. Това е от единия държавен джоб прехвърляне в другия държавен. Вземат от хората данък, дават го на НЗОК, след което НЗОК връша 1.5 млрд за ДДС на държавата - това пак от нашите пари. И няма нищо общо с корпоративен данък или ДДС на другите стоки, които потребителите плащаме. Защото ако няма да се плащат ДДС от НЗОК - би трябвало да се намалят нашите данъци, които захранват НЗОК и данъците, които държавата взема пак от нас, за да дава на НЗОК и после да си вземе обратно то НЗОК 1.5млрд ДДС, за да си го сложи отново в държавния бъджет. А цялата дискусия е за ресторантите. Очевидно те сега плащат 150млн, при всичките милиарди, които туристическит бранш взема от чужди туристи и целият български пазар на ресторанти - очевидно е 150лмн лв ДДС да са много малко пари. И ако се намали ДДС за тях на 9% - аз смятам, че ДДС на този бранш няма да спадне, но приходите им ще скочат 2-3 пъти, защото при работа с надценки от 250%, като купуват суровини на 20% ДДС, ще трябва да ги декларират в реалните си обороти, защото иначе ще се налага да влизат всеки 3 месеца в ДДС ревизия, за да възстановяват натрупаното ДДС от разликата. Аз вярвам, че това ще осветли бизнеса на ресторантите и държавата нищо няма да изгуби, напротив.

Помощта за ресторанти и туризъм,да я плати директно населението.

А що финансето е наляло вратлето през кризата с вируса. И пожарникара е трупнал сланина здсраво. Нагрухали са се като хипопотами.

Процентът сива икономика в ресторантския бранш е един от най-големите.За да се изсветли трябва промяна в прага за влизане по ДДС.Уеднаквят ли прага на 10 000 евро за всики търговци,то сивата икономика ще изсветлее от самосебеси.

Това намаляне на ДДС е субсидия за търговците... уникална тъпотия е това предложение. Зубърите са го видели някъде и хайде и ние да правим същото... Логически това е ход който само ще даде възможност търговеца да прибера по голяма печалба, няма да има никъв социален ефект

Тоя тъпак едно умно нещо каза. А ресторантьрчетата, които се пенят под статията - да не би ако ви намалят ДДС да намалите цените или ще лапкате повече печалба, а може и някоя друга ДДС далавера да звъртите ДВЕПМ!!! Не стига, че заради вас ни натресоха на всички Наредба18, а сега сте и най-нагли. Затваряйте и се шлякайте!

върху дивидентите и да се диренциира данък общ доход.

Оставка на наглото копеле!

Че Горанов е пътник е ясно. Ама дали ще си замине кротко или ще извади ризите на Борисов

Аз съм най-малоумният и арогантен масон в историята! Да се помни во век и веков!

Интересно. Има хора, които вярват, че има и по-малоумни масони от него... Нека чуем, целите сме в слух!

Горанчоууу, НЕ ОТСТЪПВАЙ на МИСИРЕКА и така МОЖЕ БИ ще ОТЪРВЕШ КОЖАТА след скорошната смяна на РЯДКОТО щастие !!!!!!

Ами хайде пробвайте да видите как ще ви изстинат местата с тиквата, че ще се чудите къде да се криете!

Да да ти идва наум да диренцираш ДОД???? Всеки счетоводител може да изкара фирмата на загуба...така че..от данък печалба нищо няма да покриеш.

Е сега ще съсипят каквото има за досъсипване тези идиоти. Как ще вдигаш ДДС на 24 процента? Нали ДДС остава в крайния потребител. Това означава всички цени нагоре в условия на криза. Вие сте най-малоумното правителство. Орешарски пасти да яде пред вас. Корпоративен данък на 15 процента? Та те фирмите и десетте не плащат, като го вдигнете на 15 - здравей сив сектор. Ще стане от голям по-голям. Иначе имаме 400 милиона за нови радари. Иначе имаме милиарди за нови самолети. Даваме безлихвени кредити на фирми за вземания с милиони. Играете си с търпението на народа.

Ади бе, оставката ти в джебчето ти ли ти е?